1. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, Tactical Espionage Action: de Grande Finale voor de legendarische Solid Snake, als we Konami en Hideo Kojima mogen geloven. In dit laatste deel van de Metal Gear-saga met Solid Snake zouden alle losse eindjes die ontstaan waren in voorgaande delen, aaneen geknoopt moeten worden. Maar is de Grande Finale wel zo Grande en hoe ziet de Finale eruit?

Je ziet me niet, je ziet me niet

“Ik druk me plat tegen de muur. Wioep-woeip. Mijn pak neemt de kleur van de muur waar ik tegenaan geleund sta aan. Van een paar meter afstand nadert een wachter. Mijn hart bonst in mijn keel, mijn stress schiet de hoogte in. Ik ben er niet. Je ziet me niet. Ik ben onzichtbaar. Loop door. Stik. De wachter blijft vlak bij me staan. Als hij zijn hand uit zou steken zou hij me aan kunnen raken. Loop dan toch alsjeblieft door! Ik bid als een gek en iets daarboven heeft zowaar mijn gebeden verhoord: de wachter loopt door! Ik zucht van opluchting en druk me snel van de muur af en maak dat ik, gehurkt natuurlijk, om zo onopvallend te blijven, weg kom. Mijn oog valt op een vrachtwagen die op het terrein geparkeerd staat, maar mijn oog valt ook op mijn Solid Eye-radar, die aangeeft dat er zich iets aan de andere kant van de vrachtwagen beweegt en op het punt staat om langs de voorkant van de vrachtwagen richting mij te lopen. Ik waag het erop: ik richt me op en maak een vliegensvlugge koprol voorover en blijf plat op mijn buik liggen. Ik schuifel zo snel als ik kan richting de vrachtwagen en ik ben er net onder verdwenen als ik me omdraai en de voeten van de wachter achter me zie verschijnen. Niets aan de hand, hij loopt gewoon door, hij heeft me niet gezien. Wederom een zucht van opluchting en dankgebedje voor god, of wat er ook voor mag zorgen dat ik onopgemerkt blijf.

De adrenaline stroomt door mijn lichaam en ik kijk snel op de kaart om te zien waar ik heen moet. Nog maar een paar meter! Mijn hart maakt een paar salto’s van opwinding als ik onder de vrachtwagen uitkruip richting de deur waarachter mijn doel zich bevindt. De deur is gesloten; die kan ik alleen open duwen als ik hurk of misschien moet ik zelfs wel helemaal gaan staan. Ik gok het erop en… verkeerd gegokt! Een wachter draait zich juist op het moment dat ik me opricht, om en schreeuwt moord en brand. Al vlug stroomt het gebied vol met andere wachters. Ik vervloek de god die ik zojuist nog bedankte, hartgrondig en zet het op een lopen; ik ben immers niet van plan iemand te doden, dat heb ik mijn hele missie nog niet gedaan, en ik ben van plan dat vol te houden. Terwijl ik me nog wegdraai van de meute woedende wachters, word ik doorzeefd door kogels uit hun geweren. Terwijl mijn gewonde lichaam ter aarde stort, meen ik nog een paniekerige stem mijn stem te horen roepen; het lijkt wel uit een klein robotje naast me te komen: ‘Snake!’”, zo ziet de Grande Finale van Solid Snake er voor mij uit.

I like what I hear (and see)

Laat ik maar meteen opbiechten dat ik nog nooit een andere Metal Gear-game gespeeld had – op Metal Gear Ac!d na – voordat ik aan Guns of the Patriots begon. Hierdoor is wellicht een , al dan niet groot, deel van de magie van het spel voor mij verloren gegaan, maar ik kan wel zeggen dat het spel voor diegenen die wel één of meerder voorgaande delen gespeeld hebben, dan wel zéér betoverend moet zijn, aangezien ik er al door weggeblazen wordt.

Het spel ziet er prachtig uit en het geluid overtreft zelfs de graphics. De stemmen van de stemacteurs passen perfect bij de, overigens goed uitgewerkte, personages, de soundtrack weet op de goede momenten de goede momenten muziek in te zetten, en als je de soundtrack toch niet zo goed vindt, kun je zelfs je iPod opzetten en zo genieten van een – helaas beperkte – selectie songs uit voorgaande Metal Gear-avonturen. Stiekem vind ik het toch wel jammer dat het niet mogelijk is om de muziek die je op je HDD hebt staan niet kunt afspelen via de iPod van Snake, maar je kunt niet alles hebben.

Hideo Kojima, je zou een boek kunnen schrijven

De Metal Gear-saga staat bekend om zijn ingewikkelde verhaal en de talrijke, langdurige cutscenes, die ook in deel vier terug te vinden zijn. Ik houd wel van een goed verhaal en ik vind het ook niet erg om een naar een lang(-er) filmpje te kijken, maar bij momenten had ik toch echt het idee dat ik een film met ‘gamescenes’ aan het kijken was en niet een game met cutscenes aan het spelen was. Het verhaal van Guns of the Patriots zal ondertussen wel overbekend zijn, maar ik zal het toch zo kort mogelijk weergeven.

Solid Snake, de legendarische held, wordt opgeroepen om zijn broer Liquid, die van plan is de wereldorde omver te werpen en een nieuwe op te bouwen, tegen te houden. Zowel Snake als Liquid zijn klonen van Big Boss, het hoofdpersonage van Metal Gear Solid 3: Snake Eater, en worden, als gevolg van het klonen, snel ouder. Vandaar dat Solid Snake nu door het leven gaat als ‘Old Snake’. Tijdens zijn missie wordt Snake geholpen door Otacon, dit in de vorm van de Metal Gear Mk. II, een klein robotje dat je overal volgt en dat je kunt gebruiken om het gebied te verkennen en om tegenstanders te verlammen. Naast vele oude, bekende – voor spelers van de eerdere games althans – personages, maken ook een aantal nieuwe slechteriken hun opmars: het Beauty & the Beast-korps. Deze vier, op fotomodellen gebaseerde, tegenstanders zijn uiteraard geschikte kandidaten voor memorabele bossfights, zeker als je Laughing Octopus probeert te verslaan met alleen de elektrische schok van je Stun Knife en Stun Grenades. Het is zeer zeker mogelijk – het is mij gelukt, weliswaar na een groot aantal pogingen – maar het is niet aan te raden. Daarom een tip: er zijn ook pistolen en geweren die verlammen, maar niet doden. Hier kwam ik pas in Act 3 achter…

Tactical Espionage ACTION

Hoewel de onder-ondertitel insinueert dat MGS4 een regelrechte stealth-game is, overheerst de actie toch. Oh, het zeer zeker mogelijk om de game als een stealth-game te spelen, maar je wordt –te – vaak in situaties geplaatst waar je scherm bijna uiteenspat van de actie. En probeer maar eens niemand te vermoorden als er vijf, tot de tanden bewapende, tegenstanders op je af komen rennen en je tegelijkertijd weet dat de missie over is als je, oerdomme, teamgenoten het loodje leggen.

Metal Gear Online is voor mij tot op heden helaas onontgonnen gebied, dit door mijn te zwakke verbinding, dus hier zal ik dan ook geen oordeel over vellen.

Conclusie en beoordeling

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots is zonder twijfel een aanrader voor iedereen met een Playstation 3 onder zijn tv. Hoewel het verhaal soms wat langdradig wordt en je wel vaker ‘tuurlijk jong’-momenten hebt, is het verhaal ook goed te volgen als je, net als ik, nog nooit een Metal Gear-game gespeeld hebt. De gameplay had wellicht wat minder actierijk gekund, maar het is in mijn ogen toch de beste game die ik dit jaar gespeeld heb – en ja, ik heb GTA IV ook gespeeld. Mijn conclusie: This is good, isn’t it?
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Audio & Voice-actors
 • Personages
 • Gameplay (als je besluit de game als een stealth-game te spelen)
 • Humor en emotie
 • Minpunten
 • Is het een film? Is het een game?
 • Teveel action naar mijn smaak

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • wel vet alleen moeten het wel goede xbox live arcade games zijn

 • PlayStation Store ?

 • @Soradev

  Vergeet dat maar, Valve is wat dat betreft enorm MS minded.

  Doug Lombardi heeft zich ook al meerdere malen behoorlijk negatief uitgelaten over de PS3.

 • Laat ze eerst maar eens even heel snel Portal: Still Alive uitbrengen :). Maar als de rest van de XBLA-games dan net zulke hoge kwaliteit hebben, no problem.

 • @ Ocmerius  Dan vlug even Steam verwijderen. :P

 • Ik wou al zeggen bij het lezen van \"In zijn ogen is Xbox Live Arcade een perfecte manier om gamers in contact te laten komen met games, die ze anders zouden missen\" dat dat logisch is vanuit Valve's oogpunt omdat ze ook met Steam kwamen. Maar ze hadden zelf de vergelijking al gemaakt de volgende zin :).

 • @ Ocmerius : om nog maar over Gabe Newell te zwijgen die de PS3 \"a waste of time\" noemde.

  Niet geheel onlogisch want Newell heeft als medeoprichter van Valve ooit nog voor M$ gewerkt.

 • @ Gemini  en natuurlijk: A disaster on many levels. En Valve vind het maken van games voor de PS3 helemaal niks dat is al duidelijk.

 • Mooi valve pwnt, dus xbox gaat nog erger pwnen ^^

 • portal is een goed spel. gister toevallig nog gezien toen mijn neven ff langs kwamen voor een gezellige dag gamen :D ik denk dat ik die wel zou kopen, ook al vond ik de puzzels best wel erg inteligent bedacht (en dus erg moeilijk op te lossen door mij :P)

 • Meer indie games naar arcade zou ik wel leuk vinden, op pc moet je voor de meeste indies trouwens ook 10-20€ dokken.

 • Oeii Counter-Strike op Live….. vet!!!!!!

 • laat valve nou maar eerst die beloofde maps uitbrengen voor TF2

 • Ik heb het nooit zo op die XBLA. Sommige spellen zijn wel grappig, maar dat je ze met punten moet kopen vind ik best irritant.

 • nou laat ze eert eens beginnen met de PSS

 • Laat maar komen Valve!! :D

 • Counter strike mag wel idd :)

 • counterstrike op de console verwoest het hele concept  dus fock cs op de console en ga voor portal ffs.. -.-  hoe wil je sproeien met een analoge stick ? :|


 • ach counterstrike was ook op de eerste xbox werkte goed hoor en werd ook veel gespeeld.

 • Damn it, geen PSS :(

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren