1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

In de jaren negentig begon het met een fantastisch idee; dit keer was de speler niet de goedhartige politie, maar stond hij in de schoenen van de hard levende crimineel. In 2001 begon Rockstar een geheel nieuw plan door deze geweldige ervaring in driedimensionale schoonheid om te zetten. Wat volgde was een totaal nieuw gevoel, een gevoel van vrijheid. Een gevoel van eigenwijsheid en het breken van de regels. Na nog een paar geweldige delen van deze reeks zijn we dit keer weer terug in Liberty City. Maar heeft Rockstar die paar kleine minpuntjes, die er aan de zoete glazuurlaag van de feestelijke GTA-taart plakten, kunnen wegwerken?

Als we de media mochten geloven, werd het dankzij de enorme hype rond GTA IV niet de vraag of deze game goed zou worden, maar eerder hoe spectaculair hij zou worden. Achteraf gezien is dit absoluut terecht, de game raakt de spijker volop op de kop en imponeert van begin tot eind. Nog nooit kon een game die serieus in was gesteld, zoveel lol én realiteit tegelijk tonen. Zie het als het oude familierecept, met een paar nieuwe aanpassingen. Aanpassingen die cruciaal zijn om een spel van dit kaliber te laten slagen.

De grafische kwaliteit van GTA IV staat onbetwist bovenaan het lijstje van vernieuwingen. Het is een stap van meerdere meters in vergelijking met vorige delen en het is dan ook een waar genot om in een oogstrelend Liberty City te mogen spelen. Maar het is niet alleen het laagje pixels op je beeld dat imponeert, integendeel. Wat GTA IV misschien wel één van de mooiste games op dit moment maakt, zijn de vloeiende bewegingen die het spel op het beeld doet toveren. Nog nooit leefde een stad in de GTA-reeks zo erg als het nu deed. Waar inwoners vroeger in de stad rondliepen zonder enig doel, daar doet nu iedereen zijn ding. Het zal dan ook spontaan gebeuren dat degene die naast jou loopt een ruzie begint met zijn vriendin, of zijn telefoontje opneemt en een gesprek begint. Ook zullen de burgers van Liberty City reageren op jouw daden. De één rent gillend weg, terwijl de ander zelf zijn geweer pakt en spontaan kogels op je begint af te vuren. Vrijwel heel Liberty City, en dat is een héél groot oppervlak, ziet er prachtig uit. Het kleurengebruik verdient dan ook zeker een compliment, hoe Rockstar een zonsopgang doet overkomen lijkt haast niet te onderscheiden van de realiteit. En dan heb ik het nog niet gehad over Star Junction, het bruisende centrum van Liberty City dat vrijwel hetzelfde is als Times Square. Kippenvel. Dat alles gebeurt terwijl de

framerate vloeiend blijft lopen en slechts zelden hapert, vrijwel alleen als er een totaal van twintig á dertig auto’s in beeld komen of als de politie een gigantische achtervolging op je heeft ingezet. Maar erg storend is het niet.

Zo prachtig als het grote Liberty City doet ogen, zo verrot is het er van binnen. Jammer dat Niko Bellic dat niet weet wanneer hij zich laat overtuigen door zijn neef Roman, degene die hem gouden bergen en honderden speelse dames beloofd. Eenmaal aangekomen blijkt Roman een arme sloeber te zijn die tonnen aan schulden heeft en elke dag moet vechten voor zijn leven. Dit is dan ook het perfecte scenario voor een GTA-game, maar nog nooit was de verhaallijn zo diepgaand. Het wordt nog maar eens duidelijk dat Rockstar serieuze bedoelingen heeft met het spel en dat geeft een mooi gevoel na de eerste tientallen minuten. Niko zal zijn verschrikkelijke verleden niet achter zich kunnen laten, hij zal moeten moorden voor elke cent dat het betaald. Nog nooit leefde ik zo verschrikkelijk erg mee met een personage als dat ik nu deed. Je wordt als het ware één met Niko, voelt zijn pijn als hij word neergeschoten en zijn woede als hij is opgelicht.

Je hebt het dan ook in eigen hand. Niko heeft namelijk een mobieltje bij zich waarmee hij vrijwel alles regelt. Dankzij zijn mobiel leert hij nieuwe mensen kennen, maar wat nog veel belangrijker is; hij onderhoud er zijn sociale contacten mee. Waar de GTA-reeks al bekend stond om zijn mogelijkheid te doen en laten wat je wilt, daar is er nu ook nog de fantastische mogelijkheid om uit te gaan. Regelmatig zullen contacten bellen om bijvoorbeeld te gaan poolen, aan jou de keus om het te accepteren of te weigeren. Het heeft wel degelijk effect op de verhaallijn, als jij jouw vrienden laat zitten dan zul je de consequenties ervan moeten inzien. Blijf jij je vrienden echter trouw, dan zullen zij ook iets terug doen. Denk aan gratis taxi-ritjes van je neef Roman of nieuwe mogelijkheden om te straatracen. Werkelijk elke keuze die je maakt lijkt effect te hebben op Niko’s (sociale) leven.

Een leven dat aardig kapot wordt gemaakt naarmate het spel vordert. Niko zal namelijk talloze gruwelijke moorden moeten plegen, willen hij en zijn vrienden overleven. Missies kennen helaas nog altijd geen checkpoints en erg vernieuwend zijn ze ook niet. Het zal meestal neerkomen op het doden

van je doelwitten of het achtervolgen van vijandelijke auto’s en deze vervolgens uit te schakelen. Vreemd genoeg slaat de frustratie zelden toe en worden de missies nooit eentonig. De magie van dit spel vergeeft waarschijnlijk een hoop of er is een andere onbewuste reden dat GTA IV zo ongelofelijk verslavend is.

Misschien is het nieuwe cover en lock-systeem de reden voor al dit moois. Dankzij deze functie kan je achter bijna elk object schuilen – denk aan auto’s, kliko’s etc. – en vanaf daar de vijand beschieten. Ook zal het niet snel meer gebeuren dat er bij het vuren van kogels vriendelijke doelwitten worden geraakt. Het nieuwe locksysteem zorgt voor absolute vrijheid tijdens het schieten en zorgt ervoor precies te locken op het doelwit dat jij in gedachte hebt. Het voelt dan ook aan alsof je in een First Person Shooter bezig bent, terwijl dit slechts één van de vele onderdelen van GTA IV is. Overbodig is dit systeem zeker niet, want zonder dekking word je aan stukjes geschoten door de, vaak in de meerderheid zijnde, vijanden.

Hun AI is dan ook sterk verbeterd en net als jij, kunnen ook zij dekking zoeken achter objecten. Dit maakt het geheel een stuk uitdagender en laat zien dat geen één vijand hetzelfde vecht. Bovendien zijn ze niet één en al haat, het is namelijk een genot om te horen hoe de ó zó stoere jongens liggen te schreeuwen om hun moeder als ze bloedend op de grond liggen te spartelen. Het zijn kreunende kreten die door de speakers komen, maar wel tot je doordringen.

Dat is overigens hetzelfde bij de prachtige cutscenes. Door deze te volgen krijg je langzaam maar zeker meer te weten over Niko’s gruwelijke verleden en ze verschillen nogal van sfeer. Soms zul je hilarisch verrast worden maar soms ook angstig toekijken. De cutscenes scheppen een goed beeld over het verhaal en zijn zeker niet langdradig of saai. Je leert het harde leven van je contacten kennen en dat is na meer dan acht uur aan cutscenes echt wel tot je doorgedrongen.

Zowaar elk puntje van het spel is goed uitgewerkt. Bij de audio mocht je al een hele degelijke soundtrack verwachten, Rockstar schepte pure magie in zijn voorgaande delen. Toch werd ik weer overdonderd. Zodra je een auto binnenstapt wordt je overgoten met humoristische talkshows en talloze soorten muziek. Zo is er Radio Vladivostok, de zender met één en al Oosterse muziek, en de Jamaicaans/Meicaanse zender San Juan Sounds, een heerlijke zender waar pure Reggae en Reggaeton op wordt gedraaid. Ook kan er worden genoten van tientallen shows op de televisie in één van jouw appartementen. Het is één van de zoveel details die Grand Theft Auto IV byzonder maken.

Dan rest mij nog te vertellen dat deze game dit jaar eigenlijk één element heeft wat de reeks nog nooit kende, een heuse multiplayer modus. Ook op dit gebied heb ik lof voor de makers, maar perfect is hij echter niet. Zo kan deze alleen online gespeeld worden en zit er geen splitscreen mogelijkheid in. Bovendien is het erg lastig om een ‘goede’ game te vinden en ook is er geen mogelijkheid om uitgebreid de sessies rond te speuren. Maar als je een absolute chaos in je eentje kan maken, waarom dan niet met meerdere spelers online? Dat is dan ook het gedeelte waar de multiplayer in slaagt, het absoluut op stelten zetten van de

stad. Om het nog aantrekkelijker te maken zijn er zestien, niet allemaal even leuke, modi. Zo zul je vertrouwde modi als (Team)deathmatch hebben, maar ook geheel vernieuwende mogelijkheden als Cops ’n Crooks. Deze mode belooft spectaculaire actie tussen de twee teams, de orde handhavende politie en de sluwe criminelen. De multiplayer voegt een flinkehoeveelheid toe aan de al zeer lange houdbaarheidsdatum van dit spel.

Conclusie en beoordeling

Grand Theft Auto IV is meer dan een game alleen. Het geeft een gevoel van macht, waarin je als het ware één wordt met de game. Je leeft mee en voelt precies wat Niko ook voelt. Uiteraard is dit niet mogelijk zonder de prachtige grafische kwaliteiten van deze game en de uiterst soepele besturing. Grand Theft Auto is inderdaad dat oude familierecept met een paar cruciale verbeteringen die uiterst geslaagd zijn. Het zijn een paar kleine puntjes die de game wat minder maken en met name de multiplayer haalt wat van de totale score af. Desondanks kunnen die foutjes amper iets van het totaal afhalen. Ik geef Grand Theft Auto IV een 10-, omdat het een prachtig oog voor detail laat zien en nog nooit eerder vertoonde ervaringen laat meemaken.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Enorm veel vrijheid
 • Spectaculaire missies...
 • Vermakelijke multiplayer...
 • De inbreng van het mobieltje
 • Ijzersterk verhaal
 • Soepel cover en lock-systeem
 • Heerlijke soundtrack
 • Humor
 • Grafisch pareltje
 • Niko Bellic
 • Minpunten
 • Probleempjes met de framerate
 • die weinig vernieuwend zijn
 • die wel wat beter en duidelijker had kunnen zijn

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad

Reacties

 • Ziet er sick uit!

 • haha middeleeuwse master chief XD

 • hahah LOL!

 • ziet er wel grappig uit

 • XD

 • ziet er stoer uit :D

 • stoer, en zijn zward ziet er uit als een energy sword maar dan van hout xD

 • Dat moet 'm toch wel zijn haast? No doubt about it :)

 • haha das echt leuk xD Die collectors edition is echt chill xD

 • haha! leuk bedacht

 • Ziet er echt cool uit. Misschien toch maar die Collectors Edition scoren.

 • Lachen!

 • lol

 • Ik hoop dat je zelf zo kan worde want hij wel gaaf

 • @jvD.  Ja, er staat in-game.  On-topic

  Zeker wel bruut. • LOL, ja

 • hahaha XD is best leip bedacht:P

 • Ziet er wel vet uit. Misschien nog wel beter als in Halo :P

 • dit maakt het collectors edition wel een stuk aantrekkelijker

 • Genius xD

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren