1. Rome: Total War (PC)

Rome: Total War (PC)

Om een één of andere reden heb ik altijd honger naar macht. Ik wil grote legers commanderen, met gigantische katapulten de vijand verpletteren, vijanden gevangen nemen om hun vervolgens te executeren en ga zo maar door. Zo heb ik geprobeerd in het heden een leger te ronselen en het dorpscafé aan te vallen. Jammer genoeg mislukte die poging, omdat mijn soldaten besloten te deserteren. Zoekend naar een oplossing werd ik gebeld door een vriend. Hij vertelde me: Tja, in het heden lukken geen staatsgrepen meer. Eveneens is oorlogvoeren taboe in een land vol van democratie. Maar jonge, beproef je geluk in Rome: Total War!

Rome Total War is werkelijk een vernieuwende RTS. Zo hoef je geen basis op te bouwen, zoals in de Age of Empires serie of de Command & Conquer serie. In de Campagne, de modus waar je het langst zoet mee zal zijn, krijg je eerst een overzichtskaart te zien. Dit is tegelijkertijd ook het ene deel van de game. Op deze kaart regel jij onder andere: Het management van je steden, bouw jij huizen, rekruteer jij soldaten, onderhandel jij met andere facties, en verplaats jij je troepen. Het management is puik uitgewerkt: Zo kun je belasting heffen en daarmee de bevolking uitknijpen, je stad zelf bekijken alsof je in een veldslag zit en de gang van zaken in de desbetreffende stad bekijken. Het noemen waard is zeker de diplomatie en de andere agents die een rol spelen. Zo heb je een diplomaat die kan onderhandelen met andere Factions, ook wel genoemd: volken. De Diplomaat speelt ook echt een grote tactische rol in Rome: TW.

Je moet regelmatig contracten afdwingen, zoals een bondgenootschap, zodat jijzelf ook weer sterker in je schoenen staat. Al deze opties hangen nauw samen en werken dus ook zeer goed. Je moet dus echt niet alleen oorlogen winnen om je macht uit te breiden. Het vechten en managen combineren is de sleutel tot succes in Rome: TW.

Voor je de strijd in gaat bereid je zonder meer een groot leger. De variatie in legers is echt heel groot: De Galliërs alleen al hebben zo'n vijf typen infanterie units, drie typen cavalerie en twee typen boogschutters, plus nog een kleine variatie aan andere unieke units. In totaal heb je zo'n achttien Factions met allen hun eigen units en zijn allen totaal anders dan die van andere Factions. Jammer is alleen dat er een stuk of zes niet speelbaar zijn in de campagne. Wat Rome vooral goed doet is dat je niet zomaar voor dertig goud een legertje koopt, maar dat er een heel ingewikkeld proces aan vast zit. Zo heeft een stad een bepaald aantal inwoners, en van inwoners maak je soldaten. Maar om die inwoners weer te krijgen, moeten de levensomstandigheden gunstig zijn in de stad: Zoals een niet te hoge belasting, de stad moet schoon zijn, voldoende leefruimte en genoeg voedsel. Dit alles zorgt er echt voor dat je niet hersenloos aan de gang moet gaan, maar je je goed moet voorbereiden op alles wat komen gaat.

Dan ga je de strijd in. Zie dit eigenlijk als het andere deel van Rome. Vergezeld met een generaal, niet zomaar een generaal, maar echt eentje van jouw stamboom, bereid je jouw leger voor op de strijd. Die generaal wordt naarmate je veel oorlogen met hem vecht, steeds sterker en wordt hij een slimmere generaal. Die intelligentie heb je alleen niet nodig in de strijd zelf, aangezien jij de legers zelf aanvoert. Je hoeft niet elke Battle te vechten. Je kunt ook Auto Battle doen, waardoor de slag automatisch aan z'n einde komt. Zo wordt er dan een willekeurige winnaar uitgekozen en dat is meestal degene met het beste leger en de beste generaal. Maar dan weer de strijd zelf. In het begin stel jij je leger op, zoals jij denkt dat het goed is. Voorafgaand aan de strijd raad ik iedereen aan nog even een groot glas drinken te pakken want zo'n Battle kan wel even duren. Battles heb je ook in verschillende vormen. Je hebt de gewone Battles en de Sieges. Natuurlijk is in Rome: TW de kaart onderverdeeld in regio’s. Om je macht uit te breiden, speel je een Siege. Daarin moet je proberen de stad van de tegenstander in te nemen. Eenmaal gedaan, heb je een regio aan je rijkje togevoegd.

Eenmaal in de strijd is het nodig dat je een tactiek bepaalt. Speel je tegen een Easy tegenstander, dan zal dat niet echt nodig zijn, maar tegen een Medium of een Hard toch zeker wel. Een groot pluspunt van Rome is dan ook dat een dergelijke tactiek echt invloed heeft op de strijd. Zo kun je omrijden met je cavalerie en zijn kwetsbare boogschutters van achteren aanvallen. Alle tactieken die je maar kan verzinnen kun je toepassen in Rome, mits je daar de middelen voor hebt. Jammer genoeg verlopen de battles niet altijd even vloeiend. Zo negeren soldaten af en toe je orders en lopen ze een totaal andere kant op. Dat is niet omdat ze op de vlucht slaan, wat ze overigens wel regelmatig doen, maar gewoon omdat je te maken hebt met een vervelende bug. Geweldig is wel het bekijken van de gigantische clash als de legers tegen elkaar opknallen. Toch klopt er weer iets niet helemaal aan de legers. Alle mannetjes zijn hetzelfde! Een doorn in het oog, echt waar.

Gelukkig hebben de makers van Rome ons voorzien met een online modus. Met die online modus kan je online knokken met anderen. Online kan je jouw tactisch inzicht vergelijken met anderen, dat je zeker nodig hebt online. Meestal zorgt in de singleplayer een Easy of een Medium opponent niet voor genoeg uitdaging, en een Hard reageert simpelweg niet menselijk. Ikzelf hou vooral van de bridge battles. Je stelt je leger op achter de brug, en werpt enorme stenen, afgevuurd door je katapulten, op je niets vermoedende vijand. Maar er is meer! Je kan natuurlijk ook online sieges doen. Het voelt echt heerlijk om met je wapentuig de vijandelijke muren kapot te gooien. Nadat je de Multiplayer en de campagne zat bent ben je wel tientallen uren verder, en als je er dan nog geen genoeg van hebt, check dan de uitbreidingen Rome: Total War Barbarian Invasion en Rome TW: Alexander.

Conclusie en beoordeling

Rome: Total War doet iets waar nog nooit iemand in is geslaagd. Nog nooit eerder werden in een game management en vechten zo goed gecombineerd. Ook de Battles zijn van Epische omvang, dat garant staat voor revoluties binnen de wereld van de RTS'en. Nu kan jij ook eindelijk in de huid kruipen van Julius Ceasar!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Gigantische battles
 • Uitdagend
 • Gameplay is revolutionair
 • Muliplayer Battles
 • Realistische samenhang tussen management en oorlog voeren
 • Hoge Replay Waarde
 • Minpunten
 • Aantal irritante bugs
 • Units zijn allemaal hetzelfde
 • Sommige factions in de Campaign niet speelbaar

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lijkt me wel wat. alleen ik heb geen 360

 • ziet er grappig uit, kan wel 14 eurootjes misse

 • XBLA trekt mij niet echt, echter zijn zowel de IG recensie als de vlak daarvoor geplaatste Memberrecensie erg positief over deze game.

 • heb hem nog niet uitgespeeld maar het klopt wat Sander schrijft. Erg leuke game en de looks en de muziek maken het echt af. Ben nog even bezig om alle puzzels op te lossen want ze zijn verder in het spel echt lastig. Out of the box denken is idd een goede omschrijving, heb al wat eureka momenten gehad…

 • Juist ja, eindelijk een goede XBLA; kost die natuurlijk weer te veel.

 • Lijkt me wel leuk

 • Ziet er wel grappig uit

 • Ik had de trial gespeeld na wat gelezen te hebben op het forum en ik was aangenaam verrast maar helaas heb ik geen geld :P

 • Voor 14 euro koop ik liever een budgetbak game

 • Zo zo, een must-have. Maar 14 euro heb ik er niet voor over denk ik..

 • Ik heb geen 360.

 • Ga ik ongetwijfeld nog eens aanschaffen. De Portal van 2008?:P

 • In een memberrecensie las ik dat het 3 uur duurde. Hoelang deed jij erover?

 • http://www.insidegamer.nl/xboxlivearcade/braid/memberrecensies/4964

  Hehe mijn recensie was net een uurtje eerder. Van mij een dikke 9! Cool spel!  Als deze twee recensies je niet overtuigen, ga dan asjeblieft de demo downloaden!!

 • Spel is echt onwijs vet.

  Imo een van de leukere 360 game's die ik heb gespeeld tot op heden.

 • Mooie review, persoonlijk vond ik de trial klote en ik ga dit spel zeker niet kopen. Vooral die muziek vond ik na verloop van tijd irritant en de gameplay vond ik ook wat te traag, steeds weer met die X knop de tijd terugspoelen. Tja ieder z'n ding natuurlijk. Ik zag wel \"inovatie\" in de trial maar ik vond het gewoon niet leuk en had zeker geen wauw effect.

 • Heb hem zelf nog niet gedownload, maar iedereen die hem gespeeld heeft, vindt hem fantastisch, dus het moet nog maar wel even :P.

 • Een goede aankoop dus. Mooi, want ik houd wel van een leuke puzzelgame op z'n tijd.

 • hahaha dit is gwoon mario!

 • Koop nooit dingen via mn console…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren