1. BioShock (X360)

BioShock (X360)

Ergens in de ´50 jaren, Diep onder de Atlantische oceaan, wordt een schokkende ontdekking gedaan. De ontdekking waarmee je van elke topsporter een man maakt die wereld recorden verbreekt. Een ontdekking die van elk model een ´Miss Universe´ maakt. Een uitvinding die van elke krachtpatser een ‘Superman’ maakt.

Maar ook een uitvinding die van een prachtige utopie, een verzonken nachtmerrie maakt, met niet meer vernielde gebouwen en vergane idealen.

In Rapture, de stad waarin Bioshock zich afspeelt, is dus iets goed mis. De uitvinding, is Adam. Dit is een soort drug die uit een diepzeeparasiet komt als hij zich ergens aan hecht. Hiermee is het mogelijk je DNA te wijzigen en radicaal te veranderen. De bewoners van Rapture wilden natuurlijk steeds beter, sterker en slimmer worden, en ze raakten al snel aan het goedje verslaafd. Uiteindelijk bleef er niks meer van de bewoners over dan een lichaam en de drang naar meer Adam en ging de stad ten onder aan zijn eigen drang naar perfectie. Dat is dus ook het punt waar jij in het verhaal komt opduiken.

Nadat jou vliegtuig is neer gestort in de Atlantische oceaan kom je in het water terecht en zwem je naar het dichtstbijzijnde stukje land. In dit geval een vuurtoren en hier ga je natuurlijk naar binnen. Nadat je de vuurtoren binnen bent gestapt krijg je een prachtig lied te horen uit de jaren ´50. Niet alleen dit lied is mooi, alle geluiden in Bioshock zijn van grote klasse. Nooit is er een stuk in het spel waar het stil is, altijd is er wel iets te horen. De reclame kreten van een automaat, sijpelend water, de voetstappen van een Big Daddy, het kinderlijke gepraat van een Little Sister of een in zichzelf pratende Splicer.

De laatste drie genoemden zijn de tegenstanders van jou in het spel. Het lijkt weinig maar door de fantastische kunstmatige intelligentie zijn ze elke keer weer anders en ga je je er nooit aan ergeren. Zo klimmen sommige Splicers op tegen het dak of kunnen ze zichzelf tijdelijk ´oplossen´ en ergens anders weer opduiken. De Big Daddy´s en Little Sisters zijn een verhaal apart. De Big Daddy´s zijn de bewakers van de Little Sisters maar het zijn niet zomaar bewaker en bewaakte. Het spel smeed een hechte band tussen de twee. Zo zal de Big Daddy rustig wat terug mompelen als de Little sister verheugd tegen hem praat, en zal de Little Sister bang achter hem schuilen als ze bang is. Hierdoor wordt er een prachtige sfeer gecreëerd. Niet alleen hierdoor maar ook door het fantastische oog voor detail. Zo zal je in het begin veel dingen over het hoofd zien maar als je er eenmaal op le ontdek je prachtige dingen. Dit gaat van reclame posters voor Little Sisters tot opgekriebelde boodschappen op een schilderij die elke keer weer anders zijn. In Rapture moet je echter niet alleen oppassen voor levende tegenstanders, om de haverklap kom je ook een automatische geschutstoren of een camera tegen. Het lijkt niet veel, maar zie je deze te laat aankomen zal het toch nog een klus worden om te overleven. Zo zal de camera een horde beveiliging robots op je af sturen en zullen de geschutstorens je met granaten en vuur bekogelen.

Om het nog een keer over het verhaal te hebben, het is echt grandioos. Het wordt grotendeels verteld via ‘audio diaries’ oftewel opgenomen dagboeken, die je afspeelt via afspeelt een radio die je in het begin van het spel gevonden hebt. De personen die dit verhaal vertellen zijn stuk voor stuk ook goed gespeeld. Allemaal hebben ze een andere personaliteit en zijn de stemmen goed ingesproken, ook al kom je elk personage maar maximaal 2 keer in het spel tegen toch voel je een zekere band met sommige personages en zal je alle mysteries in een keer willen ontrafelen. Je blijft je echter het hele spel afvragen of iedereen nou is zoals hij zich voordoet, ik voelde bijvoorbeeld een sterke sympathie voor Andrew Ryan, de oprichter van Rapture, ook al wil hij je dood hebben. Hij heeft tenminste een visie die hij na wil streven.

Als je iemand dood wilt hebben, gaat dit op meerdere manieren. Zo kun je gewone wapens gebruiken of de plasmids. Dit is een soort magie die je kunt verkrijgen door je DNA te ‘splitsen’ met het Adam.

Dit Adam kun je krijgen door de Little Sisters die als enige taak hebben het Adam met een enorme spuit uit dode Splicers te zuigen. Als je eenmaal alleen bent met een Little sister, hiervoor moet je eerst de bijbehorende Big Daddy uitschakelen, kom je voor de belangrijkste keuze in het spel te staan: red je het lieve kind of ’oogst’ je haar Adam en breng je daarbij haar leven in gevaar? Als je haar ´oogst´ zul je veel Adam krijgen maar eigenlijk net zo worden als een Splicer: altijd de obsessie naar meer Adam hebben. Of is je gevoel van medelijden sterker dan het gevoel van hebzucht en red je haar?

Heb je eenmaal het Adam binnen kun je het gaan uitgeven aan plasmids en Gene tonics. Deze zijn erg goed uitgewerkt en als je het spel op moeilijk speelt zal je ze ook echt moeten gaan gebruiken. Bij plasmids moet je bijvoorbeeld denken aan schokken of vuurballen die uit je vingers schieten. Je hebt niet alleen agressieve plasmids maar ook veel subtielere. Zo kun je bijvoorbeeld er voor zorgen dat een Big Daddy jou gaat helpen, dingen laten zweven ( dus ook granaten ) of iemand als vijand laten highliten voor de beveiligingcamera’s. de gene tonics zijn drankjes die je inneemt zodat er een permanent effect op je wordt geplaatst. Dit gaat van bijvoorbeeld, stroom schokken als je door iemand wordt geslagen tot sneller kunnen lopen.

Tenslotte nog een keer de wereld. De Art-Deco stijl is echt prachtig. Door deze stijl wordt de sfeer extra goed overgebracht. Rapture is ook erg gedetailleerd, elk alledaagse voorwerp zul je wel een keer tegenkomen zo hangen er bijvoorbeeld telefoons en zijn alle kamers van mensen prachtig ingericht. Het mooie is ook dat als je in de kamer van iemand gaat diegene ook boos op je word en naar je toe komt om je te vermoorden. Wie dit is ga ik je niet vertellen, dat mag je zelf uitzoeken. Het mooiste wat me in het spel opviel is echter het water. Vooral in de openings scene is het prachtig gemaakt en weerspiegeld het ook mooi de vlammen in het water. Niet alleen in de openings scene is het water mooi, maar in het hele spel. Water is dan ook een belangrijk onderdeel van het spel aangezien je zo ongeveer het hele spel doorbrengt in een onderwater wereld.

Je vraagt je af: zijn er nou echt geen minpunten te bekennen in het spel? Nou, om eerlijk te zijn heb ik zelf niet echt iets kunnen bekennen. Natuurlijk kan het altijd beter maar ik heb geen enkel ding gezien wat de makers echt beter hadden moeten doen. Op sommige momenten in het kreeg ik zelfs kippenvel omdat het zo mooi was en ik bedacht dat het lang zou duren voordat ik weer een spel zou vinden met zo een prachtig meeslepend verhaal en personages waarmee je je zo goed kunt identificeren en meeleven.

Het perfecte spel is dan nog niet gemaakt en zal er ook nooit komen maar Bioshock komt toch wel gevaarlijk dicht in de buurt.

Conclusie en beoordeling

Als je nou toevallig een gruwelijke afkeer tegen shooters hebt, en al in je broek plast als je alleen door het donker moet fietsen, is dit spel niks voor jou. Val je niet onder deze selecte groep mensen, is dit een van de beste spellen die je nu kunt kopen. Waarom heb ik dan toch geen 10- gegeven? Omdat ik vind dat het niks fout doet maar het is ook net niet goed genoeg voor de 10-.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • sfeervolle wereld
 • goed uitgewerkte plasmids
 • prachtig geluid
 • goed verhaal
 • sterk gespeelde personages
 • oog voor detail
 • Minpunten
 • eeeuuuhhh…
 • je wilt meteen bioshock 2 hebben

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goede recensie, de plus- en minpunten van het spel worden goed duidelijk gemaakt.

  Denk overigens wel dat de platformkeuze geheel persoonlijk is, want de één hecht veel meer waarde aan achievements dan de ander, en de d-pad is een kwestie van smaak.

 • Deze game ga ik zeker halen.

 • Mooi cijfer!

 • Lol :P

  Dus je kunt ook je personage halfnaakt maken XD

 • volgens mij doe jij het daar alleen maar voor lightning gamer xD

 • goede score!!!!!

 • mooie game hoop zo dat ik hem win!!! maar anders koop ik hem ook nog wel!

 • Ik heb m gisteren voor de 360 gehaald, ik vind m echt weergaloos goed! De beste uit de serie, het enige wat ik mis is zo'n epische CG intro zoals bij deel 1.

 • Misschien wel halen, deze game…

 • PS3-versie heeft aanzienlijk minder laadtijden. Het is geen verplichte installatie, dus begon ik gisteren gewoon met spelen. Ik had gewoon de laadtijden, die bij een game zonder installatie horen (lees: 360-game).  Nadat ik de install van ruim 2GB had uitgevoerd, merkte ik dat de laadtijden echt minimaal zijn. Gisteren een tijdje multiplayer gespeeld met een maat, en dan zijn onwijs-korte laadtijden echt een pré! Online ervaring deel ik zoals beschreven in de review …

 • DOA met wapens :-P

 • ''Als iemand (bijna) heeft verloren, kan hij snel uit de wedstrijd stappen, zodat jij er geen winstpunt bij krijgt en hij een verliespunt. D''  Wel erg amateuristisch geprogrammeerd!  Misschien maar eens halen :).


 • Ik denk dat ik deze game wel haal.. Want hij is gewoon onwijs mooi, en ik heb wel zin om ff een potje te knokken!!

 • Geheel akkoord met de d-pad comment. Die van de X360 laat wel de wensen over, GELUKKIG werkt die stick zo vet. Veel beter dan de stick van de PS2. Met de stick van de X360 is het best doenbaar hoor, beetje oefenen en het komt in orde.

 • Hele vette game _0_

 • Mwa, ik ben het niet eens met het cijfer. Wat mij betreft een 8. Het missen van een goed verhaal vind ik gewoon té erg voor een Soul Calibur game waar het bij de vorige delen wel een uitgebreidere verhaal-modus had.

 • gewoon een topper, lol de prijsvraag word hier op een bordje voor je klaargelegt XD maar het is echt een aanrader! ik heb hem zelf ook, btw waarom staat er niet; schitterende graphics bij de pluspunten, jullie hebben het ook helemaal niet over de graphics. Die ik zelf prachtig vind

 • hopen dat ik hem win :D:P anders maar kopen :(:P

 • Ik heb soul calibur 2 voor de gamecube gespeeld en dat is ook gewoon met analoge sticks en had daar geen problemen mee. Het online systeem is inderdaad wel erg jammer, maar ik denk dat je de game haalt om gewoon chil met vrienden op de bank te gaan spelen.

 • Het spel is zoals zoveel next-gen games downgraded op bepaalde vlakken. Er is geen uitgebreide weapon master of mission mode meer maar nu een lineaire Tower of Souls. Deze story mode is een stuk slechter dan de Story mode van SC3, gelukkig zijn die QTE's wel weg want die waren slecht. Het Customizen daarentegen is geniaal, en maakt eigenlijk alles goed.  De online mode is vreselijk (tegen onbekenden althans). De manier van connecten is vreselijk, het feit dat je geen default win krijgt bij een disconnect is vreselijk en de timing is fucked up. VF5's online is ontelbare malen beter, ware het niet dat die setup zo lomp en omslachtig is (veranderen van fighter etc). Zelfs met DoA's online mode had ik veel minder problemen om mijn moves uit te voeren.  Dat beide versies gelijk zijn en er geen betere is, is bullshit. Yoda is net zo erg als Gon van T3 en dus EEN GROOT MINPUNT. Vader is misschien ook niet alles, maar tenminste gebalanceerd en leuk om tegen te knokken. Balans is funest voor een fighter, dus is de Ps3 versie minder broken. Makkelijk toch?  Afgezien van de online mode is het echt een geweldige game, en beter dan SC2 en 3 imo.
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren