1. Grand Theft Auto IV (X360)

Grand Theft Auto IV (X360)

Wat doe je, als er in je thuisland alleen maar problemen zijn en je geen uitzicht meer hebt op een beter leven? Dan stap je op de Titanic van de 21ste eeuw en je gaat naar Liberty City. Tenminste, dat is wat Niko Bellic heeft gedaan. Deze Joegoslaaf, met een verleden in de oorlog van Bosnië, reist naar Amerika om daar de zogenaamde “American Dream” waar te maken. Zijn neef Roman woont al jaren in Liberty City en heeft in zijn brieven aan Niko alleen maar goeds verteld over de stad. Als Niko aankomt blijkt echter dat Roman misschien iets teveel positiviteit over zijn brieven strooide.

Over het verhaal van Grand Theft Auto IV (GTA IV) wil ik hier niet al te veel uitweiden. Simpelweg omdat het gewoon niet leuk is voor mensen die het spel nog niet hebben, of die nog niet ver zijn in de game. Wat ik wel kan vertellen, is dat het verhaal goed is geschreven en dat de hoofdpersoon in de game, Niko Bellic, zeker geen inwisselbaar karakter is.

GTA IV is net zoals de vorige GTA games een game uit het sandbox genre. Dat betekend dat je in feite alles kan doen wat je wilt, waar je wilt en wanneer je dat wilt. Tenminste, tot op zekere hoogte. De game kent verschillende gebieden (die allemaal zijn gebaseerd op bestaande gebieden en wijken uit New York City), maar aan het begin van de game is nog maar één gebied open. Wil je naar een ander gebied, dan heb je pech, aangezien er – vanwege een terroristen dreiging – bij iedere gebiedsgrens een horde politieagenten staat. Zo weerhoud de game je ervan om meteen al in heel de stad op onderzoek uit te gaan.

Dat is echter niet erg, aangezien het gebied waar je begint (Broker) genoeg te bieden heeft om je uren te vermaken.

Een GTA game is eigenlijk heel simpel te omschrijven. Je wordt als speler gedropt in een grote stad en van daaruit moet je maar zien wat je doet. Heb je zin om gewoon een paar uur rond te rijden, dan kan dat, maar als je meteen actie wilt zien en alle missies wilt afwerken, dan kan dat ook. Op je map zie je een icoontje van een missie verschijnen en wanneer je een auto of motor hebt gejat, geeft een handige GPS lijn aan, waar je heen moet. Heb je zelfs een auto gejat uit de villawijk, dan heb je ook nog eens kans dat een zwoele vrouwelijke stem je de weg wijst. Het GPS systeem is heel goed uitgewerkt; neem je een andere route dan hoe de kaart je stuurt, krijg je meteen een nieuwe route voorgeschoteld.

Het GPS systeem is ook één van de vele kleine details die in het spel zitten. Zo heb je de beschikking over een mobiele telefoon (afdankertje van je neef Roman) waarmee je mensen kan bellen voor een missie of om ze uit te nodigen voor een date. Je kan je telefoon helemaal instellen, welke ringtone je wilt of dat je heb op trilstand wilt zetten.

Een ander detail is het realisme dat in het spel zit. Of tenminste, dat men beweert dat in het spel zit.

Want in tegenstelling tot wat je leest in veel reviews, is niet alles in GTA IV rozengeur en maneschijn. De karakters bewegen allemaal redelijk realistisch. Als je een trap afloopt neemt Niko ook echt alle treden en als je wordt aangereden sta je niet zomaar weer op om verder de marathon te lopen. Alleen is het ‘bochten’ nemen een beetje raar uitgewerkt. Ook als je langzaam loopt, beweegt heel Niko’s lichaam naar links of rechts. Ik weet niet hoe de developers van Rockstar lopen, maar ik hel niet helemaal om als ik de bocht om ga.

Een ander – toch best belangrijk – element dat niet zo lekker werkt, is het rijden. Auto’s hebben hetzelfde probleem als mensen. Wanneer je rechtdoor rijd is er niks aan de hand, maar wil je een bocht nemen, dan voelt het gewoon niet helemaal lekker aan. En dit is jammer, want je zit toch een groot deel van de game in een auto. Ook de camera van de auto is het nét niet. Je hebt verschillende camera views, maar de fijnste is toch die een beetje achter de auto hangt. Alleen hebben ze hem nét iets te laag gehangen, waardoor je constant aan het bijsturen bent met je rechterstick om de auto’s voor je te zien.

Verder heeft een Rockstar ooit gezegd dat je geen laadtijden zult zien in de game. Waarschijnlijk zijn ze daar op teruggekomen, want de laadtijden zijn er nu in overvloed en soms nog belachelijk lang ook. Ik was laatst met een missie bezig, die ik bijna tegen het eind helaas verloor. Als je een missie niet volbrengt, krijg je een SMS op je telefoon en kan je hem meteen opnieuw doen. Echter, ik heb serieus 4(!) minuten zitten wachten tot de missie terug geladen was. En aangezien ik niet van koffie hou, heb ik dus maar 4 minuten naar een zwart scherm zitten staren. Ook leuk, maar ik speel toch liever de game.

En hoewel het misschien een klein iets is, mis ik toch een hoofdmenu in de game. Wanneer je de game erin stopt, begint hij meteen met laden. Je kan welliswaar verschillende opties ín de game veranderen, maar was het zo moeilijk geweest om gewoon een simpel hoofdmenu in de game te bouwen?

Nu vraag je jezelf misschien af of ik dan alles slecht vind aan de game. Een simpel antwoord daarop is “nee”. De game is vet, het gevoel van complete vrijheid is echt in grote mate aanwezig. Je voelt echt alsof je door een grote stad rijd, de mensen op straat doen allemaal hun eigen ding en de wereld leeft gewoon. Alleen zijn het die kleine minpuntjes in het spel, waardoor het voor mij geen 10 verdient.

Conclusie en beoordeling

De GTA formule staat al jarenlang als een huis, of meer als een flat. Iedere nieuwe GTA game, is eigenlijk hetzelfde, maar door middel van kleine toevoegingen ga je een verdieping omhoog. GTA IV is geen uitzondering. De game is geweldig en het gevoel om echt in een grote stad te zijn is overweldigend. Als je die paar kleine minpuntjes over het hoofd kan zien, dan heb je een geweldige ervaring met het spel. Kan je dat echter niet, dan is die ervaring nog net zo geweldig, alleen zul je jezelf dan hier en daar een beetje moeten aanpassen, om hem geweldig te laten zijn.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Gevoel van vrijheid
 • Grafische pracht
 • Goed verhaal/goede main character
 • Leuke kleine details
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Rare beweging main character/auto's
 • Soms lange laadtijden
 • Geen hoofdmenu

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Als het maar gratis is!

 • Echt tof dat ze dit allemaal GRATIS toevoegen, zouden andere ontwikkelaren nog wat van kunnen leren..

 • leuk ga deze game dan maar is halen … !!

 • Echt tof dat ze dit allemaal GRATIS toevoegen, zouden andere ontwikkelaren nog wat van kunnen leren..

  Niets aan toe te voegen!

 • ik wil wel eens met motoren rijden

 • zeker vet nu heb ik tenminste weer zin om de game te doen als er zoveel gratis dingen bij komen :)

 • Goed om te horen dat er nog ontwikkelaars zijn die op deze manier nog allemaal gratis updates vrijgeven!

 • toch maar halen :)

 • Misschien toch eens halen dan.  Zo te horen komen er nog wel meer updates na deze.

 • Burnout krijgt met al die updates wel een heel ander imago, een goed imago. wat een feedback!

 • Mooi, zeer mooi, en dat komend van een bedrijf onder de EA-vlag …

 • Vet

 • Dit soort spul had vanaf het begin al in de game moeten zitten.

 • Als het maar niet op de Sims begint te lijken. En dan zijn de updates uitbreidingen :P

 • dit vind ik heel netjes .

  als ze ook in een update de map aanpassen . dan vind ik dit helemaal tegek .

 • Tof, motoren zijn altijd welkom :) EN het is gratis :D

 • YAY :D

 • Die extra locatie is mooi, maar op die motoren zit ik niet te wachten.

 • Kijk Eens EA komt weer helemaal terug ze hebben een lijstje mooie aankomende games en dat ze updates maken en dat allemaal voor niks

 • jammer, had me er deze maand al op verheugd… nu heb ik volgende maand de tijd niet, want dan ben ik the force unleashed aan het spelen :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren