1. The Orange Box (X360)

The Orange Box (X360)

The Orange Box. Toen eenmaal de nodige kennis werd opgedaan, begon ik te twijfelen over de naam. Waarom is het niet een blauwe doos? Is er een link te vinden naar ons vaderlands trots, het Nederlands elftal? Misschien is hij wel oranje omdat het gewoon een strakke kleur is. Hoe dan ook, gelukkig is hij niet zwart, anders hadden de piloten nogal verbaasd opgekeken. Na lang over de kleur te hebben nagedacht, kwam ik tot de conclusie dat het altijd om het innerlijk gaat. Meerdere games in één doosje, klinkt nogal cheap. Is het ook, als het weer om zo’n typische Atari collectie gaat. Maar, als er nu vijf topspellen in het doosje zit, waarvan één al 40 GOTY-awards heeft gewonnen, kan het niet misgaan. In ieder geval, dat lijkt zo.

Bij The Orange Box is het echter gewoon zo. Het pakket bestaat uit vijf spellen; Portal, Half-Life 2, Half-Life 2: Episode 1 & 2, Portal en Team Fortress 2. Elk spel vult elkaar naadloos aan, en het vormt dan ook qua keuze games een mooi setje. Waar Portal het vooral moet hebben van puzzelen, is Team Fortress 2 een online shooter. Daar komt ook nog bij dat Half-Life 2 na 4 jaar nog steeds de beste FPS ooit is, en Episode 1 & 2 vullen dit kunstwerk op een waardige manier aan. In totaal biedt dit pakket zo'n 40 uur speelplezier, wat ongeveer vijf keer zo veel is als de hedendaagse shooter. Lekker veel te doen dus.

In Half-Life 2 speel je Gordon Freeman, een professor die na enkele ongelukkige gebeurtenissen in het eerste deel verwikkelt raakt in alleen nog maar meer ellendigheid. De Combine, een buitenaards ras, koloniseert menselijk grondgebied met bruut geweld. De aardbewoners zijn daar niet erg van gediend, aangezien de aliëns in kwestie zo aardig nog niet zijn. Het spel speelt zich voor een groot deel in en rond City 17 af, een fictionele hoofdstad met een ietwat deprimerend tintje. Eenmaal aangesloten bij het verzet onderga je als Freeman bijzondere gebeurtenissen, gepaard met een leuk verhaal.

Half-Life 2 is anno 2008 nog steeds tof om te spelen. De gameplay is nog steeds uiterst subliem te noemen, en ook de physics, gezichtsuitdrukkingen en ingesproken stemmen zijn erg goed. Een mooi voorbeeld van het goede gebruik van physics is de Gravity Gun. Gaandeweg het spel wordt deze beschikbaar gesteld, en maakt een groot deel uit van de gameplay. Met dit wapen kun je voorwerpen optillen en afschieten naar je tegenstander. Klinkt niet heel erg bijzonder, is het wel: je kunt namelijk bijna alles afschieten. Bakstenen, flessen en zelfs auto's heb ik door de lucht zien vliegen. Half-Life 2 is daarom na enkele jaren nog steeds heerlijk om te spelen, simpelweg omdat de gameplay uiterst goed en vernieuwend is. Hoewel het soms wat technisch verouderd kan aanvoelen (ondanks dat dynamic lighting is toegevoegd in tegenstelling tot de PC-versie), is dit helemaal geen probleem, aangezien de andere aspecten van de game dit overschaduwen.

Waar Half-Life 2 zich meer richt op de gameplay en het verhaal, rust Episode 1 meer op de ontwikkeling van de personages. Zo vecht Alyx zij aan zij in deze uitbreiding. Alyx, een oude bekende en tevens ook al vaak te zien in Half-Life 2, is enorm handig en slim. Zo zal ze van tijd tot tijd aanwijzingen geven, zeggen dat je moet oppassen omdat je gewond bent en ook vraagt ze heel beleefd om op te houden als je met je zaklamp in haar oog schijnt. In dit deel valt bijna geen vernieuwing te vinden, en voelt soms meer aan dan een mod dan een volwaardige uitbreiding. Gelukkig is dit totaal niet erg, want meer Half-Life betekend meer plezier. Ietwat minder plezierig is dat er in deze uitbreiding veel minder licht is te vinden dan in het origineel. Soms zit je urenlang met een zaklamp aan. Dit versterkt de sfeer en de intensiteit wel, maar op den duur kan dit irritant worden omdat de batterijen van je zaklamp op kunnen raken. Al met al is Episode 1 iets minder dan zijn broer. Het is echter een erg toffe uitbreiding die de speelduur verlengt, en dat kan in het geval van Half-Life 2 alleen maar goed zijn.

In Episode 2 zal Alyx ook een groot deel aanwezig zijn, maar wat minder dan in het vorige deel. In deze uitbreiding staan vooral grootse buitenomgevingen, massale gevechten en rijden met een auto centraal. Nadat in Episode 1 vooral binnenlocaties te vinden waren, is het een welkome toevoeging dat ook de buitenwereld te bezichtigen valt. Dit zorgt voor een prettige variatie in speelomgevingen. In dit deel is de Half-Life sfeer het best weergegeven. Het voelt allemaal zo lekker aan, mede door het bos waarin je gigantische veldslagen uitvecht. Zo is er een deel dat je Striders, een soort van mechanische spinnen, moet uitroeien. Hier zijn er echt tientallen van verspreid over een groot deel van het level.

Hier komt de auto van pas. Met dit voertuig rijd je rond en is erg handig te noemen; soms moet je namelijk ontiegelijk ver rijden, waar vier wielen nog wel eens bij willen helpen. De auto omvat dan ook een groot deel van de gameplay in dit deel, wat totaal niet erg is, want rijden is simpelweg leuk te noemen. Ook zijn er lekker veel nieuwe tegenstanders te vinden, wiens wens vooral niet is om overreden te worden door een fourwheel-drive. Jammer dan.

Als je na deze drie geweldige games nog trek hebt in puzzelen, kan dat gerust met Portal. Verwacht alleen niet zoiets als Tetris, want dan zul je (aangenaam) verrast worden. Portal is een ambitieuze game van Valvé, en moet een beeld geven van Black Mesa, de omgeving waarin de eerste Half-Life zich afspeelde. Je speelt als 'Test Subject', een naamloze vrouw die beland is in een experimenteel centrum. Je wordt begeleid door een droge, monotone vrouwenstem die grappige opmerkingen maakt. Het belangrijkste gameplay element is de zogeheten portalgun. Hiermee kun je twee portals op een gewenste plaats afschieten, waarna als je in de ene portal stapt, erbij de andere uitkomt. Ook is het zo wanneer je in een portal met een grote snelheid inspringt, bij de andere met dezelfde vaart eruit komt. Hiermee kun je verscheidende puzzels oplossen, elk wat moeilijker dan de andere. De portalgun is een prachtig iets en kenmerkt de originaliteit van Portal. Het is echt heerlijk om een paar uurtjes languit te liggen en lekker te puzzelen. Langer zul je er ook niet over doen; Portal duurt namelijk maar 2 à 3 uur. Goed ook, want langer zul je er niet geïnteresseerd in zijn.

Is je hersenweefsel inmiddels afgestorven na breinbrekende puzzels? Dan kun je lekker tekeer gaan in een online potje Team Fortress 2. Team Fortress 2 is een first-person shooter die zich helemaal richt op het online gebeuren. De cartoony stijl is geweldig en de humor is ook om te lachen. Technisch gezien is het ook dik in orde; het spel is prachtig, mede door de kleurrijke graphics. De levels zijn erg goed opgebouwd, en net zoals het visuele vlak vrolijk. Jammer genoeg is het aanbod van levels maar schaars, want er zijn er maar een stuk of vijf bespeelbaar. Ook zijn er niet erg veel spelmodi te vinden; het oude, vertrouwde Capture the Flag en het ook niet zo originele 'innemen van territoria' zijn aanwezig. Naast vele, erg gevarieerde classes, zoals Engineer en Medic, is er ook nog een tactisch aspect te vinden. Zo kunnen er turrets gebouwd worden door de Engineers die dienen voor verdediging, en de Medics zijn voor het grootste deel nodig voor het helen van teamgenoten. Met Team Fortress 2 zul je dan ook wel eventjes zoet zijn, aangezien het behoorlijk verslavend kan werken.

Conclusie en beoordeling

The Orange Box is in één woord te beschrijven met 'geweldig', 'overdonderend' en 'revolutionair'. Ben je opzoek naar een erg goede game die genoeg uitdaging biedt, lang duurt en ongelooflijk uitgebreid is? De Oranje Doos is iets voor jou. Half-Life 2 is nog steeds niet zijn flair verloren en de uitbreidingen zijn erg aangename toevoegingen. Ook is Portal een verassend leuke, originele game met genoeg vernieuwende elementen. Team Fortress 2 is een leuk online shooter, met geheel zijn eigen stijl. Het geheel is gewoon erg verleidelijk, vooral vanwege de aanlokkelijke prijs; hij ligt voor maar 30-40 euro in de winkel. Als je het eenmaal gespeeld hebt kom je waarschijnlijk tot dezelfde conclusie als mij; The Orange Box is gewoon een topper, en misschien wel één van de best gemaakte games ooit. Heb je nog nooit Half-Life 2 gespeeld, of misschien ook wel? Maakt niets uit, KOPUUUUUH!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Vijf topgames voor de prijs van één
 • Half-Life 2 is nog steeds belachelijk goed
 • Prachtige online shooter
 • Portal is een uitdagend puzzelspel
 • Minpunten
 • Episode One is misschien wat minder

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ze kunnen beter met iets komen dat fifa niet heeft.

 • wat hierboven gezegt wordt

 • Ik verkies FIFA, heb ze al enkele jaren beide gekocht, maar zie alln FIFA grote vooruitgang boeken.

 • De PES-serie verbetert zichzelf te marginaal. De quotes hierboven stroken met de screenshots die nog steeds het lelijke PES van de afgelopen jaren weergeven. Voetbalspellen kunnen er zonder twijfel veel en veel beter uitzien, maar zowel bij EA als Konami vertikken ze visuele vooruitgang.  Aan de gameplay van de vorige PES is trouwens niet zoveel aan te merken… :-)

 • pro blijft mooier dan fifa 09

 • Wat LUPUS zegt, ik heb geen zin in weer zo'n spuuglelijke footie.

 • Pff, lame. Komen ze met vernieuwing, is het gejat. Beter goed bedacht dan goed gejat xd.

 • Ik denk dat het niet terecht is, te doen of Konami van FIFA jat. Weet je waar de 'be-a-pro'-mode vandaan komt? Juist, van PES, om precies te zijn de PS2 versie van PES, Fantasia mode geheten. Verder heeft FIFA 08 zijn grote vooruitgang ( toegegeven ) te danken aan allerlei gameplay elementen die ze ook al van PES hadden gejat. Denk aan off the ball running, de radar, het maken van formaties hadden ze al maar met die pijltjes erbij is ook weer gejat. Kortom, het is eigenlijk van de gekke dat er nu gezegd wordt dat Konami van EA jat…

  Oh ja er is een zeer uitgebreide bulletlist waar alle nieuwe zaken in PES 2009 te lezen zijn:

  http://www.winningelevenblog.com/forums/topic/827

 • @ Froise  Als je het over graphics hebt zou ik je adviseren langs te gaan bij Specsavers.  Ik vind dat de FIFA-serie, vooral de laatste jaren erg vooruit is gegaan in tegenstelling tot PES. Die als dieptepunt PES 2009 had. Hoop voor de PES-fans hier dat ze wat meer doen dan Fifa na-apen, dan krijg je misschien nog een leuke voetbalgame.  Maar voor mij is het al wel duidelijk wat ik koop: FIFA 09 :D
 • Ik ga voor Fifa !! , Pes is lelijk en online nog niet eens speelbaar.

 • Ik haal geen van beide. Niet echt mijn smaak game :).

 • @ Froise  Pfff, in your dreams. Heb je de screens al gezien, niet al te best kan ik je vertellen.  OT: Wordt PES op deze manier niet gewoon een mindere versie van FIFA?


 • OT: Wordt PES op deze manier niet gewoon een mindere versie van FIFA?

 • Als PES online goed speelbaar word, dan weet ik welke ik ga halen. Als PES online bagger is, tja, dan is het jammer voor PES ^^

 • t is altijd andersom geweest, fifa heeft altijd dingen van de gameplay gepikt van PES , en nu doen ze t gewoon andersom ook, logisch, alleen moet t wel goed uitgewerkt zijn…  Hoop wel dat de trucjes toch niet al te veel zijn veranderd en dat je nog steeds met knoppen combo's te werk kan gaan.  ben benieuwd  PS: PES zal nooit ten onder doen ivm FIFA aangezien gameplay t belangrijkst is en blijft
 • ik vond pes 2008 al goed hoe goed moet pes 2009 dan wel niet zijn.

  by the way fifa heeft nog nooit een scheids op het veld gehad. en nu gaan ze dat rippen van pes. en iedereen zegt dat fifa realischtisch is. ja zal wel

 • ik vond pes 2008 al goed hoe goed moet pes 2009 dan wel niet zijn.

  by the way fifa heeft nog nooit een scheids op het veld gehad. en nu gaan ze dat rippen van pes. en iedereen zegt dat fifa realischtisch is. ja zal wel

 • Ik haal geen van beide. Niet echt mijn smaak game :).

 • ikga fifa halen door die dam foking jatters van kanomi eigenlijk moet iederen die game boycotten jatten van de concurent WTF eerst kijk k nog welom naar pes maarn nu helemaal niet meer fifa wordt beter dit jaar alleen al om dit bericht

 • Straalkid, heb je mijn post ( om 11.55 uur ) nou gelezen? FIFA is degene die jat, niet Konami…. FACT!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren