1. BioShock (X360)

BioShock (X360)

En daar dobber je dan. Tussen de brandende wrakstukken van het vliegtuig waarmee je zojuist in zee bent gestort. Zo te zien ben je de enige overlevende. Maar wat is dat daar in de verte? Een vuurtoren? Midden in zee?! Je hebt geen tijd om na te denken over deze curieuze locatie voor een vuurtoren en gaat zo snel je kan naar binnen door de deur die toevalligerwijs op een kier staat. Zodra je binnen bent, valt de deur in het slot en is er geen weg meer terug. Je bent terecht gekomen op een vreemde plaats: knipperende lampen, onheilspellende schaduwen, naargeestig gelach en gefluister in de verte… een heel andere wereld welhaast. De wereld… van BioShock!

BioShock speelt zich volledig af in de vervallen (onderzee)stad Rapture en zoals je uit de inleiding kon opmaken, is dat een behoorlijk ongure plek. Gelukkig vind je al heel snel een radio die je in contact brengt met een vriendelijke inwoner van Rapture, Atlas, die je gedurende het spel zal bijstaan met o.a. tips en informatie. Die radio is ook om een andere reden essentieel. Gedurende het hele spel vind je namelijk talloze geluidsbanden (veelal opgenomen dagboekfragmenten van inwoners van Rapture) die je met behulp van je radio kan beluisteren, waardoor je stukje bij beetje ontdekt wat er zo bijzonder is aan Rapture en waarom de stad op het punt van instorten staat. Dat (briljante!) verhaal ga ik natuurlijk niet verklappen, al kan ik wel zeggen dat de speler een aantal grote verrassingen te wachten staat. Toch moet ik kort het een en ander vertellen om duidelijk te maken waarom BioShock zoveel beter is dan de standaard-shooter. En dat valt nog niet mee, want er is een hoop dat je moet weten.

Laat ik maar bij het begin beginnen. In BioShock heb je niet alleen een balkje dat aangeeft hoe gezond je bent, maar ook een balkje dat aangeeft hoeveel ‘Eve’ je hebt. Eve is een blauw goedje dat je nodig hebt om gebruik te kunnen maken van zgn. ‘Plasmids’. Plasmids zijn genetische aanpassingen aan je lichaam die je bijzondere krachten geven. Zo zijn er plasmids waarmee je elektrische schokken, ijspegels of vuurballen uit je hand kan toveren, maar er zijn bijvoorbeeld ook plasmids waarmee je een tegenstander dermate driftig kan maken dat hij niet jou, maar zijn collega-bad guys aanvalt. Voor ieder wat wils dus. Verder kun je in BioShock ook gebruik maken van zgn. ‘Tonics’ en dit zijn speciale eigenschappen die ‘automatisch’ werken; je hoeft ze alleen te selecteren. Er bestaan verschillende soorten tonics (zoals engineering tonics die je helpen als je te maken krijgt met machines en combat tonics die effect hebben als je in gevecht bent) en binnen elke soort kun je dan weer kiezen uit een haast oneindige hoeveelheid tonics. Die plasmids en tonics krijg je (meestal) niet gratis. Ze zullen moeten worden aangeschaft en om het allemaal nog wat moeilijker te maken, moet hiervoor niet worden afgerekend in dollars, maar in ‘Adam’: een rood goedje dat door kleine meisjes, de zgn. ‘Little Sisters’, wordt verzameld. Voor diegenen die nu denken dat ze deze kleine meisjes met een ferme tik op het achterhoofd wel kunnen uitschakelen om er vervolgens met hun Adam vandoor te gaan, heb ik slecht nieuws. De Little Sisters zijn weliswaar enorm kwetsbaar, maar worden dan ook geëscorteerd door zgn. ‘Big Daddies’: enorme bodyguards in een gepantserd pak. En geloof me, met die gasten wil je géén ruzie! Toch zit er weinig anders op als je jezelf genetisch wil blijven aanpassen. Telkens wanneer je zo’n Big Daddy hebt verslagen, moet je kiezen of je de Little Sister haar vrijheid gunt (hetgeen slechts een beperkte hoeveelheid Adam oplevert) of dat je haar leven neemt door al haar Adam te nemen. Een morele keuze die invloed heeft op de manier waarop het spel zal eindigen!

In BioShock zal nog veel meer gekozen moeten worden. Bij bepaalde machines in de stad kan dat Adam dus besteed worden aan genetische aanpassingen van je lichaam. Maar met een beperkte hoeveelheid Adam zal een keuze moeten worden gemaakt tussen verschillende plasmids en/of tonics. Sterker nog, in het begin van het spel kun je slechts switchen tussen maximaal drie verschillende plasmids (zelfs al heb je er meer). De mogelijkheid creëren om tussen meer plasmids te kunnen switchen is heel handig, maar kost ook Adam. Als ik je dan ook nog vertel dat van iedere plasmid twee upgrades bestaan (die de plasmids gewoon langer en/of sterker laten uitvoeren), wordt duidelijk dat heel stevig moet worden nagedacht over de manier waarop het Adam wordt besteed. Diezelfde keuzevrijheid is er ook voor wat betreft de ‘reguliere’ wapens zoals het pistool, de shotgun en de kruisboog. Ook hiervoor bestaan diverse upgrades en verschillende soorten kogels, dus steeds maar weer moet de speler kiezen op wat voor manier hij de strijd wenst aan te gaan. Daarbij kan overigens perfect gebruik worden gemaakt van de omgeving, want een vijand in een plas water vraagt natuurlijk om elektrocutie, toch?

Maar BioShock gaat nog veel verder. Zo kom je regelmatig bewakingscamera’s tegen die hele nare robots met machinegeweren op je af sturen als ze je registeren. Natuurlijk kun je die camera’s kapot maken, MAAR…je kunt ze ook hacken waardoor ze die robots niet op jou, maar op je vijanden afsturen zodra ze die registeren! Overigens kun je ook die robots zelf hacken zodat ze jou volgen en je helpen de vijand te verslaan. Dat hacken gebeurt aan de hand van een minigame (een soort legpuzzel) en daarmee ben ik zowaar toegekomen aan een wat minder geslaagd punt van BioShock. De minigame is in het begin geen straf om te doen, maar gaat na verloop van tijd behoorlijk vervelen. Verder vind ik ook het checkpoint-systeem in BioShock niet geslaagd. Door de stad heen tref je een soort glazen cellen aan. Als je sterft, kom je weer tot leven in de laatste cel waar je langs bent gekomen. Dat lijkt prima, maar de ammunitie die je hebt verbruikt, krijg je níet terug. Dit betekent dat het in een kansloze situatie verstandiger is om je vrijwillig naar de slachtbank te laten leiden, dan om met de moed der wanhoop nog door te vechten om zo je ammunitie te sparen (ammunitie is nogal schaars namelijk in BioShock). Gelukkig ben je niet afhankelijk van het checkpoint-systeem en kun je het spel op ieder gewenst moment opslaan. Op die manier kun je het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wil. Een ander irritant punt aan BioShock is dat de ondertiteling niet synchroon loopt met de gesproken tekst. Geen onoverkomelijke ramp, maar wel irritant. Zeker omdat je niets van dit verhaal wilt missen!

De bovengenoemde puntjes van kritiek kon ik helaas niet achterwege laten, omdat ik een volledig beeld van het spel probeer te geven. Laat je daardoor echter niet misleiden. BioShock is werkelijk een adembenemend mooi spel. Het verhaal en de sfeer zijn briljant, het spel ziet er spectaculair uit en de geluiden klinken subliem. Voeg daar de zeer geslaagde RPG-elementen aan toe en je hebt een spel dat je nog lang bij zal blijven.

Conclusie en beoordeling

Als je ook maar vage interesse hebt in schietspellen zul je geen spijt krijgen van BioShock. Daarmee doe ik het spel eigenlijk tekort, want Bioshock is zoveel meer dan een schietspel. Het is een ervaring. Een ervaring die je niet aan jezelf voorbij mag laten gaan!
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Geweldige sfeer!
 • Briljant verhaal!
 • Oogt en klinkt fantastisch!
 • Goede mix tussen RPG en actie
 • Veel keuzevrijheid
 • Minpunten
 • Checkpoint systeem werkt niet
 • Hacken wordt een sleur
 • Ondertiteling loopt niet synchroon met gesproken tekst

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk voor de mensen die kleine handen hebben:)

 • Lijkt me wel wat.Ben benieuwd.

 • Altijd vet GH :) Las alleen dat de nummers niet super zijn in andere reviews..

 • Laat gerevieuwd. Het is inderdaad een leuk spel. De geluidskwaliteit kan opgelost worden met oordopjes, of à la Elles: Linken aan je gitaarversterker ;-)

 • Okay, af en toe op een feestje, maar ingemaakt worden door een gast die op 'Expert' bijna 90% van alle noten raakt kan ik niet altijd waarderen.  Hehe, nu is het wachten op de mensen die 'bijna' in 'dik' veranderen. Al gaat het mij ook al aardig af… Verder goede recensie over een prima game, al zal dit nooit de console versies overtreffen.

 • Hmm… Lijkt me niet echt leuk…  De Guitar Grip Shift voelt in het begin een beetje alsof je voor de eerste keer een condoom omdoet. Het zit niet lekker, maar na een beetje passen en meten en in combinatie met excessief gebruik, wen je eraan.  Whaha, spreek je uit ervaring?


 • Dit lijkt me toch een leuk spel. Alleen jammer dat het alleen voor kleine handen is. Met hele grote handen of dikke vingers is het ook al moeilijk normaal gitaar te spelen. Kan je het dadelijk hier ook niet mee doen.

 • Okay, af en toe op een feestje, maar ingemaakt worden door een gast die op 'Expert' bijna 90% van alle noten raakt kan ik niet altijd waarderen.

  Jij kan er gewoon geet kut van kerel xD  Game lijkt me best gaaf, maar ik vind een tracklist van 25 nummers toch iets te weinig om 40 euro aan te spenderen. Bovendien raak ik mijn DS toch nooit aan.

 • Leuke recensie! Ik hoop dat ik de prijs win =P  PS (off topic): hoe doe je dat quote? Ik heb zitten zoeken maar ik begrijp het niet!

 • ik wacht lekker op 4

 • aardige review DS geluid is prima verder moet ik zeggen tis geen 5.1 geluid nee.

 • Ik heb hem zelf ook en het is echt een goede game, helaas heb ik alleen een wat kleine pink en heb ik nogal wat moeite met de blauwe toets!

 • Zeker vet spelletje, heb hem zelf ook. Ik vind alleen dat dit spel juist wel lang leuk blijft voor één speler.

 • lijkt me echt een leuk spel.

 • Hmm toch maar eens gaan halen.

 • Jammer voor de worstenvingers onder ons. laughing out loud.

 • lijkt me wel leuk maar het is denk niet zo mooi en niet zo handig om te spelen.

 • @ etothej  zo: wffefwwwfwf zonder puntjes

 • leuk bedacht maar werkt niet met het aanraken met je aanraakgitaardingetje. Dont know the word:P . Maar bij expert zit je echt op je ds te rammen als een wilde en de knopjes zijn een beetje klein vergeleken met de normale plastic gitaar. Me pink past er dan ook niet echt lekker op. Vette recensie is het wel ;)

 • Rock now, rock the niiight!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren