1. Grand Theft Auto IV (X360)

Grand Theft Auto IV (X360)

Er is een nieuw persoon in Liberty City aangekomen. Zijn naam is Niko Bellic. Hij komt uit Oost-Europa en is door zijn neef Roman opgehaald. We zijn erachter gekomen dat Niko op zoek is naar een persoon, waarschijnlijk om wraak op hem te kunnen nemen. We hebben een e-mail naar zijn moeder weten te onderscheppen. Hieronder kunt u zijn e-mail lezen. De LCPD wacht op verdere instructies.

FROM: niko@eyefind.info

SUBJECT: Groeten vanuit Liberty City

Lieve moeder,

Hoe gaat het ermee? Met mij gaat het wel goed. Ik ben veilig aangekomen in Liberty City waar mijn neef Roman mij heeft opgehaald. Ik kreeg een sterk gevoel van deja vu toen ik ons beiden naar huis aan het rijden was. Heb ik dit niet al eens eerder gedaan? Ik kwam er al gauw achter dat Roman niet het mooie leven leidde dat hij tegen me zei. We stonden zowat met lege handen en ik moest geld gaan verdienen om leuke dingen te kunnen doen en kopen. Helaas kan ik geen huizen of appartementen of villa’s kopen. Geen enkele onroerend goed staat te koop in Liberty City, wat wel jammer is. Ik kan ook niet al mijn auto’s kwijt, maar dat is niet zo erg, ik vind ze toch wel weer op de straat.

Ik ben de stad wezen bekijken en ik moet zeggen, het ziet er geweldig uit. Vooral in de avond komt de stad echt tot zijn recht. Ik kan overal naartoe zonder zorgen te maken, behalve als ik in een bepaald gedeelte van een gebouw kom, krijg ik een blackout. Gelukkig duurt dit niet al te lang en kan ik doorgaan met waar ik mee bezig was. Ik kan echt een heleboel doen. Uit eten gaan, kleren kopen, bowlen, poolen en zelfs darten! Ook zijn er cabaretvoorstellingen te bekijken. Er zijn maar drie soorten kledingzaken die ik ben tegen gekomen. Een Oost-Europese zaak dat goedkope kleden verkoopt, een zaak genaamd Modo waar ik casual kleren kan kopen en Perseus. Bij Perseus kan ik pakken kopen die wel duur zijn. Veel meer keuze dan dat heb ik niet. Ik kan nog herinneren van mijn vriend C.J., die in de omgeving van San Andreas woont, dat hij een keuze had uit een heleboel kleding. Dat is in Liberty City een stuk minder. Jammer, want ik had graag een stuk gevarieerder willen kleden. Wat ook jammer is, is dat ik niet in sommige gebouwen in kan gaan waar ik graag in had gewild. Zo staat er bijvoorbeeld een speelhal in Algonquin, maar daar kan ik niet in. Ook niet alle clubs en Cluckin’ Bells zijn helaas niet open. Aan eten heb ik niets te klagen. Ik kan uit eten gaan naar een chic restaurant of gewoon een hamburger eten bij de Burger Shot of zelfs de lekkerste kip uit de wereld eten bij Cluckin’ Bell. Dankzij onze Oost-Europese superioriteit hoef ik me ook geen zorgen te maken dat ik dik word. Ik heb C.J. dik zien worden door al die junkfood die hij aan het eten is, jeetje, niet normaal meer.

Ik hoef ook niet de hele tijd naar de gym te gaan om sterker te worden en om goed eruit te zien, want gelukkig zien wij Oost-Europeanen er van nature goed uit en hoeven we niets aan onze leefstijl te veranderen wat dat betreft. Dit scheelt enigszins wat tijd. Toch word ik continue gebeld door mensen die ik ontmoet. Sommige van deze mensen worden mijn vrienden en willen de hele tijd iets leuks met mij doen. Als ze me heel erg leuk vinden, doen ze zelfs iets extra’s voor me en dat is dan weer mooi meegenomen. Het nadeel hiervan is, is dat ik wel heel veel tijd kwijt ben om mijn vrienden tevreden te maken en te houden. Natuurlijk kan ik ze gewoon negeren of afzeggen, maar ja, ik houd liever mijn vrienden tevreden. Dit doet me wel een beetje denken aan een videospel genaamd de Sims. Gelukkig ben ik een volwassen man en heb ik meer vrijheid in Liberty City. Ik maak niet alleen vrienden in Liberty City, maar ik leer ook mensen kennen die werk voor mij hebben en ook mensen waarmee ik gelijk ruzie krijg. Deze mensen komen bij mij goed over qua spraak, maar ik heb het gevoel dat ze mij minder serieus nemen als ik aan het praten ben. Heb ik iets komisch aan mijn stem? Ze piepen wel anders als ik aan het schreeuwen ben, terwijl ik ze vol met lood pomp.

Als ik even tijd voor mezelf wil hebben, ga ik lekker toeren in mijn gestolen auto of motor. Als ik wil, kan ik zelfs met een helicopter vliegen. Vanuit de lucht ziet Liberty City er ook prachtig uit. Het rijden zelf gaat minder soepel dan dat ik gewend ben. Als ik aan het rijden ben, is het lastig om op de weg te letten, want het lijkt alsof er iets in mijn zicht in de weg staat. Dit kan ik oplossen door te doen alsof ik midden in de auto zit. Hierdoor kan ik veel beter op de weg letten en beter het verkeer ontwijken. Ik kan ook net doen alsof ik achter de auto in de lucht zweef, maar dan is het lastig om snel te kunnen reageren als ik hard rijd en scherpe bochten moet maken. Het kan ook zijn dat ik een bril moet dragen, want soms zie ik dingen op afstand helemaal niet, totdat ik er tegen aan rijd. Zo maar uit het niets komt er iets op de weg tevoorschijn die ik één millisecond eerder niet gezien heb. Op snelwegen en bruggen rijden mensen heel raar, soms gaan ze zonder enige aanleiding van baan veranderen. C.J. gaf aan dat hij hier ook al last van heeft. Zal vast wel een hype zijn in Amerika.

Het mooie tijdens het rijden of vliegen is, is dat ik kan luisteren naar de radio. De muziek komt me minder bekend voor dan tijdens mijn bezoek bij C.J. in San Andreas, maar het heeft wel iets verfrissends. Tevens kan ik lekker naar Oost-Europese muziek luisteren, want we hebben een radiozender genaamd Vladivostok FM waar ze alle Oost-Europese hits van nu draaien. Als ik geen zin heb om te rijden, kan ik ook gewoon met de trein reizen. Toch lijkt de trein een beetje overbodig, want ik gebruik deze nauwelijks. Het lijkt alsof het maar voor de sier staat. C.J. gebruikt de trein ook al nauwelijks. Nee, als ik ergens snel heen wil, maak ik gebruik van de taxi. Ik kan de normale taxi gebruiken om ergens snel naartoe te gaan, maar ik kan ook gebruik maken van Roman’s taxi service, want dat is gratis voor mij. Met de taxi kan ik heel snel naar een plek gaan waar ik wil zijn binnen 10 seconden. Het lijkt net of ik naar mijn bestemming geteleporteerd word! De taxi service in Liberty City is echt geniaal! Zo kom ik nooit te laat voor mijn afspraak!

Ik kan zoveel doen in de stad, dat ik bijna vergeet dat ik naar Liberty City ben gekomen met een reden. Ik ben namelijk op zoek naar een persoon. Andere mensen in de stad kunnen mij helpen, maar ik moet altijd eerst hun problemen oplossen. Zelfs als ik me alleen hierop concentreer zonder dat ik bijvoorbeeld uit ga met mijn vrienden, kan het nog aardig lang duren. Toch komen de meeste dingen die ik voor verschillende mensen moet doen mij bekend voor. Weer heb ik het gevoel dat ik dingen al een keer eerder heb gedaan. Aan de andere kant voelt het wel aan alsof ik dit beter aan het beleven ben. Ik ben meer bewust met wat ik aan het doen ben. Vooral als ik met iemand sta te vechten; schoppen en slaan, het is geen probleem voor mij. Ik kan het zelfs slim spelen; iemand probeert me te slaan, maar ik ontwijk deze en counter hem of haar meteen. De wapens die ik gebruik, komen mij bekend voor, er is geen wapen die ik niet ken. Een voordeel wat ik heb, is dat ik kan schuilen achter muren en voorwerpen. Dit heb ik geleerd tijdens de oorlog. Hierdoor zorg ik ervoor dat mensen niet zo snel frontaal op me kunnen schieten. C.J. kan nog wat van mij leren!

Als de politie mij in gevecht ziet, komen ze meteen al in aktie. De getrokken pistolen vind ik een beetje overdreven, maar ik kan het me wel een beetje voorstellen met de groeiende criminaliteit in Liberty City. De politie in Liberty City reageren ook anders op je dan dat ik gewend ben tijdens mijn bezoek in San Andreas. Het lijkt alsof de politie het opgeeft met het achtervolgen als je al te ver gereden bent uit hun zicht. Als een politieagent op straat of een politieauto tijdens een achtervolging in de buurt van je komt, dan moet je weer een stuk verder rijden om uit hun zicht te komen, want deze lui hebben je dan alweer gezien waar je was. Ook handig is om gauw van wagen te veranderen als ze je even uit het zicht verloren bent. Dit is lastiger als er een helicopter achter je aan zit. Gelukkig komen ze niet onder bruggen. Dit maakt de ervaring met de politie saai als er maar één politieauto achter je aan zit, maar kan spectaculair worden wanneer de helicopter wordt ingezet. Ik ben ze tot nu toe altijd te slim af geweest, maar als ze je eenmaal klem rijden met 6 wagens, dan ben je erbij.

Ik heb eerder aangegeven dat ik niet veel muziek ken die ik op de radio hoor. Tevens kom ik ook minder bekende mensen tegen. Ricky Gervais ken ik nog wel en ook Katt Williams, die lui treden op in een comedy club. De rest die ik in de stad ontmoet, ken ik niet, behalve mijn neef Roman natuurlijk. Geen van de mensen die ik ontmoet doet me aan een filmster denken. Niemand die klinkt als Samuel L. Jackson, William Fitchner, Ray Liotta of Michael Madsen. Dat geeft verder niet. Zo kan mijn aandacht uitgaan naar Liberty City en naar die ene persoon die ik zoek.

Met mijn nieuwe mobiel die ik gekregen heb, kan ik ook online spelen tegen andere mensen die in Liberty City wonen. Digitaal nemen we het dan tegen elkaar op of samen tegen anderen. Dit veroorzaakt hilarische taferelen. We kunnen tegen elkaar racen of gewoon proberen elkaar overhoop te schieten of overheen te rijden. De auto-lock maakt het wel vrij makkelijk voor mensen, die niet in een auto rijden, om op anderen te schieten. Om het interessant te houden, wordt er ook gebruik gemaakt van een level-up systeem. Dit gebeurd door middel van geld verzamelen. Hoe hoger je rank is, hoe meer kleren je kunt gebruiken. Dit is wel grappig. Zo kan ik mijn eigen character pimpen met leuke kleding en het dragen van een maf brilletje en/of petje.

Maar goed, mijn tijd zit erop. Ik moet nog veel doen om de persoon te vinden die ik zoek. Maar eerst zal ik even wat tijd doorbrengen met mijn vrienden. Of misschien lekker rond rijden in mijn auto, kijken of er wat leuks te beleven valt. Alhoewel, misschien toch maar eerst geld verdienen, want ik heb al mijn geld verspild tijdens mijn laatste date met een leuke vrouw. Ik denk dat u haar wel mag. Ik zal het er nog later over hebben. U hoort het, ik heb nog veel te doen in Liberty City, maar ik zal u nog vaak op de hoogte houden, want internetten hier in Tw@ kost maar 1 dollar per keer!

Tot gauw!

Niko

Conclusie en beoordeling

GTA IV is de beste free-roaming game die ik tot nu toe gespeeld heb. Veel vernieuwends is er niet te merken aan de gameplay, maar er zijn wel goede verbeteringen doorgevoerd, bijvoorbeeld het cover-systeem. Natuurlijk zijn er nog enkele kieskeurige minpuntjes, maar die vergeet je snel als je het avontuur van Niko Bellic beleeft: een beetje voorspelbaar, maar wel geloowaardiger dan de avonturen in voorgaande delen. Ondanks het eruit halen van features in GTA: San Andreas (zoals het werken aan je lichaam) kun je in de nieuwe Liberty City zoveel doen, vooral wanneer Niko vrienden heeft gemaakt, dat het lastig wordt in welke volgorde je het wilt uitvoeren. Zo verveel je je nauwelijks. De graphics zien er goed uit en GTA IV heeft hierdoor de overstap naar next-gen voltooid. Technisch is de game niet perfect, maar het gaat om de beleving en die is in deze game wel bijna perfect. GTA IV is de Sims voor volwassenen.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Beste free roaming tot nu toe
 • Levendige sfeer in Liberty City
 • Waypoints gebruiken
 • Radiostations
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • AI niet altijd even slim
 • Soms pop-ins
 • Positie van camera achter de auto soms hinderlijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • jammer niet gewonnen…..

 • gefeliciteerd ;)

 • Gefeliciteerd mannen :) Het is jullie gegund.

 • Whut waarom in hoofdletters?

  Gefeliciteerd btw.

 • gfeliciteerd mannen!!!

 • Gefeliciteerd en hopelijk zit het mij volgend seizoen ook eens mee hier. Heb wel zin in een gratis vette game.

 • gefeliciteerd!!

 • gefeliciteerd.

 • Gefeliciteerd aan de winnaars.

  Jammer, volgende keer beter. :)

 • Proficiat. :)

 • Proficiat :)

 • gefeliciteerd, het is een leuke game om te winnen =D

 • gefeliciteerd :)

 • Weeer niet gewonnen :'(

  wel proficiat aan de winnaars.. !

 • Gratz!

 • mijn broer heeft gewonnen! joepie

 • YES… ik heb gewonnen!

 • Waarom hebbik niet gewonne>??  Ik bedoel ik heb niet eens meegedaan ofso:S  ok weer tè slecht:)  Njah gefeliciterd
 • gefeliciteerd! ;)

 • Jammer deze had ik graag willen winnen.  Toch gefeliciteerd voor degene die wel gewonnen hebben.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren