1. Mass Effect (PC)

Mass Effect (PC)

In de 21ste eeuw vindt de mensheid Prothean Technology. Dankzij deze technologie kan de mensheid razendsnel door de ruimte reizen, daardoor ontdekken ze tientallen sterrenstelsels, tezamen met buitenaardse rassen. Jaren later heeft de mensheid een dominante rol in het Heelal veroverd en heeft het bijna zeggenschap in de Council, de hoogste bestuursvorm in het Heelal, maar dan dreigt een eeuwenoude vijand weer op te staan...

Jij speelt Commander Shepard in Mass Effect (ME), je kan diegene helemaal customizen in de character creation. Ben je geboren op aarde, waren je ouders kolonisten of juist ruimtevaarders? Ben je beroemd omdat je een heel leger in je eentje hebt opgehouden, je enigste overlevende van een catastrofe bent of juist alles op alles zet om je missie te voltooien? Ook je klasse is zeer uitgebreid en je hebt 3 archetypes om uit te kiezen (Soldier, Adept, Engineer) of een balans van 2 archetypes (Vanguard, Sentinel, Infiltrator) en later in het spel ook nog een subklasse.

De hoofd-verhaallijn is zeer gedetailleerd en soms zal je ook terug grijpen naar je codex of journal om te onthouden wie ook alweer wie was en welke rassen er voornamelijk zijn. De codex is ook handig om te zien waarvoor sommige rassen zwak tegen zijn, deze info kan in gevechten het verschil tussen leven en dood betekenen, maar hier kom ik later nog op terug. Ik zal niet teveel verklappen over de verhaallijn, omdat je die zeker zelf uit wilt zoeken, maar wat zeker is is dat Bioware hier vele uurtjes in hebben gestoken en ik moet zeggen; het is het neusje van de zalm! Het lijkt wel geschreven te zijn door mensen zoals George Lucas, Dan Brown en Tom Clancy! Het epische gevoel van Lucas, het historische en spannende van Dan Brown en het gevoel van detail van Tom Clancy. Alles klopt gewoon en je wilt het spel gewoon uitspelen om te weten hoe het afloopt! In ME hoeft je dat gelukkig niet in je eentje te doen, je krijgt hulp van 6 verschillende squad-leden waarvan je er 2 kunt meenemen. Al deze leden vertegenwoordigen een van de verschillende klassen en ook bijna elk ras zit erin. Maar denk maar niet dat al deze leden voortdurend in het spel mee te nemen zijn, soms moet je zelfs iemand meenemen voor zijn kennis, soms kan je iemand juist niet meenemen doordat die al bezit is of gestorven! Bijvoorbeeld in een missie was een teammaat van mij, Wrex, aan het tegen sputteren. Ik had weining talent points in mijn Intimidate zitten dus ik kon hem niet overtuigen, Ashely plaatste dus een kogel in zijn harde schedel en ik was mijn teammaat kwijt. Later op de missie moest ik kiezen of ik Ashley wilde redden van een Atoombom of Alenko van een leger van Geth. Dit soort keuzens, dramatisch of onbelangrijk, zitten door het hele spel heen en daar moet je je wel op anticiperen. Wrex en Ashley gebruikte in namelijk bijna altijd dus moest ik mijn hele team omgooien naar Garrus en Liara.

Qua RPG-gedeelte zit ME ook goed, je kan de talent points in verschillende punten stoppen en zo werd ik een Assault Rifle expert met veel leven en armor. Maar ik kon ook een Shotgun specialist met veel schade, maar weining leven en armor nemen. Het spel zit ook vol met items en soms zal je veel moeten verkopen als je in plaatsgebrek zit. Wapens en armor zijn volledig te customizen en kan je op elk wapen een bonus voor accuraatheid, stabiliteit van je wapen, minder snel overhitting etc. zetten en kogel bonussen. Tegen Geth, een machine ras, zal je dan kogels gebruiken die 25% meer damage doen tegen machines en je zal weer andere kogels gebruiken tegen Krogan of Thorians, rassen van vlees en bloed. De gevechten in ME lopen heel soepel en je hebt bijna het idee dat je Rainbow Six of Ghost Recon aan het spelen bent! Je kan dekking nemen, 4 verschillende wapens gebruiken (waarin je je wel moet trainen en specialiseren) en je kan biotische, een soort force powers, of technische powers gebruiken of je teammaten daar opdracht toe geven. Bij sommige gevechten zal het je wel gaan irriteren als je telkens dood gaat, maar als je een andere strategie gebruikt lukt het meestal wel. Als het na een aantal keren nog steeds niet gelukt is ga dan eerst naar een andere planeet of ga side-quests doen zodat je kan levelen, meer talent points vergaart, meer geld en betere wapens en armor kan kopen of vinden.

Ook voor de sound casting een heel groot applaus! Bijna iedereen heeft een andere stem en je voelt gewoon als je iemand hoort praten dat het klopt en het echt zijn stem is! De gezicht uitdrukkingen die erbij te pas komen zijn ook niet mis, je zou zo denken dat je een film aan het kijken bent!

Het equipment interface en dergelijke zijn in de PC-versie van Mass Effect sterk verbeterd, in de 360-versie was dit niet altijd even overzichterlijk heb ik te horen gekregen. De PC-versie heeft ook andere dingen ondergaan die positief bij mij vielen, zoals het HUD-systeem is veranderd en nu heb je niet meer het power-wheel en heb je hotkeys waardoor het spel niet zo snel stil zal liggen! Ook de resolutie is hoger, laadtijden korter en alles is even wat scherper dan de 360-versie. Bedenk wel dat je een goede PC nodig hebt om Mass Effect op volle toeren te draaien, ik kon alles op vrij hoog draaien en het zag er gelikt uit!

Conclusie en beoordeling

Al houd je van RPG's of Third-person shooters ga deze game dan halen! Zelfs voor tachtische mensen is deze game weggelegd! Bioware heeft hier na KotOR en Jade Empire alweer een meesterwerk afgeleverd met de hoofdletter M!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Uren aan gameplay
 • Replay waarde
 • Sound Casting
 • PC veranderingen
 • Onvoorstelbare aantal items
 • Gevechten
 • Minpunten
 • Goede PC nodig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • @redactie: hij verschijnt ook op de wii hoor, misschien eens veranderen?

 • omg, in 2009 al?:O @ Jenthe, deeltje 5 komt idd op de wii, maar deze info gaat over 6 weet je nog:P waarschijnlijk komt die dus niet op de wii;)

 • @daniel: Hola, ik heb me miskeken, exuses aan redactie ;)

 • je kan wel duidelijk afleiden dat infinity het beste werk gedaan heeft met onder andere 1,2 en 4. ik bedoel call of duty 3 en de andere call of duty's op last-gen consoleswaren al veel minder

 • Dus deel 5 komt op de Wii, maar deel 6 niet?

  Wat heeft Infinity Ward tegen de Wii? :S

 • waarom melken ze het steeds uit Oo en dan ook nog mensen die games kopen elk half jaar COD dam zal me niks verbazen dat ze jaren zo doorgaan cod 10 ofzo WTF

 • @ Straalkid Zolang ze goed blijven blijf ik ze kopen jah :P

 • nais, maar kijk nu toch meer uit naar WaW, dus dit interreseerd me nog niet zo veel…

 • Zo, die denken ver vooruit. Waarom niet gelijk met info en screens voor COD 12 komen?

 • Laat eerst WaW maar even doorkomen, dan zien we wel weer verder.

 • eerst deeltje 5 please

 • dat ie maar snel komt, deel 5 koop ik niet…

 • eerst maar is deel 5 zien, kijke wat ze daar vn hebbe gemaakt, waarschijnlijk word deel 6 tog beter omdat dat vn IW komt

 • @LIRNO360

  Deel 5 koop je niet omdat..

  omdat je voorbarige conclusies trekt omdat het van treyarch komt ?

  omdat WOII niet meer leuk kan zijn ?

  omdat iedereen zegt dat het spel slecht gaat zijn doe ik mee !?  al die vooroordelen, hoe kan je dat nu al weten?
 • Voor mij nog te ver weg. World at War lijkt me wel chill, misschien moest ik die maar gaan kopen..

 • zo zo dat is snel achter elkaar

 • Al die vooroordelen omtrent 5 lijken mij totaal misvormd. Ik geef toe, ik had ze eerst ook, maar verdiep je in wat artikelen en je mening zal omdraaien met 180 graden.  Anyway, ben benieuwd wat de 'Goden' als je sommige IGers mag geloven, in elkaar zetten :).

 • da's snel…

 • Ik weet niet hoor maar 'de volgende' klinkt voor mij als deel 5. Is het niet gewoon handiger om Call of Duty 6 in de titel te zetten?

 • Ik wacht wel op de reviews van Call of Duty: World at War. Ik hoop dat de volgende Call of Duty niet met laser guns ofzo is.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren