1. BioShock (X360)

BioShock (X360)

Hebben jullie dat ook wel eens , dat je eerste indruk je in de steek laat en je zodoende bijna het beste spel van 2007 misliep? Ik had dat met Bioshock , een game dat zich afspeelt in een immens Utopia onderwater.~

Op een zondagmiddag was ik eens lekker aan het internetten , op een gegeven moment stuitte ik op een Xbox 360 titel genaamd Bioshock, ik las dit erover :''BioShock is de genetisch verbeterde first person shooter waarmee je dingen kunt doen die tot voor kort niet eens mogelijk waren in dit genre. Je kunt alles als een wapen gebruiken, je kunt je lichaam biologisch modelleren met plasmiden, apparaten en systemen hacken, je wapens upgraden enz''

Nou niet echt een stukje tekst die mij overtuigde om de game te halen maargoed de release was nog ver weg.

Naarmate de releasedatum steeds dichterbij kwam , raakte ik steed meer geinteresseerd in Bioshock. Dit en nog wat andere redenen zoals dat er in die tijd geen enkele goede game uitkwam heeft mij doen besluiten Bioshock te kopen met als gevolg een fantastische spelervaring.

Bioshock gaat over een Amerikaanse man die bij een vliegtuigcrash boven de Atlantische Oceaan in zee is geraakt , vanaf de crash ben je verantwoordelijk voor deze drenkeling en zwem je door het ijskoude water naar een soort liftgebouw in zee. Hierin zie je meteen hoe goed alles verzorgd is , en heb je meteen het gevoel alsof je in de jaren 50' belandt bent. Na even zoeken vind je een lift waarmee je afdaalt naar grote diepte om aan je avontuur te beginnen.Het verhaal van The Rapture , de onderwaterstad is als volgt. Het werd gebouwd door Andrew Ryan die het niet eens was met hoe de wereld bestuurd werd, de mogelijkheden in Rapture zijn veel groter dan op aarde zo kan je doormiddel van spuiten(Plasmids) Vuur , water of zelf een zwerm bijen uit je hand laten komen en kun je je wapens upgraden zodat ze krachtiger zijn of beter richten.De wapens spelen ook een grote rol in Bioshock want met je vuisten is het haast onmogelijk om tegen al je vijanden op te boksen , je zult je misschien afvragen wie je vijanden zijn in zo'n onderwaterwereld. Nou dat zijn de voormalig inwoners van Rapture die door alle plasmids gemuteerd zijn geworden en zeer agressief zijn, waarneer je een vijand vermoord hebt valt er altijd wel wat te vinden in diens lichaam.Ook loop je tijdens het spelen nog wel eens tegen een zogehete Big Daddy aan wat je doet denken aan een duiker uit díe tijd maar dan met wat overgewicht, en wat je meteen daarna opvalt is dat hij wordt bijgestaan (of andersom) door een klein meisje dat lijkbleek ziet en een grote spuit in haar handen heeft , zo'n meisje is de Little Sister en heeft Adam nodig om te overleven. Adam is een genetisch spul dat in de lichamen van de inwoners van Rapture zit , de spuit dient ervoor om het uit de lichamen te halen en daarna drinkt het meisje het rode goedje op en vertrekt ze naar haar kamer. Maar aangezien alle gemuteerde inwoners van Rapture Adam nodig hebben is het tevens een gewilt goedje. De Big Daddy is er daarom ook voor om het meisje te beschermen tegen allerlei bloeddorstige mutanten.

Het verhaal van het spel is ook goed bedacht, maar waarneer ik teveel verklap gaat dat ten kostte van je speelplezier vrees ik. Dus informeer ik jullie ietwat globaal over de verhaallijn.

Je komt aan in Rapture en ziet uit je liftraam hoe een Splicer(inwoner van Rapture) een man doodmaakt met zijn of haar meshanden. Zodra je uit de lift stapt zie je een paar dingen

1.Hoe briljant de setting is

2.Dat de stad langzaam onderloopt

3.Je hoort iemand praten door een radiootje die naast je in de lift hangt

Via het radiootje wordt je vriendelijk verzocht hem op te pakken en goed naar de man te luisteren , de man stelt zich voor als Atlas.

Naarmate je Atlas beter leert kennen vraagt hij je steeds meer dingen voor hem te doen , zoals zijn familie terug te vinden of om een onderzeeer gereed te maken zodat jullie beiden uit The Rapture kunnen ontsnappen , maar vreemd genoeg duikt er overal waar je komt of iets uitvoerd , een hoorde mutanten aan die je van je missie af willen bringen, naarmate je verder in het spel bent maakt dit je steeds achterdochtiger en spoken er allerlei theorieen door je hoofd.

Waarvan er maar 1 de juiste blijkt te zijn , het noodlot!

Conclusie en beoordeling

Bioshock is geen doorsnee spel , maar heeft ondanks het afwijken van de vertrouwde speelwijzes en omgevingen aan mijn verwachting voldaan , en mijn kijk op onrealistische spellen veranderd.Maar wees eerlijk een onderwaterwereld waar alles mogelijk is , klinkt toch op het eerste gezicht te gek? Ik vond het het beste spel van 2007!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Gedetailleerde setting
 • Blijft je boeien
 • tot het eind
 • Goed gedetailleerd
 • Goede schikmomenten
 • Minpunten
 • Geen online multiplayer
 • Soms teveel vijanden die je tegelijk bestormen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nog nooit van gehoord, al heeft het vast wel wat gedaan (zoals BW dus). Hier iemand bekend met Jet Grind Radio?

 • Spannend….

  Ik heb battalion wars 2. Vond ik best wel koel  @WiiZzhole: ik niet =P

 • Ook zowel van de ontwikkelaar als de game nog nooit gehoord. Maar goed, ik ben altijd wel benieuwd naar geheime projecten.

 • ik heb er ook nog nooit van gehoord.

 • Volgens mij kreeg ik bij de eerste Xbox, een demo van Jet Grind Radio. Moest je als Rollerblader, overal met gravity lopen spuiten :P.  Was wel vermakelijk.

 • Zelf heb ik ook nog nooit van Headstrong Games en Jet Grind Radio gehoord. Dus ik ben wel benieuwd of dit geheime project wat gaat worden.

 • Heb me best een poosje vermaakt met Battalion Wars. Deeltje 2 heeft mij nog niet overgehaald het te kopen.

  Ben benieuwd waar ze mee komen.

 • Jet Set Radio Future, shit man dat was een juweeltje op de Xbox. Veel plezier aan gehad. Soort skategame met grafiti invloeden en een hoop hippe muziek en shell shading graphics

 • Laat maar komen dan!

 • Misschien dat hun het dan nog interressant maken voor Sega.

 • In Europa is Jet grind radio beter bekend als Jet set radio en later Jet set radio future. Best bekende games eigenlijk. De bedoeling was dat je doormidden van tricks uithalen op je skates bepaalde gebieden bereikte die je vervolgens kon taggen ( met grafiti spuiten).

 • Nu is het toch niet meer geheim dan xDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxDxD

 • ff wachten maar..

 • Nog nooit van gehoord :O

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren