1. God of War: Chains of Olympus (PSP)

God of War: Chains of Olympus (PSP)

De Klassieke Oudheid, een periode waarin volgens velen de oorsprong ligt van onze hedendaagse beschaving. Zowel de Grieken als de Romeinen hebben in deze periode een vooraanstaande rol gespeeld en veel verhalen hebben dan ook betrekking op deze volkeren. Het bekendste verhaal is natuurlijk dat van Kratos, de Spartaan wiens naam zelfs de goden rillingen over hun rug doet lopen. Na twee epische avonturen op de Playstation 2 is het tijd om een duik te nemen in het verleden van The Ghost of Sparta, ditmaal op de Playstation Portable. Gezien de geweldige kwaliteit van de twee Playstation 2-titels was ik aanvankelijk nogal sceptisch omtrent de kwaliteit van Chains of Olympus. Na een kleine speelsessie werd echter al snel duidelijk dat de gevreesde Spartaan ook op de handheld prima zijn mannetje weet te staan.

We nemen een duik in het verleden, tien jaar voor de gebeurtenissen van God of War om precies te zijn. Kratos wordt geplaagd door nachtmerries uit zijn verleden en in een poging hieraan te ontsnappen, staat zijn leven volledig in dienst van de goden van Olympus. Zo begint de game met de opdracht de Perzen uit de stad Attica te verjagen, een opdracht die als een tutorial fungeert. Een zeer indrukwekkende tutorial welteverstaan, aangezien je direct getrakteerd wordt op een gevecht met een reusachtige basilisk. Na de strijd tegen de Perzen is er geen tijd de overwinning te vieren, aangezien de godin Athena al gauw met een zware klus voor je op de proppen komt. Met deze intro wordt direct de toon gezet en laat ontwikkelaar Ready At Dawn zien dat de franchise nog niets van zijn glans heeft verloren.

Dit gegeven wordt nogmaals versterkt door de ijzersterke gameplay, welke vrijwel onveranderd is gebleven. Persoonlijk kan ik dit alleen maar toejuichen, aangezien ik helemaal lyrisch was over de gameplay van de eerdere delen uit de franchise. Keiharde actie met zo nu en dan wat puzzelelementen vormen de kern van de gameplay. De bijbehorende besturing heeft men speciaal voor de handheld aangepast en werkt perfect. Het feit dat de PSP een analoge stick en twee extra schouderknoppen mist, pakt alleen maar voordelig uit. De besturing van Chains of Olympus werkt naar mijn bescheiden mening namelijk beter dan bij de eerdere delen het geval was. Maar goed, terug naar de gameplay. De primaire wapens van Kratos zijn wederom de Blades of Chaos, waarmee de speler veel moves en combo’s kan uitvoeren. Ook zal de Spartaan weer over de nodige magische krachten beschikken, waarvan Efreet het indrukwekkendst is. Hierbij worden je vijanden een kopje kleiner gemaakt door middel van een flinke vlammenzee. Evenals in voorgaande delen is het ook nu mogelijk je wapens en magische krachten te upgraden. Dat zal ook nodig zijn, aangezien er een aantal indrukwekkende vijanden in de game voorkomen. Cyclopen, harpijen en zelfs de bekende veerman Charon maken allen hun opwachting. Van tijd tot tijd wordt je dan ook op een indrukwekkende strijd getrakteerd, waarbij een aantal krachtige wapens en magische aanvallen goed van pas komen.

Tijdens de indrukwekkende gevechten komt de grafische pracht van de game uitstekend naar voren. De animaties spatten van het beeldscherm af en zien er werkelijk adembenemend uit. Daarnaast zijn ook de verschillende personages en de omgevingen een lust voor het oog. De kracht van de PSP wordt volledig benut en dat is te merken, aangezien er naast al het grafische geweld ook vrijwel geen laadtijden te bespeuren zijn. De verschillende elementen in de game lopen vloeiend in elkaar over, een uitstekend staaltje werk. De geweldige audio is hetgeen dat het plaatje compleet maakt. Onder andere de epische muziek en de angstaanjagende stem van Kratos bewijzen nogmaals dat Chains of Olympus op geen enkele wijze onder doet voor de eerder verschenen Playstation 2-titels.

Valt er dan niets op deze game aan te merken? Helaas kan ik hier niet met een volmondig ‘nee’ antwoord op geven. Chains of Olympus heeft namelijk een erg korte speelduur. Normaal gesproken heb ik geen probleem met korte games, zolang de ervaring maar bevredigend is. Na het uitspelen van Chains of Olympus bleef ik echter niet met een bevredigend gevoel achter, ik snakte gewoonweg naar meer. Je gaat in een hoog tempo door de game heen en voordat je het weet, rollen de credits alweer van het scherm. Je kunt je dan nog met wat uitdagingen bezighouden of de game op een hogere moeilijkheidsgraad uitspelen, maar daar blijft het dan ook bij. Wat mij betreft had men best een paar extra uurtjes aan gameplay mogen toevoegen. Aan de andere kant is het wel begrijpelijk, het gaat tenslotte om een game voor een handheld. Ook het verhaal is niet van een hetzelfde niveau als dat van de voorgaande delen, want uiteindelijk kom je niet veel te weten omtrent het verleden van Kratos. Desondanks hoef je je niet te laten afschrikken door deze minpunten. Een beter game voor de PSP dan Chains of Olympus zul je momenteel niet tegenkomen.

Conclusie en beoordeling

God of War: Chains of Olympus is een epische game geworden voor de Playstation Portable. De actie is als vanouds, de besturing werkt perfect en het grafische geweld spat werkelijk van het beeldscherm af. De korte speelduur en het zwakke verhaal nemen niet weg dat Chains of Olympus zonder twijfel de beste game is die op het moment verkrijgbaar is voor de Playstation Portable. Petje af voor ontwikkelaar Ready At Dawn.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Keiharde actie
 • Grafische pracht
 • Soepele besturing
 • Griekse mythologie blijft tof
 • Minpunten
 • Korte speelduur
 • Geen hoogstaand verhaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik houd niet zo van XBLA-games. Vooral niet omdat je eerst MP moet kopen in de winkel en daarmee moet betalen.

 • /microsoft word om de dag gekker

 • N+ is echt een geniaal spelletje, op pc kan je het wel gratis spelen op xbox moet je er uiteraard voor betalen. Maar het is zeker een van de arcade toppers als je het meerdere spelers tegelijk speelt.

 • Ik vind het spel zo al uitdagend genoeg, ik heb die boosterpack toch even niet nodig hoor :d  @Obiebarca: OF je gebruikt een kredietkaart :d Snel en makkelijk :p

 • mm de vorige keer dat er xbla content verscheen vond ik het belachelijk vooral ook om de prijs maar  2,40 voor ongeveer 200 levels lijkt me goedkoop

 • N+ ownt!!!

 • Mensen vinden dit een goed spel, maar ik zie er de lol niet van in, maar ja leuk voor de bezitters..

 • Super ! Straks eens aan beginnen.

 • Geweldig

 • Heb de trial gedaan, met co op een heel leuk spelletje :D

  (X button ftw!)

 • Opzich wel een leuk spel maar er om te voor gaan betalen….

 • 2.40€ vindt ik een mooie prijs voor dit spel

 • Nice!

 • Behoorlijk moeilijk spelletje! Vooral co-op, maar wel vet!

 • Speel nooit XBLA

 • Lol

 • Is niet te duur!

 • geinig

 • Zozo.

 • N+ is ook leuk op spele.nl

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren