1. Rock Band (X360)

Rock Band (X360)

Vraag een willekeurig persoon waar hij aan denkt bij het begrip “rockster”, en je zal hoogstwaarschijnlijk een verhaal te horen krijgen waarin steekwoorden als seks, drugs, borsthaar en groupies regelmatig de revue zullen passeren. Een tergende cliché natuurlijk: misschien was daar in de vorige eeuw sprake van, maar de hedendaagse rockster is een puber met jeugdpuistjes die nooit van zijn slaapkamer af komt. Van je slaapkamer af komen is ook niet meer nodig, de hedendaagse rockster heeft immers Rock Band, voor de Xbox 360 of Playstation 3. De hedendaagse rockster speelt niet meer op gigantische drumstellen of op brute gitaren, maar op speelgoeddrums en plastic ukelele’s. De hedendaagse rockster is cool, echt waar…

Waarom is de hedendaagse rocker cool? Simpelweg omdat Rock Band een van de tofste spellen voor de eerder genoemde platforms is. Met de namaak-instrumenten moet hij de noten raken die op het scherm op hem afkomen, zo simuleert hij het spelen van een echt instrument: het drumstel, de gitaar, de basgitaar en het zanggedeelte dat ook in game verwerkt zit.

Genregenoot Guitar Hero wist al eerder aan te tonen dat dit met het gitaarspelen zeer verslavend kan zijn, en ook Rock Band raakt hier de juiste snaren. Dat is ook niet zo gek, want op enkele kleine verbeteringen na is de speelwijze identiek. Dat dit niet erg is, kan iedereen die een Guitar Hero gespeeld heeft beamen: het gitaarwerk van Rock Band steekt namelijk net zo subliem in elkaar. Ontwikkelaar Harmonix was ook verantwoordelijk voor de eerste twee uitgaven uit de eerder genoemde serie, dus dat er zoveel gelijkenissen zijn tussen de twee games is geen verrassing. De bijgeleverde gitaar ziet er mooi uit, en voelt ook goed aan. Het strummen gaat nagenoeg geruisloos, en de vijf extra knoppen die op de hals van de gitaar zitten, zullen op de hogere moeilijkheidsgraden niet onverdienstelijk blijken.

Het drummen werkt net zo goed als het gitaargedeelte. Het is even wennen om én met je armen én met je been te werken, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, dan is het een genot om te doen. Misschien nog wel een groter genot dan het alom bejubelde gitaarwerk, en dat is een prestatie van formaat. Het is overigens aan te raden om niet op de laagste moeilijkheidsgraad te beginnen, want de riffjes worden daar soms tot het slaapverwekkende vereenvoudigd. Hierdoor lijkt het fantastische drummen eerder op een herhalingsoefening. Op medium, hard, en expert is hier echter absoluut geen sprake van, dus dit kritiekpuntje kan worden vergeven.

Het zanggedeelte van de game is net zo eenvoudig en doeltreffend als het eerder besproken bespelen van de instrumenten. Het is hier de bedoeling om de toonhoogte van de zanger(es) zo goed mogelijk na te bootsen. Als het even kan, moet je ook de juiste woorden uitspreken, maar dat is geen vereiste. Je hebt dus geen zuivere stem nodig, maar het is geen pretje jezelf aan te horen mocht je niet over de gewenste zangkwaliteiten beschikken. Het is overigens wel weer hilarisch in de meerspelermodus.

En deze multiplayer is dan ook geniaal. De singleplayer heeft al een zeer hoge speelduur (probeer maar eens op álle instrumenten topscores neer te zetten op de hoogste moeilijkheidsgraad, ik daag je uit), maar valt in het niet als je met zijn vieren aan de game begint: je start je eigen band, vergaart fans, en verovert de hele wereld met je keiharde rock. Iedereen neemt hier zijn eigen instrument voor zijn of haar rekening, wat een ongekende verslavingsfactor tot gevolg heeft. Als je niemand zo ver kunt krijgen (of gewoon geen vrienden hebt, maar dat is zo negatief), dan kan je altijd nog online gaan om met een drietal Amerikanen je nummers te doen. Rock Band heeft één van de beste multiplayermodi ooit. Fenomenaal.

Een niet onbelangrijk aspect in een muziekgame is de tracklist. Hoe leuk het bespelen van de instrumenten ook mag zijn, als je je alleen maar kunt uitleven op de gehele Tokio Hotel-discografie, dan zal er weinig plezier aan de game te beleven zijn. Goddank is deze Duitse tienerband slechts met één nummer vertegenwoordigd, en zijn er voor de rest toppers als Metallica, Radiohead, The Who, Red Hot Chili Peppers en The Rolling Stones in de game te vinden. Mocht je echter niet tevreden zijn met deze namen, dan kan je Xbox Live Marketplace bezoeken en enkele honderden (!) nieuwe nummers aanschaffen. Elke week wordt het spel van nieuwe nummers voorzien, dus je zult niet snel uitgekeken raken op de game.

Mocht deze lofzang je doen overwegen deze game aan te schaffen, laat je dan alsjeblieft niet op het verkeerde been zetten door de prijs. Als de game uitkomt, zal er waarschijnlijk een prijskaartje van rond de tweehonderd euro aan komen te hangen, en ja, dat is een hoop geld. Maar als je kijkt naar de overweldigende kwaliteit en de speelduur van Rock Band, hoort geld geen rol te spelen. Als je alles eruit haalt wat erin zit, dan speel je de game over een jaar of twee nog steeds en dan is Rock Band eigenlijk spotgoedkoop. Hulde.

Conclusie en beoordeling

Het komt vrijwel nooit voor dat een game briljant is in zowel de single- als in de multiplayermodus, maar er zijn uitzonderingen. Rock Band is daar één van: alle instrumenten in de game werken fantastisch, en als dit alles samenkomt en men met zijn vieren gaat spelen, dan wordt helemaal duidelijk wat voor een heerlijke game Rock Band is. Verplichte kost voor iedereen die ook maar een beetje van muziek, of van kwaliteit houdt.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Drummen werkt fantastisch
 • Gitaarspelen is genieten
 • Zingen is zeer vermakelijk
 • Goede singleplayer
 • Sublieme multiplayer
 • Tracklist
 • Downloadable Content
 • Minpunten
 • Drummen is een beetje saai op de laagste moeilijkheidsgraad

Dit artikel delen

Over de auteur

Payaso uhhhhhhhmmmmmm....... XboX 360 anyone?

Reacties

 • Leuk voor diegenen die fan zijn van de game.

 • Dreamcast/Xbox/PS2 ????? 0_o

 • Dat komt door de link naar een oude game… Ik zet het even op algemeen :)

 • Vet.

  Deel 1 en 2 zijn meesterlijk !

 • Lache

 • vet man

 • Ik wist eerst trouwens niet dat de Comic-con ook voor games was.

 • No Deadpool = no buy for me.

 • De Comic-Con, wat een magische gebeurtenis…

 • Nice de eerste 2 delen heb ik veel gespeeld dus een derde deel zie ik wel zitten.

 • Beter als ze nu geen jazz muziek gebruiken zou het helemaal top zijn.

 • Misschien in de budgetbak eens kopen :D

 • Dat is ook voor het eerst, dat een game eerder komt dan verwacht. Meestal wordt het 2 maanden uitgesteld ofzo:P

 • De eerste deel was gewoon beest

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren