1. Neighbours From Hell (PC)

Neighbours From Hell (PC)

Je hebt een probleem. Je hebt ruzie met je buurman. Jullie kunnen elkaar niet luchten of zien, en hij verziekt alles waar je mee bezig bent. Geen probleem, zou je zeggen, je gaat gewoon eens goed met hem praten en alles komt wel weer goed. Maar je buurman heeft duidelijk als laatste in de rij gestaan bij het uitdelen van de hersencellen en hij is zo sterk als een beer. Terwijl je het wilt opgeven en de rest van je leven door hem wilt laten verzieken, schiet een spreekwoord je weer te binnen: "wie niet sterk is, moet slim zijn."

Dit is ongeveer wat de directeur van Jowood moet hebben gedacht toen hij het spelletje Neighbours from Hell produceerde. In Neighbours from Hell kruip je in de huid van Woody, die om de een of andere reden ruzie met zijn buurman heeft. Maar in plaats van het bijltje er al snel bij neer te gooien, sneakt hij brutaal in het huis van zijn buurman en haalt allemaal gemene trucs uit. Dit varieert van het leggen van een bananenschil tot het opblazen van zijn barbecue. De buurman loopt ook altijd volgens een vast patroon; eerst poetst hij zijn tanden, dan zet hij koffie, dan kijkt hij even door zijn verrekijker en dan poetst hij weer zijn tanden om maar wat te noemen. Als je in dezelfde kamer bent als je buurman en hij ziet je, wordt je in elkaar gemept en moet je overnieuw beginnen. Dit is natuurlijk allemaal erg simplistisch, maar who cares, als het maar werkt toch?

Het uitvoeren van de trucs gaat niet zomaar. In elk level zijn een wisselend aantal trucs uit te voeren, gemiddeld acht per level, in de latere levels meer dan op het begin. Overal in het huis liggen voorwerpen die je gebruikt om je trucs mee uit te voeren. Voorbeeldje: De buurman is aan het barbecueën, en elke keer als hij bij zijn barbecue is gooit hij er wat water op. Maar jij hebt in de keuken een flesje benzine gevonden. Je wacht tot hij weg is, je gaat naar de barbecue en verwisselt de benzine met het water. En als hij weer wat "water" op zijn barbecue gooit, ontploft deze en heb jij een truc goed uitgevoerd. Het doel van een level is om alle trucs uit te voeren en zo meer levels vrij te spelen. En het moet gewoon gezegd worden dat dit ontzettend leuk werkt. Het voelt gewoon goed om de buurman op zijn smoel te zien gaan door een schil, of als jij laxeermiddel in zijn bier hebt gedaan, zodat hij drie kwartier op de pot zit. Voor de rest ook geen vervelende camerastanden of framerate die het laat afweten, want de camera beweegt maar over een heel klein vlak.

En dat is nog niet alles. Je kan een level gewoon halen door alle trucs te halen, maar dan heb geen 100 procent waardering. Nee, de moeilijkheid is om alle trucs zo snel mogelijk achter elkaar uit te voeren. Als je gewoon een bananenschil op de keukenvloer dropt en de buurman struikelt erover, krijg jij zeven procent waardering, maar de woedemeter van de buurman loopt ook vol. Deze woedemeter sijpelt daarna langzaam weer leeg, maar als jij nog een gemene truc met hem uithaalt terwijl hij nog boos is, krijg je drie procent waardering extra! Zo is het mogelijk om alle levels voor 100 procent te halen. Er is ook een level waarin de buurman in zijn kelder met een nepgeweer aan het schieten is. Als je een echte kogel in de loop doet, schiet hij die af en beschadigt hij zijn eigen huis. Maar je kan ook tegelijkertijd een kurk in de loop doen, zodat het geweer ontploft, en jij veel meer waardering krijgt! Als je dit niet doet, zal je geen honderd procent kunnen krijgen.

Maar ik ben nu bij het voornaamste punt van kritiek aanbeland, want je hebt dit spel gewoon veel te snel uitgespeeld. Er zijn zo'n twintig levels, en gemiddeld doe je vijftien minuten per level. resultaat: na zes uur ben je helemaal klaar met dit spel! Je kan vorige levels nog een keer uitspelen, maar dat is niet leuk. Het spel kent ook geen multiplayer, dus je bent er vlot klaar mee. Daarintegen heeft het spel wel een leuk, cartoony tekenstijltje. Het spel is ook voor het grootste deel 2d, maar 3d zou ook niet werken bij een spel als dit. Dit spel heeft mij dan ook een erg plezierige zes uur speeltijd opgeleverd, alleen had ik de buurman gewoon veel langer willen pesten. Maar ik had een voldaan gevoel toen ik het had uitgespeeld, want dit spel smaakt echt naar meer.

Conclusie en beoordeling

Neighbours from Hell is een spel dat iedereen zal aanstaan, maar het is de volledige aanschaf van een spel net niet waard. Als je het een keer kan lenen of downloaden, moet je dat echter zeker doen.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Orgineel thema
 • Simplistische, maar prima werkende gameplay
 • Leuk cartoony stijltje
 • Minpunten
 • Je bent er heel snel klaar mee
 • Geen multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vind ik ook

 • Dat kan nog wel eens een hele opgave vormen met hier op IG alleen al een 10-.

 • dat mag ik hopen want zo leuk vond ik oblivion nou ook weer niet. er komen deze maanden ook teveel goede games uit dus misschien dat ik fallout 3 ooit koop als die wat goedkoper is.

 • Er kan niets aan oblivion!

 • Zit ook niet even een paar jaar tijdsverschil tussen :S

 • Ze kunnen toch niet zeggen dat ie slechter gaat worden!

 • Ik hoop niet dat ze het een beter game noemen omdat er nóg meer quest inkomen. In Oblivion werd ik gek. :)  @Gaming4ever

  Haha, dat zou nog eens een aankondiging zijn!

 • @Wout0r,  Ze gaan meer voor kwaliteit dan kwantiteit, ofwel, minder quests, kleinere wereld, maar wel beter uitgewerkt.

  Nieuws,  Zal ook wel moeten, daarnaast was Oblivion Bethesda's eerste Next-gen game, en in mijn geval ook de eerste game die een next-gen gevoel bij me kon opwekken. Maar Oblivion heeft veel fouten en punten die beter konden, gelukkig luistert Bethesda wat dat betreft goed naar hun eigen fans, jammere is dat ze niet zo goed naar de Fallout fans luisteren.  Maar ik heb er ook vertrouwen in dat dit een briljante game gaat worden. • Ja idd , nu al zware uitspraken gaan doen .. ja mij goed

 • dat is wel heel ambitieus

 • ik denk het wel, hij lijkt mij in iedergeval onwijs gaaf

 • Hopelijk word Fallout 3 ook beter dan Oblivion. Bij Oblivion begon ik me namelijk al snel aan dingen te ergeren. Bovendien spreekt de setting en het verhaal van Fallout me meer aan en hoop ik dus dat ik er meer plezier aan ga beleven dan Oblivion.

 • beter dan oblivion zal zeer moeilijk worden. Oblivion hoort naar mijn mening toch bij de 10 beste spellen ooit…tot nu toe.

 • pff gooi die game maar op de markt.

 • Nou voor mij is Oblivion echt niet te overtreffen door Fallout 3.

 • Ergens heb ik het gevoel dat bethesda het zal waar maken ook, afwachten maar.

 • Heb alle vertrouwen dat dit een hele vette game gaat worden :)

  Heb er zoveel zin in waardoor ik Fallout2 nog maar een keer ben gaan spelen om ff het sfeertje weer te proeve :D

 • Hmm een 2 jaar oude game overtreffen moet eigelijk geen kunst zijn, maar ik mis bij fallout nog steeds die prachtige omgevingen uit Oblivion

 • Fallout 3 gaat wat mij betreft Oblivion echt niet overtreffen.

 • Dat lijkt me onmogelijk.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren