1. Battlefield: Bad Company (X360)

Battlefield: Bad Company (X360)

Battlefield is een naam in de gamingwereld die zelfs bij de meeste “niet-gamers” wel een belletje doet rinkelen. Battlefield 1942 was de eerst game waarbij mensen van over de hele wereld de strijd met elkaar aan konden gaan over het internet. Het is bijna overbodig om te zeggen dat het spel een groot succes werd en er nog vele delen volgden.

De consolegamer kwam er echter wat bekaaid vanaf; het enige deel dat op de 360 verscheen was Battlefield: Modern Combat, en alhoewel het geen slechte game was, kreeg het toch niet de lof van de eerdere pc-delen. DICE (de ontwikkelaar van de Battlefield-serie) wil hier nu verandering in brengen en komt met Battlefield: Bad Company.

Single player

Alle voorgaande delen moesten het volledig hebben van het multiplayer gedeelte; de singleplayer bestond namelijk alleen maar uit het offline oefenen met bots. Deze bots waren echter zo dom, dat je eenmaal online net zo hard werd afgemaakt. DICE was zich er bewust dat een goede singleplayer het speelplezier nog zou kunnen vergroten en besloot hier in dit deel meer aandacht aan te besteden en kwam met een apart verhaal op de proppen.

Als speler ben je een Amerikaanse militair die is ‘gedegradeerd’ naar de B(ad) Company. Waarom Bad? In deze compagnie zitten allemaal militairen die het op een of andere manier hebben verbruid bij de US Army. Denk nu niet aan de beelden op Youtube waar een “stoere” GI een weerloze puppy een klif in gooit; er moet meer gebeuren om in B Company te worden geplaatst.

De B Company wordt gebruikt als een soort stoottroepen voor de Amerikaanse hoofdmacht. Maar ondanks dat onze “criminelen” ervoor zorgen dat de militairen zonder slag of stoot door kunnen rijden naar het eigenlijk front is er van enige waardering niet veel te bekennen; een simpel bedankje kan er niet af.

Na verloop van tijd begint de spreekwoordelijke emmer vol te lopen bij onze mannen en de motivatie om door te vechten daalt tot een dieptepunt. Op dat moment ontdekken ze na een missie waarbij ze weer de hoofdmacht uit de sh*t hebben gehaald een kist vol me goudstaven. Dit is het moment waar B Company op heeft gewacht; ze besluiten het leger te laten voor wat het is en als een soort guerrilla’s op zoek te gaan naar nog meer goud. Moet ik nog zeggen dat ze niet de enige zullen zijn….?

Humor

Zoals je al hebt kunnen lezen is het verhaal niet te vergelijken met dat van bijvoorbeeld Call of Duty 4 of Bioshock. Waar deze twee games het moesten hebben van enerzijds het drama en anderzijds de spanning, moet Bad Company het vooral hebben van de humor. Maar ja, hoe definieer je humor? De een kan het waarderen en de ander (waaronder ikzelf) vond het op een gegeven moment een beetje irritant worden. De ene droge opmerking volgt na de ander en hoewel het allemaal best grappig is, wil ik helemaal geen humoristische opmerkingen horen als ik net met veel pijn en moeite een heel bataljon Russen heb omgelegd.

Moeite?

Alhoewel, met moeite. De AI is niet om over naar huis te schrijven. Waar tegenstanders in COD4 (oh jee, al weer een vergelijking) realistisch reageren op wat ze zien en horen is het in BFBC werkelijk onmogelijk om soldaten sneaky te besluipen. Ze reageren niet op wat ze zien of horen, maar worden automatisch getriggerd als je in een bepaalde zone komt. Of je nu dus regelrecht op ze afloopt, of dat je met een doordachte omtrekkende beweging ze met de beschutting van bomen besluipt, het maakt niks uit, ze reageren hetzelfde. Het jammere is wel dat ze zelf zo goed beschut zijn, dat je pas merkt dat ze er zijn als je zelf beschoten wordt. Okee ik snap ook wel dat het in real-life ook zo is, maar ik vind het op deze manier een beetje oneerlijk overkomen.

Het ergste vond ik nog een level waar ik een Russisch bataljon moest uitschakelen. Iets opzij van de boerderij waar het helse vuurgevecht losbrak hing een volledig bewapende Hind helikopter in de lucht. Ondanks de explosies, het geschreeuw en mijn pogingen de heli neer te schieten, reageerde deze niet. Het bleef statisch in de lucht hangen. Pas toen het spel in het volgende level de heli actief maakte kon ik hem neerschieten (wat trouwens totaal geen reactie van mijn kameraden teweegbracht).

Graphics

Battlefield BC ziet er goed uit, daar kan ik verder niks over zeggen. De details zijn prachtig, zoals de stofdeeltjes op de bril van Sweetwater, of de lasnaden op je tank. Ook de omgevingen zien er prachtig uitgewerkt uit met mooie vergezichten. Wat ik dan jammer vind is dat de binnenruimtes er minimaal uitzien. Ik neem toch aan dat bewoners van een dorpje die halsoverkop hun huizen zijn ontvlucht voor de naderende oorlog, geen rijd (en ruimte) hadden om al hun spullen mee te nemen. Desondanks zijn de huizen waar je binnen loopt praktisch helemaal leeg.

Om toch weer een vergelijking te maken (als je er zat van bent lees je maar snel verder) met COD4; nadat ik BFBC had gespeeld deed ik een potje COD multiplayer en toen zag ik pas hoe verschillend beide games er uit zagen. Het oog voor detail in Infinity’s meesterwerk was meer aanwezig dan in BF.

Slopen

Waar BF dan wel weer met kop en schouders bovenuit steekt is de physics engine. Bijna alles in het spel kun je slopen en dat is gewoon heel vet. Van huizen tot benzinetanks, van hekjes tot hele bosranden, alles kan stuk. Op den duur merk je wel dat de engine bepaalt welk deel van het huis instort. Ook kun je niet individuele takjes van bomen afschieten. Okee ik kan me voorstellen dat je me nu een zeur vindt, maar als je DICE zo pronkt met het “alles-kan-stuk-principe”, dan wil ik ook dat ALLES stuk kan en ook op de manier waarop ik dit wil.

Geluid

Het geluid in de game is geweldig. Overvliegende helikopters hoor je (mits je een Dolby systeem aan je Box hebt hangen) over je heen vliegen, explosies lijken naast je te gebeuren, en je hebt de nijging om weg te duiken voor kogels. In het optiesmenu kun je instellen wat voor een geluidssysteem je hebt en het spel past zich daar vervolgens op aan. Veel toekomstige games kunnen hier echt een voorbeeld aannemen.

In de auto’s hoor je muziek uit de luidsprekers schallen, maar dit heb ik persoonlijk snel uitgezet. Grappig is wel dat zelfs in de Russische wagens die je steelt Amerikaanse countrymuziek te horen is.

Gameplay

De gameplay van het spel is goed te noemen. De besturing is zoals we die kennen van andere First Person Shooters. Het besturen van voertuigen is even wennen aangezien het gas onder de linker trigger zit en de rem onder de LB knop.

De RB knop dient namelijk om te schieten met de turret van bijvoorbeeld je tank.

Een nadeel in de gameplay is het feit dat als je dood bent helemaal aan het begin van je level moet beginnen, maar dat al je voorgaande acties nog wel intact zijn. Aan de ene kant handig omdat je niet steeds opnieuw dezelfde mannetjes overhoop moet knallen, en anderzijds vervelend omdat je nu stukken moet lopen zonder een vijand tegen te komen.

Het healthsysteem vind ik ook niet perfect; het is op elk moment mogelijk je gezondheid in één keer weer naar 100% te brengen door middel van een spuit. Ik vind dit dat te makkelijk gaat. Op een gegeven moment stormde ik maar op de vijand af omdat ik toch wel wist dat ik me zo snel kon herstellen (en omdat besluipen toch geen zin had weet je nog?)

Multiplayer

Het paradepaardje van de BF reeks blijft natuurlijk de multiplayer. Met 24 mensen kun je online knallen. De opzet is heel simpel, je hebt een groep aanvallers die kisten met goud moeten veroveren en verdedigers die dit moeten voorkomen. Het aanmelden voor een potje gaat enorm snel. Je meldt je aan op Live en het systeem zoekt een multiplayergame voor je uit. Vervolgens kun je kiezen als welke klasse je wilt spelen en waar je gedropt wilt worden; bij je basis of bij een unit in het veld. Dit is erg handig omdat je op deze manier niet altijd dat hele stuk naar het front hoeft te lopen.

De traditionele voer/vaar- en vliegtuigen zijn ook aanwezig, al zijn ze een beetje aan de karige kant; zo is er maar 1 type boot, tank, jeep, helikopter. Ook zijn er helaas geen transporthelikopters aanwezig.

De algehele sfeer vond ik persoonlijk een beetje doods, al kan dit ook komen omdat het nog niet zo druk op de servers was. Het was niet alsof je aan het front stond en iedereen vocht voor zijn leven, zoals in bijvoorbeeld (komt ie weer) COD4 of Gears of War.

Conclusie en beoordeling

Begrijp me niet verkeerd, BFBC is best een leuk spel, het ziet er mooi uit, het geluid is leuk, het heeft humor (als je er van houdt), en het heeft een multiplayer optie. Toch mist er iets in het spel. Het heeft totaal geen spanning, niet het ‘wauw-moet-je-kijken-gehalte’ van… nee ik noem hem niet meer. De humor in het spel is leuk maar ik vond het persoonlijk (lees: persoonlijk) wel een beetje irritant worden na verloop van tijd. De multiplayer zit goed in elkaar maar ook hier mist er iets, al is het moeilijk om de vinger er op te leggen. Kortom, houd je van shooters die niet al te serieus zijn dan is dit spel iets voor jou. Heb je dat ene spel in de kast liggen moet je jezelf afvragen of deze game een meerwaarde zal krijgen. De eindscore is niet een gemiddelde, aangezien 'Sound' er voor zorgde dat het eindcijfer boven een 8 uit zou komen. Dit vind ik het spel echt niet waard, vandaar een aangepaste score.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Geluid
 • Alles kan kapot
 • Humor
 • Minpunten
 • AI
 • Healthsysteem
 • Soms te moelijk.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooie… oorbellen :)

 • Ja, zie vaker foto's van haar, zeker niet mis die dame ;)

 • bleh asians, zo ziet ze er iig uit, NTY

 • Volgens mij is die gun niet zo makkelijk vast te houden..?  En haar linker arm is echt anorexia

 • ze lijkt idd iets teveel gephotosoeped

 • oh, een meisje!

 • TIETEN! :D

 • ziet er niet slecht uit.

 • Ja, zie vaker foto's van haar, zeker niet mis die dame ;)  Vieze p0rn watcher:P  Btw waarom nou juist zon lelijke pornoster:P  En wat die gozer 2 reacties boven me zegt:P
 • Was er niemand beter aan te nemen?

 • BOOOOOOOOOOOOBIES

 • Waarom niet Kim Holland of Kate Frost? xD

 • w00t

 • neem dan jenna jameson

  die is tenminste een lust voor het oog^^

 • eehm..

 • is it me … of is ze niet echt moeders mooiste …fake boobs en een rotkop :P

 • Waarom niet Kim Holland of Kate Frost? xD  gadverdamme kim holland zuigt(letterlijk)  waarom is ze niet blond?


 • Tera Patrick is HOT. Ik zou zeggen bekijk eens een film van haar (wel eerst even 18 worden he boys). Een van de geilste pornodames die er is! Zonder al die photoshop ziet ze er beter uit trouwens. Oh en niet ilegaal downen, gewoon effe de erotic shop in ;) Rode wangetjes verzekerd.

 • Kim holland, dat gezwel wil je niet daarop

 • _KAY_  Quote:Ja, zie vaker foto's van haar, zeker niet mis die dame ;)  Vieze p0rn watcher:P  Btw waarom nou juist zon lelijke pornoster:P  En wat die gozer 2 reacties boven me zegt:P  _KAY_ ben je een flikker of zo kijk nou eens goed die chick mag wel ff een keer langs komen dan zal ik haar wel ff vol pom*en
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren