1. Mass Effect (PC)

Mass Effect (PC)

Op het moment dat ik deze review aan het tikken ben, zit ik op Ilos om Saren op te sporen. Saren is op zoek naar de conduit. Een ding dat al het leven uit het heelal kan wegvagen. Ik heb het natuurlijk over mass-effect! En wij hebben deze topper op de pc gespeeld.

Grafisch.

Grafisch is deze game een prachtplaatje. Dat was natuurlijk op de xbox 360 ook al, maar met de verbeterde graphics voor de pc, ziet de game er nog beter uit. De op de unreal 3 engine draaiende game heeft ook nauwelijks last van texture pop-up. Dit is een probleem waar veel games op de unreal 3engine last van hebben, maar Mass-effect heeft dit bijna niet! Zou Bioware een manier hebben gevonden op dit probleem?

Pc verbeteringen

De game komt origineel van de xbox360 af en is daarvoor ook ontwikkeld. Bioware heeft daarom veel dingen moet aanpassen om de game goed speelbaar te maken voor de pc. De game heeft natuurlijk als aller eerste, een verbeterde grafische look gekregen. Je kunt Mass-effect nu tot maximaal op een 1920*1200 resolutie draaien. Wij hebben de game gespeeld op een 1680*1050 resolutie en dat zag er echt geweldig uit.

De tweede grote verandering is het tactisch scherm. In het vernieuwde tactisch scherm kun je makelijker commando’s geven aan je team om een bepaalde unit aan te vallen of om ze een speciaal kracht te laten gebruiken.

En als derde, natuurlijk de extra content van de xbox 360 versie. Het gaat om een extra quest waar de xbox bezitters voor moesten betalen en de pc bezitter krijgt deze gratis als je Mass-effect registreert. Op het moment van typen van deze review is de extra content nog niet beschikbaar voor de pc(nog niet klaar dus).

Interactie

De interactie tussen de speler en de NPC’s is werkelijk geweldig! Bioware stond natuurlijk al jaren geprezen om hun conversaties in games. En nu bij Mass-effect zijn ze echt zo als bedoeld. De gezicht animaties zijn geweldig en zien er super realistisch uit. Je kunt duidelijk zien of dat een npc verbaasd of boos is. Ook de verschillende dialogen die je kunt voeren zijn geweldig. Mass-effect laat je getrouw weer kiezen tussen goed en slecht. En aan de hand van welke acties en welke dialogen je voert komt er een eindresultaat uit. Of dat het nou goed of slecht is.

Dit is GE-WEL-DIG!

Na Bioshock van vorig jaar, heb ik geen game gevonden die me tevreden stelde. Gewoon simpel weg niks kwam over Bioshock heen. En als je net zoveel games speelt als dat ik doe? Dan heb je een groot probleem! Maar een week geleden kwam Mass-effect binnen en ik had toen nog niet gedacht dat deze game mij een week lang bezig zou gaan houden. Maar het is Bioware gelukt! Een week lang heb ik iedere dag op het puntje van mijn stoel gezeten! Voor mij kwam de game redelijk dicht in de buurt van Bioshock.

Hardcore

Een week gelden begon ik vrolijk aan Mass-effect op de moeilijkheidsgraad Normal. Deze heb ik gauw terug geschroefd omdat ik dus hele dood ging. Je zult echt moet vol houden met deze game want hij is niet bepaald makkelijk. Je zult vaak scènes overnieuw moeten doen omdat je de hele dood gaat. Ook zul je teammaten goed en veilig weg moeten zetten, anders gaan ze simpel weg doodt en sta je er helemaal alleen achter! De game is dan ook een perfecte mix van rpg en een tactische shooter. Je zult continu op je hoede moeten zijn. Want ze komen echt van alle kanten.

De game kent ook een coversysteem. Door simpel weg tegen een muur aan te lopen, gaat je personage automatisch tegen de muur aan zitten. Je kunt net zoals bij andere games, blind vuren en natuurlijk richten.

Eigen personage

We leven in de tijd dat we overal een eigen personage willen en geen voor bedacht iemand, nee dat is voor watjes! De game kent zoals andere rpg’s zoals Oblivion, een aanpasbaar karakter. Je zou je eigen in de game na kunnen maken. Ook kun je je eigen voornaam invullen en kun je kiezen of dat je een man of een vrouw wilt spelen.

Meer Mass-effect ?

Bioware heeft vorig jaar al aangegeven dat Mass-effect een trilogie gaat worden en dus betekend dat er nog twee meer delen uit gaan komen. Ik hoop daarom dat Bioware op deze E3 eindelijk deeltje 2 gaat aankondigen voor pc en Xbox 360. Want na het spelen van deel1 wil je gewoon simpel weg meer. Het verhaal is zo meespelend en wordt zo goed verteld. Het is net of dat jein een startrek serie zit. Alleen dan wel zonder die irritante DATA.

Geen spoilers in deze review!

Veel bezoekers zullen zich nu wel af vragen waarom ik niks over het verhaal vertel? Heel simpel, je zult alles zelf moeten ontdekken. De game is zeker je geld waard en houd als je alleen de main quest speelt zeker een uur 20 zoet. Als je alle side-quests ook nog gaat doen tel er dan nog maar een uur of 20 bij op.

Ik heb voor de mensen die niet weten of dat ze game kunnen draaien, even de systeem eisen erbij gedaan!

*Minimum System Requirements

* Windows XP or Vista

* 2.4 GHz Intel or 2.0 GHz AMD

* 1 GB RAM (XP), 2 GB RAM (Vista)

* 12 GB free HD space

* 1x or better DVD-ROM drive

* NVIDIA GeForce 6800 or better (7300, 7600 GS, and 8500 are below minimum

system requirements)

* ATI X1300 XT or better (X1300, X1300 Pro, X1600 Pro and HD2400 are below

minimum system requirements)

* Shader Model 3.0 required

* 100% DirectX 9.0c compatible sound card and drivers.

* DirectX 9.0c October 2006 (Included)

* INTERNET CONNECTION, ONLINE AUTHENTICATION, AND END USER LICENSE AGREEMENT

REQUIRED TO PLAY. MORE INFORMATION IS AVAILABLE AT WWW.EA.COM.

*Recommended System Requirements

* Windows XP or Vista

* 2.6+ GHz Intel or 2.4+ GHz AMD

* 2 GB RAM

* 12 GB free HD space

* 1x or better DVD-ROM drive

* ATI X1800 XL series, NVIDIA GeForce 7900 GTX, or better recommended

* 100% DirectX 9.0c compatible sound card and drivers.

* DirectX 9.0c October 2006

* INTERNET CONNECTION, ONLINE AUTHENTICATION

Conclusie en beoordeling

Deze game is zo goed, op zoveel verschillende levels. Dat je hem met trots naast Bioshock kunt zetten. De game biedt je zoveel uren aan gameplay dat je voorlopig nog wel even zoet bent. De game gaat nooit vervelen en houd je bezig tot aan het einde. Telkens als jij denkt dat het over is! Gebeurd er weer iets waardoor je verder wilt spelen. Voor fans van sci-fi series en games , is dit een geschenk uit de hemel. Hij is misschien wel iets te moeilijk voor de casual gamer, maar dat is dan ook het enige minpunt!
99
Score
990
Score: 990
 • Pluspunten
 • geen pop-up van textures meer
 • Grafisch
 • Interactie met Npc's
 • Verhaal
 • Geen zware pc nodig!!!
 • Minpunten
 • tikkeltje te hardcore?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Gelukkig, ik was al bang. :)

 • Was ook wel te verwachten, ik geloof er nog steeds in dat dit een supervet spel wordt. De naam Tim Schafer says nuff, and so does Jack Black. Beiden geniaal in hun vakgebied(en).  Alleen, nu een nieuwe uitgever gevonden moet worden, lijkt 2008 me niet meer haalbaar. Zal wel eerste helft 2009 worden :). Maakt mij overigens absoluut niet uit, er zijn eind dit jaar meer dan tien titels die ik móet hebben dus ik moet al keuzes maken welke voor de anderen komen!

 • Hier lijkt me nou echt helemaal niks aan!

 • Zit net aan mn ontbijt.

 • Lijkt me een lekker gewelddadig spel worden, met een soundtrack van heb ik jou daar… Nog maar effe wachten en duimen dat ie ook echt uit gaat komen!!!

 • Gelukkig voor de fans!

 • Gelukkig dat ze nog een redelijke ontwikkelaar hebben gevonden. Hopelijk gaan ze er iets heel moois van maken.

 • Ik was zo blij dat ik er achter kwam :D ik moest het tippen.

 • Jaaaaaaja.

 • ik vind hier dus echt niks aan hoor…

 • Goede veelbelovende games kunnen wel eventjes zonder uitgever!

 • deze Game is gemaakt voor bitchs!

 • Gelukkig maar, deze game lijkt me echt episch.

 • lijkt me een vette game goed nieuws dus

 • Toch blijf ik het vreemd vinden dat Activision Blizzard een paar van haar beste aankomende titels dropt. Maar goed, als Double Fine heeft gevonden, is er niks aan de hand.

 • Reden dat ze het droppen : Geen vertrouwen meer in het spel ?

 • hahah volgens mij echt waardeloos dit maarja we zien het wel he :P

 • Yes gelukkig. dit word zo'n vet spel

 • Gelukkig maar.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren