1. Rock Band (X360)

Rock Band (X360)

Wij Europeanen hebben lang moeten wachten op Rock Band, sterker nog, het grootste gedeelte van Europa en alle PS3 bezitters moeten nog steeds wachten. De gelukkigen die echter in staat zijn naar één van de drie release landen (Duitsland, Engeland en Frankrijk) te gaan kunnen, als ze dat willen, al aan de slag met deze onofficiële opvolger van Guitar Hero 1 en 2.

Voor de mensen die zich niet zo verdiept hebben in de achtergronden, de ontwikkelaar achter Guitar Hero 1 en 2 is Harmonix. En hoewel Harmonix en Red Octane zich na deze twee zeer succesvolle delen vaarwel hebben gezegd, is Harmonix stug doorgegaan met het maken van de ultieme muziekgame. Het resultaat is een spel waarbij je nog steeds de pan uit rockt, daarbij mag je dat niet alleen doen op een gitaar, maar krijg je daar bovendien een drumstel en een microfoon bij.

Om maar even met de deur in huis te vallen: Rock Band is duur, maar lang niet zo duur als eerder bericht werd. Het spel zou, met alle instrumenten 240 euro kosten. Het zijn er echter 199 geworden. Het drumstel is los te krijgen voor 90 euro en de gitaren van Guitar Hero zijn te gebruiken bij dit spel. En dat maakt het al met al lang niet zo financieel ondragelijk als eerst gedacht werd. Echter is het nog steeds een kosten/baten afweging die iedereen uiteindelijk voor zichzelf moet maken. De twijfelaars kunnen echter hieronder terecht.

Rock Band gaat verder waar Guitar Hero ophield, en daarmee is het basisprincipe hetzelfde. Men neme een liedje, een verticaal scrollend balkje, vijf leuke kleurtjes en vraagt de gebruiker het juiste kleurtje op het juiste moment in te drukken. Het concept klinkt bovenmatig simpel en dat is het ook. Maar het leuke aan videogames over het algemeen is, hoe simpeler hoe leuker. Entertainment is er immers niet om drie jaar lang je hoofd over te moeten breken. Oppakken en plezier hebben is het devies, en daar doet Rock Band zonder meer eer aan.

Over de speelwijze met gitaren kan ik kort zijn, het is vertrouwd en als je Guitar Hero grijs hebt gespeeld is de enige meerwaarde van Rock Band de nieuwe liedjes, inclusief zeer uitgebreide DLC (downloadable content).

De speelwijze met de drums daarentegen is waar het voor veel mensen bij Rock Band om gaat. Het drumstel van Rock Band heeft vier “drums” waarop gespeeld kan worden met echte drumsticks (uiteraard bijgeleverd), tevens heeft het drumstel een pedaal. Naast het logische verschil tussen gitaren en drums maakt dit de speelwijze behoorlijk anders. Ten eerste heb je nu geen vijf kleurtjes naast elkaar, maar vier kleurtjes. Ieder corresponderend met één van de drums op je drumstel. Daarnaast verschijnt er regelmatig een horizontaal balkje waarbij je het pedaal dient in te drukken.

Wat echter het grootste verschil uitmaakt tussen het spelen met drums of gitaren is het feit dat je bij gitaren over het algemeen meer de melodie van het liedje speelt, bij de drums speel je het ritme. Dat neemt uiteindelijk wel wat variatie weg uit het spel, meestal zitten er drie á vier algemene ritmes in een liedje die afwisselend speelt met af en toe wat lossen slagen ertussendoor. Dat maakt bepaalde liedjes op de drums behoorlijk saai. Gelukkig wordt de afwisseling op de hogere moeilijkheidsgraden (waarbij het tempo hoger ligt en je meer en meer noten zelf speelt) iets groter.

Rock Band heeft een groot aantal liedjes en daarbij een hoop klassiekers die voor de liefhebber een feest van herkenning opleveren. Daarnaast blinkt Harmonix uit in het aanleveren van DLC, waarbij ze packs aanleveren van drie liedjes, alle liedjes uit de pack los aanbieden en sinds kort zelfs complete albums ter download aanbieden. Daarmee heeft Rock Band een behoorlijke voorsprong op concurrent Activision, die in vergelijking een veel schameler aanbod aan DLC heeft.

De moeilijkheidsgraad bij Rock Band ligt iets lager dan bij Guitar Hero 3, zeker bij de lagere niveaus. Echter is het leren van het drumstel weer een extra drempel, waarbij vooral het spelen met voet en hand tegelijk de nodige oefening vergt. Het plezier is er gelukkig niet minder om. Als een liedje goed gespeeld wordt krijg je op het einde bovendien de beloning waarbij je even helemaal los mag gaan en je eigen solo mag produceren. Vooral als je wat langer speelt kun je hier soms iets erg moois mee voortbrengen. Bovendien verdien je er behoorlijk wat bonuspunten mee, mits je de noten aan het einde van het liedje, vlak na je solo, volledig correct speelt. Een erg leuke toevoeging die vooral in de multiplayer met wat vrienden erg goed tot zijn recht komt.

De multiplayer is bovendien een behoorlijk pluspunt wat Rock Band heeft boven zijn concurrent. Immers kun je een hele band opstellen en samen lekker raggen. Waar de Guitar Hero multiplayer altijd al leuk was, is het samen spelen in een fictieve band mogelijk nog tien keer leuker. Dit spel is in mijn ogen dan ook de ultieme party-game, waarbij elk feestje zomaar nog een stapje leuker kan worden gemaakt.

Maar, moet je Rock Band nu kopen of niet? Ten eerste moet je een groot fan zijn van Guitar Hero, vindt je het spel “wel leuk” dan betwijfel ik of de hoge aanschafprijs de aankoop voor jou rechtvaardigt. Ben je echter helemaal gek van Guitar Hero, dan is Rock Band een no-brainer. Het aanbod aan nieuwe liedjes is prima, de DLC is uitmuntend en de toevoeging van het drumstel geeft het spel een replaywaarde van jewelste. Waardoor je nog maanden en maanden zoet kan zijn met deze game. En dan blijkt de aankoopprijs ineens meer waar voor je geld te bieden dan je in eerste instantie denkt. Rock Band is naar mijn mening beter dan Guitar Hero 3, grotendeels met dank aan de DLC en het drumstel. Een must-have voor wannabe-rockers!

P.S. De microfoon heb ik zelf niet dus daar oordeel ik niet over, maar als zingen je ding is kun je volgens mij helemaal los gaan op deze rock nummers. Een soort Singstar in overdrive.

Conclusie en beoordeling

Voor liefhebbers van het genre een absolute must-have. Het spel is niet alleen meer van hetzelfde, maar heeft ook nog eens een aantal leuke toevoegingen, waarbij het voornaamste uiteraard het drumstel en de microfoon. Fictief rocken was nog nooit zo leuk.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Drumstel vernieuwd het genre en de replaywaarde.
 • Multiplayer
 • Goede soundtrack
 • Veel DLC voorhanden
 • Minpunten
 • Moeilijkheidsgraad mocht iets hoger.
 • Behoorlijk prijzig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik zou hem toch voor de 360 halen…

 • lijkt mij ook een slecht idee

 • En een Project H.A.M.M.E.R van Nintendo zelf kan wel? Er zijn zoveel games waarbij wapengebruik echt aan kan voelen op de Wii en waarbij dat ook gaat gebeuren. Het lijkt me slecht idee om andere redenen.

 • Project H.A.M.M.E.R tog ook gecanceld :P maar ik zou hem tog wel voor op de ps3 kopen als ik hem temiste ga kopen

 • Tuurlijk, de Wii is voor kleuters, kinderen en bejaarden, een geweldadige game daarvoor uitbrengen kan natuurlijk niet.  Zelfs de developers hebben dat al door ;-)  \"Dat nintendo zich niet perse focust op games zoals saint row\"\", nee dat hebben we wel gezien het afgelopen jaar (en het komende) , er komen 99% zoetsappige family games uit !


 • Waar slaat dit nou weer op? :S

  Het voelt te echt, come on!

  Dat is toch de bedoeling van games toch?

  Zo realistisch mogelijk een spel neerzetten.

  Nu hebben ze die mogelijkheid, en dan pakken ze het niet…


 • Koppa, we weten het intussen wel. We've got the message. So shut up for Christ sake. Ga piepschuim vreten uit GBAverpakkingen, dat doe je toch zo graag?

 • -_-' GAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAP…  Er zijn echt al zoveel games (voor de Wii) die dat hebben, wat een poep reden! Bovendien bracht Nintendo op de E3 een aankondiging van een GTA. En als er nou een game is waar Saint's Row op lijkt / die Saint's Row heeft nageaapt….  Maarja, zo'n wannabe 'gangsta' spel hoef ik toch niet te spelen.  @ koppa: Je geeft met deze opmerking perfect je eigen (beperkte) verstandelijke begaafdheid aan!
 • wat een logische reden…. \"dan gaat het te echt aanvoelen\" lol, dat is toch de bedoeling bij Games o.0  @Koppa

  dus jij vindt de Godfather, Scarface, Mad World, enz. spellen die je wel door een klein kind zou laten spelen :/  ik denk het niet, dit is gewoon weer een van je nieuwe posts om nintendo te beledigen… • Jammer dat er voor de Wii zo weinig games mij aanspreken, maar Saints Row vindt ik ook niet een goed idee om dat voor de Wii te doen. Meschien wel een andere aangepaste versie .

 • Dan krijg je weinig auto's, voetgangers. Kortom: niet levendig, maarja, da's nog niet alles

 • Tuurlijk, de Wii is voor kleuters, kinderen en bejaarden,

  Relatief gezien ben jij de enige bejaarde hier met je zielige 40 jaar, en jij ben de enige die zich als een kleuter gedraagd.  Koppa, we weten het intussen wel. We've got the message. So shut up for Christ sake. Ga piepschuim vreten uit GBAverpakkingen, dat doe je toch zo graag?

  @ koppa: Je geeft met deze opmerking perfect je eigen (beperkte) verstandelijke begaafdheid aan!

  Amen.  OT: Een Saints Row op de Wii zou gewoon niks worden, zoals al is gezegd. Te weinig voetgangers, geen bruisende stad…Zou toch niks worden..

 • Lijkt mij geen goed idee. Saints Row vind ik echt geen type game voor op de Wii.

 • Ze hebben gewoon geen zin in een downgrade version te maken…..

 • @ Maniac E  Dan maken coderen ze het spel toch opnieuw voor de Wii.  Niet zo negatief zijn over een goed verkopende console man :P


 • Maniac E is altijd en overal negatief, lekker neutraal wel, dat moet je hem meegeven :P

 • Is het niet een idee voor de mods om Koppa eens een flinke waarschuwing te geven of een tijdelijke ban? Kom op hee, bij elk bericht, zelfs als het niet aan Nintendo gerelateerd is, weet hij wel te bashen.  @ nieuws: dat slaat echt nergens op. Te echt.. daarvoor hebben ze de Wii juist ontwikkeld. En er zouden wel eens bezwaren kunnen komen.. ja hoor, net als al die bezwaringen tegen Scarface, Godfather, Mad World. Oh nee, die waren er niet.

 • @Grim Angel  Nee, maar kijk eens naar de teleurstellende verkoopcijfers van deze games op de Wii. Het is al duidelijk dat men deze games niet koopt voor hun kinderen.

 • Sjeezus Koppa, kom eens met iets origineels wil je en niet van de die ordinaire trolls. En de redenering trouwens van de heren is natuurlijk onzin, want wat is Dead Rising Wii dan? Of wat dacht je van the Godfather of Scarface?  Sommige mensen kunnen beter hun mond houden als ze liever niet voor een bepaalde console willen ontwikkelen.

 • Ze willen het gewoon niet maken voor de Wii omdat het al genoeg gaat opbrengen op de andere consoles en PC. En waarschijnlijk ook omdat ze LUI zijn xD

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren