1. Mario Kart Wii (Wii)

Mario Kart Wii (Wii)

Je pakt je sleutel, doet het portier open en gaat zitten. Zit je stoel wel goed? Even bijstellen, Staat de spiegel wel goed? Nog een keer bijstellen. Je doet de gordel om en draait de sleutel om. Je zet hem in de eerste versnelling en rijdt weg. Dit is een dagelijkse routine voor de gemiddelde autobestuurder, maar dit is nu allemaal overbodig. Het is tijd voor Mario Kart op de Nintendo Wii!

Het is alweer een tijdje geleden sinds de laatste versie van Mario Kart, namelijk Mario Kart DS. Mario Kart is een vast pronkstuk van Nintendo en ook deze keer waren er weer hoge verwachtingen. Het zou de beste Mario Kart ooit worden. Dat is het ook geworden, maar tevergeefs zijn de hoge verwachtingen deels waargemaakt.

Maar eerst komen de vernieuwingen aanbod, deze zijn zeker de moeite waard om over gesproken te worden. Allereerst klopt de naam Mario Kart niet meer helemaal, want Nintendo heeft een goede beslissing gemaakt om aan het spel Bikes toe te voegen. Deze Bikes zijn sneller door de bochten, lichter en kunnen een Wheelie maken. Hierdoor zijn de Karts nu gedeeltelijk in het nadeel. Zo kan je als je met een kart gebruikt een betere Mini-Turbo krijgen, deze kan je opladen als je in de bochten drift. Met een Bike kan je dan weliswaar niet de beste Mini-Turbo krijgen. Maar omdat deze bikes lichter zijn, sneller door de bochten gaan en Wheeles kunnen hebben ze nog steeds het voordeel. Maar er zijn zoveel verschillende soorten Karts en Bikes, met ieder hun eigen specialiteiten, dat het er meestal toch op de kundigheid van de bestuurder aankomt.

Zo komen we bij de nieuwe besturing van Mario Kart. Je krijgt standaard bij het spel een plastic wiel, het ‘’Wii Wheel’’. Nintendo heeft er met deze accessoire voor gezorgd dat de besturing naar een hoger niveau is gebracht. Alhoewel dit stuurtje niet altijd even nauwkeurig is, geeft het je dat echte racegevoel. Driften en Wheelies maken met het ‘’Wii Wheel’’ voelt realistischer aan, je beleeft er meer lol mee. Nintendo is niet Nintendo als ze niet gebruik maakten van de andere controllers die op de Wii beschikbaar zijn. Zo kun je er voor kiezen om met de Wiimote en Nunchuck aan de slag te gaan, de Classic Controller en misschien de meest voor de hand liggende optie, de Gamecube controller.

De meest belangrijke vernieuwing, is het online gedeelte. Er wordt ook hier gebruik gemaakt van Nintendo’s eigen Wi-Fi Connection. Voordat het spel uitkwam kreeg ik al een déjà vu van Mario Strikers Charged Football. Op zijn minst gezegd was bij dit spel de Wi-Fi Connection geen succes. Maar tot mijn verbazing werkt deze verbinding zeer goed bij dit spel en hoef je niet uren te wachten tot je tegenstanders hebt gevonden. Met een maximale capaciteit van 12 man, is Mario Kart online echt een success. Er zijn 2 modi, namelijk VS Race en Battle. Zoals bij de eerdere spellen die online mogelijkheden bevatten, kan je weer FriendCodes uitwissel en is er de mogelijkheid om samen met je vrienden te spelen. Deze keer kan je ook kiezen tussen Continental en Worldwide, als je het even zat bent om tussen al die Japanners te racen. Bij Time Trials kun je ook records vergelijken met andere spelers op het internet en je meten met de wereldtop.

Mijn grootste verwachting van dit spel is toch uitgekomen. Het oude maar ijzersterke concept wat al sinds Mario Kart op de SNES bestaat, is nog steeds hetzelfde gebleven alleen met de nodige vernieuwingen. Je hebt de mogelijkheid om tussen 24 Nintendo Characters te kiezen, en tussen 2 Mii outfits. Zoals gewoonlijk, kan je weer kiezen tussen Mario en zijn vriendjes. De banen van Mario Kart zijn ook hoofdzakelijk hetzelfde gebleven. Er zijn er in totaal 32 banen en 10 battle stages, waaronder 16 nieuwe en 16 retro banen en 5 nieuwe en 5 retro stages. Nou nieuwe banen... de technici van Nintendo hebben veel banen als het ware in een nieuw jasje gestopt en het een nieuwe baan genoemd. Nog steeds zijn alle banen de moeite waard om te spelen.

Elk voordeel hebt z’n nadeel, en zo heeft Mario Kart Wii ook zijn nadelen. Ook al heeft Nintendo veel moeite gedaan om van deze versie echt een topper te maken, ze zijn toch op sommige vlakken tekort geschoten. De graphics zijn nou niet echt je van het, op dit gebied is deze versie wel bijna hetzelfde als Mario Kart op de SNES. Nintendo had hier wel nog een tijdje aan mogen sleutelen. Iets waar Nintendo teveel aan heeft gesleuteld zijn de Items. De heilige balans tussen de items en het racen is verstoort, want met al die nieuwe Items is het zeer irritant als je eerste ligt. Je bent je plaats nooit zeker, en als je het veiligheidskoordje van de Wiimote niet om hebt gedaan ben je je controller ook niet zeker. Per race wordt je wel talloze keren geraakt door een Blauw schild, verkleind, omvergemaaid door een Bullet Bill en geraakt door een rood schild. Je bent meer op de Items aan het letten dan op het racen zelf. Toch blijft dit spel echt een aanrader en met 4 man is het een gegarandeerd succes!

Conclusie en beoordeling

Mario Kart voor de Wii is alles wat het op de Nintendo 64 was en nog meer! Met de toevoeging van Bikes, meerdere characters en banen kan je er zowel offline als online een flink aantal uren zoet mee blijven. Helaas zijn de graphics bijna hetzelfde als op de Nintendo 64 en hebben de mensen bij Nintendo teveel tijd gestoken in het toevoegen van allemaal nieuwe Items. Deze tijd hadden ze beter kunnen besteden aan de graphics ! Het blijft nog steeds een aanrader, en voor de prijs hoef je het niet te doen, 50 euro voor de game inclusief het Wii Wheel.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Toevoeging van Bikes
  • Vernieuwde Besturing
  • Online Modi
  • Multiplayer gegarandeerd succes!
  • Minpunten
  • De graphics zijn niet echt je van het
  • Balans van Items

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren