1. Team Fortress 2 (PC)

Team Fortress 2 (PC)

De oude PC veteranen (waar ik niet bij hoor) kunnen zich waarschijnlijk Team Fortress nog wel herinneren. In deze game moesten twee teams genaamd RED en BLUE elkaar zonder enige reden afmaken. Dit werd een groot succes en Team Fortress hoort nog altijd bij het lijstje PC-klassiekers. Nu, tien jaar later is Team Fortress 2 uit. In een gewaagd cartoony stijltje probeert TF2 het succes van haar voorganger te evenaren en misschien wel te overtreffen. Of dat deze online shooter gelukt is kun je lezen in dit onderstaande stukje tekst.

Voor de oplettende mensen, inderdaad. Team Fortress 2 maakt deel uit van het veelbesproken The Orange Box. Waar ook nog een viertal andere games inzitten. TF2 sprak mij al direct aan vanwege het in mijn ogen geweldige spelconcept. Ik zal het even uitleggen: je speelt dus met twee teams tegen elkaar in online matches, dit doe je in maps die in een tof cartoony stijltje zijn weergegeven. Waar je in veel andere shooters met characters speelt die – zowel qua uiterlijk als qua vaardigheden – toch redelijk veel op elkaar lijken, kun je in TF2 met negen verschillende characters spelen die totaal van elkaar verschillen.

Het uitkiezen en gebruiken van characters vergt flink wat tactisch inzicht. Want bij elke map zijn weer andere classes beter geschikt dan andere. Wanneer je bij een control-point missie aan het verdedigen bent is het op sommige momenten slimmer om voor een meer verdedigend karakter te kiezen, zoals bijvoorbeeld de Engineer. Deze techneut kan zelf guns plaatsen. Deze zogeheten Sentry-guns kun je op slimme plaatsen opbouwen om zoveel mogelijk tegenstanders af te knallen en de verdedigingsplaatsen zo goed mogelijk te verdedigen. Dit is naar mijn mening een erg leuke manier om je tegenstanders te vernederen. Al helemaal als je bedenkt dat het beeld van de tegenstander als hij door jou vermoord is op jou komt te staan en je een grappig dansje kunt doen om hem uit te lachen. Totaal nutteloos, maar wel leuk!

Maar lijkt de Engineer je nou helemaal niets? Geen probleem, er zijn nog altijd twee andere verdedigende classes. Ten eerste hebben we nog de Heavy Weapons Guy. Deze lompe, logge gast heeft (hoe kan het ook anders) een groot en zeer sterk geweer. Met als enige nadeel dat het geweer erg langzaam laadt, net als heel de Heavy zelf. Nee, voor de wat snellere actie in de verdediging kun je beter kiezen voor de Demoman. Doormiddel van granaten en andere explodeerbare dingen af te schieten probeert de Demoman de tegenstanders hun leven zuur te maken. Het mooie is dat er niet echt een van deze drie characters echt een stuk beter is dan de rest. Zoals je ziet, ieder karakter heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. En dan hebben we het alleen nog maar over de verdedigende classes.

Want wanneer je niet aan het verdedigen bent en je andere punten moet veroveren zijn er nog aanvallende characters waar je uit kunt kiezen. Bijvoorbeeld de Soldier. De Soldier kan met zijn Rocketlauncher naast gevaarlijke raketten afschieten ook nog zichzelf afschieten, naar bijvoorbeeld een hoger gelegen platform. Nadeel is wel dat de Soldier – net als de Heavy – erg traag is. In tegenstelling tot de Scout, deze ietwat dunne jongeman is met afstand het snelste character in heel de game. Wat erg goed van pas komt wanneer je een potje Capture the Flag aan het doen bent. Hierbij moet je een koffertje, de zogeheten ‘intelligence’ veroveren en meenemen naar je eigen basis. De Scout kun je hierbij goed gebruiken omdat hij als hij eenmaal die intellegence te pakken heeft bijna niet meer te stoppen is. Als hij hem pakt dan... Want er bestaat een kans dat dit koffertje wordt verdedigt door een Sentry gun, het is dan bijna zeker dat de Scout word neergeknald omdat hij zijn health erg laag is. Als dit gebeurd kun je misschien beter op pad gaan met de Pyro. Zoals je ook al aan zijn naam hoort neemt de Pyro een vlammenwerper met zich mee. Wanneer je iemand in de fik hebt gezet gaat er al gouw flink wat health bij diegene af. Bij de Pyro heb je naast de vlammenwerper ook nog eens het voordeel dat hij redelijk snel is. Als hij dit niet zou zijn, was de Pyro veel minder gevaarlijk geweest, omdat hij alleen van dichtbij veel schade aan kan richten.

Tenslotte is er nog een laatste groep: Support. Dit is een groep die voor zowel aanvallende als verdedigende situaties geschikt is. Het eerste character die we in deze categorie tegenkomen is de Sniper. Waarschijnlijk ken je het ideetje achter deze classe wel: een mooi plekje uitzoeken, daarna lekker aanleggen met je snipergeweer, en vervolgens een aantal headshotjes maken. Daarnaast zitten er in deze groep ook nog een paar hele bijzondere klasses. Bijvoorbeeld de Medic. Deze dokter (geheel in pak) kan met een speciaal ‘geweer’ teammaten healen, dat doet hij met de zogeheten medi-gun. Ook hierbij gaat heel wat tactiek gepaard om dat het ene character beter geschikt is om geheald te worden dan andere. Een Spy healen zal waarschijnlijk niet lukken. Omdat een Spy onzichtbaar kan worden of zich als iemand van het andere team kan vermommen, als je hem dan zou healen komt dat wel heel verdacht over!

Het is leuk dat je zelf je favoriete classe kunt kiezen voor een speelstijl die bij je past. Daarnaast is elke classe wel zo goed uitgewerkt dat het niet aanvoelt dat er echt een mindere classe is. En als je even een character beu bent is dat helemaal niet erg, je kunt je daarna weer in een andere classe verdiepen. En als je die weer zat bent kies je weer een andere character, enzovoorts, enzovoorts. Op deze manier blijft het spel heel lang leuk. Het zou alleen nog langer leuk kunnen zijn als er wat meer maps beschikbaar zouden zijn. Want zes maps voor een game als deze is toch wat karig. Als je daarbij optelt dat er maar een map beschikbaar is waarbij het speltype Capture the Flag gespeeld kan worden, vind ik toch dat er meer maps hadden moeten zijn. Wat overigens niet wegneemt dat de maps slecht zijn, helemaal niet zelfs. Maar het is toch zonde: als er twee, drie maps meer waren geweest was de replay waarde misschien wel met de helft verlengt, jammer. Wat ook jammer is is de hoeveelheid lag. Ik speelde TF2 op de 360 en daar kwam erg veel lagging voor. In vijftig procent van alle spellen die ik speelde stopte ik omdat spelen simpelweg niet meer mogelijk was door al het haperen. Deze twee redelijk grote minpunten waren echt niet nodig geweest als Valve er net iets meer tijd in had gestoken. En dat is best gek als je bedenkt dat TF2 al zolang uitgesteld is.

Maar er zijn dan ook wel weer een aantal punten waaraan je kunt zien dat de game er profijt aan heeft gehad dat het zolang uitgesteld is. Aan het grafische uiterlijk bijvoorbeeld. Op het begin had ik het er al even over, maar wat ziet TF2 er toch wreed uit! Wanneer je aan je eerste potje begint heb je echt idee dat je in een of andere Pixar film bent beland. Dit word benadrukt met verschillende gezichtsuitdrukkingen die de characters in de loop van de game zullen gaan vertonen. Ik zal een voorbeeldje geven: als je met de Heavy een seconde of vijf aan het aan het knallen bent met je minigun, zal dat grote gestalte ineens heel hard gaan roepen en schreeuwen. Dit zijn echt van die punten die TF2 net even wat anders maken dan de ‘gewone’ standaard shooter.

Conclusie en beoordeling

Ik vind het een goede keus dat ik aan TF2 begonnen ben. Op het gebied van uiterlijk oogt de game als een shooter waarbij je niet hoeft na te denken bij wat je doet en je gewoon simpelweg kunt gaan knallen. Maar als je wat verder kijkt dan dat je neus lang is zie je dat TF2 een spel waarbij tactiek en teamwork juist twee hele belangrijke factoren zijn. Het uitgebreide klassesysysteem vormt daarin ook een belangrijke troef. Daarnaast zit er ook nog een hoop humor in de game verwerkt omdat je met je characters allerlei verschillende bewegingen en teksten kunt uitvoeren. Tegenover al deze pluspunten staan wel een aantal minpunten die – ookal ze soms erg irritant kunnen zijn – minder groot zijn dan de goede dingen. Vandaar dat ik deze game beloon met een hele mooie 8 ½!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Tactiek
 • Teamwork
 • Klassesysteem
 • Ziet er prachtig uit
 • Minpunten
 • Lagging
 • Te kort aan maps

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • is er een demo van lair?

 • handig voor (luie) mensnen XD

 • Jeuj :P

 • Yeeees! .. not

 • Als microsoft dat nou ook even inbakt voor de xbox live marketplace, dan ben ik ook tevreden.

 • Jules, je vergeet te vertellen dat dit wordt toegevoegd aan de Eurpose Store. De US Store heeft dit namelijk al. Eigenlijk gezegd is de US Store veel meer overzichtelijker. Je kan snel nieuwe deno;s vinden of een DC van een game, maar de Europese Store moet ik zoeken in een categorie en dan vindt ik nog niks. Als ik iets zoek in de Europese Store dan kan ik het moeilijk vinden en RACH het ligt niet aan mensen die lui zijn maar zo maak je het wat even overzichtelijker.

 • Als ze nu eerst eens de demo's gewoon apart zetten in de NL store!

 • Bespaart tijd –> tijd is geld :P

 • moet de playstation 3 ook geupdate worden ofniet?

  maar driver moet nog komen…

  heb ik nog niet gezien bij de store.  online nickname: valeroen


 • op zich wel handig. alleen download ik niet heel vaak iets van de store. soms een demo'tje of thema

 • Nou ik zie het niet staan hoor.. Of doe ik iets verkeerd? De PSStore is wel geupdate met nieuwe demo's dus dan zou de zoekfunctie er toch ook al moeten zijn?

 • In de amerikaanse store is een demo van Lair toch? Verder is het wel leuke toevoeging maar niet heel handig.

 • hieperdepiep?

 • Eindelijk, dat miste ik zo nu en dan wel eens.

 • Yay.

 • Eindelijk!

 • handig!

 • nog niet goed genoeg, ze moeten een lijst maken met alle games (zonder die op te delen in a-c en d-f enz.) zoals op de 360, dan kun je normaal vinden wat je nodig hebt.  ik vind die plaatjes eigenlijk ook niets want daardoor heb je maar een beperkt aantal games in 1 scherm terwijl je met ene lijst bijna het dubbele kan  en die stomme categorieën afschaffen want dat maakt de boel alleen maar onoverzichtelijk.  ook een nieuwste toevoegingen categorie op het hoofdscherm lijkt me handig
 • In de amerikaanse hebben ze het net iets mooier opgedeeld: demo's, trailers, add-ons. A-z functie is ook wel handig

 • Waarom niet op Marketplace? Daar zou het ook handig zijn :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren