1. Ratchet & Clank 2: Going Commando (PS2)

Ratchet & Clank 2: Going Commando (PS2)

Hoe moeilijk moet het zijn om in de schoenen te staan van uitgever Insomniac? Zij hadden met Ratchet & Clank al een aardige hit en nu was het opnieuw aan hen de eer om een even succesvol vervolg te maken. Het eerste deel was zowel vernieuwend als vertrouwd in het platformgenre. Bovendien stond er dit keer meer op het spel, de vergelijking met Jak & Daxter was gemaakt en meerderen zeiden dat Insomniac ten onder ging. Hoeveel hebben zij uit de kast getrokken om ervoor te zorgen dat Ratchet Clank 2 een onvergetelijke topper wordt?

Wat deze game waarschijnlijk het meest authentiek maakt is zijn ongelooflijke gevoel voor sfeer. De kleurrijke werelden en vijanden zullen je overwelmen met vrolijkheid en schietactie, terwijl de nodige platformelementen ook goed zijn uitgewerkt. Wellicht is het de humor die de sfeer haast perfect maakt, want deze is ook zeer geslaagd en is in vrijwel alles terug te vinden. Vooral de cutscenes zijn kwalitatief en met in het speciaal Captain Quark, de groene held op sokken, doet het goed. Ook Ratchet zelf heeft een goed gevoel voor humor en laat de perfecte balans tussen de elementen zien die een waar hoofdpersoon nodig heeft. Dankzij zijn enorm uitgebreide hoeveelheid aan personages komt de sfeer nog meer tot zijn recht.

Het verhaal wordt dankzij dit element ook opgekrikt. Tel daarbij op dat Ratchet & Clank 2 al een ijzersterke verhaallijn heeft en je komt uit bij een waanzinnig resultaat, dat dankzij behoorlijk wat plotwendingen boeit van begin tot eind. Werkelijk elke planeet brengt nieuwe ervaringen met zich mee, die variëren van platformelementen tot hevige gevechten. Ook dankzij de vele beloningen die je ontvangt geeft deze game een gevoel dat er voor zorgt dat je steeds verder wilt spelen. Het is dan ook jammer dat er behoorlijk snel een eind komt aan de magie; na een geweldige laatste planeet kom je bij een verschrikkelijk zwakke eindbaas en voor dat je er erg in hebt komt de aftiteling in beeld.

Het is niet de eerste keer dat Ratchet & Clank 2 verdrinkt in zijn eigen kwaliteit. Dankzij de nieuwe functie van het upgraden van je wapens zorgt dit in eerste instantie voor een ongelofelijke kick tijdens de vuurgevechten, maar naarmate het spel vordert zul je merken dat de wapens gewoon te goed worden. Vandaar dat het totaal geen moeite meer kost om vijanden uit de weg te ruimen en zul je meer verbrand schroot dan ooit tevoren ruiken. Jammer, aangezien deze game naast het platformen vooral om het schieten gaat. Waar de sterkte van de wapens dus faalt, daar slaagt de gameplay.

De besturing in Ratchet & Clank 2 zorgt namelijk voor optimale vrijheid tijdens de vuurgevechten. Dit komt mede dankzij het revolutionaire systeem waarin ontwijken en schieten tegelijk mogelijk wordt gemaakt, terwijl dit geen problemen veroorzaakt met het indrukken van de knoppen. Bovendien heeft de gele kat nog een uitgebreid arsenaal aan salto’s in petto om zelfs de nauwkeurigste kogels te ontwijken en vervolgens terug te schieten met een wreed salvo van verschillende bommen of slijmklodders. De variatie is er dan ook zeker als het gaat om het arsenaal wapens dat Ratchet tot zijn beschikking heeft. In het heetst van de strijd is het bovendien mogelijk om met één druk op de knop een menu te openen en daar naar hartelust een bijpassend wapen te selecteren. Ondertussen zullen de vijandelijke wezens enkele seconden versteend toekijken, om daarna de derde wereld in geknald te worden.

Hier houdt het echter niet op, naast de schietactie valt er ook genoeg te doen op het gebied van platformen. Waar Ratchet zelf het vooral bij het springen van plateau naar plateau houdt, daar gaat Clank dit keer de kleinere ruimtes in om het uiterste uit hun avonturen te halen. De gedeeltes waarin je met de kleine robot kleine grotten en laboratoria inkruipt zijn zeer vermakelijk. Clank heeft bovendien de beschikking tot een groepje handige soortgenoten en kan dankzij zijn intelligente database signalen naar zijn handlangers sturen. Dit zorgt voor vermakelijke scenario’s waarin er telkens andere mogelijkheden zijn om een level uit te spelen. Tevens is dit het enige échte platformwerk wat er te doen is, op een paar puzzels na. Gelukkig voelt het in combinatie met het schieten maar al te compleet aan, wat zorgt voor behoorlijk wat replaywaarde.

Conclusie en beoordeling

Insomniac is er absoluut in geslaagd om een topgame te maken. Werkelijk alles ademt sfeer, tel daar de spannende verhaallijn en de immense schietactie bij op en het totaal plaatje is fantastisch. Toch zijn er statistisch gezien minpuntjes als te goede wapens en weinig platformelementen. Desondanks blijft dit een game die iedereen gespeeld moet hebben en is het dan ook de vijftien euro die het hedendaags nog kost dubbel en dwars waard!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Veel wapens...
 • Sterk hoofdpersonage
 • Kleurrijke graphics en werelden
 • Heerlijk sfeertje
 • Spannend verhaal
 • Humor
 • Minpunten
 • die naarmate van tijd te goed worden
 • Weinig platformelementen

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad

Reacties

 • tja je hebt in amirika van de gekke lopen die denken dat het helpt :P

  ______________________  http://nl.youtube.com/watch?v=VnIWmM7ULeM lol:D

 • Wat een onzin

 • bedoeld is om gamers voor het leger te rekruteren.

  HAHHHA die is wel leuk:)

  gewoon niks van aantrekken.

  of bel de politie en laat ze weg sturen xd

 • haha, leuk gevonden maar nee  hé, straalkid ook fan van kud? ik vind wanda de panda leuker

 • Oh, ik dacht ook dat AA een beetje een propaganda spel was…

 • pff ze hebben de game nog niet eens gespeelt en dan weten ze nu al de invloed op de gamers die het spelen :S

 • Ik wil best toegeven dat spelletjes een bijdrage dragen bij iemand die bij het leger wil. Ken er genoeg die vanwege games het leger helemaal geweldig vinden terwijl ze er niets van weten.

 • ik vind het maar een gezijk

 • Het IS ook een manier van de overheid om mensen te bereiken, de amerikaanse overheid BEZIT en MAAKT de game's.  Wiki:

  America's Army (also known as AA or Army Game Project) is a tactical multiplayer first-person shooter owned by the United States Government and released as a global public relations initiative to help with U.S. Army recruitment.

 • america's army is ook propaganda, en bovendien is het een schaamteloze kopie van GRAW, in de prullenbak ermee. Normaal ben ik fel tegen games verbieden, maar deze mag van mij verboden worden.

 • america's army is ook propaganda, en bovendien is het een schaamteloze kopie van GRAW, in de prullenbak ermee.  Euhm ik denk toch dat America's Army al een stukkie langer bestaat dan GRAW.

 • Krijg je dalijk dus allemaal papzakken in het leger? ;')

 • Ik bedoelde eigenlijk het laatste deel van AA op de 360, deze trailer hiervan laat eigenlijk gewoon de multiplayer van GRAW zien.

  http://www.gametrailers.com/player/27976.html

 • Ze kunnen beter bij Bush demontreren.

 • Sinds wanneer houden wij ons aan de leeftijdsadviezen? ;)

 • Hier heb ik maar één ding op te zeggen:  :')

 • toch zit er wel een kern van waarheid in zie @Raziel 665  bovendien worden spellen als ik me neit vergsit soms gesubsidieerd door het amerikaanse lger

 • Euh, America's Army games zíjn ook bedoeld om mensen voor het US leger te werven.  Ik denk dat nogal wat gamertjes in dit topic een beetje naief zijn :)  Ik ben het overigens wel eens met die anti-oorlog demonstranten, dit is gewoon een sneaky manier om aan meer mensen te komen die ervoor gaan zorgen dat er ook in de toekomst olie kan worden gejat uit de rest v/d wereld.  America's Army is intended to give a positive impression of the U.S. ArmyDat is toch zum kotzen :S
 • HAHAHAHA HA HAAA HAAHAHA HAHA HA

  komaan, word wakker, wat een gezever!!! hier moet je gewoon 's goed mee lachen

 • Helaas is het idd schaamteloze gesubsidieerde propaganda.  Dat krijg je als je een oorlogmaker als Bush verkiest tot president.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren