1. Pro Evolution Soccer 2008 (Wii)

Pro Evolution Soccer 2008 (Wii)

Nadat PES ’08 op de andere grote consoles is uitgekomen én FIFA ’08 al een aantal maanden op de Wii te spelen valt, is Pro Evolution Soccer dan eindelijk op de Wii uit. Op bergen filmpjes en screenshots was te zien dat Konami in elk geval een heel andere aanpak had gekozen voor de Wii dan zomaar een port met (vaak, vind ik zelf) geforceerde motion controls.

Waar het merendeel van het spelaanbod op de Wii toch een beetje neerkomt op “wijs een plaats aan op het beeldscherm en wiebel dan wat met de controller”, blijkt dit aanwijzen in Pes na spelen hiervan een briljant idee. Voorheen was je afhankelijk van de AI (of de voetbalintelligentie van jouw menselijke medespelers) en moest maar afwachten wat jouw loopactie met de bal voor gevolg had en dus vaak dezelfde aanvalspatronen te zien waren, is bij deze Pes zo’n beetje alles door jezelf te bepalen.

Nu kan ik me voorstellen na het kijken van de screens en filmpjes, dat je nogal overweldigd bent of op zijn minst terugdeinst van al die gekleurde pijlen en cirkels. De eerste paar minuten (of als je minder thuis bent in gamen: wedstrijden) is dat ook zo. Je krijgt zodra je een profiel hebt gemaakt een basic tutorial om te wennen aan de besturing, maar in een wedstrijd met elf tegen elf is het toch wel even anders. Zelf was ik in het begin zo bezig was om mijn aanvallers ruimtes te laten induiken, dat ik vergat te lopen met de man aan de bal. Maar goed, zoals ik al zei, ‘t is ff wennen…

De besturing komt in het kort hier op neer. De man met de bal kan je op twee manieren besturen, dribbelend met de richtingsstick van de nunchuck, of met de Wiimote waarbij je de plaats aanwijst waar je naar toe wilt met de A knop. Vervolgens kan je nadat je de man met bal ergens naar toe hebt gedirigeerd, met de Wiimote het richtkruis op vrije medespelers richten en ze ruimtes laten induiken (selecteren met A en slepen). Dit moet wel redelijk snel, doe je te lang met het verplaatsen van je medespelers dan heeft de man met de bal zijn plaats van bestemming bereikt en staat hij stil om op een verdediger te wachten. Overigens kan je wél gewoon blijven dribbelen met de richtingsknop van de nunchuck.

Heb je de mannen eenmaal aan het lopen, diepgaan, terugzakken etc. dan kan je een pass geven met de B knop. Dit kan je kort of lang doen, of gewoon in de ruimte, de bal komt ook terecht waar je hem wilde. Een pass over de grond of door de lucht kan je zelf bepalen of instellen dat de computer beslist. Is er uiteindelijk een soepel lopende aanval opgezet dan maak je de voorzet of dribbel af door met de nunchuck een zwaai te geven en je schiet of kopt op goal. Enige nadeel aan het schieten is dat de computer bepaalt waar en hoe, afhankelijk van jouw timing. Richting geven is mij niet gelukt, dit geldt ook voor de vrije trappen. Bij penalty’s echter kan je wél richting en hoogte geven, met zijn tweeën kan je het nog wat spannender te maken door het richtkruis wel of niet aan te zetten. Voor mij persoonlijk is het gemis van richting geven bij het schot niet zo’n probleem. Ik vind dat het draait om het spel, het creëren van een mooie aanval en niet zozeer om de doelpunten.

Verdedigen gaat iets anders, je bestuurt niet direct een verdediger, maar geeft individuele spelers een reeks opdrachten. Wijs een tegenstander aan met de bal, druk A en de dichtstbijzijnde verdediger gaat drukzetten, doe je dat nog een keer dan komt er een tweede verdediger bij. Blokken doe je weer met A, een sliding met Z en een zwaai van de nunchuck. Onderwijl kan je de rest van de verdedigers weer opdracht tot mandekking geven, door weer te wijzen met A. Je kan zelfs de hele verdediging de buitenspelval laten opentrekken door een zwaai te geven met de Wiimote! In het begin voelt het verdedigen nogal indirect, maar na even spelen wil je niet anders meer.

En ziet het er ook een beetje uit? Grafisch is het niet het mooiste wat je gezien hebt, zoals je nu wel kent is het PS2 kwaliteit. Maar het laat zien wat het moet laten zien en dat doet deze Pes goed. De spelers zijn herkenbaar, de intro’s van het stadion (met een paar Nederlandse, de Kuip en Arena) zijn mooi. Alleen het publiek is plat, maar dat zie je toch nooit, je bent aan het voetballen! Maar goed ik ben blij dat ze bij Konami zoveel tijd hebben gestopt in het ontwikkelen van deze besturing en niet zozeer in een nieuwe grafische look. Ik heb zelf jarenlang allerlei voetbalgames op verschillende platvormen gespeeld en, hoewel dit vaak ten onrechte word gezegd, voor dit type spellen geld dat de game play voorop staat. Grafisch doet dit spel wat het moet doen, niet meer, niet minder.

Het geluid is ook gewoon in orde, standaard gejuich van het publiek zonder veel poespas, de muziek is niet opvallend, maar ook niet irritant, het past gewoon. Het commentaar is engels (Peter Brackley en Mark Lawrenson voor wie ze kent) en precies goed, heel wat anders dan Yoerie en Evert die ik zelf vervelend begin te vinden na een tijdje.

De game modes zijn over het algemeen zoals je ze kent, een snelle wedstrijd, toernooi al of niet custom en een champions road. Dit is een fictieve reeks toernooitjes waarbij je gaandeweg je team up kan graden door ervaringspunten te krijgen of spelers uit verslagen teams kan gebruiken. Online kan je ook, alleen helaas een enkele wedstrijd, ofwel tegen een friend (weer die @#$ friendcodes!!), of gelukkig ook tegen een willekeurige tegenstander. Echte competities of ranglijsten zijn er helaas (nog?) niet. Editten van teams kan je ook, Pes heeft de licenties (ook het Nederlands elftal) van de meest gangbare landen en competities, maar het is natuurlijk leuk om je team aan te kunne passen, al dan niet met jezelf in de spits. Geinig is ook dat je met jouw Mii’s kan voetballen, hoewel je dit eerst moet unlocken.

Eerst twijfelde ik of ik deze wel zou aanschaffen, ik had FIFA al op de Wii en dat gedoe met die pijlen zag ik eerst niet zo zitten, maar al met al is het spelen hiervan voor mij als voetballiefhebber een genot. Je kan zó veel variëteit mee geven in het spel een-tweetjes, een dieptebal, gaten trekken etc.

Ik heb heel wat versies FIFA of Pes gespeeld en ik had altijd het gevoel dat je was overgeleverd aan de AI, met deze Pes dus niet.

Conclusie en beoordeling

Heb je altijd al gefrustreerd en voor niets "GA DIEP!" geroepen tegen je beeldscherm? Nu kan je het zelf regelen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • volledige spelvrijheid
 • zo ziet johan het voetbal dus...
 • geen Yoerie en Evert
 • Minpunten
 • beperkte online mogelijkheden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat is Everquest nou weer.. Nog nooit van gehoord =P MMORPG?

 • Ja zoiets, wat blijkbaar nog mensen spelen

 • Is de moeder van de MMORPG's!

 • Dat was Ultima online… Know your facts!

 • heb er vaag wel eens iets van gehoord ja… :) … is het ook maandelijks betalen?

 • Leuk voor de aanhangers, waar ik er nog nooit in mijn leven eentje van heb gezien.

 • Ik ken de serie ook niet, maar het schijnt een toffe MMORPG te zijn.

 • Waarom maken ze het niet voor de PS3 in plaats van een uitbreiding? -_-

 • Everquest was een beetje de top van het genre voordat Blizzard met WoW kwam. Maar kijk naar WoW en je ziet heel veel elementen uit Everquest en Ultima terug, zij het in een verbeterde staat.  Maar als ik eerlijk ben wist ik niet dat de eerste Everquest nog gespeeld werd.

 • deze game zuigt je moet er per maand voor betalen en de kwaliteit lijkt op die van runescape -_-\"

 • effe gehad met mmorpg's

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren