1. Pro Evolution Soccer 2008 (X360)

Pro Evolution Soccer 2008 (X360)

Pro Evolution Soccer 6 was een goed spel, maar er zaten fouten in én grafisch was het niet al te best. Pro Evolution Soccer 2008 moet het deel worden waar eigenlijk écht alles aan verbeterd is en waar het er grafisch ook een stuk beter uit moet zien. Eens kijken of Konami hun woorden waar gemaakt heeft.

Op het eerste gezicht ziet PES 2008 er redelijk goed uit en zijn de graphics sterk verbeterd tegenover het vorige deel. De spelers zien er realistischer uit en de gameplay is wat veranderd.

De gameplay is dus wat veranderd maar in mijn opinie is de gameplay ook sterk verbeterd. De spelers bewegen/rennen realistischer en de keepers doen niet meer zulke rare dingen zoals in het vorige deel.

De trucjes die je kunt maken zijn niet veranderd en dat is wél jammer omdat je in Fifa 08 een behoorlijk arsenaal aan trucjes kunt uitvoeren. Maar toch voelt PES 2008 anders aan dan Fifa 08. Het speelt een stuk sneller en het voelt (voor mij) netwat vertrouwder aan allemaal. Zo kan je ook als je aan de bal bent in bijvoorbeeld de 16' meter een schwalbe maken, die 1 van de 8 keer lukt maarja, het is toch een leuke toevoeging die het spel toch nog ietswat realistischer maakt. Ook kan je het Nederlands Elftal weer verwachten in het spel met de échte namen en de échte shirtjes, dus geen Vom Mistelroum meer maar gewoon Van Nistelrooij! PES 2008 heeft ook de Edit modus weer helemaal teruggebracht. Je zult gewoon weer spelers kunnen aanpassen en ook je eigen speler kunnen maken met behulp van een Xbox Live Vision Cam'. Deze scant je gehele gezicht en je zult jezelf terugzien in het spel!

De Master League kent niet verschrikkelijk veel verandering maar blijft toch nog wel erg leuk! De enige vernieuwingen zijn dat je plaatjes ziet van je spelers boven in je balk bijv. als ze kampioen geworden zijn zie je een plaatje van de spelers in optocht door de straten met de Cup in handen. De Master League geeft het spel toch een langere houdbaarheidsdatum. In de Master League speel je met je favoriete team een seizoen. Je begint in de Division 2 maar het doel is om te promoveren naar de Division 1. Als je naar de Division 1 promoveerd willen er meer spelers voor jouw club spelen en zo is het dus makkelijker om ze aan te trekken. Je kunt ook spelers huren en ruilen. Wat het spel natuurlijk ook nog een langere houdbaarheidsdatum geeft is de Online Modus. Dit is niet heel speciaal en na een aantal potjes zul je de modus maar weinig spelen. Het kent online fouten zoals dat een speler verdwijnt en een aantal seconden later weer op het veld staat. Het kan tot frustratie lijden en je wordt het snel zat.

Conclusie en beoordeling

Pro Evolution Soccer 2008 vind ik persoonlijk éen van de beste delen uit de PES serie. Het ziet er grafisch keurig uit en het speelt weer heerlijk. Het is jammer dat het online niet helemaal tot zijn recht komt maar je kan je natuurlijk ook vermaken met de geweldige Master League Modus.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Grafisch een stuk beter,
 • Edit Mode terug!
 • Master League nog steeds even goed.
 • Minpunten
 • Online gaat snel vervelen,
 • Online zit vol fouten,
 • Weinig Trucjes.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ongelofelijk dat ze de voorsprong van de 360 bijna ongedaan maken, en dat zonder veel exclusives !

 • Jeuj ik heb ook bijgedragen met de aanschaf van mijn PSP xD Goed nieuws voor Sony :)

 • ben eigenlijk vooral blij dat Europa nu de grootste is, dat betekent dus dat ze ons niet meer kunnen overslaan/laten wachten!

 • Armando1992 vergeet dat maar jongen! Sony geeft geen zak om Europa dat zie je keer op keer aan de release datums… Vreselijk dat men dit als positief iets kan zien. Nintendo heeft hetzelfde probleem. Maar voorlopig kan iedereen zeggen wat ie wilt maar Microsoft brengt wel vaker de EU gamer naarvoren en geeft ook een stuk meer om de Europese beurzen die worden gehouden.

 • MaNiAc E@ Ik reuk Xdoos fanboy…

 • Iedereen die denkt dat Sony Europa nog steeds in handen heeft moet eens vaker kijken naar de PAL-charts van Charttrack. Das niet om vervelend te doen, maar dat is heel andere koek. Fijn dat ze winst maken, maar MS en Nintendo hebben het een stuk beter gedaan.

 • @MaNiAc E  helemaal gelijk, maar Nintendo heeft soms ook geprobeert vriendelijk te zijn tegen de Europeanen. Door bijvoorbeeld Mario Kart Wii eerst in Europa uit te brengen. Overigens heeft het later uitbrengen van games in Europa ook voordelen, neem bijvoorbeeld GT5 prologue… Europese versie was veel uitgebreider.

 • Ongelofelijk dat ze de voorsprong van de 360 bijna ongedaan maken, en dat zonder veel exclusives !

  Zoiets zou andersom eens moeten gebeuren, dan schreeuwde je moord en brand :P.  Anyway, leuk voor ze. Vooral MGS4 doet het erg goed, denk ik zo? En GTA IV natuurlijk, waar ze uiteraard ook hun slaatje uit slaan. Laat ze de lijn vooral doortrekken, met goede exclusives komen en over een jaar ga ik voor een PS3. Afgelopen jaar was het qua exclusives allemaal net niet voor mij, namelijk.

 • Een stijgende lijn, dat is waar het om gaat. externeparty exclusieve spellen zijn er bijna niet, als het om eigen studio exclusieve titels gaan zoals die van insomniac en geurilla, dan spant Sony zeker de kroon. Hoe dan ook, het is erg netjes, MGS4 is en blijft het beste exclusieve spel.  Ik ga maar eens verder op mijn 360 want de PS3 is bezig met een firmware update ;-)

 • ach das nog eens mooi nieuws ga zo door!

 • @chilizone  Ja en in Japan was het gratis -_-'

  Wij moesten weer 40 euro dokken voor wat extra auto's enzo, nou jippie..

 • Ik wil de stemming niet heel erg drukken, maar 32 miljoen is eigenlijk niet zo heul veul gezien de oorspronkelijke verwachtingen van Sony. Sony heeft de Playstation 3 namelijk nooit als investering gezien, maar op het moment is het dat dus wel.

 • @Felluh

  Euh… als Sony de PS3 niet als investering had gezien waarom hebben ze dan uberhaubt een PS3 uitgebracht?

 • Wie koopt nu nog een ps2? Dat ding was al zo uitgemelkt als een platte koe toen er nog maar sprake was van een ps3… En nu kopen bijna evenveel mensen een ps2 als dat er mensen zijn die een ps3 kopen.

  Geeft sony er 100euro bij als je eentje wil kopen misschien?

 • Idd xbox en nintendo doen het stukke beter als sony voor het moment.. goed nieuws voor sony dat ze toch e klein beetje uit de rode cijfers geraken.

 • Eindelijk! Dat zie ik graag, dat het trg wat beter gaat met de gamedivisie van Sony, maar wat ik niet snap is dat ze de PS3 met verlies verkochten aan de consumenten, hoe kunenn ze dan uit hun consoles winst halen???

 • En de PS2 gaat ook nog steeds goed, erg netjes!

 • Goed zo Sony, ik hoop dat ze nu Europa eens serieus gaan nemen als het hun grootste afzetmarkt is.

 • Hmmm….magere winst.

 • @gsmaster: heel gemakkelijke en logische reden hoor: veeeel goedkoper!! 150 euro tov 400 euro en je krijgt er geloof ik een spel of twee bij. Veel ouders hebben geen zin om een dure PS3 te kopen voor hun kind en ten tweede er zijn niet zoveel kindvriendelijke spellen op, de spellen zelf op de PS3 zijn ook nog eens duurder…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren