1. Final Fantasy Tactics: The War Of The Lions (PSP)

Final Fantasy Tactics: The War Of The Lions (PSP)

AAArrghh kan dat wat sneller!! Niet iedereen bevalt een Turn-Based game. De een vindt het veel te traag gaan, terwijl de ander het juist fijn vindt om rustig met strategische zetten de vijand uit te roeien. Over strategisch gesproken, Final Fantasy Tactics: The War of the Lions is enorm strategisch. Een foute zet kan je fataal zijn. Als je per ongeluk je hoofd de verkeerde richting in draait, kan het zijn dat de vijand met meer schade toeslaat. Is dit een reden om heel boos te worden, of is dit juist een reden waardoor het spel stukken leuker wordt?

Je begint in de wereld van Ivalice, dit is de wereld die we ook nog kennen van Final Fantasy XII. Het land wordt verscheurd door oorlog. De koning van het land is onverwachts overleden en zijn enige erfgenaam was een klein kind van twee jaar oud. Het is natuurlijk logisch dat dit niet de ideale leeftijd is om de troon op te volgen, dus er is behoefte naar een regent die de troon kan bewaren totdat de erfgenaam het land kan regeren. Er zijn echter meerdere mensen die tijdelijke heerser willen worden: Prince Larg van de White Lion brengt Prince Orinas naar voor en Princess Ovelia van Prince Goltana, regent van de Black Lion, wordt zijn concurrentie. Dat is ook de rede dat de game: The War of the Lions heet. Er volgt een enorme oorlog om wie de troon mag betreden. Midden in deze oorlog speelt Ramza Beolve, een jonge ridder die niet precies weet welke kant hij moet kiezen, de hoofdrol. Ramza ziet met tranen in zijn ogen dat zijn jeugdvriend Delita Hyral hem verraadt en Princess Ovelia ontvoerd. Later komt hij te weten dat hij door heel zijn familie is verraden en hij gaat op pad om Princess Ovelia terug te krijgen.

Het verhaal wordt mooi gepresenteerd met prachtige tussenfilmpjes en veel emotie. De tussenfilmpjes hebben een mooi getekend stijltje wat helemaal bij deze game past. Die krijg je natuurlijk niet door en door te zien. Het meeste van het verhaal zie je met de tekstvakjes. Niet dat dat erg is, maar ik zou graag wat meer tussenfilmpjes willen zien, omdat je daar ook echt de emotie in ziet en natuurlijk dat prachtige stijltje.

De gevechten zelf zien er niet zo heel mooi uit. Voor de PSP zou het toch allemaal iets mooier mogen.

Zoals de titel van de game al aangeeft, speelt tactiek een grote rol in deze game. De gevechten spelen niet af hoe je ze gewoonlijk bij Final Fantasy gewend bent, met je team tegenover de vijand, maar je begint nu met je team ergens in een level. Soms moet je je team opsplitsen, maar je houdt je team merendeels van de game bij elkaar. Je kunt van te voren kiezen welke van jouw getrainde personages je het veld in stuurt (maximaal vijf). Het is natuurlijk handig als je boogschutters hebt als je een groot level hebt en als je dicht op elkaar staat gebruik je natuurlijk zwaardvechter. Als je eenmaal je team hebt opgesteld kun je beginnen. Je kunt om de beurt lopen en/of vechten. Als jij een personage hebt dat snel zijn volgende beurt kan uitvoeren, zal die hoogstwaarschijnlijk het eerst aan de beurt zijn. Als je je beurt hebt gedaan kun je nog kiezen welke richting je inkijkt. Als jij de richting van je vijand inkijkt en de vijand slaat je van voren, krijg je minder levens van je levensbalk af, maar als je met je rug naar je vijand toestaat en de vijand slaat je in je rug, krijg je meer levens van je levensbalk af. Je hebt enorm veel opties om harder toe te slaan, jezelf te verbergen of meerdere vijanden tegelijk kan raken met bijvoorbeeld magie. Je kan hoger staan dan de vijand en dan sla je harder toe, je kunt hoger gaan staan voor een verder bereik met magie en boogschieten, je kunt meerdere vijanden tegelijk aanvallen met magie als ze dicht bij elkaar staan en zo kun je eindeloos doorgaan.

Sommige personages kunnen beter omgaan met magie en anderen personages kunnen beter omgaan met een zwaard. Als jij een van jou personages wil laten vechten met magie, ga je van job veranderen. Jobs zijn klassen waarin je kunt veranderen. Je kunt bijvoorbeeld veranderen in een Black Mage als je wilt omgaan met zwarte magie om mensen aan te vallen, maar je kunt je personage ook laten veranderen in een White Mage om andere personages te healen. Je begint altijd als een square of als een chemist. Een square gaat meer de vechtende richting in met zwaarden en bogen, terwijl een chemist juist naar de vechtende of healende richting gaat met magie. Je moet natuurlijk wel een bepaald level zijn om weer naar de volgende job te kunnen gaan. Je begint bijvoorbeeld als square, die weer level twee moet zijn om een knight te worden en die moet weer level drie zijn om een Monk te worden. Elke job heeft zijn eigen abilities, dat zijn de krachten die een bepaalde job kan doen. Bij een White Mage heb je bijvoorbeeld Cure en Raise en bij een Knight heb je bijvoorbeeld Rent Weapon en Rent Armor. Deze krachten kosten Job points. Job points krijg je door vijanden schade aan te brengen. Er zijn in totaal 22 jobs en 400 abilities en door deze hoeveelheid is het spel natuurlijk erg leuk en afwisselend.

Het spel zelf heeft een lange speelduur en het zal je opvallen dat er behoorlijk veel missies zijn, maar de speelduur wordt verlengd doordat er een multiplayeroptie in het spel zit. Daarin kun je tegen elkaar vechten, maar je kunt ook samen coöperatief enkele missies doorspelen die los van het centrale verhaal staan. Helaas werkt de multiplayer niet helemaal perfect. Je PSP is continu bezig met informatie uitwisselen, wat behoorlijk wat vertraging kan opleveren onder de gevechten. Daarnaast is het natuurlijk ook moeilijk om een tegenstander te vinden die ongeveer een gelijk team heeft als jou. Je zult vaak zien dat het ene team veel krachtiger is dan het andere.

Tot nu toe klinkt het allemaal wel goed, maar de game is natuurlijk niet helemaal perfect. Hij heeft namelijk last van slowdown. Je zult soms merken dat het beeld even stottert als je een aanval hebt geselecteerd en dat het geluid niet helemaal gelijk gaat met de aanval. Zoveel maakt het ook weer niet uit, maar na lang spelen begin je je er toch aan te irriteren. Ook een nadeel is dat je uit verschillende paden kunt kiezen, maar dat je toch weer op hetzelfde eindpunt uitkomt. Je kunt gelukkig wel vechten wanneer je wilt. Deze plaatsen zijn groen aangegeven en daar zal je ook altijd kunnen trainen als je sterker wilt worden. De plaatsen die rood zijn aangegeven zijn gebonden aan het verhaal. Dit alles bij elkaar is Final Fantasy Tactics: The War of the Lions een hele leuke game die goed op zijn recht komt op de PSP.

Conclusie en beoordeling

Final Fantasy Tactics: The War of the Lions is een game die je lang blijft spelen. De geweldige tussenfilmpjes en die goede muziek maken het helemaal af. De speelduur wordt verlengd door de multiplayermodus, maar het is wel jammer van dat informatie uitwisselen. Daarbij heb ik nog twee andere minpunten: Je hebt soms last van slowdowns en het ziet er toch niet zo heel mooi uit. Is het nu leuk dat het zo ontzettend tactisch is? Ja, dat maakt het spel helemaal af en het wordt zo ook stukken diepgaander. Voor iedereen die een PSP heeft en van Turn-Based houdt is dit een aanrader.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • tussenfilmpjes
 • uitgebreid
 • lange speelduur
 • muziek
 • verhaal
 • heel erg tactisch
 • best diepgaand
 • Minpunten
 • slowdowns
 • informatie uitwisselen
 • visueel gedateerd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • fok fifa pes 4Life

 • Must Buy. PES is echt zoveel minder dan FIFA sinds 08.

 • Fifa is zoveel beter dan pes, online, gameplay(die blijkbaar sneller is), sound, commentaar, graphics, licenties en noem maar op!

 • 3 oktober is best snel xD

  wanneer zou pes uitkomen?

  na de gc in leipzig hoef je maar een paar dagen te wachten, en je hebt fifa :S xD

 • Ok, weten we dat ook weer.

 • maar jongens, waarom weer die vergelijkingen ?

  de 1 vind fifa beter, de ander pes, leuk, maar dan hoef je het andere spel niet belacheljk te maken, dan maak je jezelf alleen maar belachelijk xD

 • Instant buy voor mij :)

 • ik weet niet welke ik ga kiezen, fifa of pes.. ik zie het wel met de demo's :D

 • Wordt FIFA op de Wii weer anders dan de andere versies? Op een niet-positieve manier wel te verstaan?…

  Ach, ik koop toch de PSP-versie.

 • Nou deze ga ik sowieso niet kopen maar toch hebben ze het goed gedaan met al die verbetringen.

 • Ik wist al lang dat ie op 3 oktober uit kwam maar oke

 • Alweer een nieuwe episode in de PESvsFIFA war. Here come the fanboys.

  Persoonlijk speel ik liever PES

 • Ben benieuwd naar de eerste impressies

 • FIFA lijkt het weer te gaan doen dit jaar. Ik haal hem zeker voor m'n Playstation3 :)

 • Ik koop toch PES, denk ik…

 • da's vroeg vind ik

 • FIFA gaat PES weer ownen:D

 • Leuk voor de fifa fanboys maar ik hou het lekker bij PES…  vind Fifa nog altijd te stroef spelen… geef mij maar snel combinatie voetbal á la Arsenal… meer mijn stijl…dus PES

 • Old news toch?

 • Gelijk halen dan :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren