1. Viva Piñata (X360)

Viva Piñata (X360)

Viva Piñata is een game ontwikkeld door Rare (denk aan Donkey Kong). Het is een game die je onmogelijk kunt vergelijken met elke andere game die tot nu toe is uitgebracht. De bedoeling van het spel is om een stukje land dat je hebt gekregen om te toveren tot een prachtige tuin vol met Piñata’s. Het spel is ook behoorlijk free–roaming in de zin van dat je zelf mag beslissen welke keuzes je maakt en behalve de tutorial je niks perse hoeft te doen.

Tutorial

De tutorial van Viva Piñata begint nadat je een huilende Leafos aanspreekt. Ze vraagt je om de rotzooi op te ruimen en geeft je jouw eerste werktuig. Een spade (oftewel een schep). Nu kun je met de spade de rotzooi kapotslaan. Nadat een deel van het vuilnis is opgeruimd zie je de eerste Piñata komen. Het is een Whirlm (worm). Hij zal eerst nog ongekleurd zijn wat betekent dat hij een bezoeker is. Nadat je nog meer troep hebt opgeruimd zal hij een bewoner worden. Daarna kun je weer met Leafos praten en als ze de tuin goed genoeg vind zal ze je een zak met graszaadjes geven zodat je gras kunt planten op het stuk land dat je al hebt opgeruimd. Nadat je weer een tijdje bezig bent geweest zal Willy de Bouwer opduiken die je eerste Piñatahuis voor je bouwt. Nu heb je de eerste stap gezet richting je droomtuin.

Grafische kwaliteit

De grafische kwaliteit van dit spel ligt behoorlijk hoog. Het is allemaal opgemaakt met hele mooie felle kleuren en overdag en nacht zijn in beeld gebracht. Dit laatste vond ik wel behoorlijk irritant omdat je snachts in het begin niks te doen had (behalve zure Piñata’s neerslaan) en het zo donker is dat je soms je eigen Piñata’s niet meer kunt vinden. Wat wel een heel groot pluspunt is, is de camera. Die kun je heel ver inzoomen en dan nog blijft het beeld scherp. Ook kun je hem heel makkelijk alle kanten op laten draaien en zo makkelijk jou ideale camerahoek instellen.

Een game zonder einde?

Viva Piñata is een game waarvan je zou kunnen zeggen dat er geen einde aan zit. Hier ben ik het niet helemaal mee eens aangezien wanneer je de verhaallijn hebt gedaan, je alle Piñata’s al een keer hebt gehad en je het hoogste level hebt het toch wel een keer ophoudt. Het hoogste level kun je verkrijgen door nieuwe Piñata’s aan te trekken, nieuwe planten te kweken en Piñata’s te laten paren. Hierdoor krijg je meer ervaring. Toch kun je met Viva Piñata wel heel vooruit.

Zure Piñata’s en Schurkies

Niet alle Piñata’s zijn goed. Je hebt ook nog de Zure Piñata’s. Deze hebben allemaal een eigen slechte eigenschap waarmee ze je tuin proberen te ruineren. Maar je kunt deze vervelende beesten ook de spullen geven die ze willen hebben (kijk bij vereisten bewoner in Journal) en dan worden ze bewoner en heb je er weer een nieuwe Piñata bij. Schurkies daarentegen kun je niet bekeren tot bewoner van je tuin. Deze Schurkies zijn gemaakt door Professor Pester. Wanneer je een hoger leven bent zul je deze man zelf ook nog in je tuin krijgen. Er is natuurlijk ook een manier om deze uit je tuin te krijgen maar we gaan niet alles verklappen.

Online

Online is het mogelijk om Piñata's uit te wisselen door middel van het postkantoor. Hierdoor kun je de Piñata's die je zelf te moeilijk vond om te krijgen van iemand anders overnemen. Hier ben ik zelf niet zo'n fan van aangezien je hierdoor het spel verkort en ik vind dat het leuker is om het zelf te doen. Ook vind ik het een beetje een gemiste kans om geen 2 versies uit te brengen met verschillende Piñata's waardoor het ruilen belangrijker wordt (denk maar aan Pokemon). Ook al zit daaraan ook weer een nadeel, namelijk dat mocht je alle Piñata's willen en je kunt niet online je beide versies in huis zou moeten halen, en dat kan wel eens voor een aardig prijskaartje gaan zorgen. Iets wat wel leuk is is dat je via Xbox-live Marketplace ook nog extra packs kunt kopen (tegen €0,89). Dit voegt weer wat extra's toe, ook al zijn dit alleen maar accessoires waar je niet echt veel aan hebt.

Conclusie en beoordeling

Deze game is zeer origineel. Hij heeft mooie graphics en je kunt er heel lang mee doen. Online had er wat mij betreft wel wat meer in kunnen zitten zoals bijvoorbeeld een handelsmarkt. De sound mocht ook wel wat meer verbetering. De muziek tijdens het spelen is redelijk, maar bijvoorbeeld het gekwaak van de Quackberry's (eenden) is behoorlijk irritant aangezien dat geluid er overheen schreeuwt.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Origineel
 • Lange speeltijd
 • Grafisch(felle kleuren, inzoomen)
 • Goede Tutorial
 • Nederlandse en Engelse versie verkrijgbaar
 • Minpunten
 • Irritante geluiden
 • Weinig online mogelijkheden
 • snachts erg donker

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat is het verschil tussen C&C en Red Alert? Allebei RTS in dezelfde wereld toch? of niet..

 • Jeuj, vanavond even downloaden dan! :D

 • @ Shoarmaboer, Red Alert is veel ouder en nog door Westwood gemaakt, maar sinds Westwood onder EA ging werken heeft EA een paar andere C&C gemaakt en nooit meer een Red Alert uitgebracht… En het is niet dezelfde wereld :-]

 • Yea, vanavond eventje binnenhalen =}

 • Hmmm verleidelijk…

 • mmm, ik heb hem in het begin zo vroeg mogelijk geregistreerd (op de releas van Kanes Wrath) en nog niks ontvangen :(

 • toch kut spel alles is anders Ra2 was cooler

 • Houd je bakkes Itachi, ga lekker Naruto kijken.  On topic: Ik heb er zin in! Eventjes wachten tot ik de key binnen heb en dan downloaden! Zie jullie online!

 • Hmmm ik heb nu eerder zin in een kakelvers eitje…

 • @malfoi  voor red alert was er al een C&C, en die werd volgens mij ook al door WW gemaakt. en RA2 is onder EA gemaakt. maar het is idd niet dezelfde wereld.

 • @ Darkuser

  LOL, jouw reactie is echt lachen! xD  OT: Spijtig dat ik C&C3 niet heb, kzou graag RA3 eens willen proberen =)

 • @Malfoi - C&C is ouder als Red Alert. Het

  C&C 1 (ook wel Tiberian Dawn)

  C&C: Red Alert

  C&C 2: Tiberian Sun

  C&C: Red Alert 2

  C&C3: Tiberium Wars (waarom het hier opeens anders gespeld wordt is een raadsel)

  C&C: Red Alert 3  Red Alert 1 is dezelfde wereld als C&C, alleen veel eerder in de geschiedenis. Om deze reden komen Kane en de NOD dan ook in in RA1 voor, daarnaast zijn er nog een hoop andere aanwijzingen. Bij Red Alert 2 is het onduidelijk of dit nog steeds het geval is, het globale verhaal lijkt wat verandert te zijn, hoogstwaarschijnlijk doordaat een flink aantal van de mensen van Westwood (waaronder misschien de schrijvers) ondertussen al ontslag hadden genomen.  Ze zijn allemaal door Westwood gemaakt, alleen is Westwood op gegeven moment overgenomen door EA.
 • Ik wil maar mag NIET:(

  Je mag ook als je fileplanet BETAALD lid ben:P

 • ik heb ook nog niks ontvangen in men mailbox!

 • @Knirfie

  Volgens mij vergeet je Generals… Kan me vergissen.  OT:

  Shit heb alleen C&C3 en niet de uitbreiding :(


 • Generals is naar mijn mening geen echte C&C. Ten eerste is het niet dezelfde wereld als de andere C&C's, ten tweede is de gameplay totaal anders en ten derde is het door een compleet andere studio gemaakt.  Het is gewoon een RTS waar de C&C naam opgeplakt is.

 • Ik heb de beta al gespeeld, hij is erg vet maar er zitten nog maar 2 maps in jammer genoeg.

 • Oeh heb de beta-key. Zo even downloaden dan(^^)

 • had hem op e-mail van gameforce gezet die is nu weg >.< ? kan ik hem dat op andere e-mail zette?

 • Jammer dat ik Kane's Wrath niet heb gekocht.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren