1. Call of Duty 4: Modern Warfare (PS3)

Call of Duty 4: Modern Warfare (PS3)

Call of Duty 4, één van de acht spellen die in mijn kastje liggen ( van de ps3 ), en dit is naar mijn mening de beste. Ik had bij de aanschaf van deze game niet verwacht dat ik zolang achter de multiplayer zou hangen.

Call of Duty 4 bied veel speelplezier voor iedereen die gek is op first person shooters. Mijn recensie zal vooral gaan over de plus en -minpunten die ik het spel vind te kunnen geven.

Het eerste pluspunt is dat, het in tegenstelling tot zijn voorgangers, in het heden afspeelt. Een leuke afwisseling vind ik. Ik vind het een mooie shooter, vol met actie, en wanneer je hem op zijn hoogste moeilijkheidsgraad zet, zoals ik hem speel, bevalt hij nog beter. En dat dekt eigenlijk een beetje een groot minpunt aan de singleplayer: Die is namelijk véééééél te kort!! Maargoed daar zal ik niet te veel over klagen aangezien het spel het met een heel aantal andere dingen wel goedmaakt.

Wat de singleplayer betreft, switch je na een korte training continue tussen 2 militairen. De Engelse Soap, en de Amerikaanse Jackson. De laatste sterft later in het spel. Je tegenstanders zijn terroristen die niet zo dom zijn als de voorgaande vijanden in Call of Duty. Het is namelijk mogelijk omsingeld te worden door ze, en het schuilen doen ze ook geniaal. Tevens gooien ze niet zomaar met granaten, maar gebruiken ze die alleen bij opgehoopte tegenstanders.

Om het over de verschillende missies te hebben: Veel variatie!

De scenarios gaan van een zinkend schip, naar een Bagdad- achtige stad, tot de jungle. Het mooie van het uitschakelen van de vijand is dat het naar mijn mening redelijk realistisch is, maar nog meer vermakelijk. Als je ze geraakt hebt, maar niet dodelijk kan je ze neerschieten of hen strot afsnijden, wanneer ze een laatste zielige poging doen jou tegen de vlakte te krijgen met hen pistooltje. Het neervallen van de vijand gaat ook zeer gedetailleerd. Ze grijpen bijvoorbeeld naar de plek waar ze geraakt zijn, maar natuurlijk weer niet altijd. Ze wankelen wel eens voor ze echt tegen de vlakte aangaan dat vind ik ook erg mooi gemaakt. Wat ik als hoogtepunt van de singleplayer wil noemen, is de eerste missie in de map 'Shipment'. Je zit in een helikopter, en daalt op het schip van een touw als een soort Engelse Luchtmobieler. Echt geweldig, het eerste waar ik tegenaan keek is een verbaaste terrorist, met een kop drinken in zijn hand. En die liet ik hem niet opdrinken!

Nu dan het mooiste: De multiplayer!

De singleplayer speel ik nauwlijks, ik ben dagelijks bezig met de multiplayer, die tot mijn verbazing, niet verveelt. Je kan kiezen tussen een flink aantal soorten manieren om online te spelen. Ik beschrijf de soorten die ik speel:

Free for all: Iedereen tegen elkaar dus! Erg leuk als ik een nieuwe wapencombinatie uittest ( kom ik zo op terug) omdat in Free for all veel nieuwe spelers te vinden zijn.

Headquarters: 2 teams tegen elkaar, die continue strijden om verschillende Headquarters, een soort verzamelpunten, in de map. Het mooie aan deze manier van spelen is dat je daadwerkelijk een soort front krijgt waar je je op bevindt( behalve als je een camper bent, houd in ergens een verschuilplekje zoeken, en daar rustig afwachten tot er slachtoffers voorbijlopen). Ook voor de puntentelling( kom ik ook zo op terug ) , is headquarters zeer aan te raden.

Hardcore Team Deathmatch: Erg realistisch! Je hebt geen minutie, map of -corsshair weergave. De map wil echter wel verschijnen wanneer iemand van jouw partij een 3 kill- streak heeft gemaakt, en dan de radar kan activeren. In andere spelmodes heb je een killcam, dan kan je zien hoe iemand jou heeft afgemaakt. Deze mode heeft dat echter niet, wat een mooie gelegenheid is om te campen!

Cagematch: Één op één gevecht, wat een echte spannende ervaring bied. Dit moet je echter niet om de punten doen, omdat je maar 1 speler afmaakt steeds ( als je het goed doet ).

De wapencombinatie: Je kan kiezen uit veel verschillende wapens, van geweren, naar machinegeweren, tot raketwerpers. Ook claymores en C4 komen aan bod. Claymores zijn een soort bommen met een laser die afgaan wanneer de laser vijandelijke beweging in een kleine straal waarneemt. Naarmate je groeit in rang ( heeft te maken met puntentelling ), zul je dingen unlocken, zoals scopes, silencers of anders andere fratsen. Dit maakt het mogelijk om variatie in je spel te brengen. Bijvoorbeeld, je speelt met een M4. Als je een cagematch ingaat kan je ervoor kiezen om er een silencer op te draaien om hem bijna geluidsloos te beschieten. Echter kies je er in een hectisch gevecht zoals Headquarters voor, om 3 granaten bij je te dragen, om zo veel kills te maken. Je loopt normaal gepsproken trouwens met één handgranaat, en één flitsgranaat rond.

De puntentelling: Je krijgt voor elke goede handeling punten. Kills, overname van headquarter, of het assisteren van een kill, noem maar op. Je hebt rang 1 tot en met 55. Van Soldaat tot Generaal, zo simpel is het!

Echter... je kunt ervoor kiezen om na het behalen van lever 55, al je vrijgespeelde 'speelgoed' in te leveren voor een speciale prestigemode. Dit betekend dat je weer bij 1 begint en alles opnieuw moet unlocken. Ik zit nu in de 2de prestige, en heb dus bijna 3 keer 1 tot en met 55 uitgespeeld. Ik had veel verder kunnen wezen, maar ik speel vooral voor fun, en niet voor status. Want iedereen kan dus zien dat je een bepaalde prestige doet. Je ziet dan een speciaal icoontje voor je naam, in plaats van militaire strepen. Ik weet helaas niet hoeveel prestige modes er zijn, maar ik geloof 8. Na de achtste krijg je een geel kruis voor je naam staan, zodat iedereen kan zien, dat je bij de beste behoort. Alhoewel er wel nog enkele duizenden anderen zijn met dat gele kruis, Haha!

Dan nog even over bonussen tijdens de multiplayer, die niet vergeten mag worden:

3 kill streak: Radar mogelijkheid. Dat houd in dat je tijdelijk de vijand op de radar van jou en je teamgenoten ziet.

5 kill streak: Airstrike. Je markeert een plaats op de map waarvan jij denkt waar je veel kills kan maken, en dan komen er op jouw verzoek straaljagers die die plek bombarderen.

7 kill streak: Helicopter: Een helikopter kan ingeroepen worden na 7 achtereenvolgende kills om die vervolgens vijanden op te laten sporen en af te laten schieten.

Verder zijn er ook 10 kill streaks, 15 kill streaks etc, maar deze worden niet beloond. Ook heb je challenges in de multiplayer waardoor je extra punten scoort, maar deze vind ik niet noemenswaardig om verder over uit te breiden.

Wat ik trouwens erg mooi vind aan deze game is de mogelijkheid tot het doorboorden van muren/ deuren/ ramen, met kogels, of granaatscherven.

ik wil wel 1 nadeel noemen voordat ik stop met mijn allereerste recensie. Dit is de eerste keer dat ik online playstation speel, en het zal waarschijnlijk niet aan het spel maar aan de verbinding liggen. Wanneer ik dekking zoek en achter een muur 'duik', wordt ik soms geraakt terwijl ik al achter de muur sta/ zit/ lig. Dit is jammer, maargoed, verder wordt dit gedekt door alle pluspunten!

Conclusie en beoordeling

Erg goede First Person Shooter met weinig minpunten, en dus zeker je geld waard wanneer je een draadloze router hebt om online te kunnen spelen!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Slimme tegenstander
 • Online rangvordering
 • Wapeninstellingen
 • Variatie in gebied
 • Verveelt niet snel
 • goeie afwisseling van chaos en spanning
 • Minpunten
 • Verbinding
 • Korte Singeplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vond de stijl een beetje kinderachtig, maar dat hoeft niet slecht te zijn natuurlijk. Het concept klinkt wel ok, en voor een tientje of zeau niet onaardig.

 • Ik vond het er echt leuk uitzien. als het nou nog leuk speelt..

 • Lijkt me wel een grappige game :)

 • Fat Princess achtige stijl, ziet er wel leuk uit.

 • ziet er grappig uit… en die games kosten maar 10/15 euro!

 • De Blob was origineel, misschien is dit dat ook wel. Stijltje lijkt me grappig..Misschien de eerste wiiware game die ik aanschaf.

 • Ziet er heel leuk uit!! Deze ga ik waarschijnlijk wel kopen!

 • Ziet er erg tof uit, ga hem wel halen denk ik, al is het maar omdat de ontwikkelaars Nederlanders zijn.. :P

 • ziet er wel tof uit alleen ik zou graag wat meer originele content op wiiware willen zien dingen zoals lost winds, zulk soort games kun je alleen op de Wii maken op de 360 of ps3 zou dat gewoon niet goed aanslaan.

 • @GAME NERD

  Ik denk dat het op zich wel zal aanslaan op de Xbox of PS3, kijk maar naar games zoals Braid. Ongeveer het zelfde stijltje en het is beide casual en orgineel.  Ik ben zeker benieuwd hierna!

 • Ziet er wel geinig uit. Toch knap dat ze zich hebben weten op te zetten in het harde wereldje van de gameindustrie.

 • misschien nog interresant

 • Ze hebben iniedergeval al een naam voor zichzelf gemaakt

 • Hopelijk word het iets, ga er wel vanuit.

 • Weer lijkt het mij wat! :) Die 'bedenker' ligt mij wel.

 • Kom maar op met die Hollandse glorie! Ik zou wel willen dat ze eens wat games op het PSN uitbrachten.

 • Lijkt erg veel op Alien Hominid :P

 • Als dit zo door gaat krijg Nederland 2 goede game ontwikkelaars

 • ziet er leuk uit

 • Leuk! Hopelijk worden ze uiteindelijk een lekker grote cross-platform ontwikkelaar!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren