1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

Gta is al heel lang populair bij de bevolking. Het begon al in 1997 toen gta 1 of gewoonweg gta uitkwam. In 2001 kwam er een nieuwe gta uit en de naam was gta 3. En vanaf die gta zag je niet alles van bovenaanzicht maar van de rug van je personage. (third person view). En vanaf toen was er ook een verhaallijn wat je bij de vorige gta’s niet had. En nu in 2008 kwam eindelijk de game uit waar iedereen heel lang op gewacht heeft: gta iv.

De hoofdrolspeler van dit spel is Niko Bellic, een Oost-Europese immigrant die op aandringen van zijn neef (Roman) naar Amerika emigreert. Roman beloofde hem immers de Amerikaanse droom met sportwagens, rijkdom en een goedlopend bedrijf. Maar toen Niko eenmaal aankwam in Amerika was het helemaal niet zo succesvol: hij bleek een vervallen taxibedrijf te hebben en hij had problemen met criminele organisaties. Daarom ging Niko ook naar Liberty city om hem te helpen maar om nog een reden. Toen Niko in het leger zat vielen ze in een hinderlaag waarbij 3 mensen overleefden, waaronder dus Niko. En Niko is er van overtuigd dat een van die 2 hen heeft verraden voor geld en daar is Niko in deze gta naar op zoek.

Op het begin van het spel toen ik hem er in deed zag ik dat ik in een auto zat en dat ik ergens heen moest rijden maar toen schrok ik omdat het beeld zo donker was maar dat kon ik instellen in het hoofdmenu en toen ik dat had gedaan was het beeld al een stuk mooier. En toen ging ik eindelijk rijden en voelde ik dat de besturing heel wat aangepast is en dat je nu veel moeilijker door de bocht gaat dan anders, je moet eerst de rem indrukken voordat je door de bocht gaat want anders slip je heel erg en heb je kans dat je tegen de muur aanligt. Dus dat is wel goed van rockstar dat ze de besturing flink aangepast hebben. En nog iets nieuws is dat je nu een navigatiesysteem in je auto hebt. Dat zag ik op het begin, toen zag ik een puntje waar ik stond en zag ik een geel rondje waar ik heen moest rijden en zag ik een gele streep over de weg en daar moest ik langs rijden dus dat is wat leuker dan dat je steeds op de map in het hoofdmenu moet kijken en vinden wat de goede weg is. Als je vierkantje ingedrukt houd dan heb je ook groot licht. Het is jammer dat je je auto,s niet kan pimpen maar de auto's zien er verrukkelijk uit.

De stad is deze keer heel groot, het is iets kleiner dan gta San Andreas maar hier heb je veel meer straten dan San Andreas en hier heb je ook geen platteland.(wat ik wel jammer vind zoals bergen want dat vond ik heel leuk en boerderijen met tractors enzo). Bohan lijkt op de kaart veel kleiner dan Los Santos maar het duurt ongeveer even lang om van west naar oost te gaan. De stad is verdeeld in vier van de 5 borhoughs van New York: Algonquin, Bohan, Dukes, Broker. Alleen Alderney is gebasseerd op New Yersey. In Algonquin heb je ook middle park:dat is central park in New York. De stad is ook heel levendig, je ziet mensen bellen, je ziet mensen aan het sleutelen in de kofferbak van de auto, mensen staan in groepjes te praten, de politie pakt mensen op en nog veel meer leuke dingen waar je echt een levendig gevoel bij krijgt.

In deze gta heb je ook een mobiele telefoon waarmee je contactpersonen kan bellen waarmee je nieuwe missie’s kan beginnen, je kan op je 2e mobiel die je krijgt ook foto’s maken maar dat is niet zo uitgebreid als in gta San Andreas. Je kan ook berichten ontvangen en je kan ook een ringtone er op zetten die kun je kopen bij een site op het internet. Met de mobiele telefoon kan je ook de brandweer, ambulance en politie bellen via nummer 911. Je hebt ook een internetwinkel waarmee je allemaal site's op kunt gaan en dingen kunt kopen en je kan daar ook het laatste nieuws zien,als je bijvoorbeeld een missie hebt gedaan en je hebt iemand vermoord dan kijk je op internet bij weazel news of op een andere site en dan heb je een grote kans dat er staat dat er iemand vermoord is met een heel groot verhaal erbij dus dat is wel heel leuk. Maar nog het belangrijkste van Internet is dat je ook berichten kunt ontvangen en versturen. Als je bijvoorbeeld naar www.love-meet.net gaat in het spel dan kun je een date maken met een man of een vrouw en dan kun je later in je mail-box terugkijken of hij of zij een date met jou wil. Maar je hebt je mail-box ook nodig om zijmissies te starten of echt missies.

Het vechten en schieten is ook anders aangepast dan in de vorige gta,s zo heb je een systeem bij het vechten waarmee je wel 5 knoppen hebt om te slaan en te schoppen: je moet de l2 toets ingedrukt houden om te locken en dan moet je een paar toetsen zoals kruisje, rondje indrukken om te slaan of schoppen. Bij het schieten moet je l2 ingedrukt houden om te locken en de r2 ingedrukt houden om te schieten. Als je achter een voorwerp staat moet wel een beetje groot zijn dan kun je via de r1 toets schuilen achter dat voorwerp dan heb je ook tijd om van wapen te veranderen. Wapens kun je trouwens kopen bij een wapenwinkel die je in het verloop van het spel vrijspeeld. Bij deze gta heb je wat je bij de vorige gta's niet had dat je eerst de wapen moet kopen en dan pas de kogels, dus dan ben je wel veel geld kwijt aan wapens.

De missies zijn jammer genoeg weer hetzelfde als de vorige gta's. Het gaat namelijk weer over mensen vermoorden, auto's jatten en mensen ergens heen brengen. De missies zijn best makkelijk maar er zitten ook wel veel moeilijke missies bij zoals de bankoverval en wanneer je drugs moet stelen. Maar ik vind de missies wel wat leuker omdat je bij deze gta een heel mooi verhaal hebt.

Je kan ook uitgaan met vriendinnen en vrienden in gta iv. Als je bezig bent met de missie's van iemand of je hebt de missie's van diegene af dan kan je bij sommige mensen uitgaan. En met die mensen kun je dan poolen, darten, bowlen, drinken, eten en nog wel meer dingen. Als je met mensen date dan kun je ook meer respect van diegene krijgen bijvoorbeeld als je met brucie veel respect hebt dan kan je met hem een helikoptervlucht maken of je kan dan gaan varen. Je kan ook uitgaan met mensen die je op internet hebt gevonden en daarmee kun je ook respect krijgen dan kan je later een vriendin bellen en die zorgt ervoor dat je je wanted level kwijt raakt.

De multiplayer ontbreekt gelukkig niet in deze gta want het is best wel leuk. Je kan bijv. team deathmatch doen en dan als je de host bent kan je allemaal dingen instellen zoals waar je gaat spelen, welke wapens je gebruikt, of de politie aanwezig is en hoe lang de ronde duurt. In team deathmatch dan zijn er meerdere teams aanwezig en dan moet je de andere teams vermoorden en wie aan het eind het meeste geld heeft verdiend die heeft dan gewonnen. Je hebt ook gta race en dan moet je racen tegen andere spelers en dan moet je als eerste de finish zien te bereiken met behulp van boten, helikopters, wapens en auto's. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de game heel leuk is en dat je er heel lang aan verslaafd blijft.

Conclusie en beoordeling

ik vind het een geweldig spel vooral omdat de stad zo levendig is en dat je een mobiele telefoon en internet en zo hebt. Alleen wat wel jammer is dat je hier geen platteland hebt en dat het weer bijna allemaal dezelfde missie,s zijn. Maar dat mag de pret niet drukken en dus is het de moeite waard om te kopen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • goed verhaal.
 • grote en levendige stad.
 • het lock systeem.
 • De auto,s
 • Minpunten
 • missie,s zijn hetzelfde.
 • geen platteland.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Als Ghostbusters & Brütal Legend niet een andere uitgever vinden en dus kort gezegd worden geanuleerd zou het heel erg jammer zijn. Toch weer een strop voor na een fusie tussen twee grote uitgevers. Wat zou er gebeurt zijn als deze twee niet tot een fusie waren gekomen. Dat zullen we dus niet weten.

 • Ik vind dat het toch wel een beetje aan Blizzard's naam afdoet nu dat hun naam ook op al die shit van Spyro en zo gaat staan …

 • Als ghostbusters even goed is als de films, moet ie gewoon worden uitgegeven!

 • Met die twee grote namen komt het wel goed. Wel opvallend nieuws overigens.

 • Opvallend. Vooral Brütal Legend (uitgesproken op zn Schwarzenegger's nog steeds het leukst:D) wil ik graag spelen!

 • Ik ben benieuwd

 • Ik denk wel dat die twee titels een nieuwe uitgever zullen vinden.

 • Kun je games als Ghostbusters & Brütal Legend uitgeven, kiezen ze voor Crash 'ik haal het vroegere niveau nooit meer' Bandicoot en Ice Age. Beter hadden ze 50 Cent ook uitgegeven, die gaat toch ontzettend goed verkopen?

 • Idd @ Davy: vooral dat laatste snap ik ook niet. De vorige game was pauper en verkocht ook als een gek. Ik vind de beslissing niet zo logisch.

 • :/ Publishers maken rare beslissingen tegenwoordig.

 • Ghostbusters en Brütal Legend moet worden uitgegeven.

 • Interessant

 • He klote, ik keek best wel uit naar Brütal Legend :(

 • aaaah nee man ik wil world in conflict voor de 360 egt wel graag spelen man:(

 • Dat Swordfish Studios had voor mij nooit hoeven te bestaan.

 • EA neemt het wel over

 • Rare beslissing… Ghostbusters en Brutal Legend laten ze liggen terwijl ze wel games als Ice Age en Spyro uit gaan geven.

 • zo te zien mist niemand 50 cent

 • Ghostbusters en Brütal Legend vinden wel een nieuwe uitgever.

  K vind het wel een vreemde beslissing want beide games lijken mij wel kans te hebben om winstgevend te zijn.

 • zo te zien mist niemand 50 cent  Nee, vind je het gek.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren