1. Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Gran Turismo heeft al een aardige reeks goede racegames achter de rug. Nu komen ze met wat nieuws namelijk: Gran Turismo 5: Prologue. Gran Turismo 5: Prologue is het voorproefje op de uiteindelijk volledige game Gran Turismo 5. Eigenlijk heb ik deze game niet, maar ik heb hem al heel lang geleend van een jongen uit mijn buurt. Ik mag hem wat langer houden, omdat zijn Playstation 3 kapot is. Ik heb hem nu al lang genoeg om er een recensie over te schrijven.

Wat ik meteen door heb is dat je wordt behandelt als een echte coureur. Eerst wordt er gevraagd om een auto te kopen bij de dealer, om vervolgens de events te kunnen beginnen. Je beginbudget is 35000 credits, waar je nog niet geweldige auto’s van kunt kopen, maar je kunt geld verdienen door events te winnen. Je heb verschillende klasse: Klasse A, B en C. Als beginner moet je beginnen bij klasse C, door alle events in die klasse te voltooien ga je automatisch naar klasse B en tenslotte ga je naar klasse A. Bij elke race zijn er maar een aantal toegestane autotype dus je moet sowieso een aantal auto’s kopen. Doordat je steeds beter wordt zal je steeds meer geld verdienen, maar ze maken je het ook wel moeilijker op gegeven moment. Nu kan je niet meer zo gemakkelijk eerste worden en het wordt lastiger om geld te verdienen. Als je ontzettend veel geld heb kan je tussen heel veel auto’s kiezen, al helemaal voor een voorproefje van het echte spel. Het enige wat je met je geld kan doen is auto’s kopen, maar je kan bijna niet tunen of restylen, jammer want dit had het spel nog een stuk leuker kunnen maken.

De auto’s zijn ook allemaal van het echte merk zoals: Volkswagen, Ferrari, BMW, Audi enz. Dit is erg leuk als je met zijn tweeën wilt spelen. Als je met zijn tweeën wilt spelen is het eigenlijk al te verwachten: Een parcour uitkiezen, een auto en je kunt gaan racen. Dit is niet zo erg, want veel meer verwacht ik er ook niet van. Ik ging is een keer met mijn buurjongen spelen en ik heb eigenlijk nu pas door hoe mooi de graphics eruit zien en hoe mooi en gedetailleerd de parcours zijn. Als je geen buurjongen heb als ik kun je ook nog zelf tegen de computer spelen onder het kopje ‘‘Arcade’’.

Allemaal erg mooi dus, maar het is ook erg uitgebreid. Een van die leuke uitbreidingen is GT-TV, waar je leuke filmpjes kunt downloaden over Gran Turismo. Nog zo’n leuke uitbreiding is het nieuws. Je kunt al het nieuws rondom Gran Turimso lezen onder het kopje ‘‘Nieuws’’, wat erg handig is. Voor de rest kun je nog je opgeslagen herhalingen bekijken en heb je nog een erg handige handleiding voor meer informatie. Wat ik wel erg leuk vind, maar niet zo erg belangrijk is dat je een kalender heb, een klok en het weer. Ik heb nog wel een minpuntje en dat is de ontzettend erge muziek. De muziek is echt niet om aan te horen en ik ben blij dat er woensdag een update komt voor de PS3 om je eigen muziek te luisteren tijdens het gamen.

Nu ik alle offline mogelijkheden heb verteld is het aangekomen op de online mogelijkheden. Je kunt gewoon online spelen, maar je kunt ook het klassement spelen. Bij het gewoon online spelen is het de bedoeling om events te starten, maar dan online. Je kunt tussen verschillende events kiezen en daarmee je geld verdienen, om zo weer nieuwe auto’s te kunnen kopen. Tijdens het spelen zag ik wel wat foutjes bij mijn tegenstanders, maar dat kan ook aan mijn verbinding liggen. De mogelijkheid is er ook om even te oefenen voordat je de echte race online begint (wat soms wel erg handig is). Een andere manier om online te spelen is de klassement mode. De klassement mode bestaat uit tijdritten en driftproeven. Bij elke auto die je selecteert zijn er een aantal mensen die hier een goede tijd mee hebben neergezet op een bepaald parcour. Aan jou dus om het record te verbreken (ik vind het knap als het je lukt). Je kunt hier helaas geen geld voor verdienen en je bent alleen aan het strijden voor die eerste plaats. Ik vind de online modi erg leuk, maar er zijn soms toch wat haperingen wat erg jammer is.

De singleplayer is erg leuk gedaan met veel voordelen, maar ook nadelen. De multiplayer daarentegen is wel goed, maar kent zijn haperingen.

Conclusie en beoordeling

Gran Turismo 5: Prologue is voor een voorproefje een zeer geslaagd spel. Je wordt behandelt als een echte coureur. De graphics zijn fantastisch en je heb veel keuze tussen de auto's. GT-TV is een leuke toevoeging, omdat je er leuke filmpjes over Gran Turismo kunt downloaden. Online kent twee mogelijkheden: Klassement en gewoon online events. Beide zijn erg goed, maar er zijn toch soms wat haperingen. Kortom het is een ruimvoldoende voor deze racegame.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Auto's
 • GT-TV
 • Online
 • Minpunten
 • Bijna niet tunen of restylen
 • Muziek
 • Online soms wat haperingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Must have!

 • Eigenlijk gewoon een 'Imperial Glory', dus, maar dan zonder de bajonetten, cavaleriecharges en kastelen.

 • Eigenlijk ben ik meer benieuwd naar eventuele vernieuwingen in de rest van de gameplay. Gevechten op zee zijn een mooie vernieuwing en zullen zeker een rol spelen in de game maar hoe zit het met de turnbased formule? Zijn daar noemenswaardige aanpassingen en de gevechten op land, spelen die zich nog steeds op dezelfde wijze af?

 • vet dat als kaaskop kan spelen

 • Dit is écht 1 van de vetste periodes in de geschiedenis om een game over te maken, De middeleeuwen en de romeinse tijd boeien mij niet veel, daardoor vond ik de vorige Total War games wel vet, maar had wel een grens. Deze game gaat hét worden, al die vuurgevechten die je zal moeten spelen straks, de kanonnen die om je oren vuren, GEWELDIG. Kan niet wachten.

 • Zo Jelle, had jij het voor het zeggen bij de verdeling van speelsessies? :D Empire: TW, Mirror's Edge, Halo Wars, Fallout 3, Red Alert 3, Spore, Gears of War 2, etc.  Doe je goed. ;)

 • Zeventiende/achtiende eeuw, een geweldige tijd voor dit soort games. Eentje om in de gaten te houden :)

 • dit word een vette game :D

 • Voor de gevechten koop ik het niet, die ingame diplomatie kicked ass :]

 • Nice :D

 • Dit wordt in mijn ogen de beste Total War game tot nu toe dus zeker een must have voor mij.

 • Dit gaat net als alle andere Total War delen weer een geweldige game worden.

 • Ik wil toch echt wel wat meer horen over de campaign map en de land gevechten. Tot nu toe heeft CA alleen maar info over de zeeslagen gegeven =\\

 • Total War games zijn altijd smullen, en dit zal zeker geen uitzondering worden :). Dit is zo'n fantastische gamereeks dat ik er geen moeite mee heb om puur voor deze reeks (okay ook enkele andere nieuwe games) mijn PC weer eens wat op te schroeven (mijn laatste upgrade was… je raad het al, toen Medieval 2 uit kwam).

 • Ik wil wel weten wat er naast die zeegevechten nog gebeurd. Is het net als in andere Total War games of is dat ook helemaal vernieuwd. Ach wat maakt het uit, als ik een nieuwe PC heb haal ik deze als eerst. :D

 • VET! KOPEEEUUUUHH

 • Jammer dat mijn PC het niet aankan dat is dan ook de reden dat ik een Xbox 360 heb gekocht

 • nice

 • ik ben echt benieuwd hoe wij de nederlanders in deze deel worden gepresenteerd want als je de forum leest van empire hebben niet veel mensen respect voor de nederlanders als factie sommige zeggen dat we een in het begin van de campain een vassel moeten zijn van engeland, sterker nog sommige zeggen zelfs dat wij er niet in horen. die gene weten niet hoe machtig we destijds waren.  ik vraag me trouwens hoe ze het met de VOC gaan doen in empire ik denk dat het A: het is een deel van onze factie, of b: je kunt een guild house bouwen in je steden/forten

 • Zeker een game om naar uit te kijken!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren