1. Call of Duty 4: Modern Warfare (X360)

Call of Duty 4: Modern Warfare (X360)

Dagelijks 1,3 miljoen spelers online, zeven miljoen exemplaren verkocht, meer gespeeld dan Halo 3. Het is wel duidelijk dat Call of Duty 4 niet zo maar een game is. Sterker nog, het is een van de beste first-person shooters in jaren! Eindelijk weer eens een game die je maanden lang op het puntje van je stoel houdt. Vanaf het moment dat ik het spel heb opgestart tot maanden na de releasedatum heb ik dit spel (bijna) dagelijks met veel plezier gespeeld.

In deze Call of Duty verruilt Infinity Award de WOII setting voor een moderne setting, vandaar ook de naam Modern Warfare. Het verhaal gaat dat vier zeer belangrijke leiders een staatsgreep hebben gepleegd.

Jij moet natuurlijk zoals altijd deze terroristen uitschakelen en zorgen dat het weer veilig wordt in de wereld. Je zult vooral spelen in Rusland en het Midden-Oosten en je wisselt om de haverklap tussen een SAS-agent en een Amerikaanse marinier. Je zult veel verschillende soorten missies spelen, maar ze zijn allemaal even spectaculair. Het is om je heen is het altijd een chaos. Met overal explosies en neerstortende helikopters zul je denken dat je echt in een gevecht bent. Als je de campaign hebt uitgespeeld kun je nog proberen de game uit te spelen op 'Veteran' en je kunt de arcade mode doen. Dit is een leuke, grappige modus waar je punten krijgt voor alles wat je doet en veel verschillende combo's kunt halen.

De campaign geeft een fantastisch gevoel dat je nog vaak opnieuw zult willen beleven. De missies zijn vrij gevarieerd zodat je nooit verveeld zult raken. De allereerste missie is al een van de leukste en mooiste van het spel. Je begint met de SAS-agent 'Soap' in een helikopter waarna je gedropt wordt op een groot Russisch schip.

Hier merk je al hoe mooi de game is. De boot schommelt continu waardoor het moeilijker wordt om iemand neer te schieten. Het water ziet er ook prachtig uit, net als de regen. Nadat je een belangrijk document in het schip hebt gevonden komen de vijanden en schieten ze het schip tot zinken. Je zult zo snel als je kan moeten vluchten en met een spectaculaire sprong in de helikopter moeten springen. Ook een leuke missie is een sniper-missie waar je met de nog jongere Captain Price speelt in het gevaarlijke Tsjernobyl. Hier zul je in je camouflagepak langs verschillende terroristen moeten sluipen en je zult er ook een paar met je sniper moeten elimineren. Waar het er in deze missie om gaat om zo stil en voorzichtig mogelijk te zijn, moet je in de meeste andere missies je door een chaos zien heen te schieten. Dit is een voorbeeld van de variatie in de campaign. Zoals ik al zei is deze game een 'visueel pareltje'. De belichting, animaties, explosies.....alles ziet er gewoon prachtig uit. Het zal vrij moeilijk worden voor andere games om Call of Duty 4 visueel te overtreffen. Naast de graphics zijn ook de geluiden prachtig. Als je de speakers eens vol opendraait hoor je hoe alles om je heen prachtig wordt weergegeven.

Ook de wapens bij Call of Duty zijn allemaal heel realistisch en ze geven prachtige geluiden. Er is verscheidenheid in de wapens en ze zijn allemaal goed uitgewerkt. Je hebt leuke bekende assault rifles zoals de M4 Carbine en de AK-47, maar ook heb je veel verschillende shotguns, snipers en granaatwerpers. Waar het in andere shooters vaak lang duurt om iemand neer te schieten, schiet je in Call of Duty iemand al dood met twee of drie kogels met je machine gun. Dit hoort ook bij de realiteit van het spel. De wapens zijn allemaal heel accuraat en het herladen wordt realistisch in beeld gebracht.

Helaas is de campaign niet al te lang en zul je er ongeveer 8 uur mee bezig zijn. Maar gelukkig is er dan nog de multiplayer! De online multiplayer is niet zomaar een toevoeging, het is een hele game op zichzelf. Je kunt hier maanden plezier aan hebben omdat het niet zomaar gaat vervelen. Dit komt mede door de XP punten die je krijgt voor alles dat je doet. Je krijgt ze voor het maken van kills, het krijgen van assists en bijvoorbeeld voor het plaatsen van een bom of het veroveren van een gebied. Ook zijn er challenges waarmee je XP punten kunt halen. Challenges zijn speciale mijlpalen die je moet bereiken en waar je behoorlijk veel punten voor krijgt. Een voorbeeld hiervan is het halen van 150 kills met een bepaald wapen of het krijgen van 30 assists. Je haalt niet zomaar die punten, want je kunt er ook nog iets mee doen. Je begint namelijk op level 1 en met de punten die je haalt ga je steeds een level omhoog.

Met het stijgen in rang kun je ook nog verschillende wapens vrij spelen en attributen voor die wapens vrij spelen. Alle wapens die je hebt vrijgespeeld kun je plaatsen in zogenaamde 'classes'. Je hebt er vijf van en je kunt in elke class een wapen plaatsen met je eigen attribuut en 3 verschillende 'perks'.

Perks zijn dingen waarmee je een soort van extra krachten of dingen krijgt. Zo heb je perks voor het hebben van meer ammo voor je wapen of voor het schieten met je wapen door muren. Nadat je het hoogste level hebt bereikt (55) kun je 'prestige' mode doen. Dit is gewoon dat je weer begint bij level 1 en alles weer opnieuw kan halen. Wel blijven je statistieken en ziet iedereen dat je al een keer opnieuw bent begonnen. In de multiplayer zijn er vele verschillende game-modi en zijn er ongeveer 16 maps! Dit lijkt me wel genoeg om je een lange tijd mee te vermaken. Ook zijn er pas 4 nieuwe maps uitgekomen, waarmee je jezelf nog langer kunt vermaken. Er is wel een klein minpunt aan de multiplayer. Dat is dat het soms moeilijk is om een game te vinden en dat de host er nog wel eens mee wil stoppen. Dit eindigt de game meteen en daarna moet je weer een nieuwe zoeken. Dit kan soms heel frustrerend zijn. Dit is een beetje jammer, maar desondanks is het spel nog steeds fantastisch.

Conclusie en beoordeling

Deze game is heel verslavend en doet bijna alles goed. De graphics zijn prachtig en de campaign zal niet zo snel gaan vervelen. De multiplayer biedt oneindig veel speelplezier en je zult altijd proberen een hogere rang te halen. De makers van Call of Duty 4 hebben echt een prachtig spel afgeleverd. Als je een nieuw spel wilt kopen, zou ik het wel weten!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • geweldige multiplayer
 • variatie
 • graphics
 • verschillende wapens
 • geluid
 • ranking systeem
 • moderne setting
 • Minpunten
 • iets te korte campaign
 • hosts die er mee stoppen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • is dit een goed of een slecht nieuws? want ik blijf het zeggen een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken

 • @Maxpieter

  Prachtig geformuleerd!

 • We zullen wel zien wat het wordt…

 • Zozo een nieuwe Epic game dat geen Duke is :P

 • afwachten maar weer…

 • Zozo een nieuwe Epic game dat geen Duke is :P  euh …. what?!?

 • Fokking hell EA. oMYgOd.  Dat voorspelt veel deadlines te vroeg gereleasde games en uiteraard melkie melkie ten top.

  Dammage ik ben niet blij met dit bericht. Dit staat voor 75% kans dat t bagger wordt. Nou maar duimen voor die 25%.

  Een vos blijf inderdaad een vos en een rat een rat.

  Ea heeft trekjes van beide. • En een zeikerd een zeikerd. EA is een van de betere ontwikkelaars voor 2008 ;). Ik vind het mooi iig :).

 • Jah idd Wiizzhole, dit wordt geen type sims(lees: melkgame). EA wordt steeds beter en sommige zitten al meteen te zeiken dat het niks wordt terwijl ze nog niet niet eens weten wat het is. En het wordt niet gemaakt door EA zelf dus..

 • Sorry, hoor maar nou heeft EA eindelijk het licht gevonden door goede games uit te brengen (mirror's edge, Spore, Mercenaries 2 om maar een paar te noemen) en toch blijven mensen aan het zeiken. Bovendien is EA hier slechts uitgever. En dat van die te vroeg gereleasde games slaat ook nergens op (zie Army of two).

 • Kom op mensen, EA is goed bezig! Zeker als ze deze lijn blijven aanhouden met het uitgeven van nieuwe originele games.

 • inderdaad afwachte, maar binnekort kan iedereen aan de slag met andere toptitels van EA.

 • EA heeft dit jaar nog enkele toptitels. Ik kan dit niet slecht vinden.

 • EA heeft vroeger ook wel huis is wat leuken spellen uitgegeven zoals Medal of Honor en LAPD future cop.

 • omg EA..alweer EA! straks is alles EA..idioten die per game wel 5 patches gemiddeld uitgeven en nog de helft niet fixen. snif ik mis westwood

 • Mmm we will see…

 • Yeah right, lekker voor 2009 laten liggen :)

 • Opzich is er niks mis met EA, zolang ze dan maar Epic de ruimte geven om een goede game af te mogen leveren!

 • zegt niet veel :p

 • EA is lekker bezig met uitgeven..:P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren