1. Call of Duty 4: Modern Warfare (PS3)

Call of Duty 4: Modern Warfare (PS3)

Call Of Duty 4 is mijn eerste ervaring met de Call of Duty serie en hij is me goed bevallen. Ik had eerst een vermoeden dat het een saaie en heel ingewikkelde game was. Ik had goede verhalen gehoord van vrienden en keek een beetje rond op internet over de game. Ik had nog een bon liggen van 10 euro die voor 31 mei ingeleverd moest worden. Een perfecte reden om toch maar Call of Duty 4 te kopen. Ik vond Resistance: Fall of Man al een goede Shooter, maar Call of Duty 4 is nog beter en mooier.

Niet geheel onvoorspelbaar speel je voor de goede. Je moet het opnemen tegen vier zeer gevaarlijke terroristenleiders die een staatsgreep op Rusland willen plegen. De grote baas is Zakaev. Hij wil ervoor zorgen dat Rusland weer communistisch wordt (als je een beetje opgelet heb op school moet je weten wat dit is). Het gevolg is dat Zakaev voor een burgeroorlog in Rusland heeft gezorgt. Jij en de Amerikanen vinden dit te ver gaan en vertrekken naar Rusland om Zakeav te verslaan. Zakaev is niet dom en hij heeft hele goede tactieken. Hij wil de Amerikanen afleiden om zo in het geheim andere plannen uit te voeren. In de singleplayer moet jij ervoor zorgen dat je de drie terroristenleiders opspoort en vermoord. Uiteindelijk moet je het hoofd van de terroristenleiders vermoorden namelijk: Zakaev.

De singleplayer is erg kort moet ik toegeven. Na een paar uurtjes spelen had ik het al uitgespeeld (wel op het makkelijkste niveau). Ik vond de missies daarentegen wel erg leuk en afwisselend. Die missie dat je een sniper had en heel stil tussen alles heen moest sluipen was wel goed verzonnen en leuk om te doen. Ook de missies dat je in je helikopter zit en er lekker op los kan schieten zijn erg vet. Het verhaal vond ik erg sterk, want bij elke missie weet je wat je aan het doen ben en waarom je nou eigenlijk op die mannetjes schiet. Over de graphics in de singleplayer heb ik eigenlijk weinig te vertellen: Gewoon fantastisch!

Je heb heel veel wapens in Call of Duty 4. Je hebt Assault Rifles, Sub Machine Guns, Light machine Guns, Shotguns, Sniper Rifles, pistolen en granaten. Bij elk soort kan je tussen enkele geweren kiezen. Assault Rifles zijn geweren die je het best kunt gebruiken op gemiddelde afstanden. Ik vind de Assault Rifles de beste geweren en het handigste om te gebruiken. Een machinegeweer/mitrailleur is een geweer wat heel snel achter elkaar schiet, maar geeft wel minder schade op de vijand. Deze geweren vind ik ook wel erg goed, maar niet zo goed als de Assault Rifles. Met een Shotgun kan je iemand in 1 schot doden. Dit is erg handig als er opeens een vijand tevoorschijn komt. Hij moet wel lang laden en dat is vrij irritant. De kogels zijn van dichbij het meest schadelijk. Een sniper is onwijs handig voor hele grote afstanden. Je kan ermee inzoomen en op plekjes zitten waar iemand je moeilijk ziet. Ik gebruik eigenlijk bijna nooit een sniper, omdat ik het saai vind om de hele tijd op dezelfde plek te hangen. Ik wil liever gewoon op de vijand af rennen en er lekker op los schieten met een Assault Rifle of een ander geweer.

Nu dan, ga ik het eindelijk hebben over de goddelijke multiplayer. Je hebt ongelofelijk veel mogelijkheden in de multiplayer en je heb verschillende multiplayer modi, maar die ga ik niet allemaal opnoemen. Zelf vind ik Team-Deathmatch en Deathmatch de beste. Precies genoeg spelers en een erg makkelijke opdracht: Je vijanden vermoorden. De modi die ik wat minder leuk vind zijn de Big team games en de Small team based games. Bij de Big team games zijn er teveel mensen en daardoor ga je veel sneller dood. Bij de Small team based games vind ik dat er weer te weinig spelers zijn en ben je elkaar weer helemaal aan het opzoeken. Ook nog de modi waar ik niet van houd zijn de hardcore games. Puur omdat je eigen teamleden jou dood kunnen schieten en de schoten extra schadelijk zijn waardoor je sneller dood gaat. Soms doe ik het wel eens, als ik in een rare bui ben en me hele team aan het afschieten ben, maar je moet het niet te vaak doen, want dat gaat van je XP af. Je heb een aantal levels in de multiplayer. Door goed te spelen krijg je XP en bij de zoveel XP ga je een level omhoog. Om de spelers te laten spelen zijn er ook speciale dingen toegevoegd om beter te worden. Zo heb je tenminste een doel in de multiplayer. Je kan bijv. je geweer aanpassen, perken selecteren (dit zijn dingen om het je gemakkelijker te maken bijv. sneller herladen), selecteren wat voor granaten je wilt gebruiken enz. Als je er weer een wapen bij heb verdient, krijg je er ook automatisch een challenge bij. Je moet bijvoorbeeld 25 doden met het geweer hebben om meer grip op je geweer te krijgen. En zo krijg je nog meer voordelen met je geweer als je de challenges blijft oplossen. Als je vijf doden achter elkaar heb gemaakt kan je straaljagers inschakelen. Als teamgenoot is dit erg gunstig, maar als tegenstander is dit zwaar irritant. Bij zeven doden achter mekaar kan je een helikopter inschakelen, maar dit is al helemaal irritant maar wel gunstig voor jezelf. Je kan ook zelf een spel opstarten, je kan de plaats selecteren, de regels aanpassen en kiezen wat voor game mode je wilt spelen. Als je bij een clan (club met vrienden) wil moet je dat zelf intypen. Het is niet zo net als bij Resistance: Fall of Man dat je uitgenodigd moet worden, maar bij deze game kan iedereen er gewoon blindweg in gaan wat erg jammer is. Je kunt ook niet zien wie er allemaal in de clan zitten en je kunt niet met de leden samen spelen (tenzij je vrienden bent natuurlijk).

Door een paar kleine minpuntjes die ik in deze recensie heb vermeldt, wil het nog niet zeggen dat dit spel niet zo goed is. Juist in tegendeel. Je moet deze game gewoon kopen om de fantastische multiplayer, dit is de beste multiplayer die ik ooit heb gespeeld.

Conclusie en beoordeling

Call of Duty 4 heeft al vele prijzen gewonnen. Terrecht, want dit is gewoon een geweldige shooter (mischien wel de beste die er ooit is gemaakt). De graphics zijn fantastisch, de singleplayer is goed en afwisselend, de wapens zijn uitstekend, het verhaal is ijzersterk. Alleen kan ik geen 10 geven voor dit spel, omdat het toch wat minpuntjes heeft: De korte singleplayer en de clans. Nog een heel klein minpuntje zijn de straaljagers/helikopters, maar deze zet ik niet bij de minpunten, omdat dit een heel klein minpuntje is.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • verhaal
 • leuke missies
 • graphics
 • wapens
 • multiplayer
 • Minpunten
 • korte singleplayer
 • clans

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • dit blijft egt maar door gaan. ik vind het jammer dat het alleen bij nintendo is. ik gun het sony bijv ook wel ze leveren best veel kwaliteit met hun console en ook nog net als nintendo gratis online

 • Erg netjes, en dik verdient!

 • netjes hoor nintendo

 • dit zijn hele goede cijfers, maar ik heb het op gegeven met nintendo want ze brengen bijna geen goede spellen meer uit naar mijn mening, dus ik laat het lekker bij me ps3 zitten

 • Edit: Nu nog maar twee keer, toch Joey. :D  OT: echt netjes van Nintendo. Kijken of ze iets leuks doen met dat geld!

 • jammer dat ze nix doen met dat geld. Ik zou ook niet weten hoe ze eraan komen, bij de DS snap ik het nog wel, maar ik zie het er niet aan af bij die Wii hoor (dat ding was laatst omgevallen omdat NGC controller zo'n kort draad heeft;P en ik heb niet eens de moeite genomen om 'm opterapen LOL)

 • @ INSIDEGAMER

  Het klopt niet de omzet van Nintendo van 1 april 2008 tot 30 juni 2008 was 2,51 MILJARD, geen MILJOEN.  Ontopic:

  Echt ziek hoeveel geld Nintendo nu maakt, ze hebben in 3 maanden 700 miljoen winst gemaakt (dat is ONTIEGELIJK veel) dat hebben Microsoft en Sony Game-divisie samen niet eens gemaakt in nu 3 jaar. En Nintendo doet dat effetjes in 3maanden tijd :S


 • Moet 2.51 miljoen niet 2.51 miljard zijn? ;)  Anyway, zeer nice deze winst, damn!

 • Jajajajajajaja, ik snap ook wel dat miljoen in dat geval miljard moests zijn, dat hoeven jullie geen drie keer te zeggen.

 • Doen ze goed!

 • Als ze mij daar wat geld van geven. WOW!!

 • Toch jammer dat ze de casual-kant hebben gekozen. Maar het is voor Nintendo een goede zet geweest.

 • Voor het bedrijf is het geweldig. Ik geef ze groot gelijk. Alleen voor de oude fanbase is het jammer.

 • De DS is ook niet te stuiten!

 • Het houd ook niet op.

 • Ik had echt een paar aandelen Nintendo moeten kopen bij de Wii-release :P

 • dave godschalx@ helemaal mee eens.

 • volgens mij gaat het vanaf nu omlaag omdat de wii niet echt betere spellen gaat leveren meer dit najaar maarja tís wel Nintendo dus het kan nog alle kanten opgaan ;)

 • hopelijk gaat Nintendo dit geld goed besteden, bijvoorbeeld in de ontwikkeling van de opvolger van de Wii (die er toch ooit zal moeten komen)

 • noobs… laten de hardcore gamers valle, ze kunne de pot op. ik heb me wii al verkocht en een 360 gekocht…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren