1. Everybody's Golf World Tour (PS3)

Everybody's Golf World Tour (PS3)

Het is een frisse zondagmorgen. Eén van je vrienden is lid van een golfvereniging en heeft jou en een paar anderen uitgenodigd om eens een dagje te gaan golven bij de golfbaan in de buurt. Na een klein ritje met de fiets zie je de golfbaan al aan de horizon verschijnen. Je ziet een uitgestrekte lap grond met veel heuveltjes, bomen en gras, véél gras. Na een drankje in het clubhuis aan de golfbaan te hebben gedronken besluiten jij en de rest van het gezelschap te beginnen met het eerste potje. Eindelijk is het zover, je zet je eerste stappen op de golfbaan. Je hoort de groene grasmatten zachtjes veren bij elke stap die je zet. Het zonnetje schijnt fel, de lucht is nog fris. Je bent klaar voor je eerste potje golf!

Dit is ongeveer het gevoel dat je krijgt als je Everybody’s Golf World Tour voor de eerste keer speelt. Deze nieuwe aanwinst in de Everybody’s Golf serie is niet zomaar een golfspel. Nee, het is, net als de voorafgaande delen, een golfspel met een partyelement. Het heeft de basis van een golfspel. Deze is opgefleurd door een vrolijk kinderlijk ogend sfeertje en leuke gamemodes. Nieuw aan deze game in vergelijking met de eerdere games uit deze serie is dat deze in High Defenition te spelen is en dat er online toernooien te spelen zijn met maximaal 50 spelers. Naast de online multiplayer is er ook nog een offline multiplayer en een uitgebreide singleplayer-modus.

Wat bij elke spelmodus centraal staat is het spelen van wedstrijden. Per baan draait het erom dat je in zo min mogelijk slagen je golfbal in de hole slaat. Dit doe je met verschillende golfclubs. Elke baan heeft een waarde voor par. Par is het aantal slagen waarin je de golfbal in de hole moet krijgen om precies nul punten te krijgen. Sla je slagen minder dan de par dan krijg je per slag een punt minder, sla je slagen meer dan de par dan krijg je per slag een punt hoger. Hoe lager deze score is, hoe beter je er in een wedstrijd voor staat. Maar er is nog een puntentelling. Die gaat over hoe je speelt. Je krijgt bijvoorbeeld punten of minpunten voor het soort bodem waar je bal op landt, in hoeveel slagen je de golfbal in de hole slaat en soms als je met een bepaald effect slaat. In een wedstrijd speel je meerdere holes, meestal negen of achttien. Hoe hoog je staat in het klassement wordt eerst bepaald door je score en in het geval dat meerdere spelers dezelfde score hebben wordt er gekeken naar de hoogste punten. Dit vind ik een goed puntensysteem. Er wordt net zoals bij échte golf gekeken naar de laagste score maar ook op de manier waarop je dat balletje in de put krijgt. Dit zorgt dat je meer let op je speelstijl.

Voordat je aan een wedstrijd begint kan je de character kiezen waarmee je speelt. Deze characters hebben allemaal verschillende vaardigheden die duidelijk staan aangegeven. Hoe goed je character is, is ook deels afhankelijk van de loyalty die de character heeft. Je krijgt meer loyalty door potjes te spelen en te winnen. Ook kan je verschillende looks voor je character kiezen om mee te spelen. Die vaardigheden kan je een beetje aanpassen door andere golfballen en clubs te kiezen. Wat ook wel een grappig element is, is dat je een caddy kan kiezen. Een caddy is je hulpje bij golf. Hij of zij draagt je clubs en geeft je tips tijdens het spelen. Een caddy draagt niet echt bij aan de gameplay, maar wel heel erg aan de sfeer. Deze verschillende items en characters bieden genoeg variaties naar mijn mening. Je kan zowel goed afwisselen met vaardigheden als met de sfeer waarin je een potje speelt.

Een golfbal slaan kan op twee manieren: je kunt de bal over het veld heen slaan of je kan de golfbal over het veld heen laten rollen. Als je een lange afstand wilt slaan moet je over het veld heen slaan. Hiervoor zijn in een set golfclubs verschillende clubs voor verschillende hoogtes en afstanden te selecteren. Met het coördineren van je slag moet je met vier dingen rekening houden: de snelheid en richting van de wind, de mogelijke obstakels en de bodem waar de bal belandt. De snelheid en richting van de wind staan linksboven in het scherm aangegeven. Er staat een pijltje dat de richting aangeeft en na de eerste slag wordt de maximale invloed die de wind kan hebben op de afstand waar de bal beland in meters aangegeven. De invloed die de wind heeft op de bal hangt af van hoe hoog je de bal slaat en hoe ver. De bodem waar de bal belandt kan varieren van gemaaid gras tot een onbegroeide lap grond. Het verschilt per bodemsoort hoe moeilijk het is om een golfbal weg te slaan. De bal slaan kan op twee manieren: Traditional Shots en Advanced Shots. Traditional Shots is het systeem dat voorkwam in de vorige delen van Everybody’s Golf. Als je op de x-knop drukt loopt een balkje die weergeeft hoeveel procent slagkracht je gebruikt vol. Op het gewenste percentage moet je dan weer op de x-knop drukken. Dan loopt het balkje weer terug en moet je precies op het aangegeven punt op de x-knop drukken. Hoe dichter je bij dat aangegeven punt klikt hoe beter je slaat. Het Advanced Shots systeem is in deze game nieuw geïntroduceerd in de Everybody’s Golf serie. Je moet op de x-knop drukken om je golfclub omhoog te halen. Vervolgens moet je, om de slagkracht te bepalen, op het juiste moment op de x-knop drukken. Dan zie je bij de golfbal een rood rondje snel kleiner worden. De bedoeling is dat je als het rode rondje zo klein is dat het binnen het paarse rondje past dat je dan op de x-knop drukt. Hoe kleiner het rondje dan is hoe beter de slag. Eigenlijk zijn beide besturingen gebaseerd op het zelfde idee. Alleen krijg je bij de Traditional Shots wat meer informatie en is het Advanced Shots systeem wat gebruiksvriendelijker. Ik ben zelf wat meer van de Advanced Shots, maar ik kan goed begrijpen dat als je een gevorderde speler bent dat je overstapt op het Traditional Shots systeem overstapt. Ik vind het dan ook zeker goed dat er een keuze is tussen deze twee besturingsopties. Dan heb je nog het over de grond laten rollen van de bal, ook wel het putten genoemd. Hiervoor heb je een speciale club die bestemd is voor het putten. Het putten wordt vooral gebruikt bij het erin slaan van de golfbal vanaf kleine afstand. Als je put dan zie je het veld opgedeeld in

vakjes van 50 bij 50 centimeter, aan elke rand van het vakje is te zien hoe hard het naar links, naar rechts, naar boven of naar beneden afloopt. Bij Traditional Shots werkt de besturing hetzelfde als bij slagen in de lucht. Bij Advanced Shots hoor je vier piepjes, waarbij elk piepje een kwart van de slagkracht voor moet stellen, waarna je op het juiste moment op de x-knop moet drukken. Ook heb je de mogelijkheid verschillende effecten toe te voegen aan je schot. Dit hele slagsysteem werkt naar mijn mening goed. Als je het spel een tijdje heb gespeeld kan je al snel goed naar gevoel slaan.

De singleplayer heeft drie verschillende modi waarin je kunt spelen: Challenge mode, Stroke en Training. Bij de Challenge-mode gaat het om het vrijspelen van nieuwe levels, characters en items en het behalen van hogere ranks. De Challenge mode kent tien ranks. Je begint bij junior en je eindigt bij platinum. Een challenge is een duel tegen een soort eindbaas van de rank. Hierbij krijg je voor elke keer dat je verliest een kruisje en elke keer dat je wint een rondje. Je hebt de challenge gewonnen als je drie rondjes hebt of als je de baan uitspeelt en voor staat op je tegenstander. Elke keer als je een challenge wint ga je een rank omhoog en kan je met de character spelen die je verslagen hebt. Maar om een challenge te kunnen spelen moet je eerst zorgen dat je gekwalificeerd bent. Dit doe je door wedstrijden uit te spelen. Per rank zijn er een aantal wedstrijden die je kunt spelen. Om je te kwalificeren moet je een deel van die wedstrijden uitspelen, meestal moet je vier of vijf wedstrijden uitspelen om je te kwalificeren. Daarbij win je als je een wedstrijd wint bepaalde items of characters. Die Items kunnen bijvoorbeeld nieuwe golfballen, golfsticks en characters zijn. Deze kan je dan weer gebruiken in de wedstrijden die volgen. De Challenge-mode biedt naar mijn mening genoeg variatie. Deze is vooral te vinden in de verschillen in de regels, de banen en de moeilijkheidsgraad. Naast dat de challenge mode gevarieerd is heeft het ook een lange speelduur. Om alle wedstrijden en challenges één keer te spelen had ik wel meer dan 30 uur nodig. Daarbij heb je nog niet alle wedstrijden uitgespeeld, als je er vanuit gaat dat je ze niet allemaal na één keer spelen wint. Bij Stroke kan al je vrijgespeelde banen spelen om je ouder records te verbeteren. Als je houdt van het verbeteren van high-scores is deze mode zeker een mode waar je nog een tijd mee bezig kan zijn. Bij de trainingsmode kan je elke vrijgespeelde hole selecteren om daar op te oefenen. Ook heb je een klein trainingparcours tot je beschikking. Over de singleplayer ben ik zeer te spreken. Het heeft genoeg variatie: je kunt challenges doen, je high-scores verbeteren en je speelstijl optimaliseren door de trainingmode te gebruiken.

Bij de offline multiplayermodus kan je het opnemen tegen drie spelers en/of computerspelers in een zelf ingestelde game. In deze mode heb je veel opties om je game precies te maken zoals je wilt. Je kunt natuurlijk zelf de maps kiezen waar je op speelt maar ook dingen zoals windsterkte en speciale regels kan je zelf instellen. Je speelt in deze mode niet split-screen maar na elkaar. Wat mij direct opviel is dat je voor één controller meerdere spelers in kan stellen. Dat vind ik eigenlijk wel handig. Want als jij bijvoorbeeld nog maar één controller hebt kan je toch met vier vrienden deze multiplayer genieten. Ook een leuke toevoeging is de Match Play. Hier speel je een wedstrijd tegen elkaar zoals dat bij de challenge van de Single Player wordt gedaan. Als je de game en de controllers hebt ingesteld, heb je net zoals bij de singleplayer een menu waar je kan kiezen welke character je bent, welke golfclub je gebruikt en welke bal. Deze offline multiplayer is echt heel leuk om met vrienden te spelen omdat je nét dat kleine verschil wilt maken waardoor je voorstaat. Bij de online multiplayermodus kan je met een zelf ontworpen character in spellobby’s rondlopen en andere spelers uitdagen voor wedstrijden of toernooien. De wedstrijden kan je net als bij de offline multiplayer zelf instellen. De toernooien zijn vooraf ingesteld en kan je niet zelf beginnen, maar kan je alleen maar aan meedoen. Je zult je vast wel afvragen of het niet lang duurt om een toernooi met 50 spelers te spelen. Hier is goed over nagedacht. Je speelt door elkaar heen en als je bij een bepaalde tijd nog niet je golfbal in de hole hebt gedaan ben je gediskwalificeerd. Deze multiplayer is zeer geslaagd te noemen en staat garantie voor uren speelplezier.

In deze Everybody’s Golf maak je een World tour. Dat betekend dat je veel verschillende maps over de hele wereld zal tegenkomen. Je ziet bijvoorbeeld een map in Japan, Amerika en op de savanne in Afrika. Deze maps zijn stuk voor stuk goed ingericht. Ze bevatten soms letterlijk levendige details. Zo is er een hole in de savanne waar je tussen een rallyrace door zit te golven. Ook de opbouwende moeilijkheidsgraad is knap gedaan. In het begin zul je vooral rechte vlakke banen zien met weinig hindernissen, in de latere maps zul je telkens meer moeite hebben met het überhaupt halen van een par door de vele hindernissen, bochten en het vele reliëf. Wat mijn ervaring was in deze maps is dat ze allemaal na enige oefening goed te spelen zijn.

De graphics zijn precies zoals je die van een golfgame verwacht: strak, zo gedetailleerd mogelijk maar niet te onoverzichtelijk. De landschappen zien er prachtig uit en de characters zijn juweeltjes te noemen. Al het geluid dat er is sluit precies aan op het sfeertje van ‘een dagje golfen’ maar er is per map maar één soundtrack en ook hoor je echt té vaak dezelfde voice-acts. Dit neemt niet weg dat het sfeertje echt geweldig is. Door alle verschillende characters, met hun verschillende humoristische karaktertrekjes, krijg je echt het gevoel dat je normaal krijgt bij een partygame. Dit heeft er eigenlijk voor gezorgd dat ik de demo een half uurtje de kans gaf, waarna ik het spel heb gekocht.

Everybody’s Golf World Tour heeft een paar kleine minpuntjes. Er is weinig muziek en voice-act. Ook is het onoverzichtelijk dat er geen in-game menuutje is waar je wat opties in kan stellen en terug kan gaan naar het hoofdmenu. Als je terug wilt gaan naar het hoofdmenu moet je een bepaalde combinatie van toetsen indrukken die ook niet iedereen kent. Het grootste minpunt dat ik kon vinden is dat dit spel vijf gigabite van je harde schijf nodig heeft. Dat is al snel één tiende deel van je harde schijf en dat vind ik toch jammer. Al met al is dit een geslaagde golfgame. Door alle vrolijke characters en mooie interactieve landschappen zit je helemaal in het party-sfeertje. Maar laat je niet afleiden, achter alle vrolijkheid zit een zeer serieuze game die voor elke gamer speelbaar is. Denk je dat deze game wel iets is voor jou? Download dan de gratis demo van de Playstation Store om te kijken of het je aanspreekt. Everybody’s Golf is niet alleen voor golfliefhebbers. Nee, het is voor iedereen.

Conclusie en beoordeling

Everybody's Golf World Tour is een goede golfgame die een leuk partysfeertje meegeeft. Door de lange singleplayer kan je uren vermaak vinden in deze game. En als dat niet genoeg is heeft deze game ook nog eens een uitgebreidde multiplayer.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Een Leuk partysfeertje
 • Lange singleplayer van wel meer dan 30 uur speeltijd
 • Goede besturingen
 • Mooie Graphics
 • Leuke multiplayerfuncties, zowel offline als online.
 • Minpunten
 • Weinig soundtracks en voice-act
 • Geen in-game menuutje.
 • Als je deze game wilt spelen zal je hem eerst moeten installeren en dat kost vijf gigabite van je harde schijf.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • jammer maar ik vond de bourne conspiracy zowiezo niet goed

 • jammer maar ik vond de bourne conspiracy zowiezo niet goed

 • Bijna de helft van de werknemers weg, damn gaat hard daar.

 • Ik lees de laatste dagen niet anders meer als dat er in de game industrie ontslagen vallen…. dus deze kan er ook nog wel bij :S .

 • En weer geen merkwaardig verlies. Je kan alleen maar blij zijn dat die prutsers geen verder troep zoals the borune conspiracy kunnen ontwikkelen. :)

 • Weer 150 gezinnen mogelijk(!) zonder inkomsten.. Hopen dat de vrouwen daar een beetje werken :)

 • Ik geloof dat al die bedrijven nu ineens niet meer zo blij zijn met de fusie =P

 • @ basjuhdragon  Zestig werknemers, niet 150.  OT: Tja, herstructureringen zijn altijd een moeilijke periode voor de werknemers. Laten we hopen dat de schade hierbij blijft.


 • Aiiiiii

 • Ik vraag me nu af wat er nu zo goed moet zijn aan die herstructuering van Activision Blizzard :S!

 • Ik hoop niet dat het bedrijf waar ik later ga werken ooit gaat fuseren :P

 • damn… zonde die mensen

 • En ze vallen overal als katten uit de bomen.

 • Gaat lekker…

 • Ohja, als jullie daarom zeiken …  Hallo, we zitten in het jaar 2008, als je dan nog verwondert ben dat er meer en meer ontslagen vallen, dan vraag ik me wel even af in welke grot jullie de afgelopen maanden leefden.

 • Ik ben ook ontslagen bij Vivendi.

 • Wel klote voor de werknemers zeg…

 • Toch wel sonde. Ik ga die Bourne game misschien nog wel kopen..

 • niet leuk voor die mensen die ontslagen zijn

 • hoe kies je wie er ontslagen moet worden? zullen vast wel ruzies onstaan zoals: waarom jij niet ontlagen en ik wel? en dat soort troep..  ga zo niet door actibliz

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren