1. The Orange Box (X360)

The Orange Box (X360)

Waar voor je geld. Een klein zinnetje met vele betekenissen. Veel mensen verschillen nogal van mening omtrent de gedachte of iets het geld wel waard is. Een game kost tegenwoordig al gauw zo’n zestig euro, maar de speelduur laat vaak te wensen over. Sommigen zullen dan al snel van mening zijn dat een korte game het niet waard is voor de volle mep te kopen. Anderen zullen daarentegen propageren dat het om de ervaring gaat en de speelduur slechts bijzaak is. Inmiddels is er weer eens een game op de markt die voor beide type mensen is voorbestemd. Een game welke een flinke speelduur combineert met een prachtige ervaring. Een game getiteld The Orange Box.

The Orange Box bestaat namelijk uit maar liefst vijf volwaardige games, waarvan de kern wordt gevormd door Half-Life 2 en diens uitbreidingen Episode One en Two. Hoewel eerstgenoemde inmiddels afstamt uit het jaar 2004, is het nog steeds één van de beste shooters ooit gemaakt. Wanneer een buitenaards ras de mensheid in z’n greep heeft, besluit de briljante wetenschapper Gordon Freeman zich aan te sluiten bij het verzet in een poging de buitenaardse dreiging tegen te gaan. Wat volgt is een adembenemend avontuur waarbij je van begin tot eind op het puntje van je stoel blijft zitten. De game speelt ontzettend soepel en het zijn met name de prachtige physics die je nog lang bij zullen blijven. Hoewel je het grootste gedeelte van de game in City 17 zult spenderen, zul je je geen minuut vervelen. De actie is intens, het verhaal blijft boeien en de puzzels vormen een gewenste afwisseling. Daarmee is Half-Life 2 nog steeds een First Person Shooter die zijn weerga niet kent en al reden genoeg om The Orange Box in huis te halen.

De uitbreiding Episode One bouwt voor op Half-Life 2. Ditmaal is het zaak te ontsnappen uit City 17. Hierbij word je bijgestaan door Alyx Vance, een vrouwelijk lid van het verzet die zeker haar mannetje weet te staan. Ondanks het feit dat Episode One erg vermakelijk is, mist het gewoonweg de vernieuwing ten opzichte van het origineel. Nieuwe vijanden, nieuwe wapens en een kleine oppoetsbeurt waren zeker welkom geweest. Desondanks staat de gameplay nog steeds als een huis en is Alyx een personage zoals we die niet vaak tegenkomen. Ze is erg meelevend en op den duur ga je je echt hechten aan haar aanwezigheid. Een groot pluspunt van deze toch ietwat teleurstellende uitbreiding.

Eenmaal klaar met Episode One kun je beginnen aan de tweede uitbreiding van Half-Life 2, te weten Episode Two. In tegenstellig tot Episode One, weet deze uitbreiding wel de gewenste vernieuwing te realiseren. Ditmaal begeef je je in de vrije natuur, boordevol prachtige en indrukwekkende omgevingen. Hier zul je kennis maken met nieuwe vijanden, waaronder de Hunter, een tegenstander die je van tijd tot tijd echt het bloed onder de nagels haalt. De gevechten zijn nog intenser dan in voorgaande delen en ook het verhaal blijft van begin tot eind boeien en laat genoeg over voor een vervolg. Alyx Vance is er wederom bij en zal zo nu en dan de nodige hulp verschaffen. Ik moet zeggen dat ik van Episode Two het meest genoten heb, met name vanwege het feit dat de omgevingen werkelijk een lust voor het oog zijn en er een aantal epische gevechten op je te wachten staan. Na het einde wil je het liefst direct verder gaan met het avontuur. Een aanrader voor iedereen die niet vies is van een goede First Person Shooter.

Door de prominente aanwezigheid van Half-Life vergeet je bijna dat The Orange Box nog twee titels voor je in petto heeft. Allereerst is er Portal, een vrij unieke game waarin het de bedoeling is een soort training te voltooien. Als proefpersoon krijg je de beschikking over een zogeheten Portal Gun. Hiermee kun je poorten creëren, via welke het de bedoeling is de uitgang te bereiken. Je krijgt daarbij 'hulp' van de kunstmatige intelligentie GLaDOS. Naarmate je vordert worden de puzzels steeds moeilijker en diepgaander, zonder dat het echt onmogelijk lijkt te worden. Hoewel de speelduur erg kort is, biedt Portal een unieke en prachtige ervaring. Zelfs het verhaal is op een zekere manier boeiend te noemen en bevat een leuke wending. Dit alles maakt van Portal een frisse wind binnen het puzzelgenre.

Natuurlijk is een game van tegenwoordig niets zonder een online modus. Dat geldt natuurlijk ook voor The Orange Box, welke door Team Fortress 2 wordt voorzien van een online modus. Wanneer de grootse singleplayer mode je nog niet heeft overtuigd van de kwaliteit van The Orange Box, zal Team Fortress 2 daar vast wel in slagen. Het principe is veelal gelijk aan andere online games, maar de uitwerking ervan is geweldig. Er zijn verschillende mappen, modi en klassen waaruit de speler kan kiezen. Door deze verschillende aspecten zal de speler strategisch te werk moeten gaan. De aard van de gekozen map in combinatie met het gekozen personage kan van cruciaal belang zijn voor de overwinning. Voor iedere speler zit er wel een personage bij dat bij hem of haar past. Kies een modus, een map en een personage en de pret kan beginnen. Dit alles gaat gepaard met een cartoony uiterlijk, hetgeen de game kenmerkt. Met grappig uitziende figuren lekker in het rond knallen in samenwerking met je teamgenoten. Wat wil je nog meer?

Conclusie en beoordeling

The Orange Box is een geweldig pakket boordevol speelplezier geworden en gewoonweg een verplicht nummertje voor iedere gamer die niet vies is van een goede shooter. Half-Life 2 zorgt in combinatie met de twee uitbreidingen Episode 1 en 2 voor een groots en episch avontuur dat je nog lang zal heugen, Portal is uniek in z’n soort en een frisse wind in het puzzelgenre en Team Fortress 2 zorgt voor de nodige uren online vermaak. Hierover mag geen enkele twijfel bestaan: The Orange Box is het geld dubbel en dwars waard!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Vijf titels voor de prijs van één
 • Half-Life 2 nog steeds een meesterwerk
 • Episode Two een geweldige uitbreiding
 • Portal biedt een unieke speelervaring
 • Heerlijke online modus
 • Minpunten
 • Episode One laat wat steken vallen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Klink vernieuwend! Ik vond het eerste deel van de Godfather erg vermakelijk. Kijken wat het tweede deel ons brengt. :)

 • Klinkt goed, maar ik ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken…

 • nice

 • klinkt wel gaaf, zo'n RTS-aanpak!

 • Deel 1 heb ik echt platgespeeld op de wii! Deze haal ik zeker!

 • Deel 1 was degelijk, maar viel gauw in herhaling. Dat ik de game heb uitgespeeld is omdat hij best makkelijk was en ik in die tijd nauwelijks ervaring met videospellen had, dus dan is heel veel nieuw en overweldigend. De game had zijn momenten, maar die waren soms niet zozeer geweldig maar ook frustrerend. Al die winkeltjes overvallen was slaapverwekkend!  Het is goed om te horen dat men bij EA vernieuwingen wil gaan doorvoeren. Of ze goed gaan uitpakken is een tweede, maar dat ze het proberen is in ieder geval al goed nieuws; als het een Godfather 1 in nieuw jasje met nieuw verhaal, betere graphics etc. wordt en niet meer dan dat, is dit spel namelijk niet interessant meer.

 • Klinkt wel goed, maar als het teveel de RTS kant opgaat, laat ik hem toch liever liggen.

 • Yay! :D

  Klinkt heel vet

 • klinkt wel vet. ben benieuwd

 • Als ie dan maar beter is dan deel 1

 • Mag van mij wel komen, als, als het werkt.

 • ziet er veelbelovend uit!

  De eerste game vond ik ook erg vet!

 • Klinkt goed.

 • En hoe zit het dan met het verhaal…? Krijgen we weer het verhaal uit deel 1 of verzinnen ze nu iets nieuws.

 • Verhaal van deel 2 neem ik aan, T-Shock?:)

 • interresant*

 • Ik vind het nog steeds knap dat ze een thirdperson-shooter en een RTS kunnen combineren.. ben benieuwd.

 • gekgek deel 1 was beetje simpel vond ik.. na paar missies was t heel de tijd tzelfde (pc versie)

 • Deel een vond ik leuk maar wist me niet echt te… te… pakken…

  Hopen dat deel 2 wat anders aanvoeld.

 • als je un echte mafia game wilt spelen, koop dan mafia 2 als die uitkomt!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren