1. Devil May Cry 4 (PS3)

Devil May Cry 4 (PS3)

Ninja Gaiden II komt binnenkort uit. Deze game is helaas exclusief voor de Xbox 360. Maar mensen die zich nu al vervelen of alleen een PS3 hebben, kunnen al voor een tijdje uitleven met Devil May Cry 4. DMC4 is de vierde game uit de serie en voor het eerst ben je niet alleen Dante, maar speel je ook met een nieuw personage: Nero. Degenen die DMC kennen, zullen de game vast al hebben, maar ik denk dat er nog een heleboel andere mensen zijn, die de game links hebben laten liggen. Jammer ...

Ik moet toegeven dat Devil May Cry 4 de eerste game uit de serie is die ik heb gespeeld. De serie is vooral bekend onder de liefhebbers van de serie. Capcom heeft met DMC4 geprobeerd hun fanbase uit te breiden door de gameplay toegankelijker te maken. Nou heb ik net aangegeven dat ik geen eerdere editie van DMC gespeeld heb, maar Ninja Gaiden (op zowel de Xbox en de PS3) wel. Wat het interessant maakt om de vergelijking te maken is namelijk de moeilijkheidsgraad. Ninja Gaiden scheen namelijk een heel erg pittig game te zijn. Nou valt dit in de praktijk best mee, zolang je maar doorzet. DMC3 zou zelfs zo pittig zijn, dat Capcom besloot om een Special Edition uit te brengen waar ze de gameplay simpeler gemaakt hebben. Er is van Ninja Gaiden later ook meerdere edities uitgebracht (Black en Sigma) waarbij de gameplay is aangepast.

Wat meteen opvalt aan DMC4 is dat de moeilijkheidsgraad best meevalt als je games als Ninja Gaiden en God of War gespeeld hebt. In het begin heb je ook nog niet zoveel moves en kun je dus ook niet zoveel toffe combo’s maken. Je kunt jezelf upgraden door vijanden te verslaan of bepaalde voorwerpen kapot te maken. Dit is net als in Ninja Gaiden en God of War ook zo, want verslagen vijanden laten gloeiende voorwerpen achter die je kan absorberen. Via een menu kun je dan nieuwe moves en combo’s kopen. Je kunt ook bijvoorbeeld je levensmeter verhogen. Het mooie van dit systeem is, is dat alles wat je gekocht hebt, kan behouden bij het spelen van een nieuw spel, bijvoorbeeld bij een hogere moeilijkheidsgraad. De game wordt al wat lastiger (al valt de eerste drie moeilijkheidsgraden wel mee) bij een hogere moeilijkheidsgraad. Dus de upgrades die je al had gekocht zijn geen overbodige luxe. Als je niet tevreden bent met de upgrades die je hebt, kun je dat ongedaan maken en de beschikbare punten in een ander upgrade stoppen. Erg handig! Uiteindelijk wil je ze eigenlijk gewoon allemaal kopen, want je wilt alle soorten moves en combo’s uitproberen. Als je de belangrijkste moves tot beschikking en een levensmeter van hier tot Tokyo hebt, dan merk je dat je wel erg overpowered bent. Zelfs op een hoger moeilijkheidsgraad hak je zo door de vijanden heen. Dit terwijl ik Ninja Gaiden op de standaard moeilijkheidsgraad al lastig vond.

Mocht het je lukken de verschillende combo’s goed uit te voeren, dan ziet het er ook heel mooi uit op het scherm. DMC4 ziet er namelijk erg goed uit. Natuurlijk is het niet realistisch wat er allemaal op het scherm gebeurd, maar met realisme moet je zeker niet bij DMC4 zijn. Bijna alles wat er in DMC4 gebeurd komt overdreven over. Vooral tijdens de tussenfilmpjes is dit merkbaar. Een goed voorbeeld is de introductie van Gloria aan Nero. Nero wordt aangevallen door een paar vijanden. Plots komt Gloria uit de lucht vallen. Ze neemt de tijd, terwijl ze met veel stijl (in slow-motion) de vijanden in mootjes hakt. Daarna komt een dialoog tussen Gloria en Nero dat nergens op slaat. Overbodig en overdreven? Ja, maar ik neem de game sowieso niet serieus en vind ik het zelfs erg tof om het te zien. En zo gaan de meeste tussenfilmpjes in de game: overdreven, maar wel cool om te zien. Naast Gloria komen nog meer personen voor in de game. Wat ik wel jammer vind, is dat de meeste bijrollen, zoals Lady en Trish (deze personages komen uit eerdere delen), echt beperkt zijn in de game. Alleen de hoofdpersonen Nero en Dante komen vaak voorbij. Zelfs Nero’s vriendin komt vaker in beeld dan Lady of Trish, terwijl ze toch niet echt bijzonder veel doet.

Naast heerlijk overdreven tussenfilmpjes gaat het in DMC4 natuurlijk ook om de gameplay. Je bestuurt het grootste deel van het spel Nero. Een nieuweling in de DMC-wereld, maar hij lijkt verdacht veel op een jongere versie van Dante, de held van de eerste drie games. Nero heeft drie aanvalsmogelijkheden, waarvan twee je zeker vaak gaat gebruiken: De Devil Bringer en zijn zwaard de Red Queen. Zijn revolver de Blue Rose lijkt overbodig, maar kan in sommige situaties wel handig zijn. De Red Queen heeft nog iets extra’s, namelijjk een “Exceed” gauge. Door goed te timen tijdens het vechten kun je deze gauge op laten lopen. Hierdoor wordt Nero’s zwaard aanvallen sterker en kun je krachtigere combo’s maken. Als je echt brute combo’s wilt maken en lastige tegenstanders wilt verslaan, is het nodig om goed te kunnen timen. Dit vergt oefening en heel veel geduld, maar is het zeker waard als je dit vaak kunt doen.

Tijdens het spelen zul je Nero sterker kunnen maken door hem te upgraden. Na een tijdje zul je gewend zijn om met hem te spelen en maak je (hopelijk) tof uitziende combo’s. Maar nadat je ongeveer op de helft bent van de game schakel je over naar een ander persoon. Je speelt namelijk opeens met Dante! Nou ja, niet helemaal opeens, maar je moet opeens overschakelen, want Dante speelt heel anders dan Nero. Zodra je begint met Dante zul je toch Nero’s Devil Bringer en zijn zwaard’s “Exceed” gauge missen. Dit is echter wel van korte duur, want zodra je Dante een beetje onder de knie hebt, dan merk je hoeveel krachtiger Dante is dan Nero. In plaats van een Devil Bringer en “Exceed” gauge heeft Dante de beschikking over vier verschillende stijlen. Deze stijlen zorgen ervoor dat Dante anders aanvalt of verdedigt met zijn zwaard. Je kunt heel snel veranderen van stijl via de D-pad. Dit scheen in DMC3 iets omslachtiger te zijn. Je moest namelijk helemaal naar het startmenu gaan om van Dante’s stijl te veranderen.

Een belangrijk pluspunt van DMC4 zijn de bossfights. Na elk einde van een omgeving, of met Nero of met Dante, kom je er wel één tegen. Al deze bosses zien er goed uitgewerkt uit en elke keer als je tegen één vecht, voelt het episch aan. Helaas komen ze wel de hele tijd terug, want nadat je een boss verslagen hebt als Nero (of Dante), moet je later nog een keer tegen ze vechten, maar dan als Dante (of Nero). Bosses zijn niet de enige die terugkomen, maar ook omgevingen. Paden die je gevolgd hebt als Nero, daar loopt Dante op terug. Dat vind ik wel jammer, want het lijkt alsof ze geen tijd hadden om nieuwe omgevingen erbij te stoppen en dus maar oude omgevingen recyclen. Het sluit wel aan op het verhaal, maar toch. Ik ben nooit echt een voorstander geweest van backtracken, behalve als er nog iets nieuws te bieden valt. Helaas is hier dat niet het geval. Je kunt precies verwachten welke tegenstanders er komen en welke bossfight je nog een keer moet doen. En dan nog te bekennen dat je deze omgevingen nog vaker tegen zult komen als je de game op een hoger moeilijkheidsgraad wilt spelen met je nieuwe upgrades. Zo erg is het ook niet, want doordat Nero anders speelt dan Dante, voelen de gevechten ook anders aan.

Terwijl de hoofdmissies zelf wel meevallen qua moeilijkheidsgraad zit de uitdaging in de Secret Missions. Deze speciale missies vind je overal tussen de hoofdmissies door. De variatie is enorm en het succes hangt af of je de juiste upgrade al hebt. Zo is er een missie waarbij je vijanden zo snel mogelijk moet verslaan. Er is ook een missie waarbij je Style Points moet verzamelen, zonder zelf ook maar één klap te geven. Style Points. Daar draait het in DMC eigenlijk om: hoe bruter je combo’s (zonder dat je zelf geraakt wordt) des te hoger word je Style Rating. Het is de moeite waard om een zo hoog mogelijk Style Rating te halen, alleen al vanwege het feit dat het er bruut uit ziet.

Naast mooie graphics en een goede gameplay hoort ook begeleiding van het geluid erbij. Er is weinig variatie in het muziek, maar de meeste tunes klinken best goed. Soms heb ik de neiging om mee te blèren op de tune waarbij ik in gevecht ben met willekeurige vijanden. Maar zo’n rockband-achtig nummer is denk ik toch voor de liefhebbers. De voice-acting zelf is, laat ik hier maar weer op terugkomen, overdreven. Het is een beetje lastig uit te leggen. De voice-acting komt namelijk zo overdreven slecht over, dat het toch wel overdreven tof klinkt. Raar? Nou ja, je moet het zelf maar horen eigenlijk. De dialogen en hoe dat overgebracht wordt sluit in ieder geval goed aan op de tussenfilmpjes, want die zijn net zo overdreven.

Devil May Cry 4 is een solide actie-game. De gameplay zit goed in elkaar. Toch merk je wel dat het gemaakt is voor een breder publiek. Maar helaas heb ik het idee dat veel mensen de game toch links laten. Dat is jammer, want er zijn maar weinig games waarbij je toffe en/of brute moves kan uitvoeren. Veel toffer worden ze namelijk niet. Ook het backtracken kan vervelend overkomen ook al loop je het met een ander persoon doorheen. De bossfights daarentegen zijn wel gaaf om te doen en je wordt beloond met een mooi tussenfilmpje. Ook is het de moeite waard om de game op een hoger moeilijkheidsgraad te spelen met alle upgrades die je al hebt. De laatste moeilijkheidsgraad is dan ook de uitdaging naast de Secret Missions.

Conclusie en beoordeling

Devil May Cry 4 is bijna verplichte kost als je een PS3 hebt en games als Ninja Gaiden, God of War en Heavenly Sword leuk vindt. Deze game is geen console-seller, maar dit komt omdat de game een minder groot publiek heeft, ook al probeert het meer mensen te bereiken door de toegankelijke gameplay en makkelijkere moeilijkheidsgraad. Toch kan ik mensen die nooit eerder een DMC game hebben gespeeld DMC4 van harte aanbevelen. Deze game is namelijk een mooi "instap model" voor toekomstige DMC games of voor als je voorgaande delen wilt spelen voor de uitdaging.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gevariëerde gameplay
 • Toffe moves
 • Coole overdreven tussenfilmpjes
 • Epische bossfights
 • Upgraden
 • Minpunten
 • Backtracking
 • Weinig variatie in muziek
 • Hoofdmissies iets minder uitdaging dan verwacht
 • Nog steeds niet voor iedereen?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lijkt me vet spel, maar heb geen xbox

 • Mooie datum voor mij, k ben er erg benieuwd naar. Hopelijk kan het een betere game dan Fable worden.

 • Mooi pakket, denk dat ik deze koop :-)

 • Had iets eerder gehoopt maar ach…

 • Vond Fable destijds niet echt doen wat het beloofd had te doen…ben benieuwd of dit beter gaat werken. Hoop dat Molnyeux het nu eens waar gaat maken.

 • Die special edition is heel erg vet. Als ik een 360 zou hebben had ik het wel geweten! :P

 • Want! Need! Must have!

 • ik koop hem zeker! (die special edition dan!)

 • stoerrrrrrrrrrr! die wil ik! ik heb alleen nog nooit en special edition van iets gekoch, denk dan deze ook niet

 • dus hij komt pas na de herfstvakantie hè, potverdorie nog aan toe!!! en ff over de limited edition (L.E.) zover ik weet (en ik weet nogal veel over fable 2, aangezien ik er al heel lang op w8) is er nog geen L.E. in ons landje verschenen :( terwijl die al zeker 2 tot 3 weken in de VS en de UK verkrijgbaar is, zelfs in duitsland en oostenrijk. hoe zit dat nou met ons???

 • Niet eerlijk. Wil 'm nu X_X

 • Superbruut :D.

 • leuke datum maar ik heb hem 17 oktober al via bartsmit

 • Chill, das al best snel :) Die special edition klinkt ook erg appeteitelijk

 • @ HankieJR, van die datum zal ik dan maar niet al te zeker zijn ;). Het lijkt me niet dat een winkel een week van te voren al de levering krijgt ;)  @ Ontopic

  Als ik een Xdoos zou hebben, tja, dan zou ik het wel weten. Maarja, jammer dan ^^

 • Weer eentje om naar uit te kijken. Mijn portemonnee is echt dood begin volgend jaar. Dat zei ik vorig jaar ook al en ik ben nu nog steeds in re-hab, hopen dat ik het nog overleef.

 • Best vette Special Edition, altijd leuk als er zo'n poppetje bij zit uit het spel.

 • Vet bruut.

 • Waarom krijgen die kut amerikanen altijd alles eerder…son of a ho's

 • Ach wel leuk voor de fans, maar ik persoonlijk begrijp niet hoe iedereen zo laaiend enthousiast komt over deze game :S

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren