1. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)

Na de vorige delen is het tijd om alle vragen die nog open staan te beantwoorden. Snake gaat nog één keer op pad om zijn laatste missie te voltooien. Liquid definitief uitschakelen! De codec wordt weer uit de kast gehaald en de "Rambo" achtige bandana word weer omgedaan. Wie nu al niet meer weer waar ik het over heb heeft veel gemist de laatste jaren.

Het is negen jaar later na waar het eerste deel ophield. Snake is het slachtoffer geworden van tijd, waar wij ook ooit eens aan zullen moeten geloven. De wereld is verandert en zo ook de manier van oorlog voeren. De mensen zijn afhankelijk van de zogenaamde "War Economy" waarin oorlog niet meer draait om een of ander figuur die graag landje pik speelt of omdat deze een ander geloof heeft.

Het verhaal van het spel is van groot belang en dat is te merken ook. Telkens als er een film(pje) voorbij komt krijg je de neiging om een zak popcorn erbij te pakken omdat je het gevoel heb dat je naar een film zit te kijken. De Scénes zijn erg gedetaileerd en de liefde van de makers springt er vanaf. sommige scénes zijn wel dertig minuten lang. Of je dit fijn vind hangt ervanaf wat voor soort type gamer je bent. Sommige scénes zitten vol actie en andere zitten vol uitleg of drama. Er bestaat een mogelijkheid om deze over te slaan maar dit gaat ten koste aan het verhaal en de belevenis ervan. Er bestaat ook de mogelijkheid om het spel te pauzeren tijdens een scéne dit is ook erg handig als je snel iets anders moet doen.Waar een verhaal is zijn personages en daar zit MGS4 vol van. Veel oude vrienden en vijanden uit vorige delen zullen langs komen. Is het niet in het spel zelf dan is het wel in een flash back waar het spel ook vol van zit. Zo'n flash back kan je krijgen door inneens op een knop te drukken wanneer er een bepaald tekentje in beeld verschijnt. Wat erg leuk is dat het spel barst van de Metal Gear nostalgie. Bepaalde deuntjes terug horen of personages tegen komen zal geheid een glimlach op menig mens gezicht toveren.

De game play is niet op veel plekken verandert wat dus oud en vertrouwd aanvoelt. Wel moet er meer rekening gehouden worden met Snake zelf. Een nieuwe toevoeging aan het spel is de psyche meter. Deze toont de stress aan van Snake tijdens een gevecht of situatie. Is deze hoog dan word het beeld wazig en is mikken erg lastig. Het spel zit zoals gewoonlijk weer vol nutteloze extraatjes die nu en dan toch erg leuk zijn om te gebruiken.

Zo kan je een I-pod gebruiken tijdens het spelen of eens gezellig door de playboy bladeren.

De omgevingen waar het verhaal zich afspeelt zijn ook veranderd. Inplaats van op één plek speelt het verhaal zich telkens op een andere plek af wat voor afwisseling zorgt. Ook is de style van het spel op elke plek anders, het ene moment is het sluipen en ongezien van A naar B gaan en op het andere moment zit je achter op een motor vliegende robots van je af te schieten.Wat erg handig is om je aan al deze omgevingen aan te passen is de octocammo suit. Dit is een pak dat snake aan heeft en een soort Kameleon effect heeft. Ga op de grond liggen en je krijgt de kleur van de grond.Dit pak is erg handig aangezien het er ruig aan toe gaat in het spel en je midden in een oorlog zit waar jij voor kan kiezen om mee te doen of toch maar om stilletjes voorbij te gaan. Elke actie die je maakt zal effect hebben om de omgeving .

Wat veel spellen tegenwoordig niet meer hebben en Metal Gear nog steeds heeft zijn de lekker ouderwetse Boss fights. Het uitvogelen hoe je jouw tegenstander moet uitschakelen is en blijft erg leuk. Vooral omdat deze zogenoemde beauty en de beast figuren er erg uitdagen uitzien en stuk voor stuk speciaal zijn om tegen te strijden.

De muziek en geluiden zijn van erg grote kwaliteit, het rond vliegen van kogels om je oren of explosies in de verte laten jou en je personage letterlijk vol adrenaline lopen. Grafisch is het prachtig om naar te kijken. Tranen of zweet zie je letterlijk over gezichten rollen.

Dan zijn er nog natuurlijk de wapens. Deze kunnen niet achteloos opgepakt worden en gebruikt worden. Door ID-locks zijn de wapens maar aan één persoon gebonden dus als je een vijand dood heb je niks aan zijn wapen. Ook hier is een oplossing voor. Door het spel heen verzamel je punten waarmee je bij een soort wapen wit wasser wapens kan laten unlocken, munitie kan kopen en meer.

Conclusie en beoordeling

Ga het spel spelen! Je vind het niks of je vind het helemaal geweldig. Kojima is er wederom in geslaagd om een pareltje op de markt te brengen. Door dit spel zullen veel fans gerust de serie af kunnen sluiten al hoeft dit niet het einde te betekenen van Metal Gear. Snake heeft wederom bewezen een van de hoogst staande characters te zijn in de game history. Metal Gear solid : Guns of the patriots is een spel om trots op te zijn en mag niet ontbreken in je collectie of je nou de vorige delen heb gespeeld of niet. Snake I salute you!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Verhaal!
 • Veel personages waarbij je meeleeft en dus ook om geeft
 • Nostalgie
 • Spannende muziek
 • Grafisch oogstrelend
 • Snake
 • Afwisseling omgevingen
 • Boss fights
 • Replayability
 • ook online mogelijkheden
 • Minpunten
 • Sommige filmpjes duren lang (dit hangt echter per persoon ervanaf of je dit erg vind)
 • instalatie per act

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat is pas voetbal…

 • Ziet er erg goed uit allemaal.

 • eerste fout: hleb bij arsenal

  tweede fout: zien jullie iets terug van de trailers in deze game? (nee)

  derde fout: te weinig verbeteringen, lijkt precies op fifa 2008

  vierde fout: nieuwe animaties……. duren niet langer als 4 seconden.

  dit is even omdat er een aantal de eerste beelden van pes bekritiseerden, bij deze, fifa doet het niet veel beter….


 • @ manomoker  Je moet nu niet gaan zeiken want iedereen weet dat EA alle transfers en nieuwe shirts op het laatst doe zodat alles goed is. Anders had bijv. nu Oleguer niet bij Ajax gezeten.

 • degene die speelt is wel slecht zeg, shiiiiit

 • Ongelofelijk, weer die gameplay xD waarom veranderen ze die nooit.

 • Heerlijk, kan niet wachten!!

  Die gameplay is gewoon goed en dat die trailers niet te lang zijn is ook Top. Anders kan je beter filmpjes gaan zitten kijken.

  Verder zijn de 250 veranderingen weer een stap vooruit.  Een seizoen spelen spelen als prof lijkt me Top, zeker als je dan bij een klein clubje zou moeten beginnen!!!!!  Is het al 2 okt???
 • :O.. ik vind de animaties, dus de manier waarop spelers zichzelf bewegen, echt heeeel goed. Je moet vooral letten op de spelers die niet de bal hebben, dus niet bestuurd worden door de speler. Ook positioneel lopen ze goed. Ik herkende ook Van Persie vanuit de lucht puur door de manier waarop ie een pass inspeelde…  Het is idd jammer als het weer exact hetzelfde aanvoelt, want PES voelt dan inderdaad lekkerder aan, maar vooralsnog ziet dit er heel goed uit hoor :).

 • @Kxk90

  raar, maar volgens mij staat fifa erom bekend dat ze wel eens wat transfers vergeten.

  en ik loop ook niet te zeiken, als je zeikerds zoekt, kijk dan even bij de topics over pes, wat ze daar allemaal te zeiken hebben.

 • Leuk, maar verder kun je hier niks aan afleiden. Behalve dat de stadions er op vooruit gegaan zijn(en eindelijk een scheids!!!).  Verder zal je het echt zelf moeten spelen om te zien wat er veranderd is. Degenen die het speelden waren niet al te goed en je kreeg niet echt een goed beeld van de mogelijkheden.

 • standaart situatie zijn weer kut.. of je moet weer een lange bal spelen of je er komt weer een tegenstander er tussen dus uit een standaart situatie kan je de bal niet 100% naar je medespeler spelen

 • met fifa 08 speel ik ook meestal met arsenal :) de animaties zijn wel een stuk verbetert vooral bij het springen voor een kopbal

 • Ik begrijp niet dat iedereen zegt dat het er net hetzelfde uitziet als Fifa 08. Hoewel ik persoonlijk heel wat verschillen zie (vlottere animaties, sneller tempo, botsingen tussen spelers, keeper), kon je al op voorhand weten dat dit het geval ging zijn. EA had meteen gezegd dat ze op de Fifa 08-engine gingen verderbouwen. Ze gaan niet elk jaar een nieuwe engine zoals van 07 op 08 vanaf nul beginnen maken.  Dit gezegd zijnde, ga ik akkoord met JJJur. De 'off-the-ball' spelers zijn zeer realistisch. Ik zie ze wijzen waar ze de bal willen hebben, goed positioneren etc.

 • snap eht niet wat er zo leuk aan dit is lol

  half jaar zelfde doel en zelfde bewegingen.

  Snap niet wat er zo leuk aan dit is:P

  tis gwn mijn mening, me vriende vinden het wel hartstikke leuk

 • kwist niet dat v. persie een salto kon XD maar ik vind het wel vet uitzien. khad 08 niet dus kan hem wel kopen. wel vaag toen arsenal scoorde dat het publiek niet uitbundig juichten

 • vind het er super goed uitzien moet ik zeggen :D Animaties zien er erg sterk uit moet ik zeggen :D LAAT MAAR KOMEN! !!! :D

 • Het ziet er allemaal goed uit, stadion, spelersanimaties.

  Ik hoop dat de spelersgezichten van iets kleinere clubs(minpunt van vorig jaar)er ook iets beter uitzien!  @ sir nathan: Chelsea speelde vast thuis….:)

 • Ziet er erg goed uit! En je ziet de scheidsrechter en grensrechters weer..dope

 • Na 1:46 ben ik gestopt met kijken… Visueel ziet het er weer schitterend uit, maar de gameplay zelf vind ik nog steeds een tikkeltje traag om leuk te zijn. Vlak voor 1:46 zie je een doelpunt, waarvan je er duizenden gaat zien! Wellicht weer continue voorzetjes geven in combinatie met één van de triggers/bumpers(weet het niet meer juist) en dan komt-ie altijd braafjes aan… Vorig jaar vond ik PES2008 echt een waardeloze PES-game, maar toch vond ik het nog leuker spelen dan FIFA. Eind oktober weet ik of dat ook dit jaar het geval zal zijn :)

 • Veels te houterig… Bij Fifa is het zo dat de spelers altijd zo traag en houterig reageren. Oh en moet je kijken hoe traag die keeper reageerd bij de 2e goal van chelsea…  De bal zit in de goal en hij duikt dan pas…  Zoals altijd…traag


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren