1. The Club (X360)

The Club (X360)

Bij een lange brede weg staat een grote groep gamedevelopers te kijken. In de verte lijkt op deze weg gevochten te worden. Mensen schuilen achter muurtjes, voorkomend dat ze geperforeerd worden door de vele rondvliegende kogels, terwijl zij de dood aan de tegenstanders verwensen door het gebruik van ‘blindfire’. Er schijnt een president van een ver weg land te worden geëxecuteerd, en ergens anders lijkt een gevecht olie als hoofdprijs te hebben. Bizarre Creations, weglopend van een weg aan de andere kant waarover glimmende bolides met topsnelheden over het wegdek glijden, kijkt echter naar een hele andere weg. Tussen de twee eerder beschreven wegen in, was namelijk nog een weg aanwezig, een vrij nieuwe weg -hoewel niet helemaal goed afgewerkt- met beide andere wegen verbonden door twee afslagen. In de verte leek zich een grauw, in nevelen gehuld gebouw te bevinden. Ook uit dit gebouw klonken voornamelijk schoten en schreeuwen. Maar wie goed luistert zou met een beetje goede wil ook vaag het geluid van racende auto’s kunnen ontdekken. Op het dak van het gebouw is vaag, in knipperende neonletters te lezen: The Club.

Misschien is de bovenstaande inleiding niet helemaal duidelijk. Hopelijk heb je echter wel begrepen dat dit een metafoor is. Als je dat doorhebt wordt de inleiding hopelijk duidelijker en zie je in dat met de eerste weg het gros aan shooters wordt bedoeld, die veelal realistische situaties proberen na te bootsen. De tweede weg is de weg van Bizarre Creations, die -na de serie zeer succesvol te hebben gemaakt- de PGR serie achter zich laat en aan een nieuw project begint. Dit project representeert de derde weg, die staat voor hun nieuwe shooter, The Club. Zoals ik met de twee afslagen probeer aan te geven is The Club een shooter, maar het bevat ook wat race elementen. Om precies te zijn wat PGR-elementen. Deze zijn echter nooit prominent aanwezig, dus denk niet aan taferelen á la Full Auto (zo’n racespel waarbij je dikke guns op je auto hebt).

The Club is in de metafoor een geheel nieuwe weg. Dit komt omdat het geen shooter is zoals vele van tegenwoordig, want the Club streeft geen realistische situaties na, maar focused op een hele andere soort gameplay, en dat zijn “punten”. Het idee van The Club is namelijk gebaseerd op twee soorten modes. Bij de eerste mode is het de bedoeling om –al dan niet binnen een bepaalde tijd- van A naar B te komen, waarbij je zoveel mogelijk punten moet halen. De tweede mode houdt in dat je binnen een bepaald gebiedje wordt gedumpt waarin je moet overleven en, alweer, zoveel mogelijk punten moet halen.

Die punten krijg je door kills te maken. Voor elk mannetje dat je neerschiet krijg je namelijk een bepaald aantal punten. Als je een kill maakt gaat tevens een “multiplier” lopen. Hoe hoger deze multiplyer, hoe hoger je eindscore. Dit puntensysteem is enigszins vergelijkbaar met het Kudos-systeem van PGR, hoewel in er The Club natuurlijk meer focus op wordt gelegd. Om de multiplier zo hoog mogelijk te krijgen, is het de bedoeling binnen een bepaalde tijd opnieuw een leven te benemen. Lukt dit, wordt de multiplier hoger, en heb je weer een aantal seconden om opnieuw een kill te maken. Lukt het je echter niet binnen de tijd een leven te eindigen, gaat de multiplier “bloeden”. Dit houdt in dat hij leegloopt. Dat valt te stoppen door weer een badguy tegen de vlakte te werken. In The Club kunnen hier en daar ook verkeersborden met doodskoppen erop geconstateerd worden. Ook deze kun je kapot schieten om de multiplier te laten stijgen/stoppen met bloeden. Deze borden schieten gelukkig niet terug.

De tegenstanders schieten echter wel terug, hoewel de A.I. niet dusdanig goed is dat je continu kapot wordt geschoten. Gelukkig komt dit mooi uit, aangezien jij het moeilijk genoeg zult hebben genoeg vijanden neer te schieten om die Multiplier op te krikken tot het gewenste getal. Want dat is ongeveer DE steunpilaar van The Club, zo hoog mogelijke scores halen. Erg belangrijk is het dus dat je graag highscores haalt, wat heel verslavend kan werken, omdat je zult zien dat je steeds hoger kunt komen naarmate je een level beter doorhebt.

Zoals in de inleiding staat, zijn er ook een aantal dingen aan deze nieuwe weg die niet helemaal goed afgewerkt zijn. Eén van deze punten is het verhaal, want dat is er niet. Nou ja, het bestaat uit een introfilmpje en een tekstje in de handleiding. Het introfilmpje maakt duidelijk dat The Club een geheime organisatie is die bepaalde mensen selecteert om vervolgens toernooien te spelen en te overleven. Rijke mensen kunnen vervolgens geld op hun favoriet zetten. Deze mensen, een soort van moderne gladiatoren, hebben elk een eigen achtergrond. Dat is het hele verhaal, waarmee verder niets gedaan wordt. Een gemiste kans, omdat het in principe een leuk concept is, dat helaas totaal niet wordt uitgewerkt.

Ook de besturing behoort tot deze slechte afwerking, al is deze minder erg dan het nietuitwerken van het verhaal. De besturing is op zich best oké, maar op sommige momenten ietwat stroef, wat vooral voor kleine frustraties zorgt bij aanvallers van dichtbij. Deze willen nog wel eens langs je rennen waarna je om moet draaien, wat iets te lang duurt door de stroeve besturing. Dit zal geen groot struikelpunt zijn, hoewel het natuurlijk wel jammer is. Nog zoiets zijn de omgevingen. Deze zijn namelijk, hoewel de graphics niet lelijk zijn, soms wat grauw. Je zult je zeker niet aan de graphics storen, maar de soms grauwe omgevingen nodigen niet meteen uit tot spelen en kunnen het enthousiasme zelfs ietwat inperken.

Ook The Club heeft -geheel in de trend van nu- een multiplayer. Online kun je zowel tegen elkaar spelen als je Highscore vergelijken met die van je vrienden/vijanden. Vooral dat laatste kan, zoals eerder vermeld, heel verslavend zijn als je competitief aangelegd bent. Je zult telkens een level opnieuw willen doen om je tegenspeler te overtreffen, maar ook offline is er genoeg te beleven. Denk aan “oldskool” splitscreen elkaar afknallen met een The Club sausje eroverheen. Dit sausje zorgt voor een aantal leuke modes, zoals “Hunter-Hunted”. Hierbij is de Hunted degene die de -op dat moment- laatste kill heeft gemaakt. De score van de Hunted loopt continu op. Aan de Hunter de taak de Hunted te killen, waarna men van titel ruilt, inclusief optikkende score. Degene die als eerste de gevraagde score weet te behalen wint.

Conclusie en beoordeling

Bizarre Creations heeft het lef gehad de weg die zij waren ingeslagen te verlaten en een geheel nieuwe weg in te slaan, in plaats van de toch al zo drukke weg van de realistische shooter. Deze weg is goed begaanbaar, hoewel hij ietwat grauw is en de besturing hierover een beetje stroef. De weg van The Club moet dan ook alleen bewandeld worden door competitieve gamers, bij wie het woord “highscore” een glimlach op het gezicht tovert. Komt deze glimlach bij jou echter alleen tevoorschijn bij de woorden “verhaal” en “realisme”, kun je deze weg beter niet inslaan.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Verslavend
 • Innovatief
 • Highscores
 • Combosysteem
 • Degelijke multiplayer
 • Minpunten
 • Omgevingingen soms een beetje grauw
 • geen verhaal
 • besturing ietwat stroef

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ze kunnen hem beter platinum maken dan kost ie hetzelfde

 • dit geld waarschijnlijk ook voor de 360 versie

 • beter psn cards ik heb er zo gee nzak aan

 • 25 Gig downloaden?

 • lol dude ik wil niet dat mijn hardeschijf vol wordt :P

 • gelukkig heb ik voortaan een CC want als je op de psn cards moet wachten…

 • Ik weet niet hoeveel er op een BRD schijf past maar dan wordt mijn harde schijf ook vol. Maar dit is wel leuk om te horen.

 • Agja, spel kost nu toch nog \"maar\" 35 euro :)

 • Daar ben ik absoluut voor te vinden, het verdwijnen van de fysieke media en alle shit die ermee gepaard gaat.

 • Past 25 gig in eerste instantie op een dual-layer dvd dan, OptimusPrime?  Njah, wel mooi dat dit zo aangeboden wordt :).

 • Dat zal een aardige klap zijn voor je harde schijf :] Maar goed, een goed voorproefje op wat er komen gaat, games instaleren op je console :)

 • Haha dit gaat echt niet passen bij mij =P

 • Op sommige plekken kost ie ook al 30 euro..

 • Zeker een mooie stimulans voor degene die de game nog niet hebben om het alsnog aan te schaffen. Maar goed, zonder Prepaid-kaarten kom ik niet ver qua PSS-downloads.

 • WiZzhole @ Blu-Ray heeft toch rond 25 GB? -_-

 • Vet, maar heb hem toch al

 • Dat vindt ik nu het stomste wat je ook kunt doen is een volledig spel kopen online voor de zelfde prijs dat je het kunt krijgen in de winkel.  Want punt 1 je het geen boekje,CD doosje en het pakt plaats op je harde chijf.

  2 Als je het heb uitgespeeld of beu zijt neemt het nog altijd plaats in op je Harde schijf en je kunt het niet omwisselen of verkopen in tweedehands.

 • Goeie streken!

 • WiZzhole @ Blu-Ray heeft toch rond 25 GB? -_-

  De game bestaat ook op de Xbox 360 hè.

 • koop het liever op disc

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren