1. Flight Simulator 2004: Century of Flight (PC)

Flight Simulator 2004: Century of Flight (PC)

Voor bepaalde mensen zoals ik is gezagvoerder worden van een gigantische maar majestueuze Boeing 747-400 dé ultieme goal. Beeld je eens in de adrenaline die je door je lijf zal stromen waneer je voor het eerst mag plaatsnemen in de cockpit van zo’n gigant. Je handen trillen, het zweet staat op je voorhoofd en je knieën knikken zo erg dat het lijkt alsof je onderbenen er elk moment kunnen afvallen. Helaas heb ik dat gevoel nog nooit meegemaakt, en zal ik het waarschijnlijk ook nooit meemaken ook, want ik ben maar een simpele VMBO’er terwijl je voor een piloten opleiding minstens HAVO nodig hebt. Gelukkig is er voor mensen zoals ik toch nog een klein beetje hoop, want Microsoft heeft het hierboven beschreven gevoel aardig kunnen nabootsen met hun Flight Simulator 2004: A Century of Flight.

Flight Simulator 2004 (FS 2004) is daarom ook een rasechte simulatie game. In dit spel vind je daarom ook geen Main Singleplayer of wat dat betreft een verhaallijn. Het gaat in FS 2004 puur om het vliegen zelf, en dan zo realistisch mogelijk. Helaas is dit voor vele gamers die games gewend zijn zoals Ace Combat of Blazing Angels niet de perfecte game vanwege het realisme gehalte. Zo ook niet voor mij, want toen ik deze game voor het eerst speelde in 2005 vond ik er geen reet aan. Ik kreeg niet eens een vliegtuig in de lucht, laat staan dat ik ook maar heb kunnen proeven van de controls. Stom van mezelf dat ik me er niet in verdiepte want het is nu met afstand mijn favoriete game geworden.

Dit komt vooral door het sublieme vlieggedrag van de vliegtuigen. Zo voelt een Extra lekker snel, licht en wendbaar aan, terwijl een kolos van een Boeing 747-400 weer erg zwaar en lomp aanvoelt. Het heeft mij daarom ook ruim een half uur geduurd eer ik dit gevaarte de lucht in kreeg en met succes stabiel kon houden. Landen is weer een geheel ander verhaal, want ik heb er ruim twee dagen over gedaan eer ik hem veilig zonder schade aan de grond kon zetten. Zelfs nu naar ruim een half jaar ervaring met FS 2004 kom ik nog wel eens langs de baan terecht en kom ik tot stilstand tegen een eenzame boom of een ander vliegtuig dat triest genoeg net dezelfde kant op vloog als ikzelf. Het is een verdomd lastige game, maar dat maakt het des te leuker.

Neem nu de controls en toetsencombinaties. Zoals velen van jullie wel weten bevat de cockpit van een Boeing 737 of 747 honderden knopjes en schakelaars. Je kunt al deze knopjes daarom ook onmogelijk in één toetsenbord stoppen. Het kan daarom nog wel eens voorkomen dat je ruim drie knoppen tegelijkertijd moet inhouden alleen maar om bijvoorbeeld brandstof te dumpen boven de Noordzee. Ik heb nog lang niet alle knopjes in mijn kop kunnen stampen, maar gelukkig is dat ook niet nodig vanwege de ‘Virtual Cockpit’. Dit is een 3D cockpit van het vliegtuig waarmee je vliegt en is vrijwel totaal interactief. Zo kun je met je muis de knopjes en schakelaars bedienen. Jammer genoeg werkt dit niet altijd even gemakkelijk omdat de wat snellere vliegtuigen zoals de Learjet erg lastig zijn om te landen waneer je een hand nodig hebt om de muis te bedienen. Voor de echte ‘professionals’ is het daarom ook des te handiger om alle toetsencombinaties gewoon uit het hoofd te leren. Heb je geen behoefte om de muis te gebruiken, dan kun je overschakelen naar een 2D instrumenten paneel die overigens ook interactief is. Het ziet er misschien wat minder aantrekkelijker uit, maar je hebt wel wat meer overzicht.

Qua missies en opdrachten zit FS 2004 nogal simpel in elkaar. Je kunt namelijk gewoon de opdrachten en missies selecteren die je zelf wilt. Dit varieert van een stuntshow in parijs tot en met een trans-Atlantische vlucht over de oceaan met een Boeing 747-400. Erg uitgebreid zijn deze missies niet, want je bent er vaak binnen een half uur doorheen. Het leuke hiervan is dat er dan ook echt iemand tegen je praat. Erg eenzaam zul je jezelf dus niet snel voelen. De ‘Create a Flight’ mode is dan wel weer wat uitgebreider. Hiermee kun je namelijk zelf alles naar wens instellen. Zo kun je kiezen vanaf welk vliegveld je wilt vertrekken, wat voor weer het is, via welke checkpoints je vliegt en zelfs hoeveel brandstof en lading je wilt vervoeren. Wel jammer is het feit dat er deze keer niemand tegen je praat, en je vrijwel alles op eigen houtje moet uitvoeren (mits je alles op realistisch hebt staan).

En nu kan dit allemaal wel erg leuk en interessant zijn, wanneer je alle vliegtuigen tot in de treurnis met je mee over de wereld hebt gesleurd, wil je wel weer eens iets nieuws. Er zitten namelijk maar weinig vliegtuigen in de game die mij echt aanspreken. Zo is de Wright Flyer (een van de allereerste gemotoriseerde vliegtuigen) nog saaier om te vliegen dan naar je oma achter de geraniums te staan kijken. Gelukkig is de mod-community dan wel weer erg goed en leveren ze je zelfs op de dag van vandaag nog dagelijks nieuwe vliegtuigen die je kunt downloaden vanaf verschillende sites.

Ladies and gentleman, I hope you enjoyed your flight!

Conclusie en beoordeling

Al met al is Flight Simulator 2004 dé perfecte game voor de jonge (en oude) virtuele piloten onder ons. Je moet het wel even doorkrijgen en natuurlijk niet al te snel opgeven, maar waneer je alles een beetje onder de knie krijgt, dan kun je jezelf letterlijk uren lang vermaken achter het stuur van een gigantische Boeing 747 en velen gelukkige mensen naar hun vakantie bestemming brengen.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Realisme...
 • Speelduur
 • Vliegtuig modellen
 • Veel vliegvelden
 • Minpunten
 • dat soms op je zenuwen kan werken
 • Destijds zwaar voor je systeem

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Altijd jammer wanneer zoiets gebeurt, hoewel deze studio wel weinig games op haar naam had staan.

 • Boeit niet, weer wat minder bagger op markt dus. Is alleen maar goed dat de niet-capabelen ervantussen vallen.  Elveon ? Nooit v gehoord xD

 • idd jamer dat ze geen games meer kunnen maken… ook al hou ik niet van bepaalde games ik vind het leuk om meer keuze te hebben

 • Aww elveon leek mij best leuk =(

 • bagger  Weet je wat GTR is??? nee dus..

 • Too bad. Jack Keane kreeg geen geweldige kritieken, maar wel degelijke en scheen een geinige point 'n click te zijn. En GTR is nais natuurlijk.

 • heb nooit van de studio gehoord, en de games vind ik niet echt iets.

 • zo gaan die dingen.

 • neee! GTR was zo ontzettend nice

 • Jammer, ben er al paar keer met de auto langs doorgekomen. Leek wel een leuk bedrijfje.

 • WIE?

 • Ken die studio niet echt, maar dat Jack Keane ziet er wel tof uit qua uiterlijk.

 • Boeit niet, weer wat minder bagger op markt dus. Is alleen maar goed dat de niet-capabelen ervantussen vallen.  Elveon ? Nooit v gehoord xD

  Dat doet zich dan voor als een kenner van games :-/

 • Jammer, GTR was ook aardig, Kreeg een dikke 9 hier deel 2

 • Hehe, heb nog nooit van de games gehoord eerlijk gezegd :P. Toch blijft het altijd jammer als zo'n bedrijf ermee moet stoppen.

 • GTR was niet slecht maar ik zal het niet missen aangezien er wel betere racetitels zijn imo…  Maar Elveon vond ik wel een leuk concept, zouden ze het project kunnen doorschuiven naar een andere studio ofzo?Spijtig natuurlijk als gamestudios sluiten, ik hoop dat de developers vlug ander werk vinden.

 • En weer ene pleite. Erg jammer hoor, want het zijn meestal de kleinere studio's die de origineelste games produceren.

 • Ik kende ze niet. Ik had overigens wel eens gehoord van GTR.

 • @ Stepahn ,idd  Deze uitgever had ook een belgische studio, die de legendarische game: OUtcast heeft gemaakt. Haast al die mensen van toen zijn of waren nu nog bij elkaar en ze werkten ondertussen aan nog een revolutionaire game genaamd: Totems. Die qua gameplay leek op assasins creed maar veel uitgebreider is/was. IGN had er een preview over geschreven ,ga maar lezen ,mja echt super zonde weer dit. Hopenlijk kooopt ea of beter koopt ubisoft hun op ,krijgen ze een dikke financieele injectie en kunnen ze de game afmaken.  Totems ftw


 • Iedereen zegt hier wel dat GTR goed is e.d. maar blijkbaar heeft iedereen de game gedownload want die game is welgeteld 12x verkocht. De game heeft zelfs een prijs gewonnen op Gamespot namelijk: Best Game Nobody Played of 2006.  I rest my case.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren