1. Grand Theft Auto IV (X360)

Grand Theft Auto IV (X360)

Ik moet bekennen dat Grand Theft Auto IV het eerste deel uit de GTA-serie is die ik heb gekocht. Ik was eigenlijk ook niet van plan om hem aan te schaffen maar na de positieve recensies die ik er over las, kon ik deze game onmogelijk laten liggen.

In de openingsscène van GTA IV zie je enkele Servische immigranten op een oude boot richting Liberty City varen. Voornamelijk om hun fortuin te zoeken.

Onder hun bevind zich ook Nico Bellic, hij is door zijn neef Roman met mooie praatjes naar Liberty City gelokt.

Roman heeft een taxibedrijf en beloofd Nico mooie vrouwen, auto’s en geld.

Waneer de Serviërs van de boot afstappen, blijft Nico alleen achter.

Na een tijdje komt er een zwarte taxi voorgereden en de zwaarlijvige (dronken) Roman komt lachend de auto uit gewaggeld en de twee neven begroeten elkaar.

Roman vraagt of jij even naar zijn huis wilt rijden want hij voelt zich niet zo lekker.

Nu neem je zelf plaats in de wagen en je moet naar Romans huis rijden (over het autorijden vertel ik zometeen meer).

Eenmaal aangekomen bij Romans huis vraag je je af waarom er kakkerlakken over de vieze vloer rennen en naakt posters aan de muur, waarvan het behang er half af is, hangen, in plaats van de villa en de mooie dames die Roman je beloofd had.

Wanneer Nico onaangenaam verrast hier op reageert, zegt Roman dat dat allemaal nog wel komt.

Roman vertrekt naar zijn taxibedrijf en laat Nico verbouwereerd achter.

Vanaf hier begint je avontuur in Liberty City.

Roman zal je nu op je mobiel bellen voor missies. Je mobiel is niet alleen handig om missies te ontvangen, maar ook om je vrienden te bellen als je met ze wilt poolen, biljarten, drinken enz. en vanaf je mobiel kun je de multiplayer opstarten want GTA IV kent geen hoofdmenu.

Het verhaal en de sfeer zitten er met name de eerste 20 % van de game erg goed in. Je voelt gewoon dat je van een nieuweling in Liberty City langzaam uitgroeit tot een beruchte crimineel.

De personages in de game zijn ook geweldig. Van de vadsige, optimist Roman tot de paranoïde Mr. Faustin, en van de stonede rasta Little Jacob tot de hyperactieve Brucie. Elk personage is uniek en grappig.

Later in de game zul je ook belangrijke keuzes moeten maken, je zult op sommige momenten moeten kiezen tussen leven en dood van twee personages die je tegen bent gekomen.

Je zult misschien denken dat dat niet zo moeilijk is, je pakt je pistool, kiest iemand uit en PANG!, weg ermee, maar het is moeilijker dan je zou verwachten, omdat het verhaal en de personages zo goed vertelt zijn dat je gewoon met ze mee móet leven.

Wanneer je voor het eerst in een auto stapt in GTA IV zul je veel verschil merken met San Andreas. In San Andreas kan je volgas door een scherpe bocht scheuren en daarna rustig weer verder rijden, in GTA IV kan je óók volgas door een bocht vliegen maar of je ook weer verder kunt rijden is de vraag.

Het rijden in GTA IV is véél realistischer geworden en vergelijkbaar met Forza 2. Ook kan je nu een ‘waypoint’ ergens op de map plaatsen, een GPS-route zal je dan de kortste weg wijzen.

Bij duurdere auto’s zal zelfs een vrouwen- of mannenstem je de weg wijzen.

Een andere vernieuwing in GTA IV is het coversysteem. Met één druk op de schouderknop zal Nico achter het dichtst bijzijnste muurtje of pilaar gaan staan.

Het coversysteem vind ik minder goed werken dan bij games als Gears of War of Uncharted:

Drake’s Fortune, maar het is een goede toevoeging.

Vanuit je cover kun je ook schieten zonder te kijken, het is minder precies maar je kunt dan niet door kogels geraakt worden.

De wapens in GTA IV zijn veel minder over the top dan in San Andreas, en veel realistischer.

De physics in GTA IV zijn ook ontzettend goed, wanneer je met je auto tegen een voetganger aanrijdt ziet het er akelig echt uit.

Maar het grootste pluspunt in GTA IV is toch wel Liberty City. Liberty City bestaat uit drie grote eilanden en twee kleine, die je naarmate het spel vordert zult vrijspelen.

De straten en wegen zijn levendig en echt iedereen doet iets anders, de één gaat naar zijn werk, de ander zit op een bankje de krant te lezen en weer iemand anders heeft net boodschappen gedaan.

GTA IV is de enige game die ik gespeeld heb waar ik me alleen al goed kon vermaken door gewoon stil te staan en om mij heen te kijken.

De missies zijn het enige waar ik iets op heb aan te merken in GTA IV, in het begin zijn ze nog wel leuk en vernieuwend maar later verlang je echt naar iets anders. De missies zijn eigenlijk alleen maar: rij daar naartoe, schiet hem dood, en vlucht voor de politie.

De verhaallijn is daarin tegen echt ontzettend lang, je zult er ongeveer 40 uur over doen om de verhaallijn uit te spelen.

Als je daarna nog probeert de game tot 100% uit te spelen, heb je echt tientallen uren singleplayer speelplezier.

Daarnaast heb je ook nog de multiplayer, die heb ik niet erg intensief gespeeld.

Het is de eerste keer dat er in een GTA game online multiplayer zit.

Je hebt ongeveer 15 verschillende multiplayermodi, waaronder de standaard modi (deathmatch, team deathmatch en race), en typische GTA modi (GTA-race, Cops and Crooks).

Conclusie en beoordeling

Ik ben eigenlijk nog lang niet uitgepraat over GTA IV. Er is zoveel te beleven, zoveel te doen. GTA IV is een game die iedereen in bezit van een PS3 of xbox360 gekocht zou moeten hebben of op zijn minst gespeeld zou moeten hebben. Wat mij betreft is GTA IV de beste game van 2008.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Liberty City
 • Personages
 • Graphics
 • Verhaal
 • Rijden
 • Realisme
 • Coversysteem
 • Minpunten
 • Missies zijn steeds hetzelfde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nu nog gears of war plox

 • Het is toch wel een beetje vreemd dat de games op PC wel gratis zijn, maar niet via de Xbox. Maar goed: PC games zijn al sinds dag 1 gratis online te spelen, dus zou het weer vreemd zijn dat er ervoor moet betalen ;) Misschien is het iets voor Microsoft om toch nog iets voor de Xbox gamers te doen, misschien een prijsverlaging voor Gold?

 • Tja ik denk dat ze in de toekomst toch aan de prijzen moeten werken als de concurrentie ooit eens beter word.

 • Shadowrun is gelijk wat drukker merkte ik :P

 • Dammit heb geen van die spellen :P

 • Shadowrun is de bom, aanrader! Kost niet eens zo duur meer.

 • Sorry lege post. Ik krijg weer zin in shadowrun.T is toch een vet uitgebalanceerd spel.

 • Nou zeg, heb ik eens de kans om online te gaan gamen, heb ik geen van die spellen.

 • ik heb ShadowRun op de PC, echt een aanrader :D

  binnenkort eens iemand op de Xbox uitdagen ;p

 • Waarom zijn mensen zo goedkoop en kopen gewoon niet gelijk gold?

 • niet iedereen heeft een rijke papa

  sommige mensen moeten zelf werken voor hun schamele loontje :P

 • :X

 • niet iedereen heeft een rijke papa

  sommige mensen moeten zelf werken voor hun schamele loontje :P  FYI ik betaal alles zelf smartass.

 • Meschien dat dan de \"Kill 100 gasten op het vista platform\" Achievement voor Shadowrn een keer te halen is. Dus ik denk dat ik maar weer eens dat spel erin ga stoppen.

 • Allemaal games die ik niet heb, en ook niet wil hebben.

 • @ Ssupp,  eerst heb je over 'mensen', en dan heb je opeens over jezelf?

 • @ Camedia  Ten eerste, waar bemoei jij je mee.

  Ten tweede, ik reageer op een reactie van iemand anders.

 • Gratis is goed, maar de games zijn imo niet interessant genoeg om enkel daarvoor ze aan te schaffen.

 • Jammer…

 • Wel tof van xbox dat zo actie doen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren