1. SSX Blur (Wii)

SSX Blur (Wii)

De berg. Groots, intimiderend, machtig. Deze woorden proberen een beeld te schetsen, maar kunnen de essentie nooit weergeven. Het is van groot belang dat je het zelf meemaakt. Dat geldt zeker voor snowboarden. De manier waarop je de berg bedwingt, geeft een rush die niet snel valt te evenaren. De geur van sneeuw, de snelheid, het aanschouwen van de natuur. Allemaal unieke ervaringen. Over unieke ervaringen gesproken. Een andere hindernis die je moet zien te overwinnen is de Wiimote. Deze controller heeft ons andere ervaringen belooft en zo nu en dan komen ze voorbij. Een van die games die iets anders doet is SSX Blur. Een gloed nieuwe versie uit de SSX serie, maar nu met een twist. En laat ik jullie maar vast waarschuwen; de Wiimote is in deze game ook groots, intimiderend en machtig. Pak wat sneeuw en maak je borst maar nat. Dit wordt een woeste rit...

Het is dan ook maar beter om direct te vertellen dat de eerste uren in SSX Blur niet van een leien dakje zullen gaan.

Waar je al jarenlang gewend bent om met de traditionele controller de tofste moves uit te halen, is de Wiimote een verwarrende bedoening. Je ligt dan de eerste uren meer met je gezicht in de sneeuw dan dat je op je board of ski’s staat. Maar beste mensen, laat je niet ontmoedigen. Blur is dan ook een project waar tijd en geduld van essentieel belang zijn. Weet je dit te doen, zal de beloning groot zijn. Een gevoel dat er iets bereikt is, een obstakel dat je uit de weg hebt geruimd. Oftewel, een berg die je hebt bedwongen. Allemaal leuk natuurlijk, maar om het constant over de controlls te hebben is ook niet eerlijk. Daarom gaan we eerst in op vraag: doet deze game wat het belooft te doen: een toffe ervaring afleveren?

Blur levert wel een iets andere ervaring dan zijn voorgangers. Hoewel de serie altijd over the top is geweest, hebben ze het uiterlijk daar ook iets meer op aangepast. De game is wat kleuriger dan zijn voorgangers en de personages hebben een cartoony stijl meegekregen. Het moet gezegd worden: het past zeker bij de game. Dat in combinatie met de mooie en nogal overdreven moves maakt het één mooi geheel. Grafisch doet de game veel goed, ook al zullen velen onder ons het bestempelen als “maar een Wii game”. Daar doe je de game tekort mee. Het is duidelijk te zien dat EA BIG echt zijn best gedaan heeft om een degelijke grafische titel af te leveren. De manier waarop je door de sneeuw en de omgevingen raast is prachtig. Zelfs tijdens een valpartij is het mooi om te zien hoe de sneeuw aan je blijft plakken. Daarnaast zijn de gebieden ook voorzien van mooie licht effecten. Al met al hoeft Blur zich zeker niet te schamen. Waar de game ook een klopje op de schouder verdient, is de muziek.

Wanneer je in Blur start en je steeds meer naar een climax toewerkt, zal de muziek aanzwellen tot heftige beats.

Hoe sneller je gaat en meer punten je binnen haalt, hoe bombastischer de muziek wordt. Val je met je snufferd in de sneeuw, dan zal het gauw afgelopen zijn met de toffe muziek. Dat is zeker jammer, aangezien de muziek heerlijk is om naar te luisteren wanneer je de berg bedwingt. Op het gebied van presentatie staat de game zijn mannetje. Ook qua spelopties zal het genoeg bieden. Je hebt gewoon een carreer mode in deze game, alwaar je aan allerlei toernooien of speciale evenementen kunt meedoen om zo verder te komen in het spel. Het is eigenlijk wat je verwacht dus. En met drie bergen vol met uitdagingen kun je genoeg beleven in Blur. Van slalommen tot racen en van racen tot het uitvoeren van tricks, het zit er allemaal in. Het enige wat deze game had kunnen gebruiken om de game wat extra speelwaarde mee te geven was wellicht een online optie, maar dat was kennelijk niet mogelijk bij vele eerste generatie Wii producten.

Deze titel bevat alles wat je kan verwachten van een SSX-telg, maar wat de game toch uniek maakt, zijn de controlls. Daarnaast zou je het niet verwachten, maar het werkt. Nou ja, het merendeel dan. Zoals ik al eerder meldde in dit stukje tekst zit je in het begin meer snowangels te maken dan dat je sierlijk de berg tegemoet gaat. Neem nu het direct besturen van de characters. Dit wordt gedaan via de nunchuk. Kantel hem naar links of rechts en je personage reageert perfect. Je kunt zelfs scherpere bochten maken door de controlstick naar beide kanten te duwen. Op dit moment valt er niks aan te merken aan Blur, maar dan kom je bij het tricksystem en hoewel ik daarmee uitstekend uit de voeten kan, voelt het soms of je zit te gokken. Moves worden uitgevoerd met de Wiimote en deze doet het perfect. Maar je hebt nooit het gevoel dat de totale controle er is. Je wappert de Wiimote wat rond en de tofste truukjes worden uitgevoerd. In andere woorden, echte vaardigheden zijn niet nodig. Gewoon als een gek schudden en je komt er wel. Jammer alleen dat mazzel niet hoort bij de übertricks.

In deze game beschik je over zogenaamde übertricks. Moves die bijzonder veel punten zullen opleveren. Hardstikke fijn, zo zijn wedstrijden makkelijk te winnen. Althans, als het zou werken.

Ik weet niet wie het genie was die deze übertricks heeft verzonnen, maar die verdient de corrigerende tik. Ze hadden het ook zo mooi uitgedacht. Wanneer de groove-meter oftewel het balkje dat aangeeft dat een übertrick mogelijk vol is en je vliegt de lucht in, komt er een figuur in beeld. Het is de bedoeling dat je deze natekent en er zal een mooie move tevoorschijn komen. Alleen...dat gebeurt niet. Hoewel de Wiimote voor de rest deze game prima ondersteunt, is één van de functies die deze game uniek maakt ronduit slecht. Wat je ook probeert, het werkt niet. Dat is gewoon zonde. En het moet gezegd worden, dit is een smet op deze verder toffe game. De berg valt te overwinnen, zij het met vallen en opstaan.

Conclusie en beoordeling

SSX Blur heeft mij absoluut vermaakt en ik raad hem van harte aan voor als je een alternatieve snowboard game wil spelen. Hoewel er op bepaalde punten genoeg te verbeteren valt, is de basis die EA BIG heef gelegd zeker de moeite waard om te spelen. Het vergt oefening om deze onder controle te krijgen, maar je krijgt er genoeg voor terug. De bergen zijn tof om te ontdekken, er zijn genoeg toernooitjes om aan mee te doen en genoeg personages om uit te kiezen. Daarnaast is de muziek uitstekend en op grafisch gebied kun je niet klagen. Maar het grootste pluspunt is de speelbaarheid. En dat met de Wiimote. Ondanks een aantal domme fouten zoals geen online mogelijkheden en natuurlijk het uiterst briljante übertricksysteem is SSX Blur gewoon een goede game geworden. Nu maar hopen dat game wordt geperfectioneerd in een vervolg.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Het is SSX, precies wat je verwacht
 • Met een goede basis qua controle
 • Opzwepende muziek
 • Toffe graphics
 • Minpunten
 • Stupide übertrick systeem
 • Geen online mogelijkheden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nou ff aan me zusje vertellen dan, want die heeft een DS

 • Op de consoles lijkt hij mij vetter dan op de DS.

 • Vind niet zoveel aan aan Grid en dan lijkt hij mij op de DS niet echt beter.

 • GRId owned wel maar niet op handheld imo.

 • Jammer dat ze hem niet voor de PSP hebben ontwikkelt. Dan konden ze hier veel beter mee uitpakken.  Downloaden dan maar.  **** you


 • Inderdaad, op de PSP zou deze game beter tot zijn recht zijn gekomen, maar toch is deze versie niet slecht. Helemaal niet slecht zelfs!

 • \" Goede of originele spellen voor de Nintendo DS blijven in mijn ogen schaars\"  Effe serieus Jef, waar heb jij de laatste 3 jaar gezeten.

  De Ds had in de launch-periode weinig games (zoals de meeste platforms > psp,ps2,wii,ps3) maar qua games (goede en orginele games) zit het echt wel goed bij de Ds.

 • @ insidegamer:

  Als jullie een lang stuk schrijven over dat downloaden de game industrie kapot maakt (wat ik ook verschrikkelijk zou vinden) Vind ik persoonlijk dat je hard maar vooral ook snel moet optreden tegen reacties als die van FoggyBram. Anders krijg je nog een gedachte verandering van de grond!  Ben benieuwd naar jullie inzicht hierin! Zouden jullie daar wat over kunnen melden?

 • ds en leuke games…. gaat niet samen

 • Ik heb anders best een hoop leuke games op m'n ds…

 • \"- Bijna geen gevoel van snelheid\"  Dat in nu juist HET belangrijkste aan een degelijke game !  DS is voor puzzelgames, laat deze game nu maar gewoon over aan de echte consoles.  Die 8- is zeker voor het hoesje ?
 • Niet slecht, maar niets voor mij denk ik, vooral als er bijna geen snelheidsgevoel in zit wat toch erg belangrijk is in een racegame.

 • goede score;

  maar ik vind het niet meteen een game voor op de nintendo DS…

 • Nee, met het vooruitzicht op een hele mooie game periode laat ik deze even liggen, al koop ik nooit spelen voor op de DS.

 • Ik heb het spel vandaag binnen gekregen. Eens kijken of het inderdaad een 8- waard is :)

 • @koppa  helmaal mee eens.  lijkt me echt niks, slechte graphics, geen realistisch gevoel (ook geen klein beetje). DIT KLINK EEN BEETJE ALS DE EERSTE A2 RACER UIT 1997.

  ik vind het echt zo'n slechte ds game. ik vind dat dit soort games hier niet op horen. zulke games wil je toch op een xb360, pc of een ps3 en niet op zo'n ds!!!!  net als wat xian zegt de had veel beter kunnen zijn als hij op de psp uit was gekomen

 • A2 racer LMAO ach ja we weten nu wel dat de DS niet voor racers bedoeld is. Had liever een PSP versie gezien ala wipeout/ridgeracer graphics kom maar op dan.

 • goede game op de 360, heb hem zelf, maar dit lijkt me echt niks.

 • Ik heb een DS en een PSP.. kan iemand mij verklaren waarom ik meer op mijn DS zit dan op mijn PSP (zit stof te happen), De DS is gewoon vereweg superieur aan spellen.. En dit spel heb ik ook al gespeelt.. en ik vind het eigenlijk een best leuk spel.. niet super ofzo.. maar voor 10 uur wel :)

 • @Thomazii  Omdat je voor de DS meer spellen hebt die je snel even kunt doen (en weer stopppen), de PSP neigt meer naar een portable console, en komen ook hele andere games op.  Ook de touch functie van de DS maakt heb gemakkelijker voor korte games.  Ik heb ook de DS en speel meer korte games op de DS, maar als ik moet kiezen tussen Ridge Racer op de DS en PSP, dan doe toch die PSP versie maar ;-)
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren