1. BioShock (X360)

BioShock (X360)

We zijn beland in het jaar 1960. Je zit rustig in een vliegtuig, steekt een sigaretje op en kijkt naar je portemonnee. Er zit een foto van je familie in. Plotseling wordt het donker en het eerste wat je ziet is water, overal water. Snel zwem je naar het wateroppervlak. Overal om je heen is vuur. Je beseft dat je de enige bent die het ongeluk heeft overleefd. In de verte staat een toren. Het is de enige plek waar je heen kunt en je besluit is al snel gemaakt. Buiten adem zwem je er naar toe en loopt naar binnen. Je kunt niks zien en wilt weg, maar de deur sluit achter je en gaat niet meer open. Op dat moment gaat er een licht aan. Een spandoek met de tekst “No gods or kings, only man” komt tevoorschijn. Je wordt naar beneden geleid. Daar vind je een soort lift. In de lift zit een hendel. Omdat je opgesloten zit is er geen andere optie, je trekt aan de hendel en de lift gaat op pad naar een wereld onder water. De lift gaat naar Rapture!

Welkom in Rapture!

Eenmaal in Rapture aangekomen merk je meteen al dat er iets niet klopt. Het is ontzettend donker en je hoort een tweetal stemmen met elkaar ruzie maken. Ze komen dichterbij en de adrenaline stroomt door je aderen. Het zijn een soort gemuteerde mensen. Ze beginnen te vechten en één moet het bekopen met de dood. Dan hoor je een man door de radio roepen: Splicers! Je pakt de radio en de man stelt zichzelf voor. Veel verteld hij niet over zichzelf, maar je komt erachter dat hij Atlas heet. Daarna verteld hij dat die twee wezens Splicers waren. Ooit waren het normale mensen maar doordat ze zichzelf genetisch gemanipuleerd hebben zijn ze veranderd in gruwelijke gemuteerde monsters. Je gaat uit de lift en na een kleine wandeltocht vind je op de vloer een wapen. Het is een moersleutel. Al gauw merk je dat je hem nodig zult hebben. De Splicers blijken namelijk niet van vreemdelingen gediend te zijn en dat laten ze blijken ook. Wanneer je de eerste Splicers hebt doorstaan kom je voor een deur met een elektrisch slot dat niet van plan is om open te gaan. Hoe ga je dit oplossen?

Electro bolt

Achter je is een trap. Je loopt hem op en ziet een apparaat staan met 2 stenen meisjes erlangs. In het apparaat staan een flesje en een spuit. Je raapt ze op, stopt de vloeistof van het flesje in de spuit en injecteert hem in je lichaam. Vreselijke pijn heb je en lopend zoek je iets dat je van de pijn af kan helpen. Je valt van een balkon en raakt bewusteloos. Nu ben je in ieder geval wel van je pijn af. Af en toe openen je ogen even. Je ziet 2 Splicers over je heen gebogen. Ze praten over een bepaald spul, Adam genaamd. De Splicers verlaten je nadat ze een meningsverschil krijgen. Weer sluiten en openen je ogen. Dit keer zie je een klein meisje over je heen hangen. Ze lijkt op de 2 meisjes die langs de automaat stonden. Ze draagt een lange spuit waarin iets roodkleurigs zit. Ze roept naar “Mr. Bubbles”. Je ogen sluiten en openen nogmaals. Achter het meisje is een groot wezen gaan staan met een duikerspak aan. Hij heeft een boor aan zijn arm en hij ziet er niet erg vriendelijk uit. Het meisje ziet dat je nog leeft en daardoor ben je opeens niet interessant meer voor haar. Je blijft met een hoop vragen achter: Wie is het meisje? Wat was dat grote ding? Was dat “Mr Bubbles”? Al die vragen zul je later in het spel beantwoord krijgen of zelf moeten ontdekken. Na ook die hindernis te hebben doorstaan sta je op. Je ziet dat je handen nog altijd onder stroom staan en daar maak je handig gebruik van. Je schiet de stroom af op het slot en de deur gaat open. Atlas feliciteert je met het gebruik van je eerste Plasmid.

Combineren en keuzes maken

Natuurlijk is Electro Bolt niet de enige Plasmid die je zult kunnen gebruiken. Hoe verder je in het spel komt des te meer Plasmids krijg je. Zo zul je de Incinerate Plasmid tegenkomen waarmee je de tegenstander onder vuur kunt zetten. Wanneer je dit doet zal de AI proberen zo snel mogelijk water te vinden. Op het moment dat hij het water heeft gevonden kun je snel je Electro Bolt pakken en deze op het water mikken. Zoals iedereen weet geleid water elektriciteit en zorgt dit dus voor een extra krachtige lading stroom. Dit is maar een voorbeeld van een mogelijke combinatie van Plasmids. Ook heb je nog je beschikking over een stel wapens. Deze kun je af en toe upgrade en ook hier heb je weer een tiental opties. Kies je ervoor je pistool te upgraden of ga je toch voor een shotgun upgrade? En als je die keuze dan al hebt gemaakt krijg je ook nog de keuze waarin je het wapen beter wil maken. Wil je hem meer kracht geven of meer precisie? Zulke keuzes zijn allemaal aan jou.

Twee eindes

Zoals al eerder verteld draait Bioshock voor een groot deel uit keuzes maken. De belangrijkste keuze schuilt hem in de kleine meisjes, de zogenaamde “Little Sisters” . Deze meisjes worden namelijk beschermd door een soort van duiker. Deze duikers worden “Big Daddy’s“ genoemd. Nu is de vraag: “Waarom beschermen die Big Daddy’s de Little Sisters?” Natuurlijk heb ik ook het antwoord voor jullie. Het rode goedje in de spuit is Adam. Dit spul zorgt ervoor dat jij nieuwe Plasmids & Tonics kunt kopen. Tonics zijn een soort van innerlijke upgrades die je bijvoorbeeld harder laten slaan of je meer health geven. Alles in Rapture draait om dit spul. Iedereen wil het hebben, maar er is helaas niet veel van het goedje. Ook voor jou is het goedje ontzettend waardevol. Het grootste deel is in handen van de Little Sisters die de Adam door middel van de spuit uit een dode Splicer kunnen halen. In ruil voor een deel van die Adam beschermd de Big Daddy haar. Wanneer je te dicht bij een Little Sister komt zal de Big Daddy je laten weten dat je afstand moet houden. Besluit je de Big Daddy aan te vallen omdat je de Adam wil of laat je hem links liggen is de eerste keuze die je maakt. Wanneer je het hevige gevecht met deze geduchte tegenstander mocht winnen blijft het kleine meisje huilend staan. “Mister Bubbles, why did you leave me?” is één van de uitspraken die uit haar mond komen. En dan rest je nog één keuze, deze bepaalt het verloop van het spel en het einde. Bioshock kent namelijk twee eindes die gebaseerd zijn op de keuze: Harvest ik het meisje en kies ik voor de meeste Adam of rescue ik het meisje en zorg ik ervoor dat ze weer een kind wordt?

Art Deco stijl

De wereld van Rapture ziet er fantastisch uit. De Art Deco sfeer in de game wordt goed overgebracht op de speler en daarin speelt ook de muziek een belangrijke rol. Er zijn ook hele leuke teksten in de game verwerkt. Een voorbeeld: Je loopt naar een automaat om een kopje koffie te halen. Helaas is je geld op en je gaat weer. Wanneer je wegloopt hoor je uit het apparaat een grappige stem die zegt: “Come back when you have some money, buddy”. Dit soort leuke teksten geven aan dat er in de wereld van Rapture niet altijd wanorde en oorlog is geweest en maken de sfeer ook meteen een stuk enger. Iets waarover vele mensen inclusief mijzelf zich zorgen maakte was de diversiteit in de levels. Deze zorgen blijken geheel onterecht. De game kent een grote diversiteit op het gebied van levels. Op het ene moment zit je in een ziekenhuis, het andere moment ben je in een theater. Dit zorgt ervoor dat je niet het idee hebt dat je het allemaal al eens gezien hebt. Over de graphics van de verschillende levels kan ook weinig geklaagd worden. Het ene level is nog mooier dan het andere. Ook merk je goed dat Rapture op instortten staat. Overal komt water naar binnen. Het water is zo mooi dat ik af en toe gewoon tien minuten wou gaan staan kijken hoe het water Rapture binnenliep. Helaas krijg je daar de kans niet voor aangezien Rapture een levende wereld is en voordat je het weet er alweer een Splicer op je in aan het rammen is.

Replay

Bioshock is een game waarmee je geruime tijd vermaakt zult worden. Speel je hem op Hard, wat aan te raden is, dan ben je er 30 à 40 uur zoet mee. Ook telt de game nog twee eindes, zoals eerder vermeld, waardoor je aan 60 tot 80 uur zult komen als je ze beide wilt weten. Bioshock kent helaas geen multiplayer. Er zal dus niet online met Plasmids geschoten kunnen worden. Wel is er al online content verschenen met daarin extra Plasmids en Tonics.

Conclusie en beoordeling

De verwachtingen voor deze game lagen hoog. Bioshock maakt niet alleen de verwachtingen waar maar gaat er op sommige punten zelfs overheen. De game scoort op alle punten goed en er valt weinig. Ben je de wereld van Rapture nog niet binnengetreden dan hoop ik dat het nog komen gaat, want de ervaring die Bioshock je geeft zal moeilijk worden te overtreffen!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Mogelijkheden
 • Sfeer
 • Verhaal
 • Grafisch dik in orde
 • Minpunten
 • Ondertitels lopen niet gelijk met tekst

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Yea! Leuk voor de liefhebbers =]

 • Zo'n Darkrai zou ik anders ook willen hebben hoor …

 • Ik kan me nog de tijd herinneren dat je bijv. Celebi alleen in Japan kon krijgen :P

 • Ik zou hem ook wel willen ;)

 • Ja maar ik ga mooi niet naar Walibi world. Ze komen hem maar brengen.

 • Ik heb al een Darkrai van een Amerikaans event via wifi :)

 • @ Spike Amen: Ja, inderdaad, of bij zo'n blij Nintendo-event waar dan duizenden kindjes met duizenden ouders naartoe kwamen om celebi te krijgen voor hun Pokémon spelltje :'). Hilarisch eigenlijk.

 • Darkrai heb ik al..

 • Maar even naar Walibi dan, kun je ook nog lekker rondhangen in die achtbanen. :)

 • Leuk zeg moet ik eerts naar Walibi van uit Den Haag een dan zorg dat me DS niet kapot gaat van al die kleinen kinderen.  Gelijkig heb ik een Action Replay.

  Waar ik helemaal niks mee kan op pokemon, omdat die niet op me speel werkt. Maar gelukig ken ik mensen die het speel ook hebben en waar die wel op kan :P.

 • Ik ga nog wel naar Walibi deze maand, maar op een andere dag. Maarja ik kom er voor de achtbanen niet voor de pokemon gedoe.

 • Ik zou best wel n'darkrai willen, maar ga er echt niet voor naar Walibi gaan. Dan zoek ik wel iemand die hem heeft.

 • Leuk, maar mij teveel moeit om hem te halen. Ook heb ik geen zin om daar te staan met veel te veel krijsende kinderen om me heen.

 • Lol je moet eens weten hoe druk het zal zijn op die dagen in walibi.

  Dan aanschouw je echt de kracht van pokemon momenteel de grootste franchise in de industrie.

 • Exclusive Pokémon scoren en dan lekker in de achtbanen, geen slechte deal.

 • ik heb de americaanse film darkrai met pokesav xD mn pearl denkt dat ik m via een wondercard heb xDxD

  100% legaal :D  ik vraag me trouwens af hoeveel koters er komen met een r4 of dergelijk XD

 • ik had darkrai als kaart :P. maar ik heb hem weggegeven omdat ik niks om pokemon geef meer (holo uit pakje).

 • ik haal 'm wel met Ranger 2, als het goed is krijg je daar ook darkrai (ga niet helemaal naar walibi voor een pokemon:P)

 • All hail Action Replay. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren