1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

Goede mensen, het is tijd om van onder jullie spreekwoordelijke steen te kruipen. Stop met dat racen, hang die groene helm aan de haak of laat je virtuele avatar achter in WOW: één van de meest gehypete games ooit is eindelijk uit. Is het echt al de fuss waard, of blijkt het een losse flodder te zijn? Hail to the new king of how the great have fallen? Een ding is zeker, zelden zal je het gevoel hebben als je hebt wanneer je de nieuwe GTA in je ps3/xbox 360 steekt. De aangekondigde lange installatietijd op ps3 kon me zelf niks schelen, wat veel betekent voor een ongeduldige kerel als mij.. ja, ik haal mijn pizza soms uit de oven als hij nog bevroren is… en ja, ik eet hem op..uit principe…

De biografie van een gangster

“Life is complicated; I killed people, smuggled people, sold people. Perhaps here, things will be different.”

Nico Bellic

Het feit dat deze review opent met een quote, is niet voor niks. Wat meteen opvalt tijdens het spelen is hoeveel aandacht er geschonken werd aan het verhaal. Hier volgt de genoodzaakte korte synopsis *diepe voiceover stem* Je bent Nico Bellic, een Rus die zijn neef Roman nareist om in Amerika zijn geluk te beproeven. Hij wil zijn duistere verleden vol geweld achter zich laten, maar al snel blijkt dat de vrijheid die Amerika biedt even hard verstikkend en verdorven is als het Rusland uit zijn ex-comrade dagen. *cue aftiteling*

Tijdens het spelen heb je echt de neiging om even op imdb te checken of Scorcese of Soderberg toch even niet meegeholpen heeft als ghost writer. Het spel speelt, voelt en ziet er uit als een echte caper film, inclusief stereotypie, en gevatte dialogen. Personages zijn goed uitgewerkt, van de oldskool Italian maffioso als Ray tot de pumped up steroid junkie Brucie. Hoewel het ene personage al wat meer gewicht heeft in het spel dan een andere, hebben alle missions een eigen feel. Het verhaal zit vol twists, en zorgt ervoor dat je de controller bijna nooit neerlegt.

Grand Theft Auto 4.0

Buiten het zware narratieve geweld, is deze game een droom voor recensenten: deze game is gewoon net als de vorige delen, maar nu groter, beter, afwisselender en vooral realistischer. Punt. Inderdaad, ik hoor jullie denken, en ik roep “hear hear”: voor een gamereeks als GTA is dit absoluut geen smet. Waarom een beproefde en populaire formule veranderen, als je het gewoon kan bruckheimeren©?

Wat je doet in de game is net hetzelfde als in de vorige delen. Je rijdt, steelt, schiet, loopt, rijdt, vaart en vliegt je een weg door Liberty City, waarbij bepaalde missions je een structuur aanbieden om het verhaal te ontvouwen. Daarbuiten ben je vrij als een ontdekkingsreiziger de grote stad van Liberty City te verkennen. Zin om als een asociale trenchcoat killer frustraties uit te werken? Ga je gang. Zin om grote explosies te veroorzaken, te stunten of gewoon te cruisen op de grote playlist van lekkere uitéénlopende muziek? Your choice. En groot gejuich, je kan ook leven als je in het echt doet: in de zetel hangen, naar tv kijken of op internet surfen… Joy joy.

Liberty City aka New York

Doorheen alles is wel duidelijk dat ze in dit deel realisme naar voren schuiven. In tegenstelling tot de vorige delen zijn de physics nu wel belangrijk: auto’s handelen sterk verschillend, de Euphoria engine zorgt ervoor dat elke NPC nu effectief een burger is, en hard tegen een boom knallen of van een hoog gebouw springen is net als in het echt.. uh.. niet aan te raden.

Het realisme trekt men ook door naar de setting. Het feit dat men een stad als New York gekozen heeft, brengt voordelen met zich mee. Het is een herkenbaardere stad dan pakweg een gehucht als Bachtendekuppe in België, en daardoor makkelijk virtueel weer te geven. Je herkent in één oogwenk Lady Liberty, The Empire State Building of andere toeristische trekpleisters. Het is dan ook een plezier door deze stad te trekken, te voet, in de auto, met de boot of met een helikopter.

Voor detailgekken als mij biedt deze game veel kersjes op je taart. Lekker postmodern zijn de vele verwijzingen naar echte artiesten, sites, personaliteiten en series als 24 of CSI. Kleine details als hoe Nico dronken rond waggelt en bezopen “Yellow Car” roept naar een taxi maken deze game echt speciaal. Tel daarbij zaken als dat je jouw gsm met ringtones kan personaliseren, of een thema op je gsm zetten en je zou al bijna je voordeur niet meer uitkomen. Waarom zou je? Uiteindelijk is de vernieuwde vriendstructuur even irritant als het onderhouden van je vriendenkring in het echte leven.

Hot Dog or Cold Pizza?

Uiteindelijk is deze game één lange trip. De muziek, de gameplay, de algemene feel van het spel en de fun die je hebt, allemaal duimpjes die bij mij in de lucht gaan. Dat er geen duizend uitroeptekens in deze review staan, en ik niet in een grote fanboymode sla, ligt aan het volgende: het is jammer dat de trip soms onderbroken wordt. Sommige missies zijn wat onduidelijk en vaak heb je het gevoel van “Wat nu?” als je een missie start. Groot is dan de frustratie als je na het falen van die missie het gehele traject opnieuw moet afleggen.

Conclusie en beoordeling

Ben je een hevige fan van GTA, dan ligt deze game al op je kast. Heb je nog nooit GTA gespeeld, laat dit dan een voorbeeld zijn van hoe goed games wel kunnen zijn. Ben je geen gamer? Wordt er dan één.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Het IS GTA
 • De nieuwe physics engine brengt echt vernieuwing
 • Je zal deze game heeeeeeeeeeel lang spelen, wat een verademing is in deze ‘4 uur gamen en mijn game staat te koop’ tijden
 • Het goede verhaal spaart je een cinematicket.
 • Minpunten
 • Sommige onduidelijke missies
 • De flow wordt soms gebroken door ennerverende ritten.
 • Soms wat haastig character designwerk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • achja het zij zo

 • dus ik kan me niet in een blauw strak pakje hijsen met een rode onderbroek? Dat vind ik nog eens jammer -_-'

 • Deze game gaat waarschijnlijk toch wel floppen, dus dan maar niet in een spandax pakje over mijn tvscherm rond huppelen.

 • Dit was toch al bekend.  En zucht @broodje_kroket

  En schaam je @JJ

  Superman pwnt


 • eigen superheld is ook veel leuker!

 • boeiend als hun erin zaten dan had iedereen superman en batman gekozen leuk :)

 • Ik vind het wel een leuk concept.

 • Hehe ja, krijg je ook niet het probleem dat er honderden supermen rondlopen :P

 • @ frankieman

  waarom? Ik heb het niet zo op strakke blauwe pakjes met rode onderbroek. Vind ik iets te strak ;)

 • Vind ik nog al logisch, anders ga je toch je eigen character ni make.

 • Goh, anders heb je allemaal supermans en batmans…

 • @ JJ_Fox  Je weet ni' wa je mist joh! Strakke pakjes zijn heerlijk :P

 • vaag, maar ergens wel beter dat je je eigen karakter kunt aanmaken.

 • Oh, eerst zie je ze op screenshots enzo, en nu zeggen ze dit.

 • het is logisch natuurlijk.  straks zie je 175 supermannen rondvliegen en 258 Batmannen rondhuppelen op dezelfde map. het zou nerges op lijken. Het feit dat ze NPC's zijn die je in de gameplay sleuren is een veeel elegantere oplossing die de karakters hun waarde laat houden.  besides, ik blijf er bij dat ik een figuurtje wil maken dat lijkt op Catwoman en Black cat. zolang ik maar mag spinnen na het vechten XD!!


 • toch een beetje raar, de 2 grootste iconen van DC niet speelbaar.

 • @ Slimdavy

  Maar strakke pakjes kruipen altijd op plekjes waar je ze niet wil hebben ;)

 • @JJ_Fox

  ja da's hetzelfde met ballenknijpers!

 • deze game was ik toch niet van plan te kopen.

 • wrm begrijpen sommige mensen het toch gewoon niet ?

  ook al zijn het dc's grootste bla bla het is een mmo op een mmo maak je 99 % je eigen character wat ga je nu doen als je 1000en supermannen ziet ? wat is hier zo erg aan ? het is juist beter dat superman als npc om je hulp komt vragen, je krijgt een leuker gevoel tijdens het spelen, play it, feel it !  (damn kmoet in een reclame bureau gaan werken xD)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren