1. Grand Theft Auto IV (X360)

Grand Theft Auto IV (X360)

De hype rond Grand Theft Auto IV (hierna: GTA4) was lang voordat de game in de winkels lag al enorm. Iedere vrijgegeven screenshot of trailer zorgde voor euforie bij de fans van de GTA-franchise. Dat is niet zo gek natuurlijk. Opmerkelijker was het feit dat vrijwel alle games-journalisten meegingen in deze hysterie. Kritische geluiden waren amper waar te nemen. Ook ná de release van GTA4 blijkt niemand het lef te hebben echt kritisch naar de game te kijken. De heren en dames recensenten zijn het unaniem met elkaar eens: GTA4 is een van de beste spellen ooit gemaakt! Gek, die eensgezindheid. Niemand met een afwijkende mening. Want uiteindelijk is een recensie weinig meer dan een (onderbouwde) mening. Dat kan twee dingen betekenen: óf GTA4 is inderdaad een briljante game waar niets op aan te merken is...óf niemand durft zijn echte mening te geven uit angst niet meer serieus genomen te worden.

Naar mijn idee valt er genoeg aan te merken op GTA4 wat betekent dat de eerste optie afvalt. Blijkbaar ontbreekt het dus alleen aan iemand die die zaken eerlijk op papier durft te zetten. Aan mij die schone taak...

Voor alle duidelijkheid: dit is geen poging om GTA4 af te kraken of om me eens lekker tegen de massa af te zetten. Natuurlijk heeft GTA4 (ook) hele positieve eigenschappen en die zal ik ook uitgebreid aan bod laten komen.

Sterker nog, laat ik maar meteen met een aantal positieve zaken beginnen! De grootste vooruitgang ten opzichte van eerdere GTA's is de grotere bewegingsvrijheid van de hoofdpersoon. In GTA4 kan je aan richels hangen, soepel over obstakels springen, al schietende à la Max Payne wegduiken voor een kogelregen en is het mogelijk om in vuurgevechten dekking te zoeken achter muurtjes, kisten etc. Die grotere bewegingsvrijheid maakt de game echt stukken beter. Ook de humor van GTA4 verdient een eervolle vermelding. Niko Bellic (de hoofdpersoon) is net zo scherp in de dialoog als in gevecht. Je lacht je af en toe echt slap achter je console!

Toch is het niet allemaal lachen, gieren, brullen met GTA4... De eerste teleurstelling is de waardeloze wegligging van de auto's in Liberty City. Dit is altijd al een zorgenkindje geweest van GTA, maar ook nu weer blijkt het onmogelijk om binnen een redelijke tijd, schadevrij van punt A naar punt B te komen. Toegegeven, na een aantal uurtjes gaat het een stuk beter, maar het blijft behelpen. Toch jammer voor een game waarbij je zo'n groot deel van de tijd in de auto zit... Misschien is dit gedaan omwille van het realisme, maar dat realisme is op andere punten van de game dan weer volledig afwezig (zo kun je zonder zorgen door rood racen onder het oog van een politiewagen). Ook de 'filmpjes' voor elke missie verschillen naar mijn idee te veel van elkaar in stijl: de ene keer is het bloedserieus en vervolgens is het zo jolig dat het haast cartoony lijkt...

Het woord 'missie' is gevallen en daarmee zijn we meteen tot het allergrootse minpunt van deze game toegekomen. De missies zijn niet zo gevarieerd als je had mogen verwachten. Heel soms moet je iets vervoeren van punt A naar punt B, maar het komt meestal toch neer op het rijden naar punt A en daar aangekomen het afmaken van het aanwezige gajes. Natuurlijk kun je dat gajes op verschillende manieren afmaken, maar na een paar missies had ik het in ieder geval wel gezien. Ik heb de game voor zo'n 60% doorlopen, maar toen kon ik het echt niet meer opbrengen om me te ontdoen van wéér een lading slechterikken. En als je eens een missie verprutst, moet (of mag) je die weer helemaal opnieuw doen. Vaak begint de missie eerst met een (nogal saaie) rit door half Liberty City waarna de feitelijke missie pas begint. Toch moet dan ook die saaie rit opnieuw worden gemaakt... buitengewoon frustrerend.

GTA4 krijgt overal lof voor de grote vrijheid die de speler heeft. Die vrijheid is naar mijn mening grotendeels fictief. Je kunt als Niko Bellic missies aannemen van verschillende mensen en inderdaad kun je de volgorde waarin je die missies doet, grotendeels zelf bepalen. Maar vroeg of laat zul je ze toch allemaal moeten doen. Soms kun je in een missie bepalen of je iemand laat leven of niet en dat heeft dan ook wel consequenties, maar daar houdt de relevante (!) vrijheid van de gamer wel op. Bestaat er dan ook zoiets als irrelevante vrijheid? Jazeker! sterker nog, 90% van de vrijheid binnen GTA4 is volkomen irrelevant. Zo is het mogelijk om een half uur naar de televisie te kijken en erachter te komen dat de pulp die in GTA4 op TV komt, bijna net zo erg is als de ellende die je in het echt op TV voorbij ziet komen. Of je kan uren besteden aan het stylen van Niko. Nieuw jasje, nieuwe schoenen, een bril of toch juist niet... een beetje wat je zusje van vijf doet met haar barbie... Persoonlijk vind ik dat niet zo de moeite waard. Maar goed, het kan dus wel.

Bovendien, het hele concept van rondrijden in een wereld waarbij je ook te voet missies kan uitvoeren, heb ik zo langzamerhand wel gezien. De originaliteit is ver te zoeken. Games als Saints Row en natuurlijk de eerdere GTA's deden hetzelfde. Ik zie weinig vernieuwing. Ook in technisch opzicht. GTA4 ziet er echt prima uit, maar meer ook niet (wat ook niet zo gek is gezien de grootschaligheid van het spel). Een ruime voldoende? Absoluut. Maar een 10 of iets in die richting? No way!

Conclusie en beoordeling

GTA 4 is heus geen slecht spel. Integendeel. Echter, de hype is ZWAAR overdreven.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Niko is grappig!
 • Veel bewegingsvrijheid
 • Minpunten
 • Auto's rijden waardeloos
 • Missies worden een sleur

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ja, heb al meegedaan. Laatste kans om dit seizoen van Uitgespeeld nog wat te winnen. Hopen maar.

 • Damn, ik wil deze game zo graag winnen :D

 • \"Incasseren\" xD

 • Tof!!!!

 • ik heb ook al mee gedaan

 • Nou maar hopen dat ik wel wat win x').

 • Zou ik wel graag willen hebben :)

 • Ik heb ook mee gedaan maar ben vergeten voor welk platform ik hem zou willen… -_-

 • Ik heb het spel al :))

 • goeie aflevering

  … ik doe niet mee :p ik win toch nooit iets XD

 • Hoop dat ik win :)

 • Tof, ik doe mee.

 • Vakantie verdiend. :)  Hopen dat ik nu wel win. :D

 • echt een hele toffe game!(hoop zo dat ik hem win!de PS3 versie!)En een super goed seizoen van uitgespeeld toppie! ga zo door jongens!

 • Ook mee gedaan, hoop het echt zo erg dat ik hem win. Lijkt me echt een coole game man.

 • Het zijn vaker de minder bekende die wat winnen. Dat is best wel jammer.

 • ook al meegedaan alleen waarom stoppen ze met uitgespeeld voor dit seizoen:'( niet leuk maar ok

 • Ik heb ook aan de prijsvraag meegedaan, nog nooit iets gewonnen… misschien de eerste keer?

 • Ga het zo invullen, wel jammer dat het voorlopig weer de laatste aflevering is…. -_-

 • Heb meegedaan, maarja ik doe altijd mee met de hoop dat ik een gratisch gamepie krijg opgestuurd ^^

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren