1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

Na het grote succes van Grand Theft Auto Liberty City heeft Rockstar zich verder verdiept in het ontwikkelen van Free-Roaming games. Vandaar dat niet veel later de briljante game Grand Theft Auto: Vice City in de schappen belande. Het was alweer een dijk van een game die smaakte naar meer. Zo gezegd zo gedaan, kwam Rockstar een tijdje later met alweer een nieuwe GTA aanzetten, namelijk Grand Theft Auto: San Andreas. Misschien niet de revolutie waarop we hoopte, maar toch alweer een ijzersterke game met een ontzettend verslavende gameplay. Toch ontbrak er nog het een en ander aan deze games… Een opvolger, maar dan voor de Next-Gen consoles. Grand Theft Auto IV!

Hetgeen dat deze games zo goed maakt, is het feit dat je overal kunt gaan en staan waar je maar wilt. Er zitten heel weinig limitaties in een game zoals GTA en dat is iets dat veel gamers willen. We willen niet worden tegengehouden door onzichtbare muren, gesloten duren of blokkades die je pad blokkeren. We willen vrijheid, en een game zoals GTA geeft dat ons ook. Zo ook GTA IV, met in deze game een grootse stad genaamd Liberty City. Het is op vrijwel alle fronten puur New York en zo zul je vaak bekende monumenten tegenkomen zoals het Vrijheidsbeeld ( in GTA IV het Statue of Happiness genoemd) en natuurlijk een van de hoogste en meest majestueuze torens ter wereld, het Empire State Building. De hele stad is gewoon puur GTA overgoten met dat echte New York City gevoel, en dat kan ik wel waarderen.

Maar, nu kan GTA IV wel een schitterende en bruisende stad bevatten, zonder een hoofd personage en een goed verhaal zal dit nooit goed tot zijn recht komen. Vandaar dat Rockstar deze keer meer aandacht heeft geschonken aan het verhaal. In GTA IV speel je namelijk met Niko Bellic, een buitenlander uit Servië die door toedoen van zijn neef eigenlijk in Liberty City beland. Roman is zijn naam, en zijn verhalen zijn in de oren van Niko puur goud waard. Roman heeft hem namelijk rijkdom beloofd, dikke wagens, dure appartementen en vrouwen totdat je erbij neervalt. Helaas voor Niko blijkt Roman uit zijn nek te lullen, en komt hij erachter dat hij flink in de schulden zit, met moeite een taxi bedrijf kan runnen en bij lange na niet de rijkdom heeft die hij hem had beloofd. Gelukkig voor Roman is Niko zo’n kwade nog en gaat hij al snel aan de haal met zijn schuldeisers. Hij rost ze even flink door elkaar en weet er in te slagen ze voor een bepaalde tijd op afstand te houden. Helaas worden dingen hierna alleen maar erger. Niet alleen voor Roman, maar ook voor Niko. Hij komt in het onderwereldje van Liberty City terecht en moet als freelance huurmoordenaar mensen omleggen om zo aan geld te komen. Toch heeft Niko er minder moeite mee dan je aanvankelijk zult denken. Zijn achtergrond als militair in het Servische leger draagt zeker bij aan zijn talent als hitman. Zijn gevoelens voor vreemde zijn vrijwel verdwenen en hij heeft er totaal geen moeite mee om een 9mm tegen iemands hoofd zetten en dan de trekker over te halen. Maar dat is nog niet alles. Zijn achtergrond als militair krijgt nog een staartje. Hij is namelijk naar iemand opzoek waarmee hij vroeger heeft gediend. Het is een verrader, een militair die hem en zijn strijdmakkers heeft verraden. Velen doden zijn er toen gevallen, en maar drie man hebben het overleefd. Hij is er één van en is besloten de verrader op te sporen en hem naar de eeuwige jachtvelden te sturen.

Zo gezegd zo gedaan, begin je dus je carrière in Liberty City, en deze is onstuimig! Toen ik namelijk voor het eerst in een auto stapte, en ermee vandoor ging, had ik echt zoiets van ‘WTF!’. De auto reed ontzettend anders als in de voorgaande delen en de camera volgde de wagen naar mijn mening veel te sloom. Ik knalde overal tegenaan, niets kon aan mijn bumper ontsnappen. En alhoewel ik vrijwel alles omverreed wat mijn pad kruiste, vond ik het toch best wel leuk. De wagen reageerde namelijk realistisch. Het was zo’n typische Amerikaanse bak met genoeg pk’s om 10 Fiat Panda’s mee op gang te helpen. Het reed gewoon leuk, en naar ongeveer 10 minuten wat rond te hebben gereden begon ik het onder de knie te krijgen. Gewoon even wennen, dat was alles. En nu, nu wil ik nooit meer een GTA zien zonder dit weggedrag, want dit is zonder twijfel een van de grootste verbeteringen ten opzichte van de vorige games.

Ondertussen ik door de stad reed, vielen mij een aantal dingen op. Als eerste natuurlijk de graphics, maar daarover later meer. Maar wat mij nog meer opviel, is dat de bewoners in Liberty City meer doen dan in de voorgaande delen. Deden ze in Vice City alleen maar wat rondwandelen en wegrennen als je een kogel in hun donder schoot, zullen ze hier koffie drinken, hotdogs eten, uit hun neus peuteren, met elkaar praten en hun handen de lucht in gooien wanneer je ze bedreigd met een geweer. Het voegt allemaal net dat beetje extra toe aan de algehele sfeer van de game. De stad is niet dood, en dat is wel zo prettig voor een game die ruim 30 uur duurt voordat je hem hebt uitgespeeld. Zo zul je blikjes zien rondzwerven, kranten op de straat zien liggen, duiven zien zitten op de daken en noem het maar op. Het zijn gewoon die kleine details je verwacht van Rockstar.

Wat ook nieuw is, is je telefoon. Je hebt namelijk altijd de beschikking over een mobieltje. Dit mobieltje is daarom ook stiekem een van de belangrijkste elementen in de GTA IV. Heel veel missies en opdrachten worden doormiddel van bellen en sms’jes aan je uitgelegd. Zo zullen je opdrachtgevers je op je mobiel bellen om te vragen of je een klus voor hun wilt klaren. Hebben ze iets te zeggen dat wat minder dringend is, dan zullen ze je sms’en om bijvoorbeeld een bepaald soort auto te jatten of om je e-mail te bekijken. Ook kun je via je mobiel zelf anderen bellen, online komen (multiplayer), cheats activeren en nog veel meer. Je mobiel is daarom ook het belangrijkste apparaat in de hele game. Wat ook een belangrijke rol speelt is je e-mail. Je kunt namelijk je e-mal checken in een internet café. Deze internet café’s zijn dun verspreid doorheen de game, en zullen af en toe nog wel eens bezocht moeten worden wil je verder komen in de game. Zo zul je e-mails krijgen om bepaalde opdrachten en missies te gaan doen. Ook kun je e-mails krijgen van je vrienden waarin je bijvoorbeeld een auto moet jatten. Ik kan niet zeggen dat het echt leuk is om je e-mail te checken, maar het geeft de game wel dat beetje meer diepgang dan voorheen.

En dan nu; uitgaan met vrienden! Je kunt nu namelijk ook dingen gaan doen met je makkers. Zo zullen bepaalde opdrachtgevers bevriend met je raken en je regelmatig bellen om iets met ze te gaan doen. Zo kan het zijn dat je vriendin je belt om iets leuks te gaan doen. Jij moet dan voor haar bepalen wat je wilt gaan doen. Lijkt het je leuk om wat te gaan drinken in het café, of wil je liever een Stand Up Comedian act zien in een theater? De keuze is aan jou. Het is wel te hopen dat je vriend of vriendin je keuze op prijs stelt, want ze zijn niet altijd even lovend over een tent als jijzelf. Wat jij leuk vind kan de ander dus zien als een regelrecht fiasco. Ga je aan de andere hand nooit met je vrienden uit, dan zul je zien dat je relatie tussen de persoon in kwestie en jijzelf verslechterd. Ze zullen je minder vaak bellen en steeds naïever en bozer reageren als je niets met ze doet of als je hun telefoontjes afwimpelt. Je kunt natuurlijk ook in je eentje dingen doen zoals eten in een restaurant, een potje bowlen of misschien zelfs een potje poolen. Ook kun je gaan shoppen voor kleding. Helaas is dit aspect van de game een beetje naar de achtergrond verschoven. Je kunt je personage namelijk niet zo uitgebreid aankleden en ‘pimpen’ als in San Andreas. Zo heb je nu erg weinig keuze qua kleding en kan je geen tatoeages laten zetten of bijvoorbeeld sieraden kopen. Erg jammer als je het aan mij vraagt, want kleding zoals t-shirts en korte broeken zijn er niet meer. Ook is het niet meer mogelijk om huizen en appartementen te kopen. Ook het ‘tunen’ en ‘upgraden’ van je wagen zit er niet meer in. Waarom Rockstar hiervoor heeft gekozen is voor hun een weet, maar voor mij een vraag. Misschien wegens tijdgebrek, of niet genoeg ruimte op de DVD?

En dan nu, de graphics. Zoals het tegenwoordig voor iedere Next-Gen game beaamt, horen de graphics gewoon goed te zijn. Een slecht uitziende game op een Next-gen console zal waarschijnlijk nooit goed verkopen, ook al is de gameplay nog zo goed. De techniek gaat snel vooruit, en dat is goed te zien. GTA IV ziet er namelijk erg strak uit voor een game van zo’n proporties. De hele stad zit bomvol detail. Je zult namelijk geen een straat tegenkomen die er leeg uitziet. Overal staan er wel prullenbakken, kliko’s, auto’s hotdog stands en noem maar op. Rockstar’s oog voor detail is verbluffend hoog. De textures zijn niet te flets en zijn vaak erg scherp. De personages zien er redelijk goed uit en de lichteffecten en de schaduwen zijn om je vingers bij af te likken. En alhoewel er hier en daar nogal wat karteltjes te zien zijn, met name de schaduwen, is de algehele look en sfeer van de game gewoon hartstikke goed. Waar ik wel commentaar op heb, is de framerate. Vaak is deze gewoon goed, maar je ziet maar al te vaak dat de framerate op en neer schommelt. Je merkt gewoon dat waneer je door de stad rijdt, de framerate veranderd. Zo denk ik dat de framerate soms de 20 raakt waneer het wat drukker wordt op je scherm. Sta je gewoon middenin de stad, dan zal de framerate rond de 25-30 liggen. Geen regelrechte ramp, maar ik vind het toch jammer dat deze schommeling zo duidelijk aanwezig is.

En dan weer iets totaal anders, namelijk het nieuwe cover-systeem. Was het schieten en vechten in de vorige delen nogal saai en niet erg diepzinnig, is het in deeltje IV net weer wat interessanter. Je kunt nu namelijk dekking zoeken door op de RB knop te drukken. Waneer je dan in de buurt van ‘cover’ staat, zal je personage hierachter plaats nemen. Je kunt dan zonder dat je meteen overhoop wordt geknald wordt rustig van wapens veranderen. Je kunt het een beetje vergelijken met Ghost Recon Advanced Warfighter en/of Gears of War. Misschien niet net zo uitgebreid, maar in de grote lijnen hetzelfde. Het maakt het schieten in ieder geval wel een stuk leuker, en fun is waar het allemaal om gaat. Dat het lock-systeem nog steeds niet altijd even goed werkt moeten we dan maar op de koop toenemen.

Conclusie en beoordeling

Je ziet maar weer, Rockstar heeft alweer een fantastische free-roaming game afgeleverd. Deze keer met betere graphics, betere gameplay, lekker lange speelduur, een mooie stad en een diepzinnig verhaal. Helaas is de framerate niet altijd stabiel en te sterk aanwezig, en is het kopen van huizen en appartementen eruit gehaald, het blijft toch een fantastische game die garant staat voor heel veel uurtjes fun. En dat is toch waar het allemaal om gaat of niet?
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Sfeer
 • Liberty City!
 • Niko Bellic
 • Verhaal
 • Cover-Systeem
 • Minpunten
 • Framerate
 • Huizen en appartementen kopen eruit gehaald
 • Weinig shops om je uiterlijk te veranderen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me een beetje vaag…

 • Ik kijk echt hard uit naar een nieuwe wolvenstein… Vooral naar de Multiplayer die ik heel goed vond in RTCW…  LOL @ BJ Blazkowicz -> Wat een stomme naam zeg XD

 • Valt toch goed mee!

 • legendarisch

 • Klinkt erg positief. In de gaten houden maar :).

 • Niet mijn stijl…

 • Wat een naam, blazkowizc xD

  Lijkt me wel weer een leuke game, heb Return to Castle Wolfenstein helemaal dood gespeeld.

 • de veil ziet er wel vet uit

 • ziet wel vet uit maar ja de prijs is….

 • …is wat?

 • Tja…

 • ben niet zo voor wolfenstein… is niet realistisch…

 • Niet m'n game. :)

 • Klinkt best vet :)

 • Heb altijd enorm genoten van deze serie. Maar meer fictie… pff…

 • Dit klinkt goed en ziet er ook nog eens goed uit. Ik kan niet wachten…

 • Dit klinkt goed en ziet er ook nog eens goed uit. Ik kan niet wachten…

 • Woot. Dat is wel vet :)

 • Wolfenstein is nooit een goeie game geweest behalve vroeger.

 • Vroeger was het een zeer goede game, hopenlijk leren ze ervan

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren