1. Guitar Hero (PS2)

Guitar Hero (PS2)

Vroegâh, toen er nog dinosaurussen over de aarde liepen en toen ik nog op de basisschool zat was ik onwetend over het fenomeen “muziek”. Ik genoot van de beats die DJ Tiësto uit zijn mengpaneel toverde en droomde dat ik ooit net zo’n goede rapper zou kunnen worden als onze grote held: 50 Cent. Tegenwoordig weet ik gelukkig wel beter en kan ik bovengenoemde “artiesten” niet meer zien zien, laat staan aanhoren. Nee, tegenwoordig is het rock (uit de jaren 60 en 70 als het eventjes kan) wat de klok slaat. Gillende gitaren en gillende zangers, een waar genot voor het oor en laat er nu heel toevallig een game zijn die met die setting de consument bezig wil houden…

De game waar ik het over heb is natuurlijk “Guitar Hero”, een spel waarbij je door middel van een plastic gitaartje met 5 knoppen de meest bekendste riffjes en uitermate moeilijke solo’s speelt. Het is de bedoeling dat je op het juiste moment op een van de aangegeven knoppen drukt en tegelijkertijd de “strummer” op en neer te bewegen. Je slaat het akkoord (de knop of knoppen die je ingedrukt houdt) als het ware in, net zoals dat gaat bij een echte gitaar alleen is het hier natuurlijk allemaal wat simpeler gehouden. Als je bezig bent het spel zo te spelen, kom je erachter dat dit bijzonder goed werkt en daarbij ook nog eens superleuk is om te doen.

Met de besturing zit het dan in ieder geval prima maar zonder muziek valt er natuurlijk niets te spelen op zo’n gitaartje. Gelukkig bevat “Guitar Hero” over een van de meest geweldige soundtracks die ik ooit heb gezien. De ontwikkelaar laat ons namelijk in de huid kruipen van een paar van de beste gitaargoden ooit. Zo geeft het een enorm genot om Brian May’s solo uit het nummer “Killer Queen” geheel foutloos te spelen en is het natuurlijk supertof om te laten zien dat je zelfs Hendrix te lijf kan. Toppunt is misschien nog wel om die onsterfelijke riff uit “Smoke on the Water” te spelen want die blijft zelfs na de verdomde 23434535ste keer nog steeds zo tof om na te spelen. Natuurlijk zitten er veel meer supernummers in deze game zoals “Take me Out”,” I Love Rock’n’Roll”, “More than a Feeling”, “Iron Man” en “No One Knows”.

Toch zitten er helaas ook keerzijden aan dit spel. Als je zelf namelijk al “echt” gitaar speelt voelt het natuurlijk een beetje nep aan om met zo’n plastic Gibson voor de TV staan te rocken. Dan wil je natuurlijk veel liever laten zien hoe je net jou eigen solo in elkaar hebt geflanst in plaats van er eentje op een scherm na te spelen. Een ander nadeel is dat de game toch een klein beetje prijzig is, hierbij moet echter wel tegenover staan dat je dan gelijk je speciale controller bij de game krijgt geleverd, toch kan dit voor sommige mensen als afschrikking dienen om het spel toch niet aan te schaffen.

Wat “Guitar Hero” wel op uitblinkt is de moeilijkheid, de beginners hoeven minder akkoorden te spelen en krijgen zo een makkelijke en toegankelijke game aangeboden. De diehards echter krijgen het heel wat zwaarder voor de kiezen, het is hier vaak de bedoeling dat je ook de basbegeleiding meespeelt. Vaak lijkt het hierdoor dat het vrijwel onmogelijk is zo’n nummer perfect uit te spelen maar zoals dat ook bij een echte gitaar is baart oefening al snel kunst. Feit blijft dat de verhouding tussen de beginnende en ervaren speler subliem is in “Guitar Hero”.

Al met al is “Guitar Hero” een prima game die het rockgenre prima naar een game vertaald. Dat het er grafisch allemaal een beetje simpel uitziet mag de pret natuurlijk niet drukken, bovendien maakt de geluidskwaliteit dit meer dan goed. Want hoewel sommige nummers zwakke covers zijn (ik had toch gewoon Freddie willen horen op “Killer Queen”), knallen de nummers toch heerlijk uit je speakers en dat is toch eigenlijk waar het uiteindelijk om gaat.

Conclusie en beoordeling

Het moge duidelijk zijn: met “Guitar Hero” wordt naar mijn mening de beste muziekgame ooit afgeleverd. Met een originele besturing, een soundtrack waar je “U” tegen mag zeggen en een moeilijkheidsgraad waar zelfs ervaren gitaristen moeite mee zullen hebben. Ook zullen velen het met me eens zijn dat de pure rocksfeer er prima inzit en je ook het gevoel geeft dat zelfs jij de kracht hebt om te rocken. Helaas kan de game wel een beetje teleurstellen als je zelf al “echt” gitaar kunt spelen maar eigenlijk is dit ook gewoon een game voor de mensen die net zoals mijn vroegere “ik” zijn. ROCK ON!!!!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Originele controller
 • Soundtrack om een moord voor te doen
 • Moeilijkheidsgraad
 • Minpunten
 • Grafisch ondermaats

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zo zijn er rugzakken die je Firepower (meer schade door kogels) geven,Concussion (een schokgolf die iedereen in de buurt wegsmijt),

  Spatie vergeten ;)  Alles kapot maken lijkt me zo gaaf!

 • Dit kan best leuk woren

 • Als je dit ziet, dan kan je alleen maar lachen met spellen als Bad Company :D

 • het schieten lijkt me niet ehct spectaculair alleen dat alles vernietgen lijkt me geweldig

 • nee toch niet misschien kon dit me toch overhalen maar dat doet het niet.

 • Eindelijk een game met 'echte' destructie. Ik heb een erg goed gevoel bij deze game..kan eigenlijk niet wachten..ik wil de Beta spelen!!!

 • Woah, ultimate destruction ^^

 • super vet :), weet iemand hoe dat liedje heet :P

 • zozo lijkt me gaaf

 • Het nummer in de video is van Incubus ('Anna Molly').

 • Red Faction 2 was echt zo ontzettend populair bij ons! Als deze game dat niveau kan bereiken, ben ik blij.

 • Ik zag ookal dat in de filmpjes dat er op vijanden geschoten werd, maar dat die iedere keer wegkwamen. Ik vind dat altijd erg irritant dat het zo lang duurt om een kill te maken; dat was ook de reden voor mij om Gears of War online niet vaak te spelen (de co-op weer wel).

 • Het hele destructieve aspect bevalt me zeker!

 • lijkt me vet

 • Ik heb de beta :D en het is echt een vet spel de destruction is battlefield badcompany is niks vegeleken met dit spel.

  En het is gewoon heel vet om met een sledgehammer iemand vanachter neer te slaan

 • Ben bang dat ik deze game sowieso 1 keer in mn leven zal moeten spelen..:P

 • hey lijkt me BAGGER GAME!

 • Anna Molly :D

 • Ik heb nooit problemen gehad met het legaal slopen van dingen. Dus dit zal wel een leuke game worden.

 • misschien dat het heel stom klinkt maar.. ligt het nou aan mij of zijn de graphics voor deze tijd echt niet de beste

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren