1. The Lord of the Rings: The Third Age

The Lord of the Rings: The Third Age

Sinds Electronic Arts de rechten van de Lord of the Rings films in handen kreeg van New Line Cinema, zijn er diverse spellen uitgebracht die voor interactie met het filmpubliek moesten zorgen en bovenal de sfeer uit films naar de spelcomputers over moest brengen. En hoewel filmlicenties vaak te grabbel worden gegooid, zijn de tot nu toe uitgebrachte titels uit de stal van EA van hoog niveau.

Allereerst bracht Electronic Arts twee hack & slash spellen uit die vooral de gevechtsscènes uit de laatste twee films nabootsten op kleine schaal. Het EA Los Angeles team heeft nu Battle for Middle Earth in ontwikkeling, dat zich richt op de enorme gevechten die plaatsvonden in de films. Redwood Studios houdt zich echter bezig met een redelijk klassieke role playing game die de name Third Age, derde Era, draagt.

Het verhaal in The Third Age loopt grotendeels parallel aan de vele memorabele momenten uit de film. De karakters in het spel zijn te vergelijken met het genootschap uit de film. Je zult zelfs met je zes verschillende party members zij aan zij vechten met Gandalf.

The Third Age is vergelijkbaar met de meeste moderne role playing games, zoals Final Fantasy X. Zo worden aanvallen prachtig in beeld gebracht, wordt er om de beurt gevochten en is het spel vooral een mix van onderzoeken, interactie tussen en met niet-speelbare karakters en het verbeteren van karakters. Ook wordt er in het spel net als bij vergelijkbare titels gevochten met maximaal vier van de zes verschillende karakters.

De personages komen uit alle uithoeken van Midden-Aarde: zo is er Berethor, een bewaker van de Citadel van Gondor; Hadhod, een dwerg; Elegost, een Dunedain ranger en Idrail, een elf uit Lothlorièn. Ieder karakter heeft zijn of haar unieke gaven. Zo is Hadhod zeer bekwaam met zijn bijl, terwijl Idrail uitstekend met pijl en boog om kan gaan. Leiderschap speelt daarnaast een belangrijke rol, die Berethor uit Gondor voor zijn rekening neemt. Naast het verbeteren van de karakters in een gevecht, is het gebruiken van formaties en inzetten van strategieën één van de mogelijkheden die het leiderschap je groep geeft. Aan de speler de taak om te kiezen welke (unieke) gaven worden uitgebouwd en welke genegeerd.

Magie speelt ook een belangrijke rol, en zoals in iedere titel wordt er gebruik gemaakt van verschillende standaard magiesoorten. Ieder karakter heeft zijn of haar voorkeur voor de verschillende magiesoorten. Aarde, wind, water en vuur zijn magische spreuken die zich onder andere richten op verdediging, genezing en het schade aandoen van je tegenstander. De licht en duistere magische aanvallen zijn een stuk krachtiger die enorme schade toe zullen brengen.

Zowel voor beginners als gevorderden zal het spel goed speelbaar zijn: de karakters kunnen door beginnende RPG-spelers voornamelijk door de computers worden aangepast en verbeterd. Voor gevorderden is er daarnaast ook volop mogelijkheid om de karakters naar keus volledig uit te bouwen.

Het spel biedt daarnaast de mogelijkheid om na een gevecht tegen het kwaad de rollen om te keren. Zo is er het gevecht tegen de indrukwekkende Balrog in Moria; na afloop van dit gevecht heb je de mogelijkheid om de demon zelf ter hand te nemen en te gaan vechten. Deze onderdelen van het verhaal leveren na zo’n gewonnen gevecht verschillende extra’s op voor je reisgenootschap.

Visueel gezien is het spel behoorlijk indrukwekkend, al moet gezegd worden dat de engine die gebruikt werd, een verbeterde engine is van het vorig jaar uitgebrachte Return of the King spel. Beelden uit de film en van je gezelschap wisselen elkaar af in het episch vertelde verhaal. Ook met het geluid zit het goed; oude en nieuwe soundtracks van componist Howard Shore klinken door de speakers, terwijl ook de stemmen van de karakters zeer goed lijken te kloppen. Lord of the Rings: The Third Age, die verschijnt voor alle drie de verschillende platformen, belooft op voorhand al een zeer solide titel te gaan worden, waar fans van de films, de boeken en het genre naar uit moeten kijken.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • My precioussssss! Als Smeágol maar in deze game zit, anders koop ik hem niet. Whats taters? ……. eh? eh? …… Whats taters?

  I love you Smeagol! "Where iss it, where iss it: my Precious, my Precious? It's ours, it is, and we wants it. The thieves, the thieves, the filthy little thieves. Where are they with my Precious? Curse them! We hates them." GO SMEAGOL GO!!

 • ok…

  lijkt me niet echt zo leuk, heb het niet zo met de LoTR games

 • heb als cube eigenaar wel zin een traditionele rpg

 • "Where iss it, where iss it: my Precious, my Precious?

  Heb net een paar filmpjes gezien van dit spel, ziet er niet berkeerd uit hoor! Als nu de gevechten maar net zo snel zouden gaan als in FFX-2….

 • heb denk ik liever Battle for Middle Earth, want Return of the King viel mij zoooooo tegen!

 • @Correctie, ben je helemaal geflipt ofzo tis maar een vraag…………..

 • Deze moet ik hebben :)

 • ik heb nog nooit LOTR gespeeld, deze ook niet :-/

 • lijkt me wel een lache spel, de films zijn in ieder geval BRILLANT!!!!

  Smeagol is het mooiste wezen ooit getoond…

 • Smeagol rulez 4-life…

 • spel wil ik echt hebbe net zo lyp word die :D

 • hmmm het is wel iets vernieuwend…. ben ik niet gewent met EA

 • Smeagol = Mijn kat, ik heb hem echt zo genoemd, heb hem pas 2 maanden en ziet er net als de echte Smeagol uit! SMEAGOL RULEZ!

  (Nee ik heb hem niet kaal geschoren)

 • Dubbelpost (sorry)

 • Smeagol is my friend

 • smeagol fetish anyone???? O_o

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren