1. Portal (PC)

Portal (PC)

Stel je eens voor wat er allemaal zou gebeuren wanneer je het wapen wat in Portal zit in de echte wereld kunt gebruiken. Wat dacht je van een heleboel lol, chaos en enkele kotsende mensen. Natuurlijk zal het nooit zover komen, want het is gewoon te gevaarlijk, maar toch wat als het echt zou bestaan zou je het gebruiken? Of speel je liever het spel?

Je wordt wakker in een kleine ruimte. Opeens hoor je een vrouwelijke robot stem, deze verteld je dat je een proefkonijn bent van Aperture Science en dat er op het einde cake is! Wat hierna volgt zijn negentien levels die je alles laten zien wat je kunt doen met het wapen waarmee je in Portal speelt. Al snel leer je namelijk dat je er een portaal kunt maken Als je

dus door zo’n portaal gaat kom je er bij de andere er weer uit. In het begin kun je er nog maar eentje gebruiken, maar iets verder bemachtig je ook het tweede portaal en vanaf dan kan het feest pas echt beginnen.

Het is gewoon geniaal wat je allemaal met dat ene wapen kunt doen. De negentien levels springen hier perfect op in en leiden tot een climax. Je leert stap voor stap steeds meer over het wapen en de mogelijkheden, maar in principe is het eigenlijk heel simpel. Met je linkermuisknop kun je ene portaal afvuren en met de andere muisknop het andere portaal. Zoals ik daarnet al zei is het spel een climax. De levels worden dus ook steeds moeilijker en ik heb af en toe flink op mijn achterhoofd moeten krabben. De levels zijn wel stuk voor stuk geniaal. Helaas heb je het spel al heel snel uitgespeeld, na drie uur heb je het wel gehad. Je hebt daarbuiten nog wel een paar extra levels die je een tijdje bezig houden. De korte speelduur is eigenlijk het enige minpunt dat deze game met zich meebrengt.

Om al die levels uit te spelen, moet je natuurlijk wel een aantal truckjes weten. Zo kom je er al snel achter dat als je voor een tweede keer snel in een portaal springt je sneller uit die andere komt, zo kun je weer op plekken komen waar je eerst niet bij kon. Zo zijn er meer van die kleine dingetjes waarmee je verder komt en de levels daar ook goed gebruik van maken. Je zult ook veel bezig zijn met kubussen. Deze kun je gewoon oppakken en zijn handig voor verschillende dingen. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als opstapje, als dekkingsmantel, maar vaak worden ze gebruikt voor puzzels. Op een gegeven moment krijg je de Weighted Companion Cube eentje die zeer speciaal is en waarmee je uiteindelijk een goede relatie mee krijg, ofwel je moet het ding gewoon een tijdje meenemen.

De Weighted Companion Cube zegt eigenlijk al dat je deze game niet al te serieus moet nemen. Zo zit er namelijk op deze Cube een hartje. Zo heb je nog meer van dat soort geinige dingen in deze game verwerkt en daarom moet je dit spel ook niet al te serieus neme. De robot stemmen stelen echter toch wel de show. Ze hebben soms bijzonder grappige oneliners. De humor doet het zeker goed in deze game, het is niet echt van die humor die echt grappig wil zijn en dat vond ik aangenaam.

Grafisch gezien is deze game zeker niet verkeerd. Dat is ook niet zo gek aangezien ze de engine hebben gebruikt van Half-Life 2. Alles ziet er dus zeer goed uit en het is dus gewoon prima in orde. Ook de muziek in het spel is bovengemiddeld. Het irriteert geen moment en het past perfect bij de sfeer die al zo goed was en nu dus nog beter is.

Ik speel uiteindelijk toch liever het spel dan dat ik het in echt zou proberen. Gewoonweg omdat het spel geniaal is. Het zou wel grappig zijn om er mensen mee te gaan irriteren, ik voel de sadistische ideeën alweer opkomen…

Conclusie en beoordeling

Portal is echt een geniaal puzzel game. Zulke gameplay heb je nog nooit gezien en met het wapen kun je allerlei toffe dingen uitvoeren. Portal neemt je dus mee in negentien verschillende levels die stuk voor stuk heel goed zijn ontworpen. Ook op audiovisueel gebied is Portal zeer sterk. Portal is dus een van de uniekste games die zich gelukkig niet al te serieus neemt.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Geniale Gameplay
 • Levels zijn uitstekend ontworpen
 • De humor
 • Grafisch ziet het er goed uit
 • De muziek past goed bij de sfeer
 • Minpunten
 • Te korte speelduur.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vette game en wtf 650 000 verschillende wapens

 • 650 000 Verschillende wapens, hopelijk tellen ze de kleurtjes niet mee :D

 • Tijdje geleden nog een trailer van 20 minuten van gezien, zo hard MAD MAX idd. Echt brute en genadeloze setting. Ik ben wel benieuwd naar deze game, die grote hoeveelheid wapens is ook wel mooi al denk ik dat het om minieme verschillen zal gaan. Op papier sowieso een topper, het enige waar ik me voorlopig wat vragen bij stel is het verhaal. Natuurlijk moeten we de uitwerking nog afwachten maar het ziet er goed uit.

 • klinkt goed

 • Klinkt goed :D

 • Dit lijkt me erg vet worden, toch maar even in de gaten houden. Waarschijnlijk is dit de reden voor het uitstel van brothers in arms.

 • Klinkt wel vet!  Ik vind RPG’s wel interessant, maar het overdreven gegoochel met allerlei cijfers gaat me net wat te ver.  Je weet niet wat je mist :)


 • ze hebebn meer wapens dan dat ik kan tellen

  649.998 649.999…. oeps ben te tel vergeten xD

 • Te awesome! _O_

 • Ziet er nice uit :D

 • Na deze prachtige impressie te hebben gelezen kan ik niet wachten tot er misschien een demo uitkomt van Borderlands!

 • Jezus wat dacht je van.. TEVEEL WAPENS!? das toch niet leuk meer :|

 • Als het maar niet te kaal is zonder bomen en weinig huizen :p

 • 650k aan wapens is inderdaad veel. Kort geleden een filmpje gezien op GT, en daar vond ik de wapens niet echt bijzonder. Zo zitten er niet veel details in de wapens, en zien ze er vrij kaal uit. En ook het lopen met de wapens ziet er niet goed uit, je ziet gewoon de wapens slingeren(grote slingers) van links naar rechts. We moeten maar effe wachten op de demo.  Check hier het filmpje:  http://www.gametrailers.com/player/usermovies/241234.html


 • je kunt heel snel aan veel wapens komen als ze maar uit onderdelen genoeg bestaan, heb je b.v.b twee wapens die uit 6 ondedelen bestaat, kun je al 6 x 6 wapens maken= 36, maar heb je nog een wapen van 6 onderdelen, gaat het 36 x 6 = 216 en doe je dit nogmaals x 6 = 1296. Zo zie je, bij een 8 tal volledige wapen(dat bestaat uit 6 unieke onderdelen) kom je al over een 1.67 miljoen wapens.

  Dus het werkelijke aantal valt wel mee.

 • Lijkt me fcking vett. 650.000 wapens? Wow. Das best veel….

 • omg te vet!! en die trailer waar killer het over heeft is ook pwnage!!!!

 • Het feit dat je waarschijnlijk nooit twee dezelfde wapens tegenkomt  Denk je niet dat je net zoals bij bijvoorbeeld WOW uiteindelijk toch dezelfde wapens hebt als anderen. als je idd combinaties kan maken tussen verschillende onderdelen heb je toch per onderdeel toch ook gewoon een \"beste\" er tussen zitten… en zo gaat het door bij ieder onderdeel… Hierdoor zal iedereen die de game speelt dus uiteindelijk dezelfde wapens hebben

 • @ Eerste screen: Dás.. een grote dildo..  OT: 650.000 wapens, dat is zeker niet mis!

 • lijkt me wel vet, maar zijn die gebieden niet een beetje kaal zonder boompjes :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren