1. Mario & Luigi: Partners in Time (NDS)

Mario & Luigi: Partners in Time (NDS)

RPG's zijn zo'n beetje dé games van de toekomst. Het meerendeel van de gamers houden er blijkbaar van om vijanden te verslaan in turn-based gevechten. Super Mario verslaat zijn vijanden vaak door er simpelweg op te springen. Tijd voor deze loodgieter om mee te gaan met zijn tijd.

Mario & Luigi Partners in Time is het directe vervolg op Mario & Luigi Superstar Saga en net als zijn voorganger een Role Playing Game. Naast de Mario & Luigi serie heeft Mario ook nog wat andere RPG avonturen beleefd en daar was menig gamer erg positief over. Mario & Luigi werkt eigenlijk als de meeste RPG's; je verslaat vijanden om beurten en behaald ervaringspunten om naar een hoger level te bevorderen en sterker te worden. In Mario & Luigi speel je met maar liefst 4 verschillende karakters. Mario, Luigi en hun jongere versies. Elke bro heeft zijn eigen actieknop. Als je met Mario wilt aanvallen gebruik je bijvoorbeeld de A-knop. Zo hebben de vier helden elk hun eigen knop waarmee moet worden aangevallen. Naast hun gewone krachten als springen en hamers kunnen Mario en Luigi ook nog gebruik maken van de zogenaamde bros. items. Deze bros. items laten Mario & Luigi (en eventueel ook de baby broertjes) samenwerken om een extra krachtige aanval los te laten op de tegen-stander. Een voorbeeld hiervan is de copy-flower. Deze kopieërt elke broer een aantal keer en laat ze achter elkaar op de vijand springen. Dit is een principe van de juiste knop indrukken, als Mario springt druk op zijn actieknop (A), als Luigi springt druk je op zijn knop (B) en ga zo maar door. Naarmate je verder komt in de game zul je steeds meer verschillende bros. items en technieken leren om verder te kunnen komen of krachtigere vijanden te kunnen verslaan. De vijanden, vooral de bosses, maken soms gebruik van zowel het top screen als het touch screen en laten merken wie ze aanvallen; Mario of Luigi. Dit doen ze door bijvoorbeeld een knipoogje naar Mario's kant te geven. Wanneer een vijand beide broers aanvalt wordt het ontwijken van de aanval echter moeilijker. Als je alles bij elkaar optelt zul je de conclusie kunnen trekken dat het vechtsysteem dus dik in orde is.

Naast het vechtsysteem zijn puzzels natuurlijk ook een belangrijk element in de meeste RPG's dus ook in Mario & Luigi Partners in Time. De puzzels zijn meestal niet erg moeilijk en sommige puzzels komen zelfs meerdere keren voor. Een voorbeeld: Je moet een aantal schakelaars activeren om een deur te openen, deze schakelaars liggen ver van elkaar af. Je moet dus dat hele eind lopen van punt A naar punt B en onderweg kom je de ene vijand na de andere tegen en dat kan misschien wat frustratie opwekken.

Gelukkig bevat Partners in Time ook een aantal orginele puzzels, vooral in de latere levels. Deze puzzels maken vaak gebruik van een techniek die je in datzelfde gebied geleerd hebt. Maar deze puzzels zijn wederom niet uitdagend. De sound in Mario & Luigi is ook niet mis. De muziek is vrolijk en past bij de game en gaat bovendien niet gauw vervelen. Vele oude mariothemes zoals die van Peach's Castle uit Super Mario 64 en het orginele Mario theme uit de oudste mario bros worden in Partners in Time weer gebruikt maar dit keer in een nieuw jasje. Verder zijn de nieuwe tracks, met name die van een boss-battle, ook prima evenals de soundeffects die gehoord kunnen worden in de game.

In Mario-games staat het verhaal vrijwel nooit centraal. Bowser ontvoert Peach, Mario to rescue en zo gaat dat elke keer. In Mario & Luigi Partners in Time is dit zeker anders. Princess Peach is met de tijdmachine van Prof. E.Gadd terug gegaan in de tijd om het Mushroom Kingdom van vroeger te bekijken. Als de tijdmachine na enige tijd terug komt is Peach nergens te bekennen dus Mario en zijn jongere broer Luigi gaan terug in de tijd om Peach te redden. Eenmaal aangekomen in het verleden komen de broertjes erachter dat de wereld is overgenomen door kwaadaardige aliens die Shroobs genoemd worden. Zouden zij Priness Peach hebben? In het verleden komen Mario & Luigi ook hun baby-versies tegen die hun bijstaan op de quest. Naast jongere versies van zichzelf krijgen Mario en Luigi ook te maken met een jongere Toadsworth, Baby Peach en zelfs een baby versie van hun aartsvijand Bowser. Om de shroobs te stoppen moet het viertal op zoek naar de 5 delen van de Cobalt Star. Ondertussen worden ze verhindert door de jongere Bowser die ook achter deze dingen aanzit. Het verhaal is natuurlijk niet zo goed als dat van Final Fantasy maar het is een hele verbetering tegenover het klassieke verhaal waar we elke keer mee te maken krijgen. Om heel het verhaal te kunnen volgen en het spel te voltooien ben je zo'n 20 uur kwijt. Er zijn nog verschillende side-quests zoals het verzamelen van bonen maar Mario & Luigi Partners in Time is vrij kort tegenover gemiddelde RPG's.

Conclusie en beoordeling

Mario & Luigi Partners in Time is een prima Role Playing Game met mooie 2D graphics, een prima vechtsysteem en bovendien een orgineel verhaal. De puzzels mogen dan minder zijn maar met Partners in Time ben je zeker 20 uur kwijt en dat is het dubbel en dwars waard. Kortom: Het vervolg van Mario & Luigi Superstar Saga is een geslaagde game!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Vechtsysteem is prima
 • Soundtrack
 • Leuk verhaal
 • Minpunten
 • Simpele, soms vervelende puzzels
 • Vrij kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Cool !

 • mooi, ik zie niet heel veel toppers. alleen red alert 3, mirror edge en crysis

  intresseren mij

 • bwa, vind het maar middelmatig. ik verwachht veel van dat LoTR C spel!

 • Niet geweldig!

 • hopelijk heel veel nieuws over LoRH C

 • cool FIda 09 en HP :Deindelijk krijgen we er meer van te horen hoop ik :P

 • # Left 4 Dead - Xbox 360, PC

  # Mirror’s Edge - Xbox 360, PS3  Hier kijk ik naar uit

 • Weer geen mercenaries?

 • Ik zal wel de enige zijn die een beetje nieuwsgierig is naar de Sims 3 :P

  Anyway, veel leuks zit er tussen :) Alleen de Wii-spellen zijn allemaal erg meh…

 • leuk lijstje zeg!

 • Wist het gister al  @lorddustin

  we hebben dezelfde avatar!:P

 • Dat schreeuwt om een battle, nietwaar Untouchable/lorddustin  Anyway, die lineup zit wel wat interessants tussen, maar tja…

 • K ben wel benieuwd naar Battleforge, lijkt me wel vet RTS-kaartspel. Als ze dat goed kunnen uitwerken gaat het echt lachen worden. Grafisch is het niet state of the art al is het ook niet lelijk. Goed dat EA nu vaak probeert om ook games voor mindere systemen te maken. Zolang dat de gameplay er niet voor moet inboeten heb ik daar geen problemen mee.

  Ik hoop ook op meer (splitscreen)info over Lotr Conquest en nog wat info over Dragon Age en voor de rest trailers, trailers en nog meer trailers.

 • Waar is Spore?

 • Veel oninteressante casual games, maar er zitten toch wat pareltjes bij waar ik naar uitkijk :)

 • Zowat alleen maar bagger!

 • Geen Need for Speed, Geen Spore?

 • Zitten een aantal leuke spellen bij. Hopelijk werkt die Boogie nu wat beter, want ik die eerste was minder dacht ik.

 • Meh, enkel Red Alert 3 en Mirror's Edge ; de rest is sucky sucky

 • komt Left 4 dead nou wel voor de ps3 uit of niet?. ik snap er geen bal meer van :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren