1. Halo 3 (X360)

Halo 3 (X360)

“Master Chief? You mind telling me what you’re doing on that ship?” “Sir. Finishing the fight”. Dat zijn de zinnen waarmee Halo 2 eindigde. Drie jaar lang hebben gamers moeten wachten op het nieuwe deel, Halo 3. Je begint hier op de aarde. Een enorme lichtbal raast door de jungle. Even later zie je Master Chief, hij lijkt dood. De zon schijnt door de bomen en er loopt een groep soldaten om Master Chief heen. “We’re now leaving him here”, zegt één van de soldaten. Opeens staat Master Chief op. Hij is springlevend en klaar voor zijn doel; finishing the fight.

Halo 3 speelt zich voor de derde keer op rij af in het Halo universum. De oorlog tegen de Covenant is nog steeds volop aan de gang. Je begint met een groepje soldaten, waar je jezelf door de jungle moet vechten. Hierbij krijg je ook de hulp van Arbiter, bekend uit Halo 2. Je hebt dit keer de beschikking over diverse nieuwe wapens en voertuigen. Bij de wapens zijn dit onder andere de Battle Rifle, Mauler (soort shotgun), vlammenwerper en de Spartan Laser. Ook bevat het spel twee nieuwe soorten granaten, namelijk de spijker granaat en de vuurbom. De Chopper, Hornet (soort helikopter met doelzoekende raketten) en Mongoose zijn enkele nieuwe voertuigen. Vooral de Mongoose, een snelle quad, zul je vaak nodig hebben om jezelf naar een andere plaats te brengen. Dit is ook wel nodig, aangezien je tijdens het spel veel onderweg bent. Oude bekende voertuigen als de Warthog en Ghost zijn overigens ook weer terug. De levels zijn een stuk gevarieerder dan in Halo 2. Het grootste gedeelte speelt zich op aarde af, waar je zowel een jungle, zandlevel en sneeuwlevel zal moeten passeren. Tijdens het doorlopen van deze levels zullen zich vele grote gevechten voordoen. Vooral het gevecht met een Scarab tank, een enorme spin, zal ik nog lang blijven onthouden. Tientallen raketten en honderden kogels zijn er op de Scarab tank afgevuurd om deze tot stilstand te brengen. Zeker in split screen of co-op zijn deze gevechten adembenemend.

Split screen kan, in tegenstelling tot de andere delen, maar met twee spelers op één Xbox 360 worden gespeeld. Helemaal nieuw is de online co-op, waarmee je met (maximaal 3) vrienden kunt spelen terwijl zij thuis achter hun eigen Xbox 360 zitten. Een groot voordeel hiervan is dat iedereen volledig scherm heeft, en niet de helft zoals in split-screen. Zeker met een headset op wordt de online co-op een onvergetelijke ervaring. Tijdens het spelen zul je elkaar steeds aanwijzingen geven en met elkaar communiceren over hoe je alles het beste kunt aanpakken. “Sluip jij via links naar voren, dan schiet ik die sniper vast dood” en “heb jij dit wapen nodig? Ik hoef hem niet perse” zijn twee voorbeelden. Daarbij heb je weer de keuze uit meerdere moeilijkheidsgraden, van easy tot legendary. Waar je bij easy rustig naar een Grunt kunt lopen om deze neer te slaan, kun je deze op legendary het beste al van een afstand neer proberen te schieten. Stilstaan is hier niet aan te raden, omdat de plasma granaten die ze door de lucht gooien vrijwel altijd recht op je af komen. Hoewel de moeilijkheidsgraad bij legendary op een vrij pittig niveau ligt maakt dit de spelervaring er, zeker in een vier player co-op, stukken beter op.

Ben je eenmaal klaar met de singleplayer, dan wacht je nog een enorm goede multiplayer, waar je via de matchmaking optie in het startscherm komt. Je hebt hier de keuze tussen social en ranked matches. Bij de social matches speel je vooral voor de fun, je kunt hier zowel nieuwe als ervaren spelers tegen komen. Bij de ranked matches speel je met een skill. Door potjes te winnen gaat je skill omhoog waardoor je in een hogere rating komt. Je begint bij recruit en eindigt als generaal. Om generaal te worden zul je overigens enkele duizenden games moeten spelen. Meestal heb je of een bepaald aantal experience points (Exp) nodig, of een bepaalde skill. Skill kun je verliezen door in potjes slecht te presteren, experience points niet.

Terug naar het matchmaking systeem. Eenmaal gekozen tussen een social of ranked match krijg je diverse opties. Je hebt free for all en team games. In free for all games speelt, zoals de naam het al zegt, ieder voor zich. De team games variëren van big team battle (acht tegen acht) tot rocket race, waarin je vier teams van twee spelers hebt en door checkpoints moet rijden. De één rijdt, de andere heeft een rocket launcher waarmee hij/zij de tegenstander moet hinderen. Na hiervoor gekozen te hebben kom je in een server waar automatisch een game type en map worden gekozen. Enkele game types zijn Capture the flag, King of the hill en VIP. In de lijst van mappen zitten enkele bekende uit Halo en Halo 2. Zo is de map Last Resort een remake van Zanzibar uit Halo 2 en is Valhalla een remake van Blood Gulch (Halo) en Coagulation (Halo 2). Er zijn in totaal negen mappen, en na het downloaden van de twee map packs zelfs vijftien. De mappen zijn lekker gevarieerd, zo heb je een groot zandlevel, een spookstad en zelfs een warenhuis. Verder heb je nog de custom games, welke je met maximaal vier spelers op één Xbox 360 kunt spelen. Hierin kies je zelf het game type en de map, maar je krijgt hier geen experience points voor, wat ook wel logisch is.

Halo 3 bevat twee compleet nieuwe onderdelen, namelijk Forge en Theater. In Forge kun je de multiplayer mappen zelf aanpassen. Je kunt er voorwerpen weghalen en plaatsen, maar je zit wel met een budget. Heb je teveel voorwerpen geplaatst, dan kun je pas weer nieuwe plaatsen als je andere weg hebt gehaald. Ook is het niet mogelijk het landschap aan te passen, waardoor het maken van compleet nieuwe mappen niet mogelijk zal zijn. Eenmaal klaar met het aanpassen van een map kun je deze uploaden naar de servers van Bungie, zodat andere spelers deze ook kunnen spelen.

Vooral Theater vind ik een erg leuk onderdeel. Na het spelen van een potje Halo 3 is het mogelijk de volledige video hiervan in de theater mode terug te kijken. Je kunt nog eens bekijken hoe goed je het deed, hoe andere spelers het deden maar je kunt ook vrij rond vliegen. Hierbij heb je de mogelijkheid de film in slow motion of juist heel snel af te spelen, waardoor je de mooiste high-res screenshots en video’s kunt maken. Deze kun je, net als de mappen in Forge, naar het account waar ook je scores en skill worden bijgehouden op bungie.net uploaden (zie mijn reactie onder deze recensie voor een voorbeeld).

Conclusie en beoordeling

Het is Bungie voor de derde keer gelukt een goede shooter te maken. De game bevat mooie levels en veel nieuwe wapens en voertuigen. Ook de gameplay en het geluid zijn, zoals in de vorige delen, weer erg goed. Helaas is de singleplayer wat aan de korte kant en de graphics hadden mooier gekund. Vond je Halo en Halo 2 leuk, dan is deel 3 zéker een aanrader.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Online Co-op
 • Gameplay en geluid weer erg goed
 • Veel nieuwe wapens en voertuigen
 • Forge en theater
 • Minpunten
 • Singleplayer aan de korte kant
 • Had grafisch mooier gekund

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk

 • The Joker is gaaf =D

 • Yay @ Jax :)

 • Why so serious?  zou zeker vet zijn als de joker er in komt. Al hoop ik vurig op de joker uit de nieuwe batman film.

 • vreemd…..

 • Wanna know how I got these scars?  De Joker is sinds kort mijn favoriete Villain!

 • Joker owned

 • ok

 • Joker is echt vet !!

 • Why… so… serious! :)

 • kewl

 • And here…we……….go!

 • Let me do a little magic trick.

 • The game deserves a better class of fighter, and I'm gonna give it to it.

 • Zker omdat The Joker aka Heath Ledger de pijp uit is, nice!

 • We really should stop fighting.. We're gonna miss the fireworks!!  De Joker is sinds kort mijn favoriete Villain!  Same here! Sinds gister ;)


 • Haha, iedereen de nieuwe film gekeken xD. Ik moet nog even =D

 • Gaat ie dan ook een potloot wegtoveren? :P

 • ik heb de film 2x gezien, en ik ben echt van plan om hem een 3e keer te gaan zien.. ongelooflijk mooi  haha hihi hoho hehe  ah, I <3 the joker  wel zonde dat ie overleden is een maand nadat de film klaar was :'(
 • Heath Ledger speelt hem echt brilliant he in die nieuwe film :D  Maarum trekt scorpion niet gewoon de kop van de Joker duraf…..

  Mortal Kombat characters zijn wat grover zullen we maar zeggen.lol

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren