1. Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life as a King (WW)

Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life as a King (WW)

"Eindelijk aangekomen op de plek waarover je vader je vertelt heeft! Laten we gauw gaan kijken hoe het koninkrijk eruitziet." Dat zijn de eerste woorden als je de game voor het eerst opstart. Je komt aan in je nieuwe koninkrijk, nagelaten door je overleden vader, Koning Epitav. Als kleine opdonder van een koning ben je natuurlijk reuze nieuwsgierig en ga je meteen op onderzoek uit, wat je na een tijdje brengt bij een leeg koninkrijk en een heel groot kristal in het midden van het lege koninkrijk. Na het krijgen van de macht van architek van het kristal is het tijd om lekker aan de slag te gaan in een toch best wel vermakelijke game.

Je begint als Koning Leo, eenklein koninkje dat samen met zijn 2 onderdanen Hugh Yurg en Chime aankomt in een leeg koninkrijk. Vanaf daar begint de pret van een game die je het beste kan vergelijken als een Animal Crossing meets Populous, maar zonder de battles die je in Populous ziet. Je begint vrij klein met een bulletin board en een kleine, maar effectieve tutorial over de besturing en bovenal, hoe je met behulp van je Architek magie gebouwen bijbouwt.

Nadat je je eerste huis hebt gebouwd zul je zien dat het element wat je nodig hebt om huizen en andere gebouwen neer te zetten nodig zult hebben. Dit element gaat onder de naam Elementite, en is alleen te vinden in dungeons, bossen en andere gevaarlijke plekken waar jij als koning natuurlijk niet naartoe mag. Daarom zul je avonturiers moeten recruteren die voor jou het vuile werk opknappen, en dat gaat dus via het bulletin board. Elke dag kun je een of meerdere opdrachten ophangen op het bulletin board, en zullen de avonturiers daar natuurlijk zich voor willen inschrijven. Nadat je zelf hebt bepaald of een avonturier geschikt is of dat ie beter wat kan gaan trainen, gaat alles vanzelf. De avonturiers zullen aan de slag gaan en zullen je door middel van berichten laten zien waar ze zijn en hoe het met ze is. Ook zul je, mits je genoeg elementite hebt, meer huizen bij kunnen bouwen. Hoe meer huizen je hebt, hoe meer mensen er dus in je koninkrijk wonen en hoe meer donaties je dus ook krijgt van de bevolking, wat dus uiteindelijk meer geld oplevert. Daarvoor zijn genoeg plekken beschikbaar, en zul je door middel van de wiimote Chime op kunnen roepen die je de mogelijkheid geeft om te rusten, te bouwen of de moraal van je bevolking op te krikken.

Na een tijdje zul je zien dat het donker begint te worden en dat je naar bed zal moeten gaan, om te rusten. Persoonlijk vond ik het erg fijn dat de dagen redelijk vlot verlopen, zodat je niet 10 minuten staat te wachten totdat een dag voorbij is, maar daar kun je ook Chime voor gebruiken. Aan het begin van elke dag krijg je rapportages over je financien, hoe je avonturiers het hebben gedaan en eventuele medailles die je aan je avonturiers geeft voor het slachten van een dungeon boss. De schermen zijn goed uitgewerkt, en je kunt ook in een oogopslag meteen zien hoeveel je de dag ervoor hebt uitgegeven, hoeveel donaties je hebt gehad van de bevolking en of je een moraalbonus hebt mogen ontvangen of niet. In het avonturiersrapport zul je ook stap voor stap kunnen zien waar je avonturiers zijn geweest, en met welke beesten ze hebben geknokt.

Naarmate je meer huizen neerzet, zul je ook meer avonturiers krijgen, die parties kunnen vormen om alles wat sneller te laten verlopen in Dungeons. Natuurlijk zijn de dungeons er voor het verzamelen van Elementite, maar daarnaast zul je ook nieuwe gebouwen kunnen unlocken, zoals onder andere weapon en armorshops, bakkerijen, itemshops, zelfs heuse tempels en guild halls zullen na verloop van tijd te bouwen zijn. Elk met hun eigen grootte. Je bepaalt zelf waar alle gebouwen neer komen, maar wel op voorgekozen plekken. Ook zullen je avonturiers voornamelijk bestaan uit het ras van Clavat, en zullen het allemaal warriors zijn, tenminste totdat je de gebouwen in het spel unlocked waarmee je ze van klasse kunt laten wisselen. Je kunt ze bijvoorbeeld laten omtoveren tot Thief, White Mage en Black Mage, elk met hun eigen skills.

Om de andere rassen uberhaupt in je koninkrijk te laten wonen zul je wel extra moeten betalen per ras wat je wil hebben. Daarnaast zullen er via Square Enix ook nog gebouwen en andere outfits en dungeons beschikbaar zijn, allen aan te schaffen tussen de 100 en 800 wii points. Er zijn Namelijk nog 3 andere rassen die je in kunt laten trekken in je koninkrijk, elk ras zal je 300 wii points kosten, of 800 wii points voor alle 3. Daarnaast zal er na verloop van tijd extra downloadable content beschikbaar komen in de vorm van dungeons en extra gebouwen.

Het voordeel van deze rassen zijn voornamelijk het feit dat ze in bepaalde stats uitblinken, en vooral dat ze als bepaalde classes komen die geschikt zijn voor de stats die een ras heeft, Zo zijn de Clavat de middelmaat van alle 4 de rassen, en hebben zij de mogelijkheid om te switchen naar alle classes. De Lilties daarintegen blinken uit in wapengevechten, en zijn sterker dan andere rassen. Zij zullen ook alleen warrior kunnen zijn. De Yukes zijn het magiër ras van de 4 en zijn blinken dus uit in magie en kunnen dus ook alleen White of Black Mage worden. De Selkies zijn als laatste en zij zijn de snelste van het stel, en kunnen daarom ook alleen Thief als class hebben.

Naast het regelen van je avonturiers zul je dus ook nog je bevolking tevreden moeten stellen door het bouwen van bijvoorbeeld een bakkerij of een park. Je zult elke dag met mensne kunnen praten, waardoor de moraal stijgt, en daarmee ook de moraalmeter. Ik moet wel zeggen dat de normale gesprekken na een tijd wel saai en repetitief aanvoelen, maar datzelfde probleem had je ook in Animal Crossing en is naar mijn mening niet zozeer een groot minpunt. Ook zul je soms mensen tegenkomen met een uitroepteken boven hun hoofd, wat meestal betekent dat ze een quest hebben voor een item of dat je een nieuw gebouw kunt verdienen mits je aan de criteria voldoet.

Daarnaast is het ook mogelijk om je weapon, armor en itemshops te voorzien van geld, zodat ze betere items kunnen produceren, die ze dan weer kunnen verkopen aan je avonturiers, waardoor zij dan ook weer naar moeilijkere gebieden kunnen gaan. Zelfs makkelijke dungeons die al eerder bezocht zijn kunnen met gemak 2 of meerdere bosses bevatten, zodat teruggaan ook altijd wat oplevert.

Al met al is My Life As A King zeker geen onaardige game, en zelfs zeer vermakelijk, en voor de prijs van 1500 wii points is het zeker een aanrader, gezien je zeker wel een paar uur zoet bent met bouwen en alles te regelen, zelfs zonder eventuele extra content die je aanschaft.

Conclusie en beoordeling

My Life As A King is zeker een aanrader voor iedereen die van het genre houdt. Zelfs zonder extra content te downloaden houdt deze game je zeker enkele uren aan de buis gekluisterd.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Dagen verlopen vlot
 • Werkt Vrij Verslavend
 • Vrij lange speelduur
 • Minpunten
 • Bewoners vaak repetitief
 • Sommige content niet waard te downloaden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ja eigenlijk is het niet meer dan logisch ook

 • als ze nou is tekken 6 uitbrengen en een goede dbz game …:S budokai 3 is tot nu toe nog steeds namco's beste db/z/gt game

 • Inderdaad waar blijft tekken 6 ik hoor er niks meer over.

 • Hmm, zat Ken Kuturagi niet bij NAMCO?

 • Tekken 6 is op de arcade al uit.  De winstdaling is niet meer dan logisch. SC IV gaat ervoor zorgen dat ze winst gaan maken - nu al 2 mln verkochte exemplaren - maar verder komt er niet echt veel interessants meer uit de komende maanden.

 • Tales of heeft ook nog steeds geen release hier in Europa, dus die zal ook niet meer meetellen voor dit jaar.

  Maar goed, Namco maakt tenminste nog winst…

 • Namco moet het voornamelijk van zijn arcade games hebben, en tsja dit was geen goed arcade jaar.

 • Met zulke games verbaas ik me nog dat er winst is gemaakt ;-)

 • Het is ook niet verwonderlijk als ze al die timed exclusives voor de 360 maken.

 • Met een goed spel hier red je het ook niet om je winst te behouden.

 • Nog steeds winst, dus whats the problem?

 • ze zullen inderdaad met een betere strategie moeten afkomen willen ze hun winst terug naar omhoog doen laten gaan ipv anders om..Maar goed er zijn bedrijven die veel slechter doen

 • Ze moeten gewoon tenkaichi 4 maken.

 • Met zulke games verbaas ik me nog dat er winst is gemaakt ;-)  Naja, vind het niet echt erg slechte games die ze in het kwartaal hebben uitgebracht.

 • Achja komt wel goed met ze!

 • Ja, het is toch een winst.

 • ze staan mog steeds winst.

 • dubbel post

 • Bij twijfel, meer DragonBallZ-games :)

 • Crybabys

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren