1. Contra (XBLA)

Contra (XBLA)

Het is 20 februari, 1987. Konami brengt in Japan Contra uit in de arcade hall. Ongeveer een jaar later wordt de game geport naar de Commodore 64, PC en de NES. In 2006 werdt deze glorieuze game opnieuw geport naar de Xbox. Zou deze titel een aanschaf waard zijn, of zal Konami weer de fout in gegaan zijn als bij de delen na Contra III?

Het verhaal van Contra verteld over Bill en Lance die een eiland infeltreren om de alien organisatie, genaamd de Red Falcon, tegen te gaan... Door iedereen die op hun pad komt vol te pompen met lood! Het verhaal is niet erg belangrijk, of zelfs erg boeiend. Het draait bij Contra om knallen, knallen en... je raad het al.

Gelukkig is niet de gehele game zo slecht als het verhaal. Contra is een 2D sidescrolling-shooter. Je loopt, springt en je schiet. Heel makkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan. Natuurlijk probeert de Red Falcon je tegen te houden. Dit doen ze in het begin voornamelijk met hordes van vijanden en turrents die uit de grond en muren verschijnen. Naarmate je vordert in het spel... of eigenlijk pas in het laatste level van het spel, zul je het tegen de Red Falcon zelf moeten opnemen. Onderweg zijn er powerups te vinden, waarvan de Spreader de bekentste en handigste is. Verder heb je een machinegeweer en de laser, die bij vele nog bekend staat als het meest nutteloze wapen in het spel. Dit mede doordat het schot niet ver komt als je op de knop blijft drukken, wat meestal wel nodig is in Contra. De game heeft 5 levels, maar dit zijn dan ook 5 van de moeilijkste levels die je ooit in een game zult meemaken. In alle levels krijg je te maken met 2D actie, maar ook een “semi-3D” ervaring, waar de camera achter je personage staat en je de knop kapot moet schieten om de deur te openen. Aan het eind van ieder level wacht er een grote boss op je. Deze battle vraagt al je aandacht. Kogels vliegen om je oren en je zal het hele level rond moeten springen om jezelf levend te houden. Wordt een keer geraakt en je bent dood. De game heeft dan wel niet veel variatie, maar het geweldige aan Contra was dat het niet snel verveelde. Wat je krijgt is genoeg om je een tijdje bezig te houden. Hier komt nog eens bij dat je local EN online met een vriend/vreemde de game door kan spelen. Een leuke toevoeging.

Contra’s gameplay is vreemd genoeg verslavend. Hoe simpel en kort de game ook is, het houd je bezig en op het puntje van je stoel. En met de toevoeging van achievements zal je zeker te weten deze game vaker uit willen spelen op vele manieren. Toch is dit niet de beste Contra game naar mijn mening. Meestal betekende ports van de arcade naar de console een grote achteruitgang, maar als je het mij vraagt is Contra op de NES toch beter dan de arcade versie. Het is een typisch voorbeeld van “Betere graphics maken geen betere game”. De controlls van Contra op de 360 zijn LANG niet zo betrouwbaar als die van de Nintendo versie. Of het komt door de analoge stick? Nee. De controlls zijn meestal niet responsief. Ook heeft de game ernstig last van framedrops, wat niet erg van pas komt bij het inschatten van je sprongen bij het ontwijken. Erg vreemd dat een next-gen console nog minder vloeiend loopt dan een console die in 1990 uit werdt gebracht. Kon Konami niet beter gebruik maken van de hardware van de 360? Als ze er meer tijd in hadden gestoken, vast wel. De game is een snelle en slechte port van de arcade versie van Contra, met achievements en online-multiplayer als toevoeging. Kennelijk dachten ze nog snel wat geld binnen te halen met deze game. Erg zonde. Hoe frustrerend de game op sommige momenten ook kan zijn, het blijft een leuke game. Het is alleen verre van de beste Contra game, zelfs als je alleen de verschillende versies van het eerste deel mee telt.

Qua graphics is de game niet erg veel verbeterd. Er zijn hier en daar wat lijntjes toegevoegd om meer detail te geven. Ook is de soundtrack geupdate, maar dat is het ook echt. Eigenlijk vondt ik de geluiden van de NES veel beter in de oren liggen. Waarom? Geen idee. Pure voorkeur als je het mij vraagt.

Conclusie en beoordeling

Contra zal altijd gamers bij blijven die met de game zijn op gegroeid. Voor deze mensen die een nostalgie gevoel krijgen bij het horen van het overwinningsdeuntje kan ik deze game dan ook zeker aanraden. Voor alle andere gamers: Besteed je punten aan een beter Xbox Live Arcade titel. Contra is helaas je geld niet waard
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Het oude Contra gevoel is terug
 • Pure actie
 • Uitdagend
 • Minpunten
 • Controlls reageren niet altijd even goed
 • Veel framedrops
 • Snelle, slechte port

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik lees em morgen wel nu even slapen, cijfer had ik wel verwacht.

 • Als minpunt duur?

  Ik steel hem wel:D

 • ja hij is er.

 • 240 euro geef toe dit is ziek kom op allemaal tegelijk

  DIT IS ZIEK

  verder een toffe game en mooie recensie.

 • Goeie review en eindelijk dreunt de prijs door in het eindoordeel zoals het hoort.

 • Prachtig spel, cijfer vind ik veeel te laag. Er zijn zat vette nummers in Rock Band (minpunt is overigens wel erg subjectief) en als je dat niet vind koop je toch voor een paar euro een nummer dat je wel tof vind?

 • @ steintiebouma

  DIT IS ZIEK… fack man 240 euro… was de dollar prijs in amerika nie mar 117 euro!?!?!?

 • Vet spel, ik wacht alleen op GH: World Tour. Het is eigenlijk best belachelijk dat de complete set duurder is dan een Xbox 360…

 • Ik wacht wel op Rock Band 2…

 • ikga hem ook halen scheeldt dat een vriend van me naar china is :D is daat stuk goed koperdan hiero :D:D

 • Niet elk nummer is even tof? Alle nummers zijn tof op Electric Version na.  En ik vind net als Payaso een 8 te laag, ik vind de game op z'n minst een 9 waard (wat ik de PS3 versie gaf in mijn recensie) maar dat is natuurlijk puur persoonlijk.

 • - Niet elk nummer is even tof

  Beetje vreemd minpunt. Ten eerste is het puur op eigen smaak gebaseerd, ten tweede heeft ELKE muziekgame nummertjes die minder tof zijn. RB heeft tot nog toe de songlist die mij het meeste aanspreekt, eigenlijk vind ik alleen Dead On Arrival echt verschrikkelijk.  Ik ben het overig eens met Calamity-Ace en Payaso. Ik heb de game al sinds eind mei en ik heb er alleen maar plezier van gehad. Als GH3 een 9 krijgt, verdient Rock Band dat ook, imo verdient Rock Band zelfs hoger.

 • Ben het volledig eens met Quintinius_Verginix ;)

  Ook Guitar Hero heeft nummers erin zitten die ik niet graag spelen en zo ook Rock Band. Er zitten ook altijd wel liedjes tussen die leuk zijn ;) Ik kan niks anders zeggen dan dat dit spel gewoon wel je geld waard is :D Speel deze game iedere dag en dat zegt al genoeg ;)

 • Als ik het goed lees is het spel ook speelbaar met je Guitar Hero gitaar? Als dat zo is heb ik zoiets van, schijt aan die andere attributen, wachten tot het spel goedkoper is en dan dat spel aanschaffen.

 • Het probleem van de niet toffe nummers is dat er gewoon te veel niet toffe nummers zijn.

 • oke, over smaak valt niet te twisten ;) Zo heeft ieder zijn eigen smaak :) Laten we dan daar maar gewoon over ophouden :P Over het algemeen vond ik het wel een hele goede recensie :D

 • Ik wacht op Guitar Hero. Veel gavere tracklist :)

 • Tja, wat mij betreft is rock band beter dan gh3, maarja, who cares voor het eindcijfer. Mooie recensie overigens ;)

 • @Jaylee

  Jouw mening, imo had GH3 veel meer niet-toffe nummers

 • De tracklist is puur persoonlijk, maar ik zou er nooit €240 voor geven, hoe de ervaring ook is. Voor €240 heb je al xbox360/wii.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren