1. The Elder Scrolls IV: Oblivion - Game of the Year Edition (X360)

The Elder Scrolls IV: Oblivion - Game of the Year Edition (X360)

Oblivion, toen ik dit spel speelde was het eerste wat ik dacht WTF! Komt dit uit 2006! Het veel te uitgebreide customizen, de graphics, het betoverde me gewoon. Voor ik het wist zat ik op de 50 uur en kort daarna op de 80. En ik kon niet meer stoppen tot op een dag de Xbox controler weg was….

Je zit alleen in een cel, tegenover je in een andere cel zit een man, hij verteld telkens weer dat je zult sterven en nooit meer weg komt. Op eens komt de keizer met bewakers de stenen trap af lopen. De man tegenover roept dat je komen halen en je zullen vermoorden, maar zelf weet je niet zo goed wat je moet denken. De keizer moet de stad namelijk verlaten, want al zijn verwanten zijn vermoord door een groep huurmoordenaars The Mythic Dawn (dit is een groep huurmoordenaars onder leiding van ene Mankar Camoran wie weer een volgeling is van Mehrunes Dagon, een deadra lord) en ze denken dat hij het volgende doelwit is. Ze komen voor je cel staan en de keizer zegt dat je de man uit zijn dromen bent, en dat je de uitverkorene bent om het land te redden. Ze komen je cel in en verlaten hem weer via een geheime gang je volgt ze. Als je een tijdje in de ondergrondse gangen hebt rondgedoold en hebt geleerd hoe je magie gebruikt en dergelijke komen er opeens leden van de Mythic Dawn. De keizer sterft en geeft jou het Amulet of Kings mee. Nu moet je het Amulet of Kings naar Geoffry brengen. Maar wanneer je weer weg gaat word hij overvallen en valt het Amulet of Kings in verkeerde handen. Nu is het jouw taak om het Amulet of Kings terug te brengen en de Oblivion poorten te sluiten (dit zijn verbindingen tussen de aarde en de wereld van Oblivion waardoor legers vanuit Oblivion naar de aarde komen.

Wanneer je begint met het spel moet je natuurlijk wel eerst even je character maken. Hierbij heb je zoveel mogelijkheden dat je er niet goed van word. Je kunt bijvoorbeeld je wenkbrauwen iets hoger, of juist iets lager doen, je kunt ook kiezen hoe oud hij word, je kunt kiezen hoe groot zijn neus moet zijn. En als je het customizen van je character even snel wil afhandelen ben je er nog steeds minimaal tien minuten mee bezig. Je word simpelweg gewoon een beetje misselijk van alle mogelijkheden. En nu we het toch over al die mogelijkheden hebben kunnen we het gelijk hebben over wanneer je uit de kerkers komt. De eerste tien minuten zit je waarschijnlijk alleen met de camera te draaien en je bent je aan het verbazen hoe goed de graphics wel niet zijn voor een spel uit 2006 want zelfs als je het spel nu pas zou uitbrengen dan zou het nog steeds goede graphics hebben. Maar na die tien minuten begint het mooiste van het spel pas. Je hebt dan namelijk de keuze; ga ik beginnen aan de main quest, of zal ik de stad in gaan en mijn spullen verkopen een nieuw harnas kopen en tientallen side quests doen en ook nog lid worden van een paar guilds? Je hebt dus een ongelovelijke vrijheid en dat vind ik fantastisch, ik vind het dan ook erg jammer dat er niet meer free roaming games als deze uit worden gebracht.

Maar het is niet zo’n groot probleem dat dat niet gebeurd want als je echte gamer bent ben je hier erg lang zoet mee. Want nadat je de uitbreidingen hebt geïnstalleerd heb je ongeveer anderhalf keer zo veel land, nog een extra verhaallijn, en dus langer speelplezier. Wanneer je alleen de main quest doet heb je maar liefst ±20 uur, maar wanneer je de grotten, gevangenissen, en sidequests ook doet heb je meer dan 200 uur!

En in die tijd kom je natuurlijk tientallen keren in de steden. In deze steden kom je veel mensen tegen die allemaal hun eigen leven leiden. De ene is opgewekt en de ander heeft een ochtendhumeur. Als je langs ze loopt spreken ze je aan en kan je terugpraten, als je dit doet krijg je gelijk een lijst van keuze´s wat je wilt zeggen of waar je naar wilt vragen, hierop geven alle personen weer een eigen antwoord (dit vind een heel erg pluspunt). In het spel kan je ook een vampier worden, dit gebeurd per toeval, wanneer je gebeten word, word je vampier. Als je als vampier door de straat loopt roept ook iedereen; blij van me af, en je krijgt niks van mijn bloed, ook dit is dus erg goed. Dan heb je ook nog een minigame om mensen je aardiger te laten vinden. Dit is erg handig, voor wanneer iets in de winkel erg duur is. Want hoe aardiger ze je vinden hoe goedkoper ze je hun spullen verkopen en hoe duurder jij je spullen aan hun verkoopt.

En dan heb je als laatste natuurlijk ook nog het vechtsysteem. Dit is voor dit soort spellen naar mijn mening goed, je kunt namelijk aanvallen met magie, boog, zwaarden, knotsen en bijlen. Wanneer je vecht met het zwaard en dergelijke sla je gewoon door op RT (richt trigger) te drukken, dit is verder niet zo uitgebreid, wanneer je met pijl en boog vecht kan je gewoon je pijlen selecteren in je handige menu en ze afschieten, en wanneer je met magie werkt kan je weer in je menu een spreuk slecteren en die gebruiken. Maar er vele soorten spreuken, zo heb je bijvoorbeeld een spreuk om jezelf weer wat extra levens te geven, of je hebt een spreuk, waarmee je de tegenstander schade doet. Zo heb je honderden spreuken en natuurlijk hoef je niet altijd wanneer je een andere spreuk wil doen die helemaal te selecteren, nee, je hebt ook nog eens acht sneltoetsen. Hierop kan je spreuken, wapens, drankjes en dergelijke zetten, zodat je met een druk op de knop een andere spreuk kunt selecteren. Wanneer je iemand aanvalt reageert de tegenstander meteen, en begint je terug aan te vallen, wanneer je dus per ongeluk aanvalt hoef je diegene niet meteen te doden, want je kunt vragen of hij je wil vergeven. Wat ik wel goed vond is dat je veel moet blocken om een gevecht te winnen wanneer je de moeilijkheidsgraad hoog hebt staan. De tegenstanders zijn niet bepaalt slim en hebben ook geen tactiek om aan te vallen. Dit is wel jammer. Alleen de mensen zijn iets slimmer, het is namelijk zo dat wanneer je langs ze sluipt ze wel eens schreeuwen of er iemand is en dat soort dingen. Dan is er nog een ding wat niet goed is aan deze game, het autoschaden, elke keer wanneer je een huis in of uit gaat autosave je en dit is behoorlijk irritant omdat het best veel tijd kost.

Conclusie en beoordeling

Oblivion is dus een fantastische game met erg veel mogelijkheden en verschrikkelijk veel vrijheid, maar met een klein minpuntje. In deze game kun je doen wat je wil, gaan en staan waar je maar wil, en dit is nou precies wat ik er zo leuk aan vond. Dus ben jij iemand die wel een beetje van free roaming houd en niet al te veel geld kwijt wil voor een goede game, dan is dit een must have! Ben je iemand die een hekel heeft aan free roaming dan is het alsnog een must have!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Fantastische graphics
 • Levensduur
 • Customizen
 • De tegenstanders
 • Verslavend
 • Goede uitbreidingen
 • Vrijheid
 • Minpunten
 • Laden
 • AI tegenstanders

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Slechte game zeg, die film was gemiddeld.

 • Hier had ik wel wat meer van verwacht, maar ja, het is en blijft een film game. Daar kan je nooit teveel van verwachten.

 • Auw…weer een mijlpaal in de van film naar game historie

 • Super spel = lol

 • - Bij vlagen vreemde besturing

  - … New York lijkt uit vijf straten te bestaan

  Vind ik toch geweldige minpunten :P.  LOL
 • wow

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren