1. Bully: Scholarship Edition (Wii)

Bully: Scholarship Edition (Wii)

Jimmy Hopkins is een jongen die ondertussen van zes scholen is getrapt. Omdat zijn ouders het niet meer aankunnen, doen ze hem op de strengste school in Amerika: Bullsworth Accademy. Deze school is gespecialiseerd in het aanpakken van onhandelbare jongens en meisjes. Wanneer hij voor het eerst op school aankomt wordt hem dat meteen duidelijk gemaakt.

Wanneer je op school aankomt, wordt je netjes ontvangen door de directeur. Hij legt je uit wat je gewone schooldag inhoud. Wanneer je daarna naar je slaapkamer loopt worden controles even snel uitgelegd. Je krijgt al te maken met een groep bully’s die je moet verslaan. Het vechten werkt erg goed. Je slaat en schopt door je wiimote of nunchuck te bewegen. Dat in combinaties met verschillende toetscombinaties, kun je de bully’s met de grond gelijk maken. Dit werkt bijzonder goed en voelt gelijk realistisch aan. Na eenmaal je slaapkamer te hebben bereikt moet je je omkleden in je schooluniform. Deze hoef je gelukkig niet altijd te dragen. Want hoe verder je in de game komt, deste meer kledingstukken speel je vrij en kun je aankleden zoals je wilt. Maar pas op want kleed je je niet normaal, dan wordt je uitgelachen, en gepest.

Goed na eenmaal klaar te zijn voor de les, is het dan tijd dat je er eentje gaat volgen. Op één dag zijn er twee lessen. Deze lessen zijn eigenlijk gewoon een minigame, die je moet voltooien. Elke les heeft vijf niveaus . Als je dat niveau hebt voltooit speel je een voorwerp, kledingstuk, of vaardigheid vrij. Wanneer je al deze niveaus met succes hebt voltooid, hoef je niet meer verplicht naar die les. Het niveau van de verschillende lessen verschilt. Zoals je bij scheikunde en techniek alleen wat bewegingen na moet doen, moet je bij wiskunde allemaal sommetjes voltooien. Deze zijn soms best pittig. Wanneer je even geen zin hebt in de les, kun je natuurlijk nog altijd spijbelen. Wel loop je de kans gepakt te worden.

Op de school lopen namelijk allerlei ordehandhavers rond. Wanneer je iets fout doet, wordt je meter gevuld. Zodra deze gevuld is, heb je kans te worden gepakt. Het is dan de bedoeling dat je je verschuilt of buiten het gezichtsveld van deze mannen blijft zodat je meter weer daalt. Voor alles kun je gepakt worden: van het spijbelen van een les, tot het kraken van kluisjes en vechten. Je kunt een heleboel gekkigheid uithalen: rotjes in de wc gooien, mensen in vuilnisbakken duwen, kluisjes kraken, en aan het alarm trekken. Dit blijft elke keer weer leuk om te doen en levert altijd weer lachwekkende momenten op wat het spel erg leuk maakt.

Maar dan zijn de lessen voorbij. Dan heb je de tijd om allerlei klusjes te voltooien. Het spel bestaat uit 6 hoofdstukken. Bij elk hoofdstuk horen een aantal hoofd- en bijmissies. Wanneer alle hoofdmissies zijn voltooit, speel je een nieuw gebied in de stad vrij, en ga je door naar het volgende hoofdstuk. De wereld van Bully is namelijk niet alleen de school. Naast de school ligt een volledige stad met winkels, een bioscoop, een skatepark, een pretpark, en noem maar op! Alles is te bezoeken. Je verveelt je dus nooit in de game.

De missies zijn zeer gevarieerd, wat zorgt dat het spel niet lineair aanvoelt. Ook heb je missies om nieuwe slaapplaatsen te unlocken. Deze horen niet bij het hoofdverhaal, en kun je dus voltooien wanneer je wil. Voor het voltooien van een missie krijg je een bepaald geldbedrag. Als je nog niet genoeg geld hebt kun je nog altijd klusjes voor mensen opknappen. Deze kunnen bijvoorbeeld vragen mensen te fotograferen, een voorwerp te verzamelen, of iets uit te halen bij een persoon. Als je nu nog niet genoeg geld hebt kun je ook altijd nog een bijbaantje nemen als kranten jongen. Dit zorgt voor nog wat extra realisme die erg welkom is.

De omgeving verkennen doe je meestal te voet. Maar na het voltooien van een bepaalt aantal missies kun je al snel op je skateboard verder. Ook kun je nog gebruik maken van een fiets of een scooter. Als je even snel een lift wil kun je met je skateboard achter een auto gaan hangen. Nog sneller is de schoolbus pakken die bij verschillende haltes stopt. Net als in het echte leven. Natuurlijk moet je je wel kunnen verdedigen op school en in de stad. Daarvoor heb je allemaal voorwerpen: stinkbommen, rotjes, vuurwerk, eieren, knikkers, en een katapult. Allemaal wapens die je in het normale leven ook kan gebruiken. Wapens zoals pistolen en messen zijn nou eenmaal verboden op de school.

De gameplay is in ieder geval erg realistisch. De controles voelen vertrouwt aan en zijn simpel te leren. Grafisch ziet het spel er ook niet slecht uit. De Wii-versie vind ik helaas weinig verbetering hebben ten opzichte van de playstation 2 versie. Een gemiste kans, want de Wii kan beter. De muziek bestaat uit een standaard bastoontje dan gelukkig niet gaat vervelen. Als je op een voertuig stapt krijg je een ander standaard deuntje te horen, evenals je een ander gebied ingaat. Ondanks dat het allemaal niet erg bijzonder muziek is, ga je je er in ieder geval niet aan ergeren.

Bully kent nu ook een multiplayerstand die bij de Playstation versie nog ontbrak. Helaas houd deze niet erg veel in. Je kunt een paar lessen tegen elkaar doen in wat minigames maar dan houd het ook echt op. Na vijf minuten spelen begint de boel eigenlijk al te vervelen. Jammer want het had best nog leuk kunnen zijn.

Conclusie en beoordeling

Bully is een geweldige game die elke Wii-bezitter moet spelen. Het spel gaat niet vervelen, is erg realistisch en humoristisch. Je kunt je eindelijk eens uitleven op irritante mensen, die ene jongen in de vuilnisbak stoppen. Bovendien hangt er geen boete van 2000euri's op je te wachten als je een keer een les spijbelt. Heerlijk!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • realistische gameplay
 • gaat niet vervelen
 • veel verschillende dingen te doen
 • grote omgeving
 • humoristisch
 • controles zijn makkelijk
 • veel te unlocken
 • Minpunten
 • grafisch niet verbeterd
 • karige multyplayer
 • eenzijdige muziek

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ze beloven veel als ze gaan vergelijken met de top games als bioshock en zelda… ben benieuwd.. maar denk niet dat het een top game wordt.. We gaan het in 2009 zien…

 • klink wel leuk eens kijken wat het word.

 • ok nice

 • Wat klinkt dit origineel zeg…….(zucht)  een b-developer die een beetje van dit gebruikt en wat van dat, en er een batman jasje overtrekt om mee te kunnen surfen op het succes van the dark knight.  er is met dat EA game dat mogelijk nog uitkomt, lego batman en zelfs mortal kombat DC al een fucking overkill op komst wat onze gevlederde vriend betreft.  voor mijn part moeten ze geen moeite doen dus.
 • Klinkt leuk

 • Maar niet leuk genoeg.

 • @evita  niet te snel oordelen, want als deze game hierop http://en.wikipedia.org/wiki/Arkham_Asylum:_A_Serious_House_on_Serious_Earth gebaseerd is, dan zit het met het verhaal in ieder geval goed.

 • klinkt interesant… ingame bioshock is een leuke stijl voor een batman game. Geeft een beetje een \"donker\" claustrofobisch gevoel de hele tijd.

 • Hopelijk maken die koekenbakkers er wat van, batman verdient een goeie game

 • Wel toffe eindbazen, zeker Mr. Freeze, die zien we veel te weinig.

 • @Evita  Slaat weer nergens op, waarom moet tegenwoordig alles orgineel zijn. Vroeger heb ik tientallen games gespeelt die op elkaar leken, maar wel ik wel veel fun aan beleefde. Ik snap die hele orginaliteit rage niet, waar eigenlijk vooral Nintendo gamers gek mee maakt. (omdat hun insueren meer originaliteit te zouden hebben dan andere devs, ze blijven er op hameren) En dit terwijl ze zelf ook niet meer uitbarsten van de orginaliteit. Vind gewoon dat een game in het totale plaatje goed moet zijn, en als ze daarvaan dingen lenen van andere games, so be it. Als je niks zou mogen overnemen krijg je maar rare soort games, die we eigenlijk nu in de PSS en op Marketplace zien verschijnen :P

 • cool

 • bij slager henk op de hoek is arkham in de aanbieding.

 • Met Paul Dini als schrijver zit het verhaal igg goed.  een b-developer die een beetje van dit gebruikt en wat van dat, en er een batman jasje overtrekt om mee te kunnen surfen op het succes van the dark knight.

  't zijn vaak de b-developers die goeie licentiegames maken.

 • Ik ben benieuwd, maar we zullen wel zien ;)

 • Natuurlijk prijst iedere ontwikkelaar z'n eigen game de hemel in, maar ik ben niet overtuigd. Zoals Evita al juist zegt, zou het kunnen zijn dat het een matige game wordt met een Batman-jasje om mee te kunnen liften op het succes van The Dark Knight. Maar misschien kan deze ontwikkelaar toch nog onverwachts een aardige game ervan maken. Ik ken de ontwikkelaar niet, dus het zou zomaar kunnen.

 • eigenlijk jammer dat ze geen game maken van dark knight (lees goede!)

 • het klinkt leuk, ik ben benieuwd

 • Donkere sfeer als in Bioshock, vrijheid als in The Chronicles of Riddick, Zelda-achtige eindbaasgevechten, onderzoek in CSI-stijl….  Ja, dit belooft weer een zeer originele game te gaan worden. :')

 • Ik kijk er naar uit maar als de graphics iets hebben van de animatieserie dan laat ik hem ZEKER liggen….Het moet ECHT bioshock aanvoelen…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren