1. FIFA 08 (PSP)

FIFA 08 (PSP)

Hallo iedereen,

Ik weet dat er momenteel al verschillende memberrecensies in de lucht zijn over zowel FIFA 08 en Pro Evolution Soccer 2008 (PES 2008) maar nog altijd is het de vraag welke nou beter is.

Ikzelf ben al een vroege koper geweest van de FIFA, maar nu kreeg ik plotseling via een vriend Pro Evolution Soccer 2008 in mijn handen. Het valt op dat het al meerdere malen is voorgekomen dat er een spel uitkomt, en een concurrent van dat spel even later pas in de winkels ligt. In dit geval was FIFA de vroege vogel, terwijl echte PES fanaten nog even watertandend moesten wachten, kijkend naar (video)reviews van FIFA, hoe mooi dat er op alle systemen uit zag, en hoe goed PES dan wel niet moest zijn.

Nadat FIFA 08 nu alweer enkele maanden in de schappen ligt, en PES alweer goed verkoopt, kreeg ik ze dus ineens allebei in handen.

FIFA

Zodra je FIFA 08 opstart, zie je de mooie afwerking van menu's, die eigenlijk nu wel een beetje kenmerkend zijn voor EA, want dezelfde structuur van menu's zie je bijvoorbeeld terug in de NEED FOR SPEED franchise. Echter, een storend probleempje uit FIFA 07 is nog steeds niet verholpen. De enorme vertraging die er is wanneer je tussen de menu's wisselt, omdat er steeds dingen geladen moeten worden. Je merkt dit echt als je spelers wil wisselen, omdat er steeds weer een foto'tje geladen moet worden met je speler, zijn stats en positie.

Laadtijden zijn wel acceptabel, zal iedereen zich realiseren, als ze ineens het Wembley Stadium zien opdoemen, of een van de andere mooi uitgewerkte stadia, wat mij op het volgende punt brengt.

De grafische prestaties zijn mooi, ik weet niet of er grafisch gezien iets beters uit de psp gepompt kan worden. Stadia waarin je speelt zijn mooi nagemaakt, het publiek bestaat uit 2dimensionale poppetjes die aan het huppelen zijn. Dat tweedimensionale zie je meteen, maar al met al, als je je op je spel concentreert, ziet het er mooi uit.

De gameplay is typisch FIFA, met dezelfde commando's als de vorige fifa, met een paar leuke toevoegingen zoals controle over de keeper.

PES 2008

Nu dan PES, waar men veel van verwacht.

Hierbij moet ik bijzeggen dat ik nieuw ben op het gebied van voetbalspelletjes, dus dit is de eerste fifa die ik heb gespeeld, dat van die controls weet ik gewoon van andere recensies, dus ik ben redelijk objectief.

Nadat ik PES heb opgestart, komt het allemaal wat chaotisch over. Ik mis hierin het overzicht dat je hebt bij FIFA. De voorfilmpjes zijn wel leuk, die heb je niet bij fifa, maar waar komen we nou voor? de filmpjes of de game? Nadat ik me dus met enige moeite door de menu's heen heb geworsteld (dit geldt niet voor de hard-core PES speler want die is waarschijnlijk bekend met het menu) gaan we voetballen. Tot mijn immense vreugde zie ik er het Nederlands Elftal tussen staan. mijn keuze was dus vlug gemaakt, maar toch even naar andere teams kijken.... en ik snap er weer niets van. Het lijkt wel alsof de meeste clubs verborgen zijn achter rare namen als 'north london' enzo. (dingen als south london' ben ik er niet tegen gekomen. Waarom niet gewoon alle leagues op een rijtje waar je uit kan kiezen?(puntje voor fifa)

vervolgens gaan we toch echt voetballen. Ondanks het feit dat je geen stadia kan kiezen (puntje voor fifa), ziet het er toch wel leuk uit. er is alleen een roze/wit/rode plaat dat het publiek voor moet stellen (puntje voor FIFA) na even voetballen zie ik toch het verschil met fifa. PES is realistischer in bewegingen, en varieteit voor deze bewegingen. (ja hoor, puntje voor PES)

dat gevoel van realisme trok wel weer weg toen ik een goal scoorde, want toen begon kuyt ineens heel vreemd te wandelen. (puntje voor fifa, omdat ze overwinningsdansjes hebben) en oordeel zelf maar of je er commentaar achter wil hebben, want pes roept alleen "GOAL" als je gescoord hebt, en verder zwijgen onze commentatoren als het graf. (geen puntjes hier, wan fifa's cleid chifsley en andy grey beginnen je soms ook de keel uit te hangen)

Nadat het er een beetje slecht begon uit te zien voor PES, gingen we spelers wisselen. en toen werd alles helder. Je kan appels niet met peren vergelijken. PES opende een oase aan allerlei tactieken, waar je in fifa nooit op gekomen was. (vanwege de uitgebreide achtergrond van een potje voetbal krijgt pes hier 2 punten van mij)

eindcijfer fifa: 8

eindcijfer PES: 7-, misschien een 6

Conclusie en beoordeling

FIFA ziet er in het spel mooier uit, hoewel PES andere kwaliteiten heeft. Als PES het uiterlijk van de game mooier hadden gemaakt (menu's) en wat leuke stadia zoals de ArenA, old trafford, Emirates stadium, Wembley stadium, of camp Nou hadden toegevoegd, dan was PES misschien wel beter dan fifa. Maar dat hebben ze niet gedaan. Ik hou het op FIFA. Bedankt KCE tokio, maar ik hou het nog even bij EA. Tot volgend jaar.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • FIFA is uitgebreider in de hele meuk om het voetballen heen, zoals stadia, ballen en teams. PES is gewoon puur gemaakt voor de harde realiteit van een potje voetballen, en heeft bezuinigd op de dingen waar FIFA in heeft geinvesteerd en oogt
 • Minpunten
 • af en toe nogal wat houterige bewegingen in FIFA, de nogal computergestuurd lijken.
 • PES: Menu's publiek en stadia zien er niet uit, (((geen commentaar)))) en menu's waar je niet 1 2 3 wegwijs van wordt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Layton is tof, misschien dit ook wel..

 • Layton was geweldig, misschien wordt dit wel beter als ze het platform-gedeelte goed uit weten te werken.

  Als het platform-gedeelte niet goed wordt uitgewerkt dan faalt deze game.

 • Kijk eens aan. Normaal ben ik niet echt te vinden voor puzzelgames, maar dit lijkt me wel leuk.

 • Hee deze kan wel boven alle andere puzzelgames uitstijgen.

 • De ds kan wel weer eens een goede game erbij krijgen want voor de ds komt ook veel crap uit

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren